Boomspiegel beplanten
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 24-01-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/boomspiegel-beplanten/
Spring naar het artikel

Straten met bomen maken door kale stammen soms toch geen groene indruk. Dat kunt u veranderen! Beplanting in de boomspiegel is een prima manier om de straat op te fleuren. Een boomspiegel is het stukje grond rond de stam van een boom.

In woonstraten mag u de boomspiegels die niet door de gemeente beplant zijn, zelf onderhouden en beplanten. U kunt dit per mail melden bij de wijkregisseur, zodat de gemeente bij het onderhoud rekening mee kan houden. Dit is trouwens niet verplicht.

Houd er wel rekening mee dat de boom en de boomspiegel gemeentelijk eigendom zijn. Bij onderhoud aan de boom kunnen uw planten schade oplopen. Dit is helaas niet altijd te voorkomen.

Aanleggen

Verwijder vuil en onkruid. Maak daarna de grond los, zonder daarbij de boomwortels te raken. Daarna kunnen planten, zaden of bollen de grond in. Kies geschikte planten. Geef de planten bij droogte water. Het beste resultaat bereikt u bij jonge bomen. De wortels nemen dan nog niet veel ruimte in en de kroon laat nog genoeg licht door voor planten in de boomspiegel. Het is raadzaam geen grond toe te voegen. Als het toch moet, dan mag het maximaal 5 centimeter compostaarde zijn.

Geschikte planten

U gaat planten tussen de wortels van de boom. Daarom kunt u geen soorten kiezen die diep wortelen, maar er blijven genoeg geschikte soorten over.

  • Allerlei soorten bollen, zoals blauwe druifjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en tulpen zijn geschikt.
  • U kunt ook eenjarige zomerbloemen zaaien. Denk bijvoorbeeld aan bolderik, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaprozen, vergeet-mij-nietjes en wilde ridderspoor.
  • Ook eenjarige planten zijn geschikt. Zoals afrikaantje, goudsbloem, muurbloem, sleutelbloem, vergeet-mij-nietje, cosmea en viooltje.
  • Op schaduwplaatsen kunt u vaste planten gebruiken. Bijvoorbeeld bos-vergeet-me-niet, kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, breed longkruid, kruipend zenegroen, maarts viooltje, ooievaarsbek en vrouwenmantel.
  • Voor zonnige plaatsen zijn vaste planten als cosmea, herfstaster, kattenstaart, kleine maagdenpalm, lavendel, marjolein, margriet, salie, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid geschikt.

Tips voor onderhoud

  • Geef de boomspiegel in droge tijden water, maar overdrijf niet. Planten kunnen 'lui' worden en oppervlakkig gaan wortelen. Hierdoor worden ze nog gevoeliger voor droogte. Als de planten na een hete dag 's avonds slap hangen kan dat geen kwaad. Pas wanneer ze de volgende ochtend nog steeds slap hangen is het raadzaam om snel water te gaan geven.
  • Snoei snelle groeiers op tijd om te voorkomen dat ze gaan overhangen of voetgangers hinderen.
  • Bemest de boomspiegel af en toe met natuurlijke mest. Haal dode bloemen van de takken weg. Dit bevordert de groei. U mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.
  • Ruim afgestorven plantendelen in de herfst niet rigoureus op. Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes die zich voeden met luizen, overwinteren in dode plantendelen.