010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Ga naar de hoofdinhoud

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de laatste 010werkt nieuwsbrief.

010werkt is een tweemaandelijkse nieuwsbrief voor Rotterdammers met een bijstandsuitkering. In de uitgave van augustus vertelt Iman Khojah haar verhaal. Zij vluchtte in 2015 voor het Syrische oorlogsgeweld naar Nederland. Vier jaar later kwam zij met haar man en twee kinderen in Rotterdam wonen. Hier wilde zij haar oude werk als apotheker weer oppakken en werk vinden op haar vakgebied. Het liefst in een groot ziekenhuis in een grote stad. Het verhaal van Iman en alle andere artikelen leest u hieronder.

Iman Khojah vluchtte in 2015 voor het Syrische oorlogsgeweld naar Nederland. Vier jaar later kwam zij met haar man en twee kinderen in Rotterdam wonen. Hier wilde zij haar oude werk als apotheker weer oppakken en werk vinden op haar vakgebied. Het liefst in een groot ziekenhuis in een grote stad.

Voor de oorlog werkte Iman in Syrië 5 jaar lang als zelfstandig apotheker. Geen probleem dus zou je denken. Maar in Nederland was haar universitaire diploma maar gedeeltelijk geldig. 'Ik moest hier nog 3 jaar aan de universiteit studeren om aan de slag te mogen,' vertelt Iman. 'Maar ik wilde zo snel mogelijk aan het werk. Daarom koos ik ervoor om als apothekersassistent te beginnen. Samen met mijn contactpersoon bij de gemeente heb ik een verklaring van vakbekwaamheid aangevraagd, zodat ik in Nederland mocht werken. Gelukkig heb ik die verklaring gekregen.'

Online les

Met die verklaring op zak kon Iman stagelopen bij een apotheek. En ze kon tegelijk via de gemeente betaald een opleiding tot apothekersassistent volgen. 'Door mijn inzet en motivatie heb ik die kans gekregen. Daar was ik echt heel blij mee. Ik volg nu één dag in de week online les. In oktober ben ik klaar.'

Jaarcontract

Dankzij haar verklaring van vakbekwaamheid kreeg Iman ook een proefplaatsing in het Sophia Kinderziekenhuis. Daar werkt ze nu drie dagen per week. 'Ik maak medicijnen klaar voor de kinderen in het ziekenhuis. Het is echt een hele leuke baan. De werksfeer is goed, het doet een beetje denken aan familie. Al mijn collega's zijn vriendelijk en behulpzaam. En het mooiste is: vanaf september krijg ik daar - als alles goed gaat - hopelijk een jaarcontract.'

Iman straalt als ze het nieuws vertelt. 'Als ik vast werk heb in het ziekenhuis, dan is mijn droom uitgekomen. Wie weet kan ik dan intern nog meer opleidingen doen. Zodat ik uiteindelijk echt op mijn oude niveau zit. Ik wist: als ik mijn droom wil laten uitkomen, moet ik het stap voor stap aanpakken.'

Een goed voorbeeld

Iman is blij dat ze kansen van de gemeente kreeg. En vooral ook dat ze niet meer afhankelijk is van een uitkering. 'Dat voelt echt goed. Nu ben ik niet meer een vluchteling. Ik draai helemaal mee in de maatschappij. En ik kan een goed voorbeeld voor mijn kinderen zijn.'

Vraag de energietoeslag van 800 euro aan om uw hogere energierekening te betalen. Heeft u de energietoeslag zelf al ontvangen? Misschien kent u iemand met een laag inkomen die er ook recht op heeft. Vertel hem of haar over de energietoeslag! U kunt de energietoeslag digitaal aanvragen met DigiD.

Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Bijvoorbeeld omdat het via de computer niet lukt? Bel dan 14 010. Of ga naar de Vraagwijzer of het Huis van de Wijk bij u in de buurt. U heeft nog tot en met 31 december 2022 om de energietoeslag aan te vragen.

