Huis op Zuid
Gepubliceerd op: 03-05-2017
Geprint op: 08-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/huis-op-zuid/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Huis op Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen. Het komt aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat.

Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt huidige en toekomstige bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en/of ondernemen.

Nieuws

De bouw van Huis op Zuid is op woensdag 29 september 2021 officieel van start gegaan. Er wordt vanaf nu gebouwd aan een multifunctioneel gebouw met een sporthal, twee zwembaden, horeca en 104 appartementen voor de middengroepen. Wethouders Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) en Sven de Langen (Sport) gaven het startschot voor de bouw van het complex aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krugerstraat.

Woningen voor de middengroepen

'We investeren volop op Zuid met dit nieuwe sportcentrum met woningen voor de middengroepen op een centrale plek. Rotterdam heeft een tekort aan leraren, politieagenten en mensen in de zorg en mensen uit deze maatschappelijke beroepen kunnen in een deel van de woningen voorrang krijgen', zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Multifunctioneel gebouw

Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en strak vormgegeven gebouw. In het ontwerp zijn veel duurzaamheidsmaatregelen genomen voor een laag energieverbruik, zoals  een isolerend groen dak, led verlichting, driedubbel glas en zonnepanelen. Opvallend is de buitengevel met grote abstracte afbeeldingen van de sporten die in het gebouw beoefend worden. Dat is een ontwerp van kunstenaar Wouter Stips.

Sportcomplex

Het sportgedeelte bestaat uit een zwembad met een 25 meter bad en een instructiebad, een sporthal met drie opsplitsbare zaaldelen, horeca en een overdekte fietsenstalling. Het gebouw vervangt in de toekomst het zwembad Afrikaanderplein en de Afrikaanderhal. Het sportcentrum is voor scholen, verenigingen en particulieren. Het zwembad wordt ook opengesteld als familiezwembad. 'Bewegen, sportief plezier en elkaar ontmoeten is belangrijk voor alle Rotterdammers. Het multifunctionele gebouwencomplex Huis op Zuid biedt straks alles onder één dak voor alle doelgroepen. Huis op Zuid is één van de eerste vervangingsprojecten voor sportaccommodaties die een extra impuls krijgen dankzij het programma Rotterdam Sterker Door. Deze investeringen zijn goed voor sportend Rotterdam', zegt wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport).

Planning

De aannemer van het sportgedeelte, Groep van Roey nv, is inmiddels gestart met de eerste bouwwerkzaamheden. De verwachte oplevering is in het tweede kwartaal van 2023. De start van de bouw van de woningen is naar verwachting eind dit jaar.

De afgelopen periode is het terrein bouwrijp gemaakt door de gemeente. De grond is nu in principe klaar voor de bouw. Voor het sportgebouw heeft aannemer Groep van Roey nv de bouwopdracht gekregen. Vanaf eind augustus gaat de aannemer van start met het inrichten van de bouwplaats. Er worden onder andere bouwhekken geplaatst, er wordt inrit aan de Brede Hilledijk en de uitrit aan de Paul Krugerstraat gemaakt en er worden bouwketen geplaatst. Dit heeft verder geen gevolgen voor de bereikbaarheid van uw woning.

Aansluitend kan het echte bouwwerk beginnen. Vanaf 2 september 2021 wordt er gestart met de heiwerkzaamheden voor de fundering van het sportgebouw. Dit werk is naar verwachting eind oktober gereed. De werktijden voor de aannemer zijn in principe van 7.00 uur in de ochtend tot 19.00 uur 's avonds. De verwachting is dat de bouw ongeveer 1,5 jaar gaat duren. Wij houden u uiteraard regelmatig op de hoogte van de planning en de werkzaamheden. De start van de bouw van de woningen is naar verwachting in het begin van 2022.

Vragen?

Heeft u vragen over de bouwwerkzaamheden en eventuele overlast, neem dan contact op met Ben Lotry, senior projectleider bij Groep van Roey nv, bereikbaar via telefoonnummer +32 478 328 843 of per e-mail ben.lotry@vanroey.pro. Heeft u overige vragen over de bouw van Huis op Zuid? Stuur dan een e-mail naar huisopzuid@rotterdam.nl of bel telefoonnummer 14 010.

In mei 2021 tekenden Synchroon en de gemeente Rotterdam de overeenkomst voor de bouw van de woontoren van het Huis op Zuid aan de Laan op Zuid in Rotterdam. Het gaat om 104 nieuwbouw appartementen in het middensegment huur en ongeveer 800 m2 commerciële voorzieningen (zoals horeca) in de plint van het gebouw. Huis op Zuid wordt een nieuw multifunctioneel gebouw. Naast de appartementen van Synchroon, worden door gemeente Rotterdam sport- en zwemfaciliteiten gerealiseerd. Het sportcentrum en de woontoren maken samen het Huis op Zuid.  

