Alle kinderen die in Nederland wonen of hier lang verblijven, zijn vanaf hun vijfde jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school. De volledige leerplicht eindigt aan het eind van het schooljaar waarin een jongere zestien jaar wordt.
Daarna geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat jongeren tot hun achttiende jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als ze nog geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een havo- vwo-diploma of een diploma van het mbo op niveau 2,3 of 4.
Leren: recht én plicht
Ouders en verzorgers moeten zich houden aan de Leerplichtwet. Zij zijn verplicht hun kind in te schrijven op een school en zijn er verantwoordelijk voor dat hun kind ook echt naar school toe gaat. Leerplicht is ook een leerrecht, want ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Als ouder bent ervoor verantwoordelijk dat uw kind elke schooldag naar school gaat.
Natuurlijk wilt u nadat uw kind een fijne schooltijd heeft. Als u denkt of merkt dat uw kind om welke reden dan ook met tegenzin naar school gaat of spijbelt, kunt u dat met de leerkracht of de mentor bespreken. Komt u er met de school niet uit, vraagt u dan advies aan de leerplichtambtenaar. Volgens de Leerplichtwet bent u verplicht uw leerplichtige kind in te schrijven op een school en er op toe te zien dat uw kind de lessen volgt. Alleen als uw kind ziek is, kan het niet naar school. U moet dan meteen de school op de hoogte brengen.
Nooit zomaar wegblijven van school
Een leerling mag nooit zomaar van school wegblijven. Alleen in uitzonderingsgevallen kunt u extra verlof aanvragen voor uw kind. Ook kunt u verlof aanvragen voor religieuze feestdagen. Over aanvragen van verlof van minder dan 10 dagen beslist de schooldirecteur. Aanvragen van meer dan 10 dagen moet de schooldirecteur voorleggen aan de leerplichtambtenaar. De regels voor extra verlof zijn vastgelegd in de Beleidsregel EV.
De formulieren voor het aanvragen van verlof vindt u onderaan deze pagina.
Vrijstelling inschrijven op een school
Een kind dat leerplichtig is, moet ingeschreven staan op een school. Alleen in uitzonderingsgevallen kunnen ouders vrijstelling vragen van de plicht om hun kind in te schrijven. Dat kan bij:
- Psychische en lichamelijke klachten bij het kind. Het kan voorkomen dat uw kind door psychische of lichamelijke klachten niet in staat is om naar school te gaan.
- Bezwaar levensbeschouwelijke richting buurtscholen. Ouders moeten aangeven wat hun bezwaren zijn.
- Kind gaat naar school in het buitenland. Uw kind staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, maar volgt onderwijs in het buitenland. U moet aantonen dat u kind naar een buitenlandse school gaat.
- Trekkend bestaan vanwege beroep ouders. Ouders leiden met hun kind een trekkend bestaan, als bijvoorbeeld kermisexploitant of circusmedewerker.
Vrijstelling op tijd vragen
Vraag vrijstelling aan vóór 1 juli. De vrijstelling geldt steeds voor één schooljaar. U moet dus voor ieder schooljaar opnieuw vrijstelling vragen. Alleen bij ernstige lichamelijke of psychische klachten kan een langere vrijstelling gelden.
Zoek op tijd een school als uw kind weer naar school kan
Als uw kind weer naar school kan, raden wij u aan minimaal 3 maanden voor de afloop van de vrijstelling te beginnen met het zoeken van een school. Kunt u geen school vinden, neem dan contact op met de afdeling Leerplicht.
Leren in de klas
Iedereen
De leerplicht geldt voor iedereen die in Nederland woont. Ook kinderen met een niet-Nederlandse nationaliteit, asielzoekers in de leerplichtige leeftijd en kinderen die illegaal in Nederland verblijven moeten dus verplicht naar school. Voor kinderen die nog geen Nederlands spreken zijn er Internationale Schakelklassen, waarin zij een intensief taalprogramma kunnen volgen tot hun Nederlands goed genoeg is voor een gewone klas.