Steeds meer vacatures vindt u online via vacaturesites. Maar veel mensen weten niet dat criminelen soms misbruik maken van deze sites. Zij zetten nepvacatures op de site en willen zo uw persoonlijke gegevens stelen.

Ze vragen u dan na uw sollicitatie om kopieën te mailen van uw identiteitsbewijs en bankpas. Hiermee kunnen criminelen bijvoorbeeld een rekening openen of een pand huren. Dat noemen we identiteitsfraude.

Let op!

Let dus goed op! Kijk of een vacature ook op de website van het bedrijf staat. Bel het bedrijf op als u het niet kunt vinden. Soms bestaat het bedrijf niet eens. Mail in ieder geval nooit uw identiteitsbewijs en bankpas zonder dat u iemand persoonlijk heeft ontmoet.

Wilt u gezonder leven? Afvallen, bewegen, gezonder eten? Dan voelt u zich beter, heeft u minder last van uw gewrich­ten en meer energie. Wilt u aan uw gezondheid en gewicht werken, maar weet u niet hoe u moet beginnen? Samen gaan we de uitdaging aan!

U gaat samen met een leefstijl-coach aan de slag met bewegen, eten en ontspanning:

 • Uw gezondheid staat op één.
 • U krijgt begeleiding in een groep en soms alleen.
 • Het is bij u in de buurt.
 • Uw zorgverzekering betaalt. Het kost u niks.
 • Uw huisarts verwijst u door naar een leefstijl-coach.

Drie programma's

Er zijn drie verschillende leefstijl-programma's. Vraag uw huisarts welke het beste bij u past. U kunt ook op de onderstaande websites kijken:

Deze drie programma's worden Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI) genoemd en worden vergoed. Het sportaanbod in de wijk wordt niet vergoed.

Wanneer kan ik meedoen?

U kunt meedoen met een van de programma's als u:

 • te zwaar bent en graag wilt afvallen.
 • een BMI heeft vanaf 25 met een risicofactor (zoals hoge bloeddruk).
 • een BMI heeft vanaf 30.

Valt u hier niet onder? Vraag uw huisarts dan welke andere mogelijkheden er zijn om aan uw gezondheid en gewicht te werken. Of kijk op thuisarts.nl/overgewicht.

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Wij zijn er voor u!

Als Cliëntenraad geven we gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente Rotterdam. Op die manier komen wij op voor de belangen van Rotterdammers met een bijstandsuitkering. Zo hebben we geadviseerd over de kostendelersnorm. Mede door onze adviezen is deze norm voor werkzoekenden verbeterd. De Cliëntenraad geeft u ook weleens tips. Zoals tips voor mantelzorgers. Of over een toeslag, zodat u meer inkomen hebt. Dat doen we omdat wij het belangrijk vinden om het u wat makkelijker te maken. Want rondkomen van een uitkering is al moeilijk genoeg. Wij zijn er namelijk voor u!

Deel uw verhaal met ons

Het belangrijkste vinden wij wat u ervaart. Ging de aanvraag van uw uitkering goed? Voelt u zich begrepen door uw werkcoach? Zorgt u voor iemand of heeft u een beslag op uw uitkering?

Wij horen graag hoe het met u is. Deel uw verhaal. Zo helpt u uzelf èn anderen. Het is ook fijn om met iemand te praten die weet wat u meemaakt. En vaak kunnen we u ook nog raad geven over uw persoonlijke situatie.

Door uw ervaringen kunnen wij de gemeente Rotterdam nòg beter advies geven. Zo doen we ons best om de uitvoering van beleid te verbeteren in uw belang. Contact met ons is altijd vertrouwelijk. Uw naam is alleen bekend bij ons.

Wilt u uw verhaal delen met mij of een van mijn collega's? Stuur dan een e-mail naar Daphne Smit op smitdaph@gmail.com.

Contact met de Cliëntenraad

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
clientenraad@gmail.com
Telefoon 010 - 498 50 25
Telefonisch spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur

In deze rubriek vindt u trainingen, cursussen of speciale acties, die het makkelijker maken om werk te vinden. Deze keer is er aandacht voor de cursus Kickstart Vitaliteit van InMovement.

