010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 23-01-2021
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Ga naar de hoofdinhoud

010werkt is een uitgave van de gemeente Rotterdam voor iedereen met een Tozo- of een bijstandsuitkering.

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de meest recente 010werkt.

De nieuwe 010werkt is uit!

‘Ik ben nu heel gelukkig met mijn baan bij Picnic. Mijn collega’s inspireren mij elke dag. En die droombaan komt wel ooit, naast deze baan.’ Dit verhaal lees je in de 010werkt van december 2020.

010werkt is een tweemaandelijkse nieuwsbrief voor Rotterdammers met een uitkering. In dit nummer onder meer het verhaal van Cristina. Zij werd na twaalf jaar ontslagen in de kledingbranche. Ze doet nu heel ander werk en is daar heel blij mee. Ik werk bij een duurzaam bedrijf, met leuke collega’s. Dat vind ik belangrijk’.

Verder in deze 010werkt onder andere artikelen over:

 • Hulp voor gedupeerden van de kindertoeslagaffaire.
 • Een overzicht van instanties en website voor hulp, tips en advies bij problemen door corona.
 • Uitleg over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en hoe u dit aanvraagt.
 • De tijdelijke vrijlatingsregeling inkomsten voor jongeren.

Een jaar geleden zat Cristina (38 jaar en moeder van twee kinderen) verdrietig thuis, zonder werk. Ze werd ontslagen bij het bedrijf waar ze twaalf jaar gewerkt had. En nu geniet ze van haar werk en haar collega's bij online supermarkt Picnic. Ze komt na een werkdag moe thuis, maar vol inspiratie door alle leuke mensen die ze ontmoet. Hoe heeft ze dat aangepakt?

‘Die eerste paar weken na mijn ontslag was het wel fijn om thuis te zijn, vertelt Cristina. ‘Ik moest alles verwerken. Ik was er verdrietig over. Dus ik nam de rust om bij te komen. En om thuis alles weer op orde te krijgen. Maar daarna begon ik te piekeren. “Wat moet ik nu doen? Wat wil ik graag? Hoe moet het nu verder? Hoe moet ik zonder werk goed voor mijn kinderen zorgen?” Ik had geen dagelijkse routine meer. En ik vond het moeilijk om mezelf te blijven motiveren. Natuurlijk ging ik solliciteren. Soms hoorde ik helemaal niks. Of werkgevers lieten wel iets horen, maar dan waren ze niet geïnteresseerd. Bij een groot telemarketingbedrijf mocht ik wel op gesprek komen. Maar ze vonden het niet professioneel overkomen dat ik een accent heb en mijn Nederlands niet vlekkeloos is. Dat snap ik natuurlijk wel, maar het was niet leuk om te horen.’

Ondersteuning

‘Na een poosje werd ik gebeld door een werkadviseur van afdeling WW@WORK van de gemeente. Zij wilde me helpen zoeken naar werk. Via haar ben ik ook een cursus gaan doen. Ik kreeg sollicitatietraining en leerde mijn cv aan te passen. Dat was echt fijn, want ik moest weer naar buiten. En ik ontmoette nieuwe mensen in dezelfde situatie als ik. De werkadviseur stelde me de juiste vragen. “Wat wil je? Wat is voor jou belangrijk? Wat vind je leuk?” En toen stelde ze Picnic voor. Eerst zei ik nee, omdat ik geen auto had en Picnic best ver van huis is voor mij. Maar na een goed gesprek met een vriendin dacht ik: “Kom op! Ik zeg veel liever ja. Dan komt de rest ook wel goed.” Gelukkig mocht ik toch op gesprek komen. En ik ben op zoek gegaan naar een auto. En nu ben ik echt súperblij met mijn nieuwe baan.'

‘Doe elke dag iets kleins waardoor je je prettig voelt.’

Cristina - 010Werkt december 2020

'Ik vind Picnic een heel tof bedrijf. Ze zijn erg milieubewust en werken zoveel mogelijk duurzaam. Dat vind ik belangrijk. Verder heb ik leuke collega’s met wie ik soms in drie verschillende talen praat. Zo fijn, zoveel mensen met verschillende verhalen en achtergronden. Het werk is soms fysiek zwaar. Echt hoor, ik kom na mijn werk moe thuis. Maar van mijn collega’s krijg ik juist energie!’

Droombaan?

‘Nee, dit is niet mijn droombaan, maar ik wil graag nog heel lang bij Picnic blijven werken. En mijn droombaan zou ik ooit graag naast deze baan willen doen. Mijn eigen bedrijf staat al in de steigers. Ik wil graag met kinderen werken. Niet omdat er iets “mis” is met die kinderen. Maar om kinderen via kleur en muziek in contact te laten komen met hun emoties. Zodat ze er mee leren omgaan en sterk en weerbaar worden. Want het leven gaat vaak veel te snel. Ook kinderen hebben daardoor helemaal geen tijd meer om stil te staan bij wat ze voelen. Voor mijn eigen bedrijfje ga ik nog de opleiding kindercoach volgen, zodat ik met kleine groepjes kinderen mag werken. Maar dat is nog toekomstmuziek.’

