Hoek van Holland
De ligging van het dorp, dat in de volksmond liefkozend De Hoek wordt genoemd, is uniek: aan de Noordzee én aan het begin van de Nieuwe Waterweg - de poort naar Rotterdam, waar een regelmatige stroom schepen koers zet naar de Rotterdamse haven.
Hoek van Holland heeft een dorpsraad. De leden van de dorpsraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De dorpsraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De dorpsraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is.
Lees meer op de pagina Wijkraden.
Een leuk idee? Vraag subsidie aan
Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.
Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Bel: 14 010. Of loop binnen bij het Huis van de Wijk of de Wijkhub.
Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Informatie over uw wijk
- Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Link opent een externe pagina
- Bekijk uw wijk op Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Stuur een e-mail naar uw dorpsraad. Link opent een externe pagina
- Vergaderdata, vergaderstukken en besluiten van de wijkraad. Link opent een externe pagina
- Wat doen de wijkraadsleden naast hun werk als wijkraadslid
Nieuws
In Hoek van Holland is een aantal panden gevonden voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen: de voormalige jeugdhulplocatie aan de ’s-Gravenzandseweg 288.
De panden kunnen ruimte bieden aan 130 mensen. In november 2023 start de verbouwing. Er worden 1, 2, 3 en 4-persoonskamers gemaakt. De keukens en sanitaire voorzieningen worden gedeeld.
De vluchtelingen komen waarschijnlijk vanaf maart 2024 en blijven zo lang als nodig en mogelijk is op deze plek.
Besluitvorming
De gemeente moet van het Rijk vluchtelingen opvangen.
Door gebruik te maken van zorg-, kantoor- en andere panden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, voorkomen we extra druk op de vraag naar woningen van andere Rotterdammers. De kosten van de opvang worden betaald door het Rijk.
Bewoners en de wijk- of dorpsraad hebben geen inbreng in de besluitvorming. Zij kunnen ook geen officieel bezwaar maken tegen het opvangen van vluchtelingen. U kunt als bewoner wel bezwaar maken tegen een (omgevings)vergunning die nodig is om de opvang mogelijk te maken. Dit kunt u doen via mijnoverheid.nl. Link opent een externe pagina.
Begeleiding en beheer
Door heel Rotterdam is op ruim 30 locaties de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan met het opvangen van Oekraïense vluchtelingen.
Die kennis nemen we ook mee op deze plek. Zo worden de vluchtelingen begeleid door een maatschappelijke organisatie. Ook zijn er vaste aanspreekpunten vanuit de gemeente.
De opvangplek wordt dag en nacht beheerd.
Ontwikkeling voormalige Enverterrein
De gebouwen waar de vluchtelingen komen te wonen, staan op een deel van het voormalige Enverterrein. Dat deel is in de zomer van 2023 verkocht. De nieuwe eigenaar werkt nog aan de toekomstplannen. Voor nu kan de gemeente een aantal van deze bestaande gebouwen huren voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
U kunt deze ontwikkeling volgen via de pagina Enverterrein.
Inloop- en informatiebijeenkomst
Graag nodigen wij u uit voor een inloop-/informatiebijeenkomst:
Datum: woensdag 15 november 2023
Tijd: tussen 16.30 tot 19.30 uur (vrije inloop)
Waar: ’s-Gravezandseweg 288, Hoek van Holland
U bent tijdens de bijeenkomst van harte welkom om langs te komen. U kunt hier meer informatie krijgen, vragen stellen, aangeven of er behoefte is aan een beheercommissie en buurtinitiatieven bespreken. Heeft u nu al vragen? Neem gerust contact met ons op.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen of opmerkingen? Neem dan vooral contact op met:
- Irma Lauwers (omgevingsmanager) via telefoonnummer 06 38 16 41 96 of e-mail i.lauwers@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
- Menno Rosier (wijknetwerker) via telefoonnummer 06 38 69 63 39 of e-mail mi.rosier@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
U kunt ook bellen naar telefoonnummer 14 010. Of stuur een e-mail naar: hulpoekraine@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Wilt u meer weten over hoe Rotterdam vluchtelingen opvangt? Kijk dan op de pagina vluchtelingen.
Het strand van Hoek van Holland is een aantrekkelijke plek voor veel bezoekers. Het is daarom belangrijk dat een bezoek aan het strand zo veilig en prettig mogelijk verloopt. Het is de gemeente Rotterdam gelukt om een Strandhub te realiseren voor de start van het strandseizoen.
Deze hub is open op mooie dagen en wordt door medewerkers van Toezicht en Handhaving, bureau Strandzaken, gebiedsmedewerkers en politievrijwilligers.
