Verbetering natuurgebieden Hoek van Holland
Sinds eind 2023 wordt er in fases gewerkt in de Hoekse Bosjes, het Roomse duin, het Hillduin, de Nieuwlandse Duin/Dijk en de Lange Wei om de natuur in deze gebieden te verbeteren en te beschermen. In november zijn de werkzaamheden weer begonnen.
Vragen en antwoorden
Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. Een Natura 2000-gebied is speciaal omdat er bijzondere planten, dieren en landschappen zijn. Het belangrijkste doel van het netwerk is om de verschillende soorten planten en dieren in Europa te beschermen en de natuur te verbeteren. Het valt onder de Europese natuurwetgeving.
Solleveld & Kapittelduinen is een beschermd Natura 2000-gebied omdat er bijzondere planten en dieren leven, en er unieke landschappen zijn. Voorbeelden hiervan zijn het Duindoornstruweel en het Duinbos. Deze gebieden zijn kwetsbaar, en kunnen snel verdwijnen als we niets doen. Om dit te voorkomen zijn er maatregelen nodig. Lees meer informatie over Natura 2000-gebieden. Link opent een externe pagina.
Nee, het Roomse Duin, Hoekse Bosjes en Nieuwlandse Duin/Dijk worden niet omheind. Er kunnen wel bepaalde delen van de natuur beschermd worden door ze af te zetten.
Er zijn verschillende redenen om bomen en planten te snoeien of te weg te halen:
- Voor de veiligheid: als een boom gevaarlijk is, bijvoorbeeld omdat hij bijna omvalt of takken bijna afbreken bij een pad;
- Te veel overheersing: als één boomsoort te veel ruimte inneemt, wordt soms een deel weggehaald zodat andere planten en bomen beter kunnen groeien. Dit zorgt voor meer variatie in soorten;
- Ruimtegebrek: soms hebben twee bomen te weinig ruimte om goed te groeien. Dan wordt één boom weggehaald, zodat de andere meer ruimte krijgt en beter kan groeien;
- Weerbaarheid: verschillende leeftijden en hoogtes van bomen maken het bos sterker, bijvoorbeeld bij ziektes of stormen;
- Bij ziekte: als een boom ziek is, kan hij weggehaald worden om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt of dat de boom gevaarlijk wordt.
Veel maaien is niet goed voor de natuur. Voor planten en dieren is het beter om in delen te maaien. Zo kan er een natuurlijker gras- en duinlandschap ontstaat. Het gras wordt dus nog wel gemaaid, maar op een manier die beter is voor de natuur.
Ja, dat mag. Wandelen, fietsen en paardrijden blijft mogelijk.
In een dichtbevolkt land als Nederland zijn er soms extra maatregelen nodig zodat waardevolle natuur en menselijke activiteiten goed samen kunnen gaan. De Natura 2000-gebieden zijn extra beschermd om de planten en dieren die daar leven te beschermen tegen invloeden van mensen. Het zijn plekken waar de natuur op één staat en mensen te gast zijn. Het beschermen en herstellen van de natuur is belangrijk om de biodiversiteit te behouden. Dit is goed voor de natuur, én voor mensen die ervan willen genieten.
Het behouden van biodiversiteit is belangrijk voor onze gezondheid. De natuur geeft ons niet alleen voedsel, water en grondstoffen, maar heeft ook invloed op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Het zorgt voor een gezondere omgeving, bijvoorbeeld door een betere bodem- en luchtkwaliteit. Daarnaast laat onderzoek zien dat natuur zorgt voor rust en ontspanning en dat het stress vermindert. Ook blijkt dat mensen die opgroeien in een groene omgeving minder kans hebben op psychische problemen, zoals depressies en angsten. Het herstel van de natuurgebieden zorgt er dus voor dat het prettiger wordt om te wonen en te leven in Hoek van Holland.
Nieuws
In maart is het broedseizoen gestart. Vogels en andere dieren zoeken dan een rustige plek om hun jongen groot te brengen.
Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli en is de belangrijkste en tegelijk kwetsbaarste periode voor de dieren die in de natuur leven. Wist u dat u als wandelaar of fietser een belangrijke bijdrage kunt leveren in het veilig laten opgroeien van deze dieren? Een paar kleine aanpassingen maken een groot verschil.
Rust
Door in deze periode op de paden te blijven en uw hond het liefst aan de lijn te houden worden broedende vogels en jonge dieren zoals eekhoorns en vossen niet per ongeluk verstoord.
Veiligheid
Door uw afval in de afvalbak te doen of mee te nemen houdt u hun leefgebied veilig. Dieren kunnen bijvoorbeeld verstrikt raken in afvalresten, of het opeten. Daarnaast is een schone natuur mooier en fijner voor iedereen.
Door deze kleine aanpassingen krijgen dieren de rust die ze nodig hebben en kunnen hun jongen veilig opgroeien.