Einde volledige leerplicht
De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt. Als uw kind bijvoorbeeld in mei 16 jaar wordt, dan moet uw kind het schooljaar afmaken. Als uw kind tenminste twaalf volledige schooljaren naar school is geweest, is de termijn van volledige leerplicht ook afgelopen. Een groep of klas overslaan telt ook mee als volledig schooljaar. Een schooljaar eindigt officieel op 31 juli.
Kwalificatieplicht
De kwalificatieplicht is één van de maatregelen -ingegaan sinds 1 augustus 2007- om schooluitval van jongeren tegen te gaan en de kwaliteit van startende jongeren op de arbeidsmarkt vergroten.
De plicht houdt in dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun 18e verjaardag onderwijs volgen. Met de kwalificatieplicht is de gedeeltelijke (partiële) leerplicht komen te vervallen.
De kwalificatieplicht volgt op de volledige leerplicht en geldt voor iedereen die:
- nog geen achttien jaar is
- geen startkwalificatie heeft
- de volledige leerplicht heeft afgerond
Invulling kwalificatieplicht
De kwalificatieplicht betekent niet dat leerlingen per se vijf dagen per week naar school gaan.
Het is ook mogelijk om aan de kwalificatieplicht te voldoen met combinaties van leren en werken zoals de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo.
Opleidingen die gevolgd kunnen worden zijn:
- voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)
- beroepsopleidende leerweg (bol) in het mbo
- havo
- vwo
- bbl in het mbo
Leerlingen op straat en in de klas
Startkwalificatie
U heeft een startkwalificatie als u in bezit bent van één van de volgende diploma's:
- vwo-diploma
- havo-diploma
- diploma op mbo 2 niveau of hoger
Met een startkwalificatie hebben jongeren een betere kans op een baan dan met alleen een vmbo- of mbo-1-diploma. Ook is er meer kans op werk dat bij hen past.
Spijbelen is strafbaar
Spijbelaars houden zich niet aan de kwalificatieplicht en kunnen hiervoor gestraft worden door de leerplichtambtenaar. Als je onder de kwalificatieplicht valt en spijbelt, spreekt de school jou en je ouders hierop aan.
Bij te veel spijbelen, meldt de school dit aan de leerplichtambtenaar. De straf die op spijbelen staat, varieert van een geldboete van maximaal 2250 euro tot taakstraffen. Bij structureel spijbelen zonder geldige reden kun je een gevangenisstraf krijgen.
Schorsen en verwijderen
Het kan voorkomen dat u de school een leerling van school moet schorsen of zelfs moet verwijderen. De school moet zich hierbij houden aan de wet en regelgeving rond schorsen en verwijderen.
Verantwoordelijkheid school
Scholen doen er alles aan om te zorgen voor goed onderwijs, een veilige en prettige leeromgeving en een goed verzuimbeleid. Daarnaast zijn scholen verplicht om:
- leerlingen in te schrijven en bij vertrek weer uit te schrijven en dit door te geven aan Leerplicht Rotterdam
- ongeoorloofd verzuim of een twijfelachtige ziekmelding door te geven bij Leerplicht Rotterdam. Een leerplichtambtenaar kan dan overgaan tot handhaving
- uw kind te melden bij Leerplicht Rotterdam als het zonder startkwalificatie de school verlaat
Scholen die zich niet aan de leerplichtwet houden, kunnen net als ouders en jongeren, een proces verbaal krijgen.
Contact
Leerplicht Rotterdam
Postbus 70014
3000 KS Rotterdam
- basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs, telefoon (010) 498 42 58 of mail leerplicht@rotterdam.nl
- kennisgevingen ongeoorloofd verzuim, raadsrapporten, haltafdoeningen: mail leerplicht@rotterdam.nl
- middelbaar beroepsonderwijs, telefoon (010) 267 67 88
- Jongerenloket