Prins Alexanderplein
Gepubliceerd op: 10-02-2021
Geprint op: 27-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/alexanderplein/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Prins Alexanderplein krijgt de komende jaren een opknapbeurt. Groener, levendiger en sfeervoller: zo moet het plein er gaan uitzien.

Het plein maakt onderdeel uit van de Alexanderknoop en is aangewezen als één van de 7 stadsprojecten. De stadsprojecten zijn groene en multifunctionele plekken waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en kunnen recreëren. Het Prins Alexanderplein is nu vooral een doorgaansroute, maar moet een plek worden waar je graag wilt zijn.

We werken  op dit moment aan een nieuw ontwerp voor het plein, waarin groene beplanting, bomen, nieuwe bestrating en fijne zitplekken ruimte krijgen. Het nieuwe ontwerp maakt het plein aantrekkelijker voor passanten, reizigers, ondernemers, werknemers en bewoners.

Het plein krijgt meer sfeer en wordt levendiger, met activiteiten voor volwassenen en liefst ook kinderen. De groene metamorfose van het plein zet de toon voor heel de Alexanderknoop.

Welke stappen zijn gezet en volgen nog?

In juni 2021 hebben we aan bewoners van Prins Alexander en gebruikers van het Prins Alexanderplein, waaronder  reizigers en winkelend publiek,  gevraagd hoe het plein er in de toekomst moet uitzien. Via straatinterviews, een digitale peiling en via gesprekken met ondernemers aan het plein hebben we gehoord wat bewoners en gebruikers van het plein belangrijk vinden. Deze input verwerken we in het ontwerp  dat we voor het Prins Alexanderplein maken.

'Het plein moet anders worden! Van een leeg, kaal en ongezellig plein naar een groen en gezellig plein waar je graag komt!' Kijk hier naar de filmpjes met straatinterviews op het Prins Alexanderplein.

Schetsontwerp

De gemeente heeft een eerste schetsontwerp gemaakt voor het plein en de directe omgeving eromheen. Dit schetsontwerp is de basis geweest voor het programma van eisen dat er nu voor het plein ligt. Op dit moment is de gemeente bezig met het uitwerken van het schetsontwerp in een zogenaamd 'voorlopig ontwerp'. In 2022 gingen we opnieuw in gesprek met de ondernemers en gebruikers van het Alexanderplein, om te horen wat ze van het voorlopig ontwerp vinden. Uiteindelijk volgt er eind 2022/begin 2023 een definitief ontwerp. Eind 2023 willen we starten met de nieuwe inrichting van het plein. Het nieuwe plein is naar verwachting eind 2024 klaar.

Tijdelijke maatregelen

Om het plein op dit moment al een groener gezicht te geven, zijn rondom de bomen twee groenvakken aangelegd. De blauwe tegels hebben hier plaats gemaakt voor gras. Ook zijn er bloembollen in de grond geplant, om de groenvakken op te fleuren.

De vergroening van het Prins Alexanderplein is mede mogelijk gemaakt door het programma 'Rotterdam gaat voor groen'. Met dit programma wil de gemeente - in samenwerking met onder andere bewoners en bedrijven - zorgen voor 20 hectare extra groen in Rotterdam. Dat zijn ongeveer 40 voetbalvelden. Meer groen verbetert de stad op allerlei belangrijke vlakken: van gezondheid en geluk van bewoners tot de waarde van onroerend goed, klimaat en biodiversiteit.

Kijk voor meer informatie op Twintig hectare extra groen in de stad.

De Alexanderknoop, waar het Prins Alexanderplein deel van uitmaakt, is het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander. De gemeente Rotterdam ziet kansen om het gebied te ontwikkelen tot hét centrum van Rotterdam Oost. Meer informatie over dit project vindt u op de pagina Alexanderknoop.