Huis op Zuid
Gepubliceerd op: 03-05-2017
Geprint op: 06-03-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/huis-op-zuid/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Huis op Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen. Het komt aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat.

Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt huidige en toekomstige bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en/of ondernemen.

Sportcentrum voor meervoudig gebruik

Het Huis op Zuid bestaat uit een zwembad, met een 25 meter bad en een instructiebad, een sporthal met drie opsplitsbare zaaldelen, horeca en een overdekte fietsenstalling. Het gebouw vervangt het zwembad Afrikaanderplein en de Afrikaanderhal. Het sportcentrum is voor scholen, verenigingen en particulieren. Het zwembad wordt ook opengesteld als familiezwembad. De sportaccommodatie blijft in eigendom van de gemeente. Sportbedrijf Rotterdam huurt en exploiteert het.

Investeren in sportaccommodaties

Onder de noemer ‘Rotterdam. Sterker Door.’ zet de gemeente in op herstel van het maatschappelijk leven en de economie als gevolg van de coronacrisis. Deze investeringen zijn niet alleen goed voor sportend Rotterdam, maar ook een belangrijke impuls voor de bouwsector. Rotterdam gaat de komende tien jaar fors investeren in het vernieuwen van sportaccommodaties. Op korte termijn wordt er bijna 50 miljoen gestoken in zes grote projecten, waaronder Huis op Zuid. De voorgestelde investeringen zijn nodig voor achterstallig onderhoud van zwembaden, sporthallen, kantines en kleedkamers.

Duurzaam ontwerp voor sporten en wonen

Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en samenhangend complex waarin sport, horeca en wonen zijn verenigd. Het gebouw bestaat uit veel duurzame materialen en voorzieningen om het energieverbruik laag te houden. De sporthal, het zwembad en de horeca krijgen een eigen sfeer, identiteit en kleuraccenten. De woontoren wordt ontwikkeld door Synchroon B.V. Huis op Zuid biedt ruimte aan ongeveer 100 huurappartementen in het middensegment. Op de begane grond, in de plint, is ruimte voor commerciële en maatschappelijke functies.

Planning

Voor het sportcentrum zijn alle voorbereidingen in gang gezet, waaronder ontwerp, vergunningsaanvragen en aanbesteding van de bouw. De planning is vooralsnog om in 2021 te starten met de bouw en eind 2022 het gebouw op te leveren. Het ontwerp van het woongedeelte loopt vooralsnog achter op het sportgebouw. Het wordt wel als één geheel ontworpen door dezelfde architect, te weten: Koen van Velsen architecten.

Meer informatie

De woningen worden door Synchroon B.V. ontwikkeld. Heeft u hier vragen over stuur dan een e-mail naar info@huisopzuid.nl.

De sportfaciliteiten worden door de gemeente ontwikkeld. Heeft u hier vragen over stuur dan een e-mail naar HuisopZuid@rotterdam.nl. Voor alle overige vragen over bouwontwikkelingen binnen dit gebied (Parkstad) kunt u een e-mail sturen aan afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.