Bezoekers en ondernemers van het strand kunnen voor vragen terecht in de Strandhub. De Strandhub staat op het Zeeplein en zit aan het gebouw van de EHBO en toiletten. Deze staat tegenover het metrostation Hoek van Holland Strand.
De Hoekse Lijn is omgebouwd naar een metrolijn die in Schiedam Centrum direct aansluit op het metronet.
De hoekse Lijn was eerst een treinspoor.
De metro tot aan Hoek van Holland Haven werd in oktober 2019 in gebruik genomen.
Op 31 maart 2023 is ook het deel naar het nieuwe station Hoek van Holland Strand geopend.
Reizigers stappen nu bijna op het strand uit de metro.
Lees verder op Metro aan Zee | Hoekselijn Metro Aan Zee. Link opent een externe pagina.
Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft het ambitiedocument voor het Hoekse dorpscentrum vastgesteld. Hoog tijd voor de volgende stappen.
'Op dit moment wordt gewerkt aan het groener maken van het Brinkplein', zegt Peter Oosterloo. Hij is projectmanager bij de gemeente Rotterdam. 'Maar er moet meer gebeuren om van Hoek van Holland een vierseizoenenbadplaats en levensloopbestendig dorp te maken. We starten met een ontwerp voor de buitenruimte van de Prins Hendrikstraat, de Rietdijkstraat en het Brinkplein. Ook gaan we met vastgoedeigenaren en ondernemers in gesprek over (ver)bouwplannen. En omdat er in het dorp zorgen zijn over parkeren, starten we een onderzoek.'
Meepraten
Voordat het ambitiedocument voor het Hoekse dorpscentrum werd geschreven, waren er gesprekken met bewoners, ondernemers en de gebiedscommissie. Peter: 'Ook tijdens de volgende stappen, gaan we in gesprek met dorpsraad (opvolger gebiedscommissie), bewoners en ondernemers van Hoek van Holland.'
Wilt u een exemplaar ontvangen van het ambitiedocument? Stuur een e-mail naar s.mahabier4@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Bekijk de Ontwikkelopgave dorpscentrum. Link opent een externe pagina op Mijn Rotterdam.
Meer nieuws over uw wijk ziet u in de digitale wijknieuwsbrief. Link opent een externe pagina.
Contact
Burgerzaken Hoek van Holland (in pand Huis van de Wijk De Hoekstee)
Mercatorweg 50
3151 CJ Hoek van Holland
Informatie en openingstijden
Huis van de Wijk
In een Huis van de Wijk kunt u vrijwilligerswerk doen of activiteiten volgen of geven zoals een taalcursus, les in gezond eten of bewegen. Er is aandacht voor jeugd met speciale activiteiten.
Huis van de Wijk De Hoekstee
Mercatorweg 50
3151 CJ Hoek van Holland
Informatie en openingstijden
Wijkmanager
Rita van Hardeveld
e-mail: m.vanhardeveld@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Wijknetwerkers
Miranda van Dijk - van der Bogt
e-mail: m.vandijkvanderbogt@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Menno Rosier
e-mail mi.rosier@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Hiero in Hoek van Holland
Voor de Kleine Kernen aanpak werkt de gemeente op tal van plekken in en rond het dorp aan de toekomst van De Hoek als levendige, vitale en goed bereikbare vierseizoenenbadplaats. Lastig wanneer u ergens heen wilt? Een omleiding of afsluiting geeft inderdaad soms overlast. Maar we doen er alles aan om dit te beperken. Zodat iedereen snel in, door of juist óm Hoek van Holland kan blijven reizen. Met de fiets, auto, metro, bus en boot. Daarom is er een verkeerscirculatieplan. Slimme, samenhangende maatregelen zorgen ervoor dat Hoek van Holland zelfs op drukke zomerdagen zo goed mogelijk bereikbaar blijft en de hulpdiensten in noodsituaties vrij baan hebben.
Metro aan Zee
Een goede OV-verbinding naar de kust is essentieel voor de bereikbaarheid van Hoek van Holland en de ontwikkeling tot vierseizoenenbadplaats. Metro aan Zee brengt toeristen en badgasten snel en veilig tot op het strand, met het Strandplein als sfeervolle entree en ontmoetingsplek. De bouw van de spoorverlenging is overal in volle gang. De ruwbouw van metrostation Haven en de ruimte rond het station zijn klaar. Hier wordt nu gewerkt aan de afbouw van de algemene ruimtes (‘De Plint’) en het aanbrengen van de spoorwegovergangen.
