010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Spring naar het artikel

010werkt is een uitgave van de gemeente Rotterdam voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering.

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de meest recente papieren 010werkt.

Nieuws

Op donderdag 21 mei (Hemel­vaartsdag) en maandag 1 juni (tweede pinksterdag) zijn alle kantoren van de gemeente gesloten.

Bij de gemeentelijke locaties Centrum en IJsselmonde staan aanmeldzuilen. Deze aanmeldzuilen zijn verbeterd. De keuzes zijn duidelijker geworden. Als u binnenkomt kunt u op de zuil aangeven waarvoor u komt. U kunt kiezen uit: ‘Ik heb al een uitkering’ of ‘Mijn aanvraag uitkering’. Na uw keuze krijgt u een bonnetje. Daarop staat het nummer waarmee u aan de beurt bent. En het nummer van de balie waar u moet zijn. Vindt u het toch nog ondui­delijk? Vraag informatie aan een van de gastvrouwen en gastheren.

Op 1 juli 2020 gaat uw huur misschien omhoog. Uw verhuurder moet u daarover informeren voor 1 mei. Betaalt de gemeente uw huur rechtstreeks aan de huiseigenaar? Dan krijgt u begin mei een brief van de gemeente met het formulier ‘Verklaring huurverhoging’.

Gaat uw huur omhoog? Stuur dan het ingevulde en ondertekende formulier voor 14 mei terug naar de gemeente. Doe dat op tijd, dan voorkomt u huurachterstand.

In mei betaalt de gemeente uw vakantiegeld. Is er beslag gelegd op uw uitkering? Dan kan het vakantiegeld worden gebruikt voor het aflossen van uw schuld. Als dat zo is, krijgt u daarover half mei een brief van de gemeente.

De betaaldata van de uitkering vindt u op de pagina belangrijke data bijstand. U weet dan altijd over hoeveel dagen uw uitkering wordt gestort.

De nieuwe 010werkt is uit!

In het aprilnummer vertelt Shehera Esajas haar inspirerende verhaal. Met vallen en weer opstaan, áltijd weer opstaan, ging zij vanuit de bijstand aan de slag als zzp’er. Haar motto is ‘Niet, is geen optie’. En dat heeft haar ver gebracht. Ze organiseert op zuid activiteiten voor kinderen in de leertijd uitbreiding (LTU).

De rubriek Vraag & Antwoord gaat over wat mensen in de bijstand zelf kunnen doen om na het coronavirus aan het werk te gaan. En, wat de gemeente voor hen kan doen. Verder in deze 010werkt: een artikel over een slaapcursus voor mensen die slecht slapen, vacatures voor vrijwilligerswerk in heel Rotterdam, de tip van HalloWerk en een artikel over het maatjesproject bij Humanitas waar allerlei bijzondere vrijwilligersbanen te vinden zijn.

Shehera Esajas zat acht jaar in de bijstand. En nu verdient ze haar geld als zzp’er met activiteiten voor kinderen die gebruikmaken van de Leertijd Uitbreiding (LTU). Ze heeft daarbij door hard werken – en met hulp via NPRZ-programma Werkweekagenda - een heleboel hindernissen overwonnen.

‘Door mijn reuma heb ik eigenlijk altijd pijn. Werken was moeilijk. Ik kon het niet volhouden. Ik kon mijn grenzen niet aangeven. En ik schaamde me ervoor. Zo kwam ik in de bijstand terecht. Vrijwilligerswerk deed ik wel veel. Dat vond ik fijn om te doen. En het ging ook goed. En langzaam groeide bij mij het idee dat er meer mogelijk moest zijn. Ik wilde niet langer een uitkering. Ik wilde meer. Voor mij en vooral voor mijn kinderen. Waarom zou ik geen geld kunnen verdienen met alles wat ik als vrijwilliger deed? Ik heb zelf contact gezocht met de gemeente. In een leuk gesprek kreeg ik prima advies. Ik maakte een SMART plan, had contact met een werkconsulent, volgde een paar trainingen, pimpte mijn cv. Toen ging ik solliciteren en ik werd meteen bij mijn eerste sollicitatie aangenomen! Ik had een baan bij ASVZ als persoonlijk begeleider. Maar toen kwam de klap.’