Kickstart Vitaliteit

In de cursus Kickstart Vitaliteit leert u positief naar uw gezondheid en leven te kijken. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Het gaat ook om lekker in je vel zitten. En om controle over het leven hebben en contacten met anderen. U ontdekt in de cursus in korte tijd wat u nodig heeft om het beste uit uzelf te halen. Zodat u gezonder en vitaler kunt leven.

Waar gaat u aan werken?

U gaat in een groep en thuis aan het werk met de vraag: Wat heb ik nodig om beter in mijn vel te zitten en om mij gelukkiger te voelen. Om op deze vraag een antwoord te krijgen, kiest u met de cursusgroep een aantal thema's uit. Daar gaat u mee aan de slag. Thema's kunnen zijn: zinvol leven, lichamelijke en geestelijke gezondheid of meedoen in de maatschappij.

Voor wie?

Voor iedereen die een vitaler en gezonder leven wil, die gezondheidsklachten heeft of deze wil voorkomen. Voor iedereen die nu eens echt in actie wil komen en meer uit het leven wil halen!

Meedoen? Dit zijn de voorwaarden

U kunt Kickstart Vitaliteit online (via Zoom) of live volgen. Het programma duurt 8 weken. Het is een groepscursus waar u zelf actief moet meedoen. Maar u gaat ook thuis aan de slag met de thema's. U krijgt een werkboek en ontvangt na afloop een certificaat. U kunt meedoen als u:

 • de Nederlandse taal goed spreekt.
 • graag in actie wilt komen.

En bij de onlinecursus is het belangrijk dat u:

 • een mobiel met Whatsapp, een tablet of computer hebt.
 • vaker online dingen regelt en goed met de computer, tablet of mobiele telefoon kunt omgaan.

Kosten

De cursus kost 200 euro. Als u verzekerd bent via het VGZ Rotterdampakket, worden de kosten volledig vergoed (geen eigen risico).

Meer informatie en aanmelden

Stuur voor meer informatie of uw aanmelding een mail naar stichting@inmovement.nu. Of bel met Jennifer van Genderen op 06 - 154 548 93.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we iedere keer een ander onderwerp. Deze keer: de kostendelersnorm.

Wat is de kostendelersnorm?

De kostendelersnorm is de bijstands­uitkering die u krijgt als u in één huis woont met een of meer volwassenen. Dat noemen we kostendelers; medebewoners met wie u de kosten kunt delen, zoals bijvoorbeeld huur en energie. Met hoe meer kostendelers u op één adres woont, hoe lager uw uitkering.

Wat is er veranderd aan de kostendelersnorm?

Sinds 1 juli 2022 heeft gemeente Rotterdam de leeftijdsgrens voor kostendelers verhoogt naar 27 jaar. Dat was 21 jaar. Dit betekent dat u geen lagere uitkering meer ontvangt zodra uw kind of medebewoner 21 jaar wordt. Deze verandering geldt ook voor de IOAW- en IOAZ-uitkering.

Waarom deze verandering?

De regering wil dat de kostendelers­norm verandert. Hiervoor is een wetswijziging nodig en dat kost veel tijd. De gemeente Rotterdam wil daar niet op wachten. Daarom voert de gemeente Rotterdam sinds 1 juli 2022 de kostendelersnorm niet meer uit wanneer uw medebewoner (of kind) 21 jaar is. Maar pas wanneer deze 27 jaar wordt.

Moet ik iets doen?

Nee, u hoeft niets te doen. Als er iets voor u verandert, dan belt de gemeente u. Of u krijgt een brief. Heeft u vragen over de kostendelers­norm? Neem dan contact op met de gemeente.

Contact opnemen, hoe doe ik dat?

 • Bel naar 14 010.
 • Mail naar het e-mailadres op uw uitkeringsspecificatie.
 • Stuur uw vraag per brief naar Postbusnummer 1024, 3000 BA Rotterdam.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de kostendelersnorm de pagina Kostendelersnorm. op www.rotterdam.nl/werken-leren/ kostendelersnorm.