- Waar: Van Haven tot aan de Zeekant
- Wat: verlenging metrolijn van Hoek van Holland Haven naar Hoekse strand, afbouw nieuw metrostation Haven, bouw metrostation Strand en aanleg Strandplein
- Start: 2019
- Klaar: 2022
Veilig op de fiets
Hoek van Holland is via diverse mooie routes uitstekend bereikbaar met de fiets. De gemeente wil dit extra stimuleren. Bestaande fietspaden worden waar nodig vernieuwd, verbreed en veiliger gemaakt, rekening houdend met de sterke groei van het aantal elektrische fietsen. Nieuwe fietspaden rondom de metrolijn ondersteunen de verkeersdoorstroming naar de kust en breiden het fietsroutenetwerk uit. Ook komen op diverse plekken fietsvoorzieningen, zoals (beveiligde) stallingen, kluizen en mogelijk oplaadpunten. Bij station Hoek van Holland Haven en aan de Zeekant is dit al voor een deel gerealiseerd.
- Waar: diverse plekken
- Wat: verbetering fietspaden, aanleg nieuwe fietspaden en fietsvoorzieningen
- Start: 2020
- Klaar: 2022
Ovonde (ovale rotonde)
Dit kruispunt is een van de scharnierpunten in de verkeerscirculatie. Het is nu erg onoverzichtelijk. Op drukke stranddagen zetten de weggebruikers elkaar nog wel eens klem. De aanleg van de Ovonde verbetert het overzicht en de veiligheid ter plekke. Ook wordt het mogelijk om de ingaande en uitgaande verkeersstromen beter te sturen door verkeer rond te laten rijden of een van de zijwegen af te sluiten.
- Waar: kruising Badweg/Strandweg/Strandboulevard
- Wat: aanleg Ovonde (ovale rotonde)
- Start: najaar 2021
- Klaar: voorjaar 2022
Slim parkeren
De gemeente gaat parkeerverwijzing gebruiken, te beginnen bij de parkeerplaats aan de Badweg. Slimme sensoren bij de toegangen registreren de passerende auto’s; informatieborden op de Strandweg en de Strandboulevard geven aan of er nog parkeerplekken beschikbaar zijn en hoeveel. Zo wordt voorkomen dat bezoekers naar parkeerterreinen rijden waar geen ruimte meer is. De gemeente wil de sensoren en informatieborden ook bij andere parkeerterreinen plaatsen. We kunnen dan niet alleen waarschuwen waar het VOL is, maar ook aangeven waar er langs de P-route nog wel plek is. Hoe en wanneer dit gebeurt, hangt af van de financiering, want het systeem is duur.
- Waar: parkeerterrein Badweg
- Wat: parkeerverwijzingssysteem
- Start: 2021
- Klaar: 2021: uitbreiding 2022-2023
Verkeerscamera’s
Hoek van Holland heeft een beperkt wegennet. Voor de bereikbaarheid van het dorp en de kust is doorstroming van het verkeer noodzakelijk, zodat opstoppingen worden voorkomen. Op vijf belangrijke kruispunten staan hiervoor camera’s. De collega’s in de Verkeersregiekamer kunnen hiermee de verkeerssituatie in de gaten houden en zo nodig tijdig ingrijpen en het verkeer via een andere route omleiden.
- Waar: verkeersknooppunten
- Wat: verkeerscamera’s
- Start: 2020
- Klaar: 2021
Hoeksebaan
De Hoeksebaan verbetert de bereikbaarheid van Hoek van Holland voor de bewoners en de gebruikers van Stena Line, en vermindert de verkeersdrukte in het dorpscentrum. Strandgasten worden nog steeds bij voorkeur over de Maasdijk (N220) geleid, omdat die aansluit op de circulatieroute langs alle parkeerplaatsen. Een Dynamisch Route Informatie Paneel (DRIP) bij de Tweepleinenweg neemt de automobilisten bij de hand en kan ze zelfs adviseren niet door te rijden als alle parkeerplaatsen VOL zijn. Hulpdiensten hebben bovendien een tweede aanrijroute en kunnen hierdoor in noodsituaties sneller ter plekke zijn.
- Waar: tussen Haakweg en Langeweg
- Wat: voltooiing Hoeksebaan
- Start: 2019
- Klaar: 2020
Sporten en dansen toegankelijk maken voor jong en oud. Dat is de passie van Hoekse H!ERO Christine Domingos. Als eigenaresse van Studio Domingos biedt ze al jarenlang samen met haar docententeam een breed lessenpakket aan. Van klassiek ballet, hiphop en streetdance tot bungee super fly, aerial yoga, jumping fitness en kangoo jump. Ook in coronatijd brengt ze haar klanten in beweging. Online, maar ook in de buitenlucht.