Ik probeer kinderen te laten dromen onder het motto ‘Niet is geen optie’. Dat idee heeft mijzelf enorm vooruitgeholpen, en ik zie nu ook bij de kinderen dat het werkt.

Shehera Esajas

'Niet is geen optie'

‘In december 2018, nog voordat ik aan mijn nieuwe baan kon beginnen, kreeg ik te horen dat ik kanker had. Er volgden maanden van chemokuren en thuiszitten. En ik stond weer met lege handen. Gelukkig ben ik altijd positief gebleven. Ook in die maanden bleef het gevoel dat ik ‘straks’ weer aan het werk zou gaan. De school van mijn kinderen vroeg me als overblijfmoeder. Het buurthuis vroeg of ik wilde helpen bij de Leertijd Uitbreiding (LTU). En stap voor stap ging ik weer dingen doen. En toen belde Humanitas: of ik activiteiten voor de LTU wilde organiseren. Nou dat wilde ik wel, maar niet als vrijwilliger. Tja, ik dacht ‘Zij krijgen geld om die activiteiten te organiseren, dus laten ze mij dan ook maar betalen.’ Ik verwachtte het niet, maar Humanitas zei meteen: ‘Oké, wat kost het als jij als zzp’er bij ons komt werken?’ Via het Regionaal Bureau Zelfstandigen en de Kamer van Koophandel heb ik alles geregeld. En nu word ik hier op zuid door Humanitas en YOU Talent ingehuurd voor activiteiten bij de LTU. Ik werk 24 uur per week. We doen creatieve activiteiten, workshops koken, maar ook lessen over milieu en een programma over durven dromen. Dat laatste is echt prachtig om te doen. Kinderen dragen vaak de last van hun ouders op hun schouders. Zij durven vanuit een moeilijke situatie thuis bijna niet na te denken over hun toekomst. Ik probeer kinderen te laten dromen onder het motto ‘Niet is geen optie’. Dat idee heeft mijzelf enorm vooruitgeholpen, en ik zie nu ook bij de kinderen dat het werkt. En ja, natuurlijk ben ik moe als ik thuiskom en die pijn heb ik ook nog steeds. Maar ik krijg geen bijstandsuitkering meer en verdien mijn eigen geld. Het gaat goed met mij en mijn kinderen. Zo mooi is het.’

Werk zzp’ers onder druk

Logo Europese Unie - Europees Sociaal Fonds

Door de uitbraak van het coronavirus staat het werk van Shehera Esajas – net als voor vele zzp’ers - onder druk. Shehera heeft regelmatig contact met haar werkconsulent om te bespreken of het nog goed gaat. ‘Zij is voor mij echt goud waard’, vertelt ze. ‘Het is fijn om te weten dat ik op haar kan rekenen als het nodig is. Ook nu ik geen uitkering heb.’

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we een vraag waarop veel werkzoekenden een antwoord willen. Deze keer: Wat doet de gemeente en wat kan ik zelf doen in deze corona-periode?

Iedereen moet thuisblijven; moet ik toch solliciteren?

Het coronavirus heeft voor iedereen gevolgen. Allerlei dingen kunnen niet doorgaan. Solliciteren is lastig, want iedereen moet thuisblijven. Vrijwilli­gerswerk doen voor Prestatie010 is ook een stuk moeilijker. De gemeente controleert daar nu niet streng op.

Hoe kan ik de gemeente nog bereiken?

Via 14 010 en via Rotterdam.nl gaat de dienstverlening door. Uw contact­persoon blijft ook bereikbaar. Via e-mail en telefoon kunt u bij haar of hem terecht als u tussendoor vragen heeft. De balies bij beide gemeente­lijke locaties IJsselmonde en Centrum/Stadhuis zijn (nog) wel open. Daar kunt u uw documenten inleveren. Ook als u vragen heeft, kunt u daar langskomen. Kijk op Rotterdam.nl voor de actuele openingstijden. We vragen u alleen langs te komen als het echt niet anders kan. De medewerkers houden anderhalve meter afstand. We gaan ervan uit dat u als bezoeker hieraan meewerkt.