Wat moet ik doen bij wijzigingen in mijn persoonlijke situatie?

Verandert er iets in uw persoonlijke of financiële situatie, of uw woonsituatie, geef dit dan binnen twee weken door aan de gemeente. Deze veranderingen hebben vaak gevolgen voor de hoogte en de duur van uw bijstandsuitkering.

Kijk voor meer informatie op de pagina Wijzigingen doorgeven.

Heeft u inkomsten of vermogen, zoals bezittingen of geld? Dat kan uw bijstandsuitkering beïnvloeden.

Geef daarom al uw bank- en spaarrekeningen door. Ook die van uw partner en minderjarige kinderen. Heeft u een en/of-rekening? Geef dit dan ook door. U mag wel sparen van uw uitkering. Dat ziet de gemeente niet als vermogen.

Meer informatie

Kijk op de pagina Wijzigingen doorgeven voor meer situaties die van belang kunnen zijn voor uw uitkering.

Zoekt u vrijwilligerswerk voor bijvoor­beeld uw Prestatie010? Misschien vindt u deze vacatures interessant. Kijk ook op zorgzaam010.nl. Daar kunt u de vrijwilligerstest doen om te kijken welk vrijwilligerswerk goed bij u past.

Vrijwilliger koken bij Stichting het Doel via UVV (IJsselmonde)

De stichting brengt buurtbewoners van alle leeftijden met elkaar in contact. De stichting kookt onder andere voor volwassenen in de wijk.

 • Gevraagd: enthousiasteling, die graag kookt en zich houdt aan de hygiëneregels.
 • Werkzaamheden: Snijden, bakken en koken en opdienen van maaltijden en na afloop opruimen.
 • Werktijden: vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur.

Vrijwilliger teamleider bij Feijenoord Street League voor ons eerste team FC Oude Westen

De teamleider coacht kinderen en begeleidt activiteiten. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor de organisatie, ouders en spelers. Ervaring met voetbal niet noodzakelijk.

 • Gevraagd: minimaal 18 jaar, sociaal, vriendelijk, kan goed met mensen omgaan en organiseren.
 • Werktijden: in overleg
 • Werkzaamheden: trainingen en buurtbijdrages organiseren.
 • VOG: verplicht

Vrijwilliger Moestuin bij Grow-up Buurtwerk (Alexander)

De moestuin in Het Lage Land wordt samen met kinderen uit de buurt onderhouden.

 • Gevraagd: moestuinfanaat met verstand van tuinieren. Werkt graag met kinderen. Begeleidt kinderen na schooltijd met tuinieren.
 • Werktijden: in overleg
 • VOG: is verplicht maar wordt vergoed.

Vragen?

Hebt u algemene vragen over Prestatie010? Bel naar 010 - 498 15 70.

logo HalloWerk!

HalloWerk is een digitaal platform dat werkzoekenden van gemeenten en werkgevers direct met elkaar in contact brengt. U kunt gebruik maken van dat platform.

Via HalloWerk zoekt u zelf naar een baan. De gemeente helpt u als dat nodig is. Werkgevers gaan ook op zoek naar u. Dat verdubbelt uw kansen op werk.

Hoe werkt het?

U maakt een eigen profiel aan en vult in wat uw ervaring en interesses zijn en wat u kan. HalloWerk is een beschermde omgeving, waar u uzelf goed aan de werkgever kunt presenteren. Op basis van uw profiel ziet u vacatures van veelgevraagde beroepen. U vindt er ook alle vacatures van de gemeente. U kunt meteen reageren en solliciteren. De gemeente houdt contact met u, helpt om uw profiel te verbeteren en bij het zoeken van een baan.

Meer weten over HalloWerk?

Neem contact op met uw werkcoach of kijk op hallowerk.nl.

logo HalloWerk!

Bekijk ook de uitlegvideo's op onze website. Hier haalt u veel tips uit die u goed kunt gebruiken in uw HalloWerk-profiel!

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.