Aanpak overgewicht
Gepubliceerd op: 15-07-2020
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/aanpak-overgewicht/
Ga naar de hoofdinhoud

Gezond leven is belangrijk. U zit prettig in uw vel, heeft meer energie en meer plezier in de dingen die u doet. Maar soms lukt het niet om in je eentje een gezonder gewicht te krijgen. Nu kunt u hulp krijgen.

Via de Rotterdamse Aanpak Overgewicht en Obesitas voor Volwassenen.

De gemeente Rotterdam en partners in de wijk werken sinds september 2019 samen in deze aanpak. Dit programma (voorheen Proeftuin Gezond Gewicht) is bedoeld voor inwoners met overgewicht of obesitas, eventueel in combinatie met een andere aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen, COPD of artrose. Zij kunnen begeleid worden naar de juiste ondersteuning in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts, leefstijlcoach of beweegaanbieder.

Achterliggende oorzaken van overgewicht

De oorzaak van overgewicht heeft niet altijd (alleen) te maken met uw leefstijl, maar kan ook veroorzaakt worden door medische of psychosociale factoren. Bijvoorbeeld door medicijngebruik of een vervelende ervaring in het verleden. Samen met een begeleider, de zorgcoördinator, wordt naar uw eigen situatie gekeken. Wat is er bij u aan de hand en welk aanbod past daarbij?

Plan op maat

Als deelnemer werkt u onder begeleiding aan een persoonlijk plan dat past bij uw wensen en behoeften op het gebied van voeding, beweging en welzijn. Tijdens het programma gaat een zorgcoördinator met u in gesprek over uw leefstijl. Wat eet u op een dag? Wat doet u aan beweging? Zijn er ook andere redenen waarom een gezond gewicht krijgen niet lukt? Zoals te weinig slapen, stress, medicatiegebruik, of signalen die mogelijk kunnen duiden op een genetische afwijkingen. Samen met de zorgcoördinator maakt u een plan om een gezonde leefstijl te bereiken. De zorgcoördinator brengt u in contact met andere professionals die u daarbij kunnen helpen.

In de buurt

Het programma is laagdrempelig. In het programma staat de deelnemer centraal. U bepaalt uiteindelijk wat er gaat gebeuren, de zorgcoördinator adviseert en ondersteunt. Het programma is vaak dichtbij huis. De Aanpak Overgewicht organiseren we in Afrikaanderwijk, Beverwaard, Centrum, Kralingen en Schiebroek. We werken samen met partners in die wijken, zoals huisartsen, leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en sport- of beweegaanbieders.

Meedoen?

Ook dit jaar kunt u zich aanmelden voor deze aanpak. Deelname is gratis. Als u meedoet, volgt er ook een onderzoek. Op die manier kunnen wij het programma steeds weer verbeteren. U kunt zich aanmelden bij de balie of doktersassistent van de praktijken:

  • Beverwaard: Gezondheidscentrum Beverwaard, Mariska Hoogendam
  • Bloemhof: Gezondheidscentrum Bloemhof, Jacoby Olree
  • Centrum: Cool huisartsenpraktijk, Sukret Karatas
  • Feijenoord: Huisartsenpraktijk Vermaat Baarda, Stacey Vermaat
  • Katendrecht: Gezondheidscentrum CareXL, Gülsüm Koktas
  • Kralingen: Gezondheidscentrum Levinas, Hester de Reus
  • Schiebroek: Medische Centrum Schiebroek, Gabrielle Snijders en Ludmilla Wolters.
Liliane en Fred, deelnemers aan de Proeftuin Gezond Gewicht, eten samen een salade.

Keihard werken, veel stress en 's avonds te moe om nog gezond te koken of te sporten. Zo zag het leven van Liliane en Fred Riepenhausen eruit voor de eerste lockdown in maart 2020. Toen de boel op slot ging, hadden ze tijd om zich af te vragen: waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?

Voor maart 2020 maakte Fred als vrachtwagenchauffeur en rijschoolhouder soms weken van 80 uur. Liliane runt haar eigen schoonheidssalon Beleza in Beverwaard. Voor haar waren werkweken van 60 uur geen uitzondering. Tijd en energie om gezond te koken en te bewegen was er nauwelijks. 's Avonds ploften ze moe op de bank en bestelden vaak pizza, Chinees of Surinaams.

Maar Liliane voelde zich al een tijd niet lekker. Moe, te zwaar, kortademig, hoesten, een te hoog cholesterol. Er kwamen steeds meer kwaaltjes bij. 'Het is misschien gek om te zeggen, maar die eerste lockdown was goed voor ons', vertelt ze. 'We hadden opeens tijd over. Om over ons leven en onze gezondheid na te denken. Via de huisarts maakte ik kennis met Mariska Hoogendam en de Proeftuin Gezond Gewicht. Tijdens dat eerste gesprek realiseerde ik me pas echt dat ik te zwaar was. Er moest iets gebeuren, anders werden die kwalen alleen maar erger.'