De 50 meter hoge woontoren is ontworpen door Koen van Velsen architecten en bestaat uit een mix van studio’s en twee- en driekamer appartementen. Op de begane grond en op de entresol is over de volle breedte ruimte voor horeca. Het ontwerp sluit naadloos aan op het sport- en zwemdeel dat eerder al door Koen van Velsen architecten werd ontworpen.

In de Afrikaanderwijk wil de gemeente meer diversiteit in woningtypen aanbrengen zodat de huidige en nieuwe bewoners in elke levensfase en met elk inkomen in de wijk kunnen (blijven) wonen. Veel mensen met een middeninkomen slagen er nu niet in om een prettige en betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. 'Als onderdeel van het Actieplan Middenhuur worden alle 104 woningen in Huis op Zuid verhuurd in het middensegment', zegt wethouder Bas Kurvers. 'We werken daarnaast aan een pilot waarin een deel van de woningen met voorrang wordt toegewezen aan onderwijzers, zorgverleners en politieagenten. Het is belangrijk dat zij hier kunnen werken én prettig en betaalbaar kunnen wonen want deze groep is het fundament van onze stad.'

Huis op Zuid krijgt een belangrijke sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt huidige en toekomstige bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en ondernemen. Op dit moment worden de plannen verder uitgewerkt. Naar verwachting start de bouw van het woongedeelte eind 2021.

Sportcentrum voor meervoudig gebruik

Het Huis op Zuid bestaat uit een zwembad, met een 25 meter bad en een instructiebad, een sporthal met drie opsplitsbare zaaldelen, horeca en een overdekte fietsenstalling. Het gebouw vervangt het zwembad Afrikaanderplein en de Afrikaanderhal. Het sportcentrum is voor scholen, verenigingen en particulieren. Het zwembad wordt ook opengesteld als familiezwembad. De sportaccommodatie blijft in eigendom van de gemeente. Sportbedrijf Rotterdam huurt en exploiteert het.

Investeren in sportaccommodaties

Onder de noemer ‘Rotterdam. Sterker Door.’ zet de gemeente in op herstel van het maatschappelijk leven en de economie als gevolg van de coronacrisis. Deze investeringen zijn niet alleen goed voor sportend Rotterdam, maar ook een belangrijke impuls voor de bouwsector. Rotterdam gaat de komende tien jaar fors investeren in het vernieuwen van sportaccommodaties. Op korte termijn wordt er bijna 50 miljoen gestoken in zes grote projecten, waaronder Huis op Zuid. De voorgestelde investeringen zijn nodig voor achterstallig onderhoud van zwembaden, sporthallen, kantines en kleedkamers.

Duurzaam ontwerp voor sporten en wonen

Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en samenhangend complex waarin sport, horeca en wonen zijn verenigd. Het gebouw bestaat uit veel duurzame materialen en voorzieningen om het energieverbruik laag te houden. De sporthal, het zwembad en de horeca krijgen een eigen sfeer, identiteit en kleuraccenten.

Woningen en voorzieningen

De woontoren wordt ontwikkeld door Synchroon B.V. en ook ontworpen door Koen van Velsen architecten. Huis op Zuid biedt ruimte aan 104 huurappartementen in het middensegment. Op de begane grond en op de entresol is over de volle breedte ruimte voor horeca. De 50 meter hoge woontoren bestaat uit een mix van studio’s en twee- en driekamer appartementen. De nieuwe woningen dragen bij aan de ambitie om meer diversiteit in woningtypen aan te brengen in de Afrikaanderwijk. Daarnaast wordt er gewerkt aan een pilot waarbij een deel van de woningen met voorrang kunnen worden toegewezen aan essentiële beroepen voor de stad: onderwijzers, zorgverleners en politieagenten.

Planning

Voor het sportcentrum en het woongedeelte zijn alle voorbereidingen in gang gezet, waaronder ontwerp, vergunningsaanvragen en aanbesteding van de bouw. In september 2021 is de bouw van het sportgedeelte van start gegaan. De oplevering hiervan staat gepland voor het tweede kwartaal van 2023. De bouw van het woongedeelte start naar verwachting in december 2021, de bouw hiervan duurt ongeveer 1,5 jaar. Via deze pagina kunt u de bouw blijven volgen.

Meer informatie

De woningen worden door Synchroon B.V. ontwikkeld. Heeft u hier vragen over stuur dan een e-mail naar info@huisopzuid.nl.

De sportfaciliteiten worden door de gemeente ontwikkeld. Heeft u hier vragen over stuur dan een e-mail naar HuisopZuid@rotterdam.nl. Voor alle overige vragen over bouwontwikkelingen binnen dit gebied (Parkstad) kunt u een e-mail sturen aan afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.