010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 01-08-2021
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Ga naar de hoofdinhoud

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de laatste 010werkt nieuwsbrief.

010werkt is een tweemaandelijkse nieuwsbrief voor Rotterdammers met een Tozo- of bijstandsuitkering. In dit nummer onder meer het verhaal van Aziz Razmi. Hij was tien jaar werkloos, maar vond via vrijwilligerswerk bij Humanitas een fijne betaalde baan. Het verhaal van meneer Razmi en alle andere artikelen leest u hieronder.

Aziz Razmi was langdurig werkloos. Maar hij liet zijn hoofd niet hangen. Zijn geduld werd beloond en via vrijwilligerswerk vond hij een betaalde baan bij Humanitas. Als senior budgetcoach helpt hij Rotterdammers met schulden.

'Juist omdat ik zelf zo lang rond heb moeten komen van een uitkering, weet ik hoe het is om te leven met een laag inkomen.'

Aziz Razmi - 010 werkt van juni 2021

Aziz solliciteerde wat af de afgelopen jaren. Maar een fijne baan vinden, lukte niet. Tot hij in 2018 startte met vrijwilligerswerk bij Humanitas. Daar deed hij onder andere mee aan de 75+ huisbezoeken. Na een jaar zag Aziz de vrijwilligersvacature voor budgetcoach voorbij komen. Hij was direct enthousiast. Aziz: 'Dit werk paste zo goed bij mij! Ik hou van cijfers en heb in het verleden ook in financiën gewerkt. En ik hou ervan om mensen te helpen.'

Op het lijf geschreven

Aziz startte met het werk als budgetcoach als vrijwilliger. Maar na de nodige training en opleiding, is hij doorgegroeid naar senior budgetcoach. En heeft hij een jaarcontract bij Humanitas op zak. Een budgetcoach begeleidt iemand met problematische schulden. Met een budgetplan en het aanvragen van bijvoorbeeld toeslagen, maar nog meer met een luisterend oor en advies. Aziz: 'Ik verwachtte dat deze baan heel financieel zou zijn, met plannen en administratie. Maar in de praktijk is juist de sociale kant belangrijk. Ik luister, help en motiveer.' De baan blijkt Aziz op het lijf geschre­ven. 'Juist omdat ik zelf zo lang rond heb moeten komen van een uitkering, weet ik hoe het is om te leven met een laag inkomen. Ik herken de problemen van mijn cliënten. Dat praat makkelijker.'

Trots op mijn werk

Aziz had tien jaar een uitkering voordat hij deze baan kreeg. In al deze jaren is hij blijven solliciteren. Zonk de moed hem nooit in de schoenen? 'Het was soms moeilijk, zeker. Ook omdat ik niet goed wist waarom ik geen werk kon vinden. Was het mijn leeftijd? Ik weet het niet. Maar ik heb nooit opgegeven. Dat is ook mijn advies aan anderen in die situatie; blijf proberen, vertrouw op jezelf. Het komt goed. Ik ben opgelucht dat ik geen uitkering meer nodig heb. Het voelde voor mij soms alsof ik gecontroleerd werd. Nu voel ik me onafhankelijk. En ik ben trots op mijn werk. Omdat ik mensen echt help. Ik heb ook een goede relatie met mijn cliënten. Ik werk met bijna tachtig mensen met problematische schulden. Ook als ze van hun problemen af zijn, houden we contact en bellen we elkaar.'

Vrijwilligerswerk mooie stap naar werk

'Vrijwilligerswerk als budgetcoach is een mooie stap om weer aan het werk te gaan', zegt Caroline van Jaarsveld, projectleider Humanitas. 'Zo kan iemand eerst wennen aan een organisatie en werkervaring opdoen. Voor dit werk zochten we mensen die zelf of in hun omgeving ook te maken hebben gehad met een moeilijke financiële situatie, of schulden. Zodat ze zich goed konden inleven in de cliënten. En dat bleek heel goed te werken. De kennis en ervaring van de coaches zijn van grote waarde. En dat geeft hen weer zelfvertrouwen; hun inzet is belangrijk en ze tellen mee.'

In ieder land gelden verschillende coronamaatregelen. Bekijk de maatregelen op www.rijksoverheid.nl en ga daar naar de webpagina 'Reizen en vakantie'. Hebt u een uitkering, dan mag u elk jaar maximaal 28 dagen naar het buitenland voor bijvoorbeeld vakantie of familiebezoek. Als u langer weg bent, wordt uw uitkering niet doorbetaald. Dat geldt ook als dit door de coronamaatregelen komt. Als u naar het buitenland gaat, is dat op eigen risico. Moet u in quarantaine, bel dan uw werk- of activeringscoach. Ga niet naar een balie van de gemeente, maar blijf thuis.

