Prins Alexanderplein
Gepubliceerd op: 10-02-2021
Geprint op: 26-10-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/alexanderplein/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Prins Alexanderplein krijgt de komende jaren een opknapbeurt. Het plein maakt onderdeel uit van de Alexanderknoop en is aangewezen als één van de zeven stadsprojecten.

Dat zijn groene en multifunctionele plekken waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en kunnen recreëren. Het Prins Alexanderplein is nu vooral een doorgaansroute, maar moet een plek worden waar je graag wilt zijn.

Er wordt op dit moment een nieuw ontwerp gemaakt voor het plein, waarin beplanting, bomen, nieuwe bestrating en bankjes een plek krijgen. Het nieuwe ontwerp maakt het plein aantrekkelijker voor passanten, reizigers, ondernemers, werknemers en bewoners.

Het plein moet meer sfeer krijgen en levendiger worden, met activiteiten voor volwassenen en liefst ook kinderen. De groene metamorfose van het plein moet de toon zetten voor heel de Alexanderknoop. In juni en juli 2021 hebben we aan bewoners van Prins Alexander en gebruikers van het Prins Alexanderplein (o.a. reizigers en winkelend publiek) gevraagd hoe het plein er volgens hen in de toekomst moet uitzien. Via straatinterviews, een digitale peiling en via gesprekken met ondernemers aan het plein hebben we gehoord wat bewoners en gebruikers van het plein belangrijk vinden. Deze input verwerken we in het programma van eisen dat we voor het Prins Alexanderplein maken.  

De Alexanderknoop, waar het Prins Alexanderplein deel van uitmaakt, is het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander. De gemeente Rotterdam ziet kansen om het gebied te ontwikkelen tot hét centrum van Rotterdam Oost. Meer informatie over dit project vindt u op de pagina Alexanderknoop.

Wat is er nu al gedaan?

Om het plein op dit moment al een groener gezicht te geven, zijn  rondom de bomen twee groenvakken aangelegd. De blauwe tegels hebben hier plaats gemaakt voor gras. In het najaar van 2021 planten we bloembollen in de grond, om de groenvakken op te fleuren.

De vergroening van het Prins Alexanderplein is mede mogelijk gemaakt door het programma 'Rotterdam gaat voor groen'. Met dit programma wil de gemeente - in samenwerking met onder andere bewoners en bedrijven - zorgen voor 20 hectare extra groen in Rotterdam. Dat zijn ongeveer 40 voetbalvelden. Meer groen verbetert de stad op allerlei belangrijke vlakken: van gezondheid en geluk van bewoners tot de waarde van onroerend goed, klimaat en biodiversiteit. Kijk voor meer informatie op Twintig hectare extra groen in de stad.