Brinkplein
Gepubliceerd op: 31-08-2020
Geprint op: 16-05-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/brinkplein/
Ga naar de hoofdinhoud

Het is al lang de wens van inwoners, ondernemers en gemeente dat het dorpscentrum van Hoek van Holland een aantrekkelijker woon- en winkelgebied wordt. Het verbeteren van het Brinkplein is daarbij het belangrijkst.

De openbare ruimte en gebouwen van het Brinkplein, de Prins Hendrikstraat, de Rietdijkstraat en de routes naar het metrostation Hoek van Holland Haven zijn onderdeel van het plan. Uit gesprekken met bewoners en ondernemers komt naar voren dat ze het dorp levendiger en groener willen zien en dan vooral het centrum. Het moet wel goed bereikbaar blijven, maar rondom de winkelstraten mogen wel minder auto's gaan rijden.

Ambitiedocument Dorpscentrum

De gemeente heeft in maart 2022 het ambitiedocument voor het dorpscentrum vastgesteld. Hierbij zijn bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en de gebiedscommissie betrokken. In het ambitiedocument staan plannen, doelen en vervolgstappen in voor het dorpscentrum.

Een schetstekening in kleur van het Brinkplein. Eromheen in het wit de bebouwing.

Wijkverrijker Brinkplein

De gemeente Rotterdam heeft het Brinkplein aangewezen als een 'Wijkverrijker', dit is een kleinschalig project om de buitenruimte een hogere kwaliteit te geven. Met het project Wijkverrijker maakt de gemeente het plein groener en gezelliger.

Op het plein komen drie nieuwe 'plantvakken', met daarin negen nieuwe bomen, verschillende grassen en siergroen. In totaal gaat het om ongeveer 250 vierkante meter extra beplanting. Deze planten zijn ook te vinden in de duinen van de Hoek.

Rietdijkstraat

De Rietdijkstraat nemen we mee in de plannen voor het Brinkplein. De meest zonnige plek van het Brinkplein kan zo beter ingezet worden. De mooie gebouwen, horeca en winkels aan de Rietdijkstraat worden zo meer onderdeel van het gehele plein. De Rietdijkstraat blijft wel toegankelijk voor voetgangers, fietsers, nooddiensten en het laden en lossen.

Uitvoering

De uitvoering begon op 18 februari en het werk ronden we af in april 2022. Zo kan het plein nog vóór het terrasseizoen gebruikt worden. We voeren het werk stapsgewijs uit, zo beperken we de overlast. Maar overlast valt natuurlijk niet helemaal te voorkomen. Dit is het stappenplan:

  • Wij laten altijd voldoende loopruimte vrij zodat alle winkels en horeca bereikbaar blijven.
  • We werken in principe van maandag tot vrijdag van 7 uur in de ochtend tot 4 uur in de middag.
  • We begonnen op 18 februari 2022 op het plein met de groenvakken. We zullen de parkeerplaatsen afzetten. Er kan dan niet meer geparkeerd worden aan het Brinkplein aan de Rietdijkstraatzijde.
  • Vanaf eind maart 2022 tot ongeveer april 2022 verbouwen we de Rietdijkstraat ter hoogte van het Brinkplein. De exacte data worden bekend gemaakt via Facebook en via mail direct aan de belanghebbenden. Vanaf dat moment is de Rietdijkstraat niet meer te gebruiken voor personenvervoer. Omrijden kan dan via de Harwichweg. Tijdens de uitvoering kan er ook niet worden geladen en gelost. 
  • Politie, brandweer en/of ambulance moeten altijd snel op hun bestemming kunnen zijn. Parkeer daarom uw voertuig uitsluitend in parkeervakken.

Documenten

Brieven, participatieverslagen en andere documenten kunt u opvragen bij projectsecretaris Sarah-Ellen Saija. Ook voor overige vragen kunt u contact met haar opnemen.

Meer informatie

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Dan kunt u mailen naar GebiedHoekvanHolland@rotterdam.nl of bellen naar 14 010.