Wat kan ik nog wél doen om (vrijwilligers)werk te vinden?

Ook in de coronacrisis kunt u bezig blijven met het zoeken van werk of vrijwilligerswerk. Voor nu, of voor ná de coronacrisis. Maak een profiel bij HalloWerk. En kijk bij de vacatures van Humanitas in deze 010werkt en ga (telefonisch) in gesprek over de mogelijkheden. U kunt ook met werkgevers bellen waar u graag (vrijwilligers)werk zou willen doen. U kunt bijvoorbeeld een sollicitatie­gesprek voeren met videobellen. Uw contactpersoon van de gemeente helpt u graag en kan met u meedenken over uw vervolgstappen.

Wilt u meer weten over de corona-maatregelen van de gemeente Rotterdam? Kijk dan op Rotterdam.nl/corona

Wilt u vrijwilligerswerk doen bij Humanitas? Lees dan verder. Dit werk is geschikt als Prestatie010. U kunt vrijblijvend komen praten bij Humanitas.

Home-Start: vraagbaak en hulp bij opvoeding

Een Home-Start-vrijwilligster vertelt over haar werk. Ze geeft raad, beantwoordt vragen en helpt ouders van jonge kinderen. ‘Opvoeden is soms best moeilijk. Soms is het fijn als iemand met je meedenkt. Ik ben net als een goede buurvrouw. Ik kan goed luisteren en help je waar ik kan.’ Bij Home-Start krijgt u training, begelei­ding en een reiskostenvergoeding. Van vrijwilligers vragen we opvoedings-ervaring, een warm hart en minimaal 2 tot 4 uur per week beschikbaarheid.

Ouderenproject

Dit project is voor ouderen die geen contact (meer) hebben met andere mensen. De vrijwilligers gaan op bezoek of organiseren activiteiten. Humanitas zoekt drie soorten vrijwilligers.

 • Mensen die ouderen thuis willen bezoeken
 • Mensen die activiteiten willen organiseren
 • KlusPlus-coaches*

* Als KlusPlus-coach helpt u ouderen hun talent (weer) te laten inzetten. Samen met de oudere bespreekt u wat hij of zij graag doet en goed kan. Daarna zoekt u een plek waar de oudere aan de slag gaat, bijvoorbeeld bij een tuinvereniging, of op een school. De Klus­Plus-coaches krijgen vooraf een training. KlusPlus zoekt mensen die durven doorvragen en actief zoeken naar kansen en klussen voor ouderen.

Wilt u vrijwilliger worden bij Humanitas?

Mail voor informatie of een afspraak naar ouderenproject@stichtinghumanitas.nl Gaat u in gesprek met Humanitas of aan de slag als vrijwilliger? De 1,5 meter afstand en andere corona-maatregelen blijven belangrijk.

Slaapt u goed? Of komt u moeilijk in slaap? Wordt u halverwege de nacht wakker en valt u dan niet meer in slaap? Ligt u in bed vaak te piekeren en maakt u zich zorgen? Daar slaapt niemand beter van. Wilt u leren hoe u met slaapproblemen kunt omgaan? Dan is een slaapcursus misschien iets voor u. De online slaapcursus van VGZ wordt voor u betaald uit het preventiebudget van het Rotterdam-pakket van VGZ. Dat budget is 200 of 400 euro per jaar. En is afhankelijk van welk pakket u heeft.

Een slaapcursus, wat is dat?

De online slaapcursus van Somnio, die deze cursus voor VGZ verzorgt, duurt ongeveer vier weken. Als u zich heeft aangemeld, krijgt u een huiswerkopdracht: een online slaap-dagboek bijhouden. Dat kost u ongeveer 5 minuten per dag. Verder beantwoordt u de vragen van de slaapdeskundige. Nadat u een compleet weekdagboekje hebt gemaild, krijgt u binnen twee dagen een uitnodiging voor een online adviesgesprek. Dat duurt maximaal een uur. In dat gesprek krijgt u tips en advies die passen bij uw situatie. Daarmee gaat u aan de slag en u houdt weer een dagboekje bij. Daarna volgt weer een gesprek. Het duurt in totaal vier weken. U kunt tussendoor via e-mail uw vragen stellen aan de slaapexpert. Een belafspraak maken kan ook. De meeste mensen die de cursus gedaan hebben, zijn er enthousiast over. Zij merken dat ze beter slapen en minder piekeren over hun slechte slapen.