Tips

‘Voor mensen die nu zonder werk thuis zitten, zijn mijn tips: Geef jezelf de ruimte. Ruimte om verdrietig te zijn dat je geen werk hebt. Ruimte om het te voelen. Denk na over wat het leven je te bieden heeft. En wees niet bang om buiten je comfortzone te stappen. Kleine stapjes zetten is ook goed. Doe elke dag iets kleins waardoor je je prettig voelt. Als je beter in je vel zit, kun je makkelijker werk zoeken. Accepteer de hulp die je krijgt, en maak er goed gebruik van. Denk na over wat bij je past, en wat je wilt. En misschien is dat wel iets héél anders dan je dacht. Maar zeg gewoon ja op een kans en ga ervoor. Dat heeft mij echt veel goeds opgeleverd.’

Steuntje in de rug

Sabine Homan, HR-adviseur Picnic, vertelt dat Picnic diversiteit en inclusiviteit belangrijk vindt. ‘Er werken hier mensen van verschillende nationaliteiten en achtergronden. En we bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een steuntje in de rug. Dit doen we door bijvoorbeeld meer rust in een sollicitatiegesprek of extra begeleiding.’ Wilt u graag solliciteren bij Picnic? Overleg dan met uw werkconsulent. En kijk op Picnic.nl.

Ongeveer drieduizend Rotterdamse gezinnen hebben problemen door de kindertoeslagaffaire bij de Belastingdienst. De gemeente heeft voor deze gezinnen het Hulpteam Toeslagen 010. Dit team helpt bijvoorbeeld bij schulden of gezondheidsproblemen door langdurige stress. Het hulpteam heeft ook een gezinscoach die helpt bij gezinsproblemen.

Hebt u problemen door de kindertoeslagaffaire? U kunt op werkdagen tot 16.00 uur bellen met het gratis nummer 0800 - 23 45 888. Of e-mail naar info@htt010.nl. Meer informatie vindt u op Hulpteamtoeslagen010.nl.

Op vrijdag 25 december, zaterdag 26 december, donderdag 31 december (na 16.00 uur) en op vrijdag 1 januari 2020 zijn alle gemeentelocaties dicht. Hebt u vragen over uw uitkering? Stel ze vóór donderdag 31 december 16.00 uur. Dat kan telefonisch via 14 010. Wilt u liever langskomen? Dat kan op werkdagen van 9.00 - 16.30 uur aan de balie van publiekslocaties Centrum (zij-ingang Stadhuis) en IJsselmonde (Herenwaard 23). Kijk voor meer informatie op publiekslocaties.

De redactie van 010werkt wenst u prettige feestdagen en een goed en gezond 2021!

Als u een uitkering hebt, mag u maximaal 28 dagen per jaar naar het buitenland voor vakantie of familiebezoek. Maar uw verblijf in het buitenland mag uw kans op werk, opleiding of re-integratie niet hinderen. Uw verplichtingen gaan gewoon door. Bent u langer dan 28 dagen weg? Dan wordt uw uitkering niet doorbetaald.

Dat geldt ook nu tijdens de coronamaatregelen. Het is verstandig om niet te reizen. Reist u toch naar het buitenland? Dan neemt u een risico.

Moet u thuis in quarantaine? Geef het door aan uw werkconsulent of activeringscoach. Voldoet u niet aan uw verplichtingen? Dat kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Het hangt van uw situatie af, wat de gemeente beslist.

Kijk voor alle regels op vakantie.

De gemeente organiseert regelmatig online banenmarkten. Net zoals bij een gewone banenmarkt kunt u werkgevers ontmoeten en vacatures vinden. U hebt wel een computer of smartphone nodig. Op rotterdamsebanenmarkten.nl staat wanneer er banenmarkten zijn. Hulp nodig? Neem contact op met uw werkconsulent.

Hebt u een Tozo-uitkering? En vindt u het moeilijk om (weer) een eigen inkomen te verdienen? De gemeente kan u daarbij helpen. Misschien hebt u door corona schulden? Of zoekt u werk in loondienst? Vanaf januari kunt u voor hulp en advies terecht bij de gemeente. Ook als u vragen hebt over uw (nieuwe) bedrijfsvoering bent u welkom. Binnenkort vindt u hierover meer informatie op tozo.

