010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 11-11-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Spring naar het artikel
Foto: René Castelijn

010werkt is een uitgave van de gemeente Rotterdam voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering.

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de meest recente papieren 010werkt.

Nieuws

Veel Rotterdammers met een bijstandsuitkering doen vrijwilligerswerk. Dat is waardevol voor de stad en voor henzelf. Maar betaald werk mag niet door vrijwilligers worden gedaan. Twijfelt u? Bekijk de richtlijnen op de website van de Adviescommissie Vrijwilligerswerk. U kunt via de website ook uw situatie aan de commissie voorleggen.

Meer informatie vindt u op de website van de CVD.

Iedereen weet het inmiddels wel. Bewegen is gezond. Dat hoeft geen topsport te zijn. Gezellig een balspel met anderen doen is al heel goed.

Zorgverzekeraar VGZ weet het ook zeker: van bewegen wordt u gelukkiger en gezonder. Daarom helpen ze Rotterdammers de eerste stap zetten naar een actievere leefstijl. Wilt u ook graag gezonder en actiever leven? Als u het Rotterdampakket van VGZ heeft, kunt u gebruikmaken van het kennismakingspakket Beweegplus. VGZ vergoedt de eerste vier maanden bewegen bij een van de aangesloten verenigingen.

Kijk op Rotterdam Sportsupport voor meer informatie. Op deze pagina op de site van VGZ leest u het verhaal van Sarina. Sarina heeft door Beweegplus minder pijn en meer energie.

Zorgt u langere tijd voor zieke of hulpbehoevende familieleden, vrienden of buren? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorger zijn is vaak zwaar.

Om het vol te houden, heeft u soms behoefte aan iemand die de zorg tijdelijk van u over­neemt. Zodat u eens een dagje vrij heeft of op vakantie kunt. Tijdelijke, vervangende mantel­zorg noemen we respijtzorg. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden respijtzorg. Het Rotterdampakket van VGZ vergoedt respijtzorg. Kijk in uw polis (of die van degene voor wie u zorgt) of die een vergoeding van respijtzorg kent.

Meer informatie vindt u op de website van VGZ.

Logo Hallo werk!
Foto: Hallo werk!

Het kan zomaar een werkgever zijn die een baan voor u heeft. Of uw contactpersoon bij de gemeente belt met een vacature.

HalloWerk: ‘Wij brengen werkgevers en werkzoekenden dichter bij elkaar!’

Hieronder vindt u de betaaldata voor 2019. Ook kunt u de betaaldata lezen in de 010werkt app. U weet dan altijd over hoeveel dagen uw uitkering wordt gestort.

 • oktober: donderdag 24 oktober
 • november: dinsdag 26 november
 • december: vrijdag 20 december

De 010werkt van oktober is uit

Maak in het oktobernummer kennis met Ray Richards. Hij ging als werkzoekende zonder technische achtergrond - na een gedegen interne opleiding - aan de slag als cv-monteur. In de rubriek Vraag & Antwoord staat het werk van de jobcoach centraal. Verder leest u onder andere over studeren en de kostendelersnorm en vergoeding van vervangende mantelzorg. Verder natuurlijk ook het lijstje met vacatures voor vrijwilligerswerk.

Ray Richards kwam in de bijstand terecht. En werkt nu als onderhouds- en storingsmonteur bij Feenstra. ‘Ik heb een kans gekregen en hem gepakt’ zegt hij. ‘Ik doe leuk werk en ik kan me blijven ontwikkelen.’

Ray deed na zijn mbo-opleiding altijd administratief werk. Onder meer bij de Belastingdienst. ‘Dat was werk waarvoor ik was opgeleid. Maar bij verschillende werkgevers stopte het werk toch weer. Uiteindelijk kwam ik in de bijstand terecht. Nee, dat vond ik helemáál niet fijn. Ik heb echt alles aangepakt om uit de uitkering te komen. Ik heb cursussen gedaan, certificaten gehaald en al het ‘verplichte’ werk gedaan. En achteraf kan ik zeggen dat ik van ál die ervaringen veel geleerd heb. Mijn jobcoach Philmon Ficroy heeft me heel goed geholpen met allerlei dingen. Ook met het zoeken naar werk. Ik ben zelfs in Leeuwarden gaan solliciteren. Maar toen belde Philmon me met de vacature voor verwarmingsmonteur bij Feenstra. Hij wist dat ik geen technische kennis had, maar dacht toch dat het wat voor mij was.’

