Containers in Rotterdam opgefleurd
Gepubliceerd op: 19-08-2020
Geprint op: 21-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/opfleuren-containers/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente doet veel om te stimuleren dat burgers hun afval in de afvalbakken doen en niet er naast zetten.

Er zijn nu verschillende proeven om containerlocaties op te fleuren met kleurig plakfolie, kunstgras en bloemen. Dit moet burgers stimuleren om de buitenruimte schoon te houden.

In Schiebroek, het Nieuwe Westen, Bloemhof en Hillesluis staat sinds begin 2021 een aantal ondergrondse restafvalcontainers versierd en ingepakt met kleurig plakfolie. Bewoners waren nauw betrokken bij het ontwerp van de plakfolies. Als de containers er mooier uitzien, zullen mensen eerder de omgeving schoon houden, is het idee.

Onderzoek effect kleurfolie

De folies blijven ongeveer een jaar op de containers zitten. De gemeente onderzoekt in die periode:

  • of de omgeving van de opgefleurde containers schoner blijft
  • of er inderdaad minder afval naast de containers wordt gezet
  • wat bewoners ervan vinden.

Zijn de uitkomsten van dat onderzoek positief, dan breidt de gemeente de proef uit naar meer wijken in de stad.

Containertuintjes

In 2018 en 2019 was al een proef gestart om containerplaatsen op te fleuren met kunstgras, bloemen en buxushagen. Daaruit bleek dat mensen inderdaad vaker hun afval in de bak doen en minder afval er naast zetten. Vervolgens zijn op meer plekken in de stad containers opgefleurd met kunstgras. De gemeente houdt nu bij welk effect dit heeft. Op basis van die uitkomsten bepaalt de gemeente of het opfleuren van containers in Rotterdam wordt uitgebreid.

Meer maatregelen tegen afval naast containers

Afval naast containers is een veelvoorkomend probleem in Rotterdam. De gemeente probeert met verschillende maatregelen te voorkomen dat afval naast containers wordt geplaatst. Zo wordt beter bijgehouden of containers vol zijn. Bewoners worden actief geïnformeerd. En mensen krijgen een boete als ze hun afval niet in de bak doen.

 

Meer informatie

Meer weten over hoe om te gaan met afval in Rotterdam? Kijk op de pagina Afval.