Regelt u als vrijwilliger de bankzaken van iemand die dat zelf niet kan? Of bent u mantelzorger en wilt u de bankzaken beheren van degene die u verzorgt? Als u een uitkering hebt, moet u daarvoor toestemming vragen van de gemeente. Dat doet u via uw contactpersoon.

Hebt u toestemming van de gemeente om de bankzaken van iemand anders te beheren? Houd dan een goede administratie bij. De gemeente controleert af en toe of u de bankzaken op de goede manier beheert. Zo wil de gemeente weten of alle overschrijvingen kloppen en alleen bedoeld zijn voor degene waar u de bankzaken voor regelt. Ook controleert de gemeente of u geen overschrijvingen aan uzelf doet. Doet u dat wel, dan heet dat ‘zelfverrijking’.

Administratie bijhouden

Als u overschrijvingen aan uzelf doet, rekent de gemeente het gehele vermogen van degene voor wie u de bankzaken regelt aan ú toe. En dat vermogen wordt gekort op uw uitkering. Dit geldt ook voor ander vermogen, zoals een spaarrekening of aandelen. Dit kan om een hoog bedrag gaan. Het is dus heel belangrijk dat u geen geld voor uzelf gebruikt. U moet laten zien in de administratie dat u alleen overschrijvingen doet voor degene van wie u de bankzaken regelt. Hebt u een IOAW-uitkering, dan krijgt u geen controle.

Cliëntenraad

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
clientenraad@gmail.com
Telefoon 010 - 498 50 25
Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Bent u op zoek naar (vrijwilligers)werk waarbij u werkt met vertrouwelijke gegevens, kinderen of kwetsbare personen? Dan hebt u een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Een VOG is een verklaring waarin staat dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar is voor uw (vrijwilligers)werk.

Elke werkgever en organisatie is verplicht om de achtergrond van werknemers en vrijwilligers te onderzoeken.

Aanvragen

U vraagt een VOG aan in overleg met uw toekomstige werkgever of vrijwilligersorganisatie. De kosten van de VOG worden bijna altijd vergoed. Er kan ook een VOG aangevraagd worden als u een strafblad hebt. Of u dan aan de slag kunt als werknemer of vrijwilliger, hangt af van de reden van uw strafblad. En welk werk u wilt gaan doen. Bent u bijvoorbeeld ooit veroordeeld voor rijden onder invloed? Dan wordt een baan als chauffeur moeilijk. Maar administratief werk kunt u waarschijnlijk wel doen.

Kijk voor meer informatie op watdevog.nl.

Jongeren tot 27 jaar die naast de uitkering werken, mogen van 1 november 2020 tot 1 juli 2021 een deel van hun inkomsten houden. Met de tijdelijke vrijlatingsregeling mogen deze jongeren maximaal 217 euro netto per maand houden, naast hun uitkering.

De regeling geldt ook voor de vrijwilligersvergoeding. Daarvoor geldt een maximum van 170 euro per maand of 1.700 euro per jaar. Met de vrijlatingsregeling verrekent de gemeente maximaal 6 maanden een gedeelte van het inkomen niet met de uitkering. Dit is een tijdelijke regeling van de Rijksoverheid voor jongeren die door corona minder inkomen hebben. Jongeren die gebruik willen maken van de vrijlatingsregeling, kunnen bellen naar 14 010.

Meer informatie vindt u op vrijlatingsregeling.

Het coronavirus vraagt veel van iedereen. Sommige mensen hebben financiële problemen omdat ze geen of minder inkomen hebben. Anderen zijn eenzaam, hebben verdriet en zorgen. Het lange thuis zijn kan ook problemen geven. Waar kunt u terecht voor hulp als u er zelf niet uitkomt?

Financiële problemen

 • Ga naar een Vraagwijzer bij u in de buurt via vraagwijzer
 • Of bel naar 14 010
 • Bent u ondernemer? Vraag een Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aan via tozo.

Problemen thuis

 • Bent u thuis niet veilig? Bel bij acuut gevaar altijd 112
 • Of bel Veilig Thuis 0800 - 2000 (24/7) of chat anoniem op veiligthuisrr.nl
 • Wilt u hulp en ondersteuning bij uw zorgen rondom corona? Kijk op steunpuntcoronazorgen.nl voor informatie en telefoonnummers.
 • Vragen over uw kinderen en tips om het thuis gezellig te houden? Bel het Centrum voor Jeugd en Gezin 088 - 201 00 00 of kijk op centrumvoorjeugdengezin.nl
 • Vragen over quarantaine? Bel de sociale hulpdienst via 14 010.

Voor jongeren tot 27 jaar

 • Heb je financiële problemen? Ga naar het Jongerenloket via jongerenloket
 • Wil je anoniem tips en advies over bijvoorbeeld studiefinanciering of problemen thuis? Kijk op jip.org
 • Zit je in een dip? Heb je zorgen en wil je even praten? Kijk op nji.nl/coronavirus.