APK'tje

'Door al dat harde werken schoot onze gezondheid erbij in', bevestigt Fred. 'Ik doe ieder jaar een APK'tje bij de huisarts om te kijken of ik nog gezond ben. Ook mijn cholesterol bleek te hoog en ik werd dikker. Door al dat zittende werk ging ook mijn conditie achteruit. Daar wilde ik iets aan doen. Afzonderlijk van Liliane kwam ik ook bij Mariska terecht. Zij heeft ons samen doorverwezen naar een diëtist.'

Liliane had haar bedenkingen bij de diëtist. Hij wilde dat ze meer brood ging eten.  Ze komt uit Brazilië en daar eten mensen geen brood en twee keer per dag warm. Ze snapte dat ze haar eetpatroon moest aanpassen, maar dan wel op een manier die bij haar paste. Ze deed veel onderzoek op internet en eet nu geen koolhydraten meer. 'Dat werkt perfect voor mij. En ik ben eerst meer gaan wandelen met de hond. Ik kreeg meer lucht en ging hardlopen. Onze zoon heeft zo'n buikbank om op te trainen. Daar oefenen we nu iedere dag op.'

Zoekende

Fred is nog een beetje zoekende naar wat het beste voor hem werkt. Als hij hele dagen op de vrachtwagen zit, is brood het makkelijkst. 'Salades kan ik niet koel houden en een maaltijd opwarmen kan niet altijd. Hoe pas ik gezond eten in mijn leven? Ik koop al meergranenbrood en eet meer fruit. En ik loop zoveel mogelijk met Liliane mee. Ik schat dat ik nu zo'n vijf kilo ben afgevallen. Dat is een goede start.'  Liliane vertelt trots dat ze in twee maanden al acht kilo kwijtraakte. 'Het gaat echt als een speer. En ik voel me zoveel beter.'

In plaats van afhaalmaaltijden koken Liliane en Fred nu zoveel mogelijk zelf. Gezondere ingrediënten, meer groenten, salades, kleinere porties en voor Liliane geen suiker meer. En geen snacks meer bij de televisie of popcorn bij de film. In het begin was het echt wennen. Liliane zag overal zoetigheid. 'Neem een worteltje', zei Fred dan. Maar zelfs daar zit suiker in.'

 Ze zijn echt verantwoord bezig vindt Fred. Maar het lukt nog niet altijd helemaal. 'Ik had muesli gekocht omdat ik dacht dat dat gezond is. Blijkt daar heel veel suiker in te zitten. Hetzelfde met eierkoeken. Zo leer je weer wat.'

Af en toe een wijntje

Ze wilden niet alles afschaffen, dus drinkt Liliane nog af en toe een wijntje. En soms verwennen ze zichzelf. Maar de dag erna zijn ze weer streng. Tot nu toe hebben ze een goed gevoel over de Proeftuin Gezond Gewicht en zijn ze gemotiveerd om door te gaan. Liliane wil nog zo'n 10, 15 kilo afvallen. Fred wil nog 7 kilo kwijt en is tevreden bij 88 kilo. 'Dan zie ik er weer zo goed uit als vroeger. Het mooiste zou zijn als we ook onder begeleiding konden sporten. Dat kon niet door corona. Hopelijk kan dat snel weer.' Liliane wil een loopband aanschaffen en de serre omtoveren tot sportschool. Dan kan ze ook met slecht weer lekker lopen.

100 procent

Liliane's schoonheidssalon is inmiddels alweer een tijdje open en Fred geeft weer rijles. Hoe zorgen ze ervoor dat ze niet weer in diezelfde valkuil stappen en het weer te druk krijgen om gezond te leven? 'Dat gaat niet meevallen', weet Fred nu al. 'Onze vrije tijd wordt nu weer in beslag genomen door werk. Maar we willen volhouden.' Liliane gaat er voor 100 procent voor. 'Ik praat er veel over met vriendinnen, kennissen en klanten. Als mensen zien hoe goed het met me gaat, willen ze ook meedoen. Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Dus dat moet je op nummer één zetten. Hoe druk je het ook hebt.'

Gezond010: het akkoord

De Rotterdamse Aanpak Overgewicht en Obesitas voor Volwassenen is een programma van de gemeente Rotterdam, en past binnen de ambities van Gezond010: het akkoord. De aanpak is een samenwerking met partners in de wijk. Dit programma is een onderdeel van de ontwikkeling van de Ketenaanpak Overgewicht en Obesitas Volwassenen.

Meer informatie

Bent u (zorg)professional, en wilt u nog meer weten over de Rotterdamse Aanpak Overgewicht en Obesitas voor Volwassenen? Neem dan contact op met projectleider Monique Liet via e-mail amw.liet@rotterdam.nl.