Aanmelden en kosten

U kunt zich aanmelden via de website www.somnio.nl. Somnio factureert rechtstreeks aan VGZ, dus u krijgt zelf geen rekening. Let op: kijk eerst in MijnVGZ of uw preventiebudget nog niet op is. De slaapcursus kost 177 euro. Deze kosten betaalt VGZ uit uw preventiebudget.

De gemeente vraagt u om uw best te doen om werk te vinden. HalloWerk helpt u daarbij. Het online platform HalloWerk brengt werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact. U kunt veel zelf doen. Zorg dus dat uw telefoon is opgeladen. Neem op als u gebeld wordt. En vergeet niet uw voicemail af te luisteren.

Heeft u nog geen HalloWerk-profiel?

Wilt u een HalloWerk-profiel maken? De gemeente helpt als dat nodig is. Via HalloWerk vindt u alle vacatures en vinden werkgevers uw gegevens. Zij kunnen u bellen om u werk aan te bieden. Vraag uw contactpersoon hoe dat moet. In uw profiel staan uw talenten en interesses. Met een HalloWerk-profiel stelt u zich voor aan werkgevers. U presenteert uzelf, en laat zien wat uw talenten en eigenschappen zijn. HalloWerk kijkt verder dan een cv met opleiding en werkervaring.

Zodra u een profiel heeft gemaakt, krijgt u passende vacatures in uw mailbox. En, werkgevers kunnen u bellen voor een baan.

Het nieuwe pasjaar van de Rotter­dampas is op 1 maart begonnen. Ook dit jaar kunt u weer veel leuke dingen doen!

De bekende acties van de Rotter­dampas zijn er weer bij: een keertje gratis naar de bioscoop en een rondje met de Spido. Maar natuurlijk zijn er ook weer vele nieuwe acties! Ga met de Rotterdampas lekker uit eten op de Beren Boot, of neem een abonnement met korting bij Fit for Free. Veel plezier!

Nog geen Rotterdampas?

Bestel of verleng uw pas op rotterdampas.nl/bestellen. Of ga naar de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek. Met een bijstandsuitkering betaalt u maar 5 euro. Voor inwonende kinderen tot en met 17 jaar is de pas gratis.

Bent u op zoek naar een invulling van uw Prestatie010? Hieronder vindt u vrijwilligerswerk op plekken waar uw hulp nodig is.

Vrijwilliger Herinneringsmuseum

bij Humanitas (Hillegersberg/Schiebroek)

 • Bezoekers verwelkomen en rondleiden bij het Herinneringsmuseum. Het museum heeft spullen, geuren en geluiden uit de vorige eeuw
 • Gevraagd: betrokkenheid, inlevingsvermogen, geduld, Nederlandse taal spreken
 • Werktijden in overleg.

Vrijwilliger Eethuis

Bij Pauluskerk (Centrum)

 • Tafel dekken, eten serveren, afruimen en afwassen in het eethuis van de Pauluskerk. Dagelijks komen zestig bezoekers hiernaar­toe voor een gezonde maaltijd
 • Gevraagd: betrokkenheid bij de doelgroep en invoelingsvermogen
 • Werktijden in overleg.

Vrijwilliger Buurtmoestuin

Bij verschillende locaties (Noord en Centrum)

 • Tuinwerkzaamheden, klussen en organiseren van activiteiten. Ook fotografie voor social media
 • Gevraagd: goede gezondheid, kunnen samenwerken
 • Werktijden in overleg.

Vrijwilliger Feyenoordwedstrijden op tv

Waar: Aafje Pendrecht

 • Met ouderen wedstrijden van Feyenoord kijken: beamer aansluiten en inschakelen, bewoners ophalen en weer thuis brengen. Samen de wedstrijd kijken, een hapje en een drankje verzorgen. Na afloop weer opruimen. Vooral avond- en weekendwedstrijden.
 • Werktijden in overleg.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.

\