Zorg voor elkaar

 • Bent u op zoek naar hulp of wat gezelschap? Of wilt u graag iets doen voor een ander? Kijk op zorgzaam010.nl
 • Op zorgzaam010.nl vindt u ook workshops en cursussen, bijvoorbeeld voor kinderen of over opvoeden.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we iedere keer een andere vraag. Deze keer: wat is het VGZ Rotterdampakket? En is deze zorgverzekering interessant voor mensen met een uitkering?

Wat is het Rotterdampakket?

Gemeente Rotterdam en zorgverzekeraar VGZ hebben samen een complete zorgverzekering voor alle Rotterdammers. Dat is het Rotterdampakket. Het is een zorgverzekering met extra voordelen voor mensen met een laag inkomen.

Wat is er bijzonder aan het Rotterdampakket?

Een van de voordelen voor mensen met een laag inkomen, is dat het verplichte eigen risico is meeverzekerd. Bijvoorbeeld: u krijgt een rekening van het ziekenhuis van 800 euro. Bij andere zorgverzekeringen moet u eerst zelf 385 euro eigen risico betalen. Met het Rotterdampakket betaalt u 50 euro eigen risico. VGZ betaalt de rest. Omdat het eigen risico is meeverzekerd, betaalt u iets meer premie per maand. Maar nadat u uw eigen risico van 50 euro heeft betaald, krijgt u de rest van het jaar geen onverwachte zorgkosten meer.

Kan ik kiezen uit verschillende Rotterdampakketten?

Ja, VGZ heeft twee verschillende Rotterdampakketten. Een uitgebreid pakket voor mensen die vaak gebruikmaken van zorg. En een compact pakket, voor mensen die minder zorg nodig hebben. In het uitgebreide pakket zitten veel en ruime vergoedingen. Het compacte pakket biedt minder en lagere vergoedingen. Vergoedingen krijgt u bijvoorbeeld voor zorg van de fysiotherapeut, de tandarts of voor een bril/lenzen.

Moet ik de premie zelf betalen?

Kiest u voor het uitgebreide pakket, dan betaalt de gemeente Rotterdam 11 euro per maand mee aan de premie. Kiest u voor het compacte pakket, dan betaalt u de premie volledig zelf.

Wat kan ik nog meer met het Rotterdampakket?

U kunt ook verschillende gezondheidscursussen volgen. Bijvoorbeeld een cursus omgaan met stress, hulp als u slecht slaapt, en een cursus bewegen. Afhankelijk van uw pakket heeft u een budget van 200 of 400 euro per jaar voor gezondheidscursussen.

Kijk op vgz.nl/rotterdam voor meer informatie. U kunt ook bellen naar 0800 - 401 01 05.

Met vrijwilligerswerk kunt u invulling geven aan uw Prestatie010. Er is ook werk dat u vanuit huis kunt doen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk? Bel dan de afdeling Prestatie010 op 010 - 498 15 70.

Kok en bezorger

Wijkrestaurant Bij de Provenier (Rotterdam-Noord)

 • Helpen met koken en maaltijden bezorgen
 • Gevraagd: u bent betrokken en houdt zich aan afspraken
 • Werktijden: koken op donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur. Bezorgen op donderdag en vrijdag van 17.00 tot 18.30 uur.

Gastvrouw/gastheer

Prikpoli Star-shl (heel Rotterdam)

 • Bezoekers ontvangen en informeren, toezicht houden in de wachtruimte, en wachtruimte hygiënisch houden
 • Gevraagd: u bent betrokken en kunt mensen op hun gemak stellen
 • Werktijden: in overleg.

Chauffeur, bijrijder of medewerker meldkamer

Dierenambulance (IJsselmonde)

 • Gevraagd: u houdt van dieren, bent stressbestendig, en werkt graag in teamverband. Chauffeurs moeten minimaal twee jaar in bezit van rijbewijs B zijn
 • Werktijden: in overleg.

Hersentrainer

Laurens Stadzicht (Overschie)

 • Quizjes spelen via een touchscreen met één of meerdere bewoners met dementie
 • Gevraagd: u hebt affiniteit met ouderen en zin om ouderen actief te houden en gezelligheid te brengen
 • Werktijden: in overleg.

Kijk voor meer informatie op zorgzaam010.nl. Wilt u weten welk vrijwilligerswerk bij u past? Doe dan de vrijwilligerswerktest op zorgzaam010.nl onder het kopje ‘Ontdekken & leren’.

logo HalloWerk!

Wilt u iets nieuws leren? Of uw talent ontwikkelen? Via hallo-werk.nl kunt u kiezen uit ruim 100 gratis online trainingen van Good Habitz. Een mooie mogelijkheid om uzelf te ontwikkelen, toch?

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.