Christine Domingos is geboren en getogen in De Hoek. Na afronding van de dansopleiding in Haarlem nam ze in 2006, op 21-jarige leeftijd, de bestaande balletschool in Hoek van Holland over. Balletschool Domingos (nu Studio Domingos) was geboren. ‘Ik heb het lesaanbod stap voor stap uitgebreid tot een fulltime programma’, vertelt ze. Sinds 2014 biedt Christine naast dans- en balletles ook fun workouts aan, zoals jumping fitness en aerial yoga. Deze lessen zijn speciaal bedoeld voor zowel jongeren als ouderen die op een gezonde en vooral leuke en ontspannen manier willen bewegen. ‘Naast mijn werk heb ik Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) gestudeerd, met als specialisatie sportpsychologie. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen best willen sporten, maar ertegenop zien, weinig tijd hebben of nooit hebben ervaren hoe veel plezier het kan geven. Daarom ben ik na mijn afstuderen met de fun workouts gestart. Iedereen, ervaren of onervaren, fit of met een belemmering, kan hierbij op zijn eigen niveau bewegen en een vorm kiezen die het beste past.’
Ieder kind is bijzonder
De kennis die Christine tijdens de SPH-opleiding heeft opgedaan, zet ze ook in bij educatieve beweegtrainingen voor kinderen met ADHD, autisme, overprikkeling en hoogbegaafdheid. ‘Veel van deze kinderen hebben stress, last van boze buien en lopen vast op school. Vaak omdat ze druk ervaren, willen presteren, niet goed weten hoe ze met gevoelens moeten omgaan of zich moeilijk kunnen concentreren. Om ze een steuntje in de rug te geven, bieden we drie groepstrainingen voor 7- tot 12-jarigen. Daarin gaan we spelenderwijs aan de slag met thema’s zoals samenwerken, gevoelens herkennen, plannen, rust pakken en omgaan met overprikkeling. Uitgangspunt bij ons is echter dat elk kind bijzonder is en gewoon, zonder etiketje, kan meedoen met alle anderen. Daarom zijn de groepen niet groter dan twaalf deelnemers en zorgen SPH-studenten voor extra begeleiding als dat nodig is.’
'Als iedereen iets kleins doet, komen we sneller en sterker uit deze crisis.'
Als eigenaar van twee horecabedrijven en een webshop in Hoek van Holland viel de corona-uitbraak H!ERO Linda Geers in maart 2020 rauw op het dak. Tijdens de lockdown zat ze niet bij de pakken neer, maar organiseerde samen met Welzijn op de Hoek een paastasjesactie om alle Hoekenezen een hart onder de riem te steken. ‘Als iedereen iets kleins doet, komen we sneller en sterker uit deze crisis.’
Hoekenees Linda Geers is horecaondernemer in hart en nieren. In 2014 werd zij op 22-jarige leeftijd eigenaar van restaurant MIJN Torpedoloods. Twee jaar later breidde ze dit uit met MIJN Badhuis en in 2019 volgde haar tweede bedrijf: Hotel Amerika in de Rietdijkstraat. Ook startte Linda de giftwebshop Lila Harp. Tot afgelopen maart was er zakelijk geen wolkje aan de lucht, maar toen kwam opeens corona. 'Mijn partner en ik waren op vakantie in Egypte. Daar hoorden we dat het vliegverkeer werd stilgelegd. Met de laatste vlucht zijn we teruggevlogen naar Nederland. Bij aankomst in Hoek van Holland stonden we voor een gesloten deur; alles was dicht. Dat was echt schrikken. Ik ben twee weken van de leg geweest en kon van de stress nauwelijks slapen. Daarna heb ik me herpakt en zijn we met z’n allen aan de slag gegaan om er het beste van te maken.'
Als eigenaar van twee horecabedrijven en een webshop in Hoek van Holland viel de corona-uitbraak H!ERO Linda Geers in maart 2020 rauw op het dak. Tijdens de lockdown zat ze niet bij de pakken neer, maar organiseerde samen met Welzijn op de Hoek een paastasjesactie om alle Hoekenezen een hart onder de riem te steken. 'Als iedereen iets kleins doet, komen we sneller en sterker uit deze crisis.'