Monteur zonder technische kennis

‘Toen ik bij Feenstra ging solliciteren, vonden ze mijn gebrek aan technische kennis geen probleem. Ze zagen gelukkig wel mijn andere kwaliteiten. Ik kan goed met mensen omgaan, ben zelfstandig, ben altijd op tijd en hou me aan de afspraken. Hard werken en mezelf ontwikkelen vind ik belangrijk. Via een interne opleiding heb ik alles geleerd over cv-ketels. Ja hoor, ik heb letterlijk dagen en weken achtereen ketels uit elkaar gehaald. En ook weer in elkaar gezet. Stap voor stap leerde ik de theorie en de praktijk door te werken met ervaren collega’s.’ En natuurlijk werd ik ook “getest” met niet altijd even leuke opdrachten. Dat vind ik normaal hoor. Net als iedereen moest ik mezelf bewijzen om verder te kunnen groeien.’

Kans om door te groeien

Omdat Ray bij een groot bedrijf werkt, is zijn kans om door te groeien groot. Zijn baas is tevreden over hem en Ray krijgt goede reviews van zijn klanten. ‘Door alle negatieve ervaringen in het verleden weet ik, dat ik kansen moet pakken en er iets van moet maken. En ik heb geluk dat mijn werkgever mijn mogelijkheden ziet en opleidingen biedt waardoor ik me kan ontwikkelen.’

‘Ik wil me blijven ontwikkelen.'

Ray Richards

Zelfstandig werken

‘Toen ik zover was dat ik zelfstandig aan het werk kon, vroeg mijn chef me toch om samen met een collega te gaan werken. Die collega was geblesseerd en kon daardoor niet alleen werken. Ik haalde hem thuis op en bracht hem na het werk weer thuis. Eerst vond ik het jammer dat ik nog niet alleen mocht werken, maar we hebben echt goed samengewerkt. Het klinkt misschien overdreven positief allemaal, maar zo zie ik het wel. Want deze ervaren collega had veel praktische tips die mijn werk makkelijker en beter maakten. We hebben elkáár dus geholpen. En sinds deze zomer rijd ik in mijn ‘eigen’ auto elke dag zelfstandig door de regio voor verschillende opdrachten. Vorige week heb ik weer een certificaat gehaald en nu mag ik ook storingsklussen doen. Ik verdien goed en werk zelfstandig. Met alle vragen kan ik bij mijn collega’s en leidinggevende terecht. Ik wil me blijven ontwikkelen en daar krijg ik de kans voor. In de toekomst zou ik heel graag hoofdmonteur willen zijn. Dan ben je meer op de achtergrond bezig met plannen en collega’s helpen. Maar zover is het nog lang niet. Ik heb het nu naar m’n zin en ben hier nog lang niet uitgeleerd.’

Cursustip!

In de tijd dat Ray in de bijstand zat, deed hij allerlei cursussen. Maar een daarvan vindt hij de belangrijkste. ‘Voor ik kon gaan werken bij een callcenter, moest ik de cursus ‘Klantcontact’ doen. Die vond ik supergoed. Daar leerden we hoe je met verschillende mensen kunt omgaan. Wat doe je als iemand zeurt? Of hoe reageer je op boze klanten? Echt, dat is mijn tip voor de mensen die mijn verhaal lezen: Als je zo’n cursus aangeboden krijgt, doe het! Want je hebt er voor elke baan profijt van.’

Heeft u een uitkering van de gemeente Rotterdam? En doet u graag iets voor anderen? Dan is FietsMaatje misschien wel iets voor u.

Als FietsMaatje gaat u samen met een Rotterdamse oudere op pad. Lekker door de stad fietsen, maar ook gezellig ergens koffiedrinken bijvoorbeeld. Veel ouderen gaan er graag met de fiets op uit, maar kunnen of durven dat niet meer alleen. Als FietsMaatje gaat u samen met hen op stap.

Duo-fiets

U zit naast elkaar op een speciale duo-fiets. Dat is lekker stabiel en zo kunt u makkelijk met elkaar praten. Uw fietspartner kan meetrappen, maar dat hoeft niet. De duo-fiets is elektrisch, dus ook u hoeft niet hard te trappen. De reacties van Rotterdamse FietsMaatjes zijn positief. Zo vertelt Lennard: ‘Fietsmaatje zijn geeft voldoening, omdat ik iemand een leuke middag bezorg.’ Ook Jelrik is enthousiast: ‘Fietsen met een oudere voor FietsMaatje is leuk. Niet alleen help je een oudere. Je hebt ook leuke gesprekken en leert van ze!’

Fietstijden

Unie van Vrijwilligers Rotterdam bemiddelt tussen de FietsMaatjes en ouderen. Samen kijkt u wat het beste in uw agenda past. Wilt u één keer per maand fietsen of één keer per week? Het kan allemaal.

Kijk voor meer informatie op de website van de Unie van Vrijwilligers.

In elke 010werkt leest u op deze plek een artikel van de Cliëntenraad. Maar wat de Cliëntenraad precies doet, weet niet iedereen. Daarom legt de Cliëntenraad het uit.

