Terugkeer naar werk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/terugkeer-naar-werk/
Ga naar de hoofdinhoud

Krijgt u een uitkering van de gemeente of een WW-uitkering die binnen zeven maanden afloopt? Hebt u een (arbeids)beperking waardoor u niet kunt werken? Geen uitkering, maar zoekt u werk? Dan kan de gemeente u helpen sneller werk te vinden.

Als u een uitkering van de gemeente Rotterdam krijgt, gaat u zelfstandig en actief op zoek naar betaald werk. Als u dat moeilijk vindt, helpt de gemeente met arbeidsontwikkeling en terugkeer naar werk. Ook als u geen uitkering krijgt.

Sterk naar Werk

Er zijn allerlei stappen naar werk. Solliciteren, maar ook: nieuwe contacten leggen en uzelf ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen en iets nieuws te leren. Daarmee vergroot u uw kansen op een baan. Via Sterk naar Werk vindt u gratis cursussen die u online kunt doen.

Vacatures

Ontvangt u een bijstandsuitkering van de gemeente Rotterdam en heeft u een werkcoach? Dan heeft de gemeente vacatures waarbij wij bemiddelen. Lees meer informatie over deze vacatures.

Video 'De kortste weg naar werk' (maart 2017):

WW@WORK

Heeft u een WW-uitkering die binnen nu en 7 maanden stopt? En heeft u mogelijk recht op bijstand ná uw WW-uitkering? Het UWV werkt samen met WW@WORK. Het UWV nodigt u uit voor een voorlichtingsbijeenkomst.

Re-integratie (terugkeer naar werk) en ontwikkeling

Als u niet kunt werken omdat u bijvoorbeeld schulden, een slechte gezondheid of sociale problemen heeft, dan maakt de gemeente met u persoonlijke ontwikkelingsafspraken over uw re-integratie en ontwikkeling.

Bemiddeling

De gemeente ondersteunt Rotterdammers bij het vinden van een werkgever. Zo kunt u hulp krijgen als het u niet lukt om werkt te vinden. De gemeente maakt hierover afspraken met u.

Met een garantiebaan kunnen meer mensen met een (arbeids-)beperking aan de slag. Gemeenten, landelijke overheid en werkgevers zorgen met elkaar voor meer garantiebanen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.

Bent u aan het werk maar kunt u nog wat ondersteuning gebruiken? Of wilt u meer informatie over een garantiebaan? Kijk dan op de pagina Garantiebaan. U kunt ook contact opnemen met uw contactpersoon bij de gemeente.

Met een werkervaringsplaats krijgt u werknemersvaardigheden en een werkritme. U doet ook  werkervaring op. U behoudt uw uitkering. .

Met werkervaringsplaatsen kunt u persoonlijke eigenschappen verder ontwikkelen. Zo vindt u makkelijker werk. Het gaat om werkzaamheden voor 3 maanden onder andere in sectoren zoals zorg, horeca, gemeente, amusement, uitzendwerk en transport.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw contactpersoon bij de gemeente Rotterdam.

De gemeente heeft trajecten waarbij u een korte, interne (beroeps)opleiding volgt. Als u slaagt voor de opleiding krijgt u aansluitend een baan voor minimaal 6 maanden aangeboden. Het gaat om trajecten in de sectoren transport, bouw, logistiek, tuinbouw en zorg.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw contactpersoon bij de gemeente Rotterdam.

U ontvangt een bijstandsuitkering en u heeft een goed idee voor het starten van een eigen bedrijf.

Heeft u hulp nodig bij het opstarten of bij het ondernemingsplan? Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam coacht en ondersteunt (ook financieel).

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw contactpersoon bij de gemeente Rotterdam.

De gemeente Rotterdam biedt scholing aan om uw kansen op werk te vergroten. Het gaat om taaltrainingen, ICT-trainingen en vakgerichte scholing.

  • Met taaltraining kunt u de Nederlandse taal verbeteren tot het niveau dat nodig is om aan het werk te gaan
  • Met ICT-trainingen leert u het bedienen van een computer. U leert bijvoorbeeld e-mailen, teksten maken, rekenen en presentaties maken
  • Met vakgerichte scholing kunt u een certificaat halen waardoor u in meer sectoren kunt solliciteren. Denk aan een certificaat voor hygiëne, veiligheid of heftruckbediening

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw contactpersoon bij de gemeente Rotterdam.

Prestatie010

De gemeente kan een prestatie010 vragen aan werkzoekenden met een gemeentelijke uitkering, voor 20 uur per week of het aantal uur dat u aankunt. Een prestatie010 is bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, mantelzorg, een taalcursus of werken aan persoonlijke problemen als schulden of gezondheid.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.