Hoekenees Linda Geers is horecaondernemer in hart en nieren. In 2014 werd zij op 22-jarige leeftijd eigenaar van restaurant MIJN Torpedoloods. Twee jaar later breidde ze dit uit met MIJN Badhuis en in 2019 volgde haar tweede bedrijf: Hotel Amerika in de Rietdijkstraat. Ook startte Linda de giftwebshop Lila Harp. Tot afgelopen maart was er zakelijk geen wolkje aan de lucht, maar toen kwam opeens corona. 'Mijn partner en ik waren op vakantie in Egypte. Daar hoorden we dat het vliegverkeer werd stilgelegd. Met de laatste vlucht zijn we teruggevlogen naar Nederland. Bij aankomst in Hoek van Holland stonden we voor een gesloten deur; alles was dicht. Dat was echt schrikken. Ik ben twee weken van de leg geweest en kon van de stress nauwelijks slapen. Daarna heb ik me herpakt en zijn we met z’n allen aan de slag gegaan om er het beste van te maken.'
Tasjesactie
Precies op dat moment klopte Welzijn op de Hoek bij Linda Geers aan met het idee om alle Hoekenezen ter gelegenheid van het paasweekend te verrassen met een paastasje. 'Ik vond het een geweldig initiatief en ben meteen andere Hoekse ondernemers gaan bellen' vertelt Linda. 'Bakkerij Van den Berg wilde ook meedoen en stelde 35.000 koekjes beschikbaar. In MIJN Torpedoloods heb ik samen met mijn team 5.500 tasjes ingepakt. Naast de koekjes zaten er ook flyers in met telefoonnummers van onder andere Jeugdwerk en Welzijn op de Hoek. De dag voor Pasen hebben we alle tasjes huis-aan-huis rondgebracht. De reacties waren hartverwarmend!' Naast de tasjesactie deden Linda en haar medewerkers nog meer om de eerste coronagolf op een nuttige manier door te komen. ‘Bij mij werken allemaal horecatijgers, die kunnen niet stilzitten' aldus Linda. 'Ik heb ziekenhuizen in de regio gemaild dat ze bij een beddentekort onze hotelkamers konden gebruiken en verschillende teamleden hebben in verzorgingstehuizen en bij zorgmedewerkers thuis schoongemaakt.'
Met de laatste trein mee - Derrek Otte
'Miljoenen mensen, even zo veel verhalen, via stalen rails mee met de trein. Noem het Hoek van Holland of, misschien wel beter nog: Europa in het klein. Of de wereld zelfs, van Engeland aan de overkant, van verbinding in de ban. Tot Halte Hoek als startpunt richting Stockholm, Moskou, China of Japan. Zo ver gaan we vanavond niet, tenminste, dat is mij niet verteld. Maar het is goed om te weten dat we op deze route welgeteld de tel kwijt zijn. Tussen producten en personen.
Hele ladingen ertsen, kolen, etenswaren en andere goederen goed verscholen in miljoenen wagons van daar naar hier of andersom. Vannacht vieren wij geen einde maar de doorstart van wat in 1892 begon. Keihard economisch belang, voort in de vaart der volkeren, import, export: vervoer om ons te helpen te sjouwen. Handel kun je al héél wat eeuwen ook per trein aan Rotterdammers toevertrouwen.
Na gedane arbeid is het goed rusten, toeristen in eigen land. Ook ik ging vroeger vaak per trein een dagje naar de waterkant. Weg uit de dagelijkse sleur, naar waar de geur van de zee wacht. Iedereen die mee mag, het spoor voor jong en oud naar halte Hoek. Met de H van heimelijk naar rust op zoek. Van stad naar strand, een 125 jaar oude ontsnappingsroute, hoe moeten we die uitzwaaien? Vluchten als de lucht blauw, uitwaaien, een briesje neemt je zorgen mee. Zon hoog aan de hemel, al is het maar voor even, luisteren naar het ruisen van de zee.
Van zwart-witbeelden naar een keur aan kleuren, altijd licht, lucht en water. Nostalgie is prachtig maar we bewegen richting later. Altijd door, altijd vooruit, terugkijken met een lach en een traan. We moeten verder, we moeten beter; zonder innovatie is dat nooit gegaan. Hallo metro, tweede leven. Maar eerst nog even die laatste kilometers hoor. Treinen houden op met rijden soms maar de trein die tijd heet, dendert door.'
Meer informatie
Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:
- Ga naar de pagina Melding, vraag of klacht, hier kunt u ook een compliment achterlaten.
- Wilt u iets regelen bij de gemeente? Ga naar Mijn Loket. Link opent een externe pagina.
U kunt de dorpsraad bereiken via e-mail. Link opent een externe pagina, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Hoek van Holland, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.