De Cliëntenraad adviseert de gemeente over alles wat met de Participatiewet, IOAW en IOAZ te maken heeft. Ook komt de raad op voor de belangen van mensen die een uitkering van de gemeente ontvangen. Secretaris Henk Wolthuis: ‘We controleren of de gemeente haar werk goed doet op dit gebied. Kunnen de regels niet wat soepeler bijvoorbeeld of kan de dienstverlening beter? Mensen kunnen bij ons ook terecht met klachten. Die geven wij dan door aan de gemeente. De meeste klachten gaan over de bijzondere bijstand. Die wordt heel weinig toegekend. Of over kortingen op de uitkering. Mensen vinden dat vaak onterecht. Mensen kunnen ook klachten hebben over hoe zij behandeld worden door de gemeente.’

Wordt u een van onze nieuwe leden?

De Cliëntenraad is op zoek naar vier nieuwe leden. Heeft u een uitkering van de gemeente of bent u een niet-uitkeringsgerechtigde (nugger) werkzoekende? En lijkt het u interessant om de gemeente te adviseren en andere mensen met een uitkering te helpen?

Meldt u zich dan aan. Schrijf, e-mail of bel ons. Onze contactgegevens vindt u hieronder.

Cliëntenraad

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
Email: secretarisclr@gmail.com  
Website: clientenraadweni-rotterdam.nl

Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur
Telefoon: (010) 498 50 25

Heeft u huisgenoten of kinderen van 21 jaar of ouder die een opleiding volgen? Lees hieronder wanneer voor u de kostendelersnorm wel of juist niet geldt.

De kostendelersnorm betekent dat als u uw huis deelt met meer volwassenen, uw bijstandsuitkering daarop wordt aangepast. Hoe meer volwassen mensen in uw huis wonen, hoe lager uw uitkering wordt. De reden hiervoor is dat als u samen met anderen woont, u woonkosten zoals huur en de energierekening kunt delen. Daarom noemen we het de kosten­delersnorm.

Wonen er huisgenoten of kinderen van 21 jaar of ouder bij u in? Dan kan ook voor u de kostendelersnorm gelden. Maar in sommige gevallen geldt de kostendelersnorm niet. Bijvoorbeeld bij huisgenoten of kinderen van 21 jaar of ouder, die een opleiding volgen

Welke huisgenoten of kinderen die een opleiding volgen, tellen niet mee voor de kostendelersnorm?

 • huisgenoten of kinderen vanaf 21 jaar die een voltijdopleiding volgen die recht kan geven op studiefinanciering
 • huisgenoten of kinderen vanaf 21 jaar die een Beroeps Begelei­dende Leerweg (BBL) volgen
 • huisgenoten of kinderen vanaf 21 jaar die een voltijdopleiding volgen die recht kan geven op de Wet tegemoetkoming onder­wijsbijdrage en schoolkosten (met uitzondering van een lerarenopleiding).

Let op:

Een deeltijdstudent kan geen aanspraak maken op studiefinanciering. Om die reden tellen huisgenoten of kinderen van 21 jaar of ouder, die deeltijd studeren, wél mee voor de kostendelersnorm.

Stopt of verandert de opleiding van uw huisgenoot of kind?

Het is belangrijk dat u de gemeente op de hoogte houdt van veranderingen in uw situatie. Laat het ons direct en uiterlijk binnen twee weken weten als:

 • uw huisgenoot of kind gaat studeren
 • uw huisgenoot of kind stopt met studeren, verandert van studie of deeltijd gaat studeren.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de kostendelersnorm op de pagina Kostendelersnorm. U kunt ook uw contactpersoon bij de gemeente om meer informatie vragen.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we een vraag waarop veel werkzoekenden graag een antwoord willen. Deze keer: wat kan een jobcoach van de gemeente voor mij doen?

Een nieuwe baan verandert uw dagelijks leven. Soms zijn er praktische problemen waardoor u uw werk niet goed kunt doen. De jobcoach werkt samen met u aan oplossingen. En helpt u op weg met praktische tips.

Hoe kom ik aan een jobcoach?

Gaat u aan het werk? Vraag dan aan uw contactpersoon bij de gemeente of u gebruik kunt maken van een jobcoach. Begint u aan een nieuwe baan via een project van de gemeente? Dan krijgt u meestal een jobcoach toegewezen.

Wat doet de jobcoach voor mij?

Het eerste gesprek met de jobcoach en eventueel uw leidinggevende is een kennismakingsgesprek, meestal als u net begonnen bent aan uw nieuwe baan. Samen bespreekt u hoe het gaat. Een jobcoach vertelt: ‘Ik bel vaak even voor de eerste werkdag. Dan geef ik praktische tips over op tijd komen, kleding en lunch meenemen enzovoort. En ik vertel dat het handig is om vragen te stellen als iets niet meteen duidelijk is. Vraag bijvoorbeeld: Wat zijn mijn werktijden? Wie is mijn leidingge­vende, en hoe kan ik hem of haar bereiken? Na de eerste werkweek bel ik weer. Ik hou contact en ben goed bereikbaar voor vragen. De ene keer is een berichtje of telefoon­tje genoeg, een andere keer gaan we er echt voor zitten.’

De begeleiding van de jobcoach duurt tussen drie en zes maanden. In die tijd hebt u intensief en regelmatig contact. Uw eigen inzet, motivatie en verantwoordelijkheid zijn de belangrijkste factoren voor succes in uw werk. Hebt u kwesties op het werk waar u met uw leiding­gevende niet uitkomt? Of (privé)problemen die van invloed zijn op uw werk? Neem dan contact op met uw jobcoach.

Mijn baan stopt. Wat nu?

Als u weet dat uw baan eindigt, begin dan op tijd ander werk te zoeken. De jobcoach kan u daarbij ook ondersteunen. Heeft u interesse in begeleiding van een jobcoach? Geef dit dan aan bij uw contactpersoon bij de gemeente. Uw contactpersoon kan u doorverwijzen naar een jobcoach.

Lees ook het verhaal van Ray Richards in deze 010werkt. Hij vond met hulp van een jobcoach zijn baan.

Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente Rotterdam? Dan kunt u bezwaar maken tegen dat besluit. Een besluit is een brief met een beslissing over uw uitkering. Bijvoorbeeld dat u (een deel van) de uitkering moet terugbetalen.

In het besluit dat u heeft ontvangen, staat hoe u bezwaar kunt maken. Schriftelijk of digitaal, via DigiD of Mijn Loket. Maak altijd binnen 6 weken na de datum van het besluit bezwaar. Als uw bezwaar­schrift te laat binnenkomt, dan kan de gemeente het niet meer behandelen. Het besluit staat dan vast. U kunt dit niet meer veranderen.

Meer informatie

Kijk op de pagina Vraagboom bezwaar voor meer informatie over bezwaar maken. Heeft u vragen over uw besluit? Bel dan naar 14 010 en vraag naar de afdeling die op het besluit vermeld staat. Of stel uw vraag per e-mail. Het e-mailadres staat ook in het besluit.

Vrijwilligerswerk op plekken waar uw hulp nodig is. Bent u op zoek naar een invulling van uw prestatie010? Misschien zit er dan iets voor u tussen.

Gastvrouw/-heer

 • Bij Stichting Kledingbank (Delfshaven)
 • Kleding sorteren en klanten helpen
 • Gevraagd: u bent creatief en houdt van mensen. U zorgt dat klanten zich welkom voelen
 • Werkdagen en -tijden: in overleg.

Gezelschapsmaatje

 • Bij de Vrijwilligerswinkel (Kralingen/Crooswijk)
 • Praatje maken met ouderen, samen de krant lezen of gezellig een kop koffie of thee drinken
 • Gevraagd: u bent sociaal en houdt van mensen en gezelligheid
 • Werkdagen en -tijden: in overleg
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt voor u aangevraagd.

Gastvrouw/-heer

 • Bij Elly’s Place (Zevenkamp)
 • Broodpakketten maken, kleding sorteren en verkopen, opruimen en op vrijdag voedsel­pakketten maken
 • Gevraagd: u bent sociaal, geordend, en een aanpakker
 • Werktijden: in overleg, maar minimaal een dagdeel per week.

Gastvrouw/-heer

 • Bij Laurens Intermezzo Zuid (Feijenoord)
 • Laurens Intermezzo Zuid is een revalidatiecentrum vlak bij Zuidplein. Cliënten helpen van en naar therapie te gaan
 • Gevraagd: u bent goed ter been, enthousiast, gastvrij en gaat graag met mensen om
 • Werkdagen en -tijden: in overleg, maar een of meerdere dagdelen per week beschikbaar.

Het wordt kouder en donkerder buiten. Een goede reden om met de Rotterdampas leuke uitjes binnen te doen!

Neemt u eens een kijkje in de Kunst­hal, het Natuurhistorisch Museum of TENT. Of ga een keer gratis met de pas naar de bioscoop. Zin in iets actiefs? Dan is een proefles bij Talvandansen of een rondleiding bij Stadsbrouwerij De Pelgrim misschien wel iets voor u. Kijk op Rotterdampas.nl voor alle leuke uitjes die u met de pas kunt doen.

Nog geen Rotterdampas?

Bestel of verleng uw pas op Rotterdampas.nl/bestellen. Of ga naar de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek. Heeft u een bijstandsuitkering van de gemeente Rotterdam? Dan betaalt u 5 euro. Voor inwonende kinderen tot en met 17 jaar is de pas gratis.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.