Bespreek uw plannen

Bespreek uw plannen van tevoren met uw werk- of activeringscoach. Volgt u een opleiding, training of werkt u parttime? Bespreek uw plannen dan ook met uw opleider of werkgever.

De gemeente verlengt de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Vanaf 1 juli tot en met 30 september kunnen Rotterdammers deze TONK 2 aanvragen. De voorwaarden voor deze regeling zijn sinds 25 mei verruimd:

 • Een inkomensdaling van 15 procent kan al recht geven op TONK. Eerst was dat 25 procent.
 • De gemeente keert nu vier bedragen uit: 750, 1.500, 2.250 en 3.000 euro. Dat was eerst alleen 750 en 1.500 euro.
 • Aanvragers kiezen zelf de twee maanden in 2020 en 2021 om het inkomen te vergelijken. Eerst vergeleek de gemeente januari-maanden. Een vergelijking van andere maanden kan eerlijker zijn.

Het aanvraagformulier vindt u op rotterdam.nl/tonk. Vragen? Bel naar 14 010 of e-mail naar tonk@rotterdam.nl.

In de 010werkt van oktober 2020 las u al over de scholingsvoucher. Als werkzoekende kunt u deze voucher bij de gemeente aanvragen om een opleiding te volgen. Sabrina Francis maakte er dankbaar gebruik van.

Hoe kende je de scholingsvoucher?

'Ik zag het op het nieuws en wist meteen: dat is iets voor mij. Ik haalde in 2018 mijn papieren voor administratief medewerker. Maar omdat ik nog geen werkervaring had, kwam ik niet aan de bak. Dus kon ik beter iets anders gaan doen. Via het Leerwerk-loket vond ik de basisopleiding om bij de douane te werken en dat leek me heel interessant.'

En toen?

'Leontien den Ouden, adviseur bij het Leerwerkloket, heeft voor mij bemiddeld. Ze zocht contact met de opleiding en zorgde dat ik kon starten. De opleiding is pittig, ik moet veel nieuwe termen leren. Maar het is leuk en interessant. Als ik over twee maanden klaar ben, wil ik graag bij de douane op Schiphol werken, of bij de Belastingdienst.'

Hoe was de begeleiding vanuit het Leerwerkloket?

'Geweldig! Leontien luisterde goed naar wat ik wilde en heeft alles snel in gang gezet. Ik ben al in de vijftig, maar dat speelde geen rol. Bij het Leer­werkloket is iedereen gelijk. Dat gaf me een goed gevoel.'

Wat wil je andere mensen meegeven?

'Pak deze kans, want kennis is macht! Als je wilt, kun je je hele leven blijven doorleren. Dat is het belangrijkst voor je toekomst.'

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

De individuele inkomenstoeslag

Langere tijd van een laag inkomen rondkomen is best moeilijk. Daarom is de individuele inkomenstoeslag zo handig. Dit is een jaarlijkse toeslag voor mensen die langere tijd van weinig inkomen moeten leven. Deze toeslag van € 120 kunt u eens per 12 maanden en per gezin aanvragen.

Voorwaarden

U ontvangt de individuele inkomenstoeslag als u voldoet aan deze voorwaarden:

 • U bent 21 jaar of ouder.
 • U woont in Rotterdam en hebt de Nederlandse nationaliteit of daarmee gelijkgesteld.
 • U krijgt geen AOW.
 • Uw (gezamenlijk) inkomen was de afgelopen 12 maanden minder dan 130% van het minimumloon.
 • Uw vermogen is niet hoger dan: € 12.590 voor gezinnen en alleenstaande ouders; € 6.295 voor alleenstaanden; € 53.100 overwaarde eigen woning.

Volgt u een opleiding? Bespreek het met uw activerings- of werkcoach.

Meer informatie en aanvragen

Informatie over de individuele inkomenstoeslag vindt u op de pagina Individuele inkomenstoeslag. Hier kunt u ook het aanvraagformulier downloaden. U kunt ook 14 010 bellen om dit formulier aan te vragen. Binnen acht weken na uw aanvraag hoort u of u de individuele inkomenstoeslag krijgt.

Hulp bij aanvraag

Het is fijn om jaarlijks wat extra geld te hebben door deze toeslag aan te vragen. We begrijpen toch ook van mensen dat de aanvraag voor de toeslag ingewikkeld kan zijn. De Vraagwijzer kan u daarbij gratis helpen. Bel 14 010 en vraag naar de Vraagwijzer. Zij nemen alle tijd voor u.

Cliëntenraad

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
clientenraad@gmail.com
Telefoon 010 - 498 50 25
Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur

In deze rubriek vindt u trainingen, cursussen of speciale acties die het makkelijker maken om werk te vinden. Deze keer kledingadvies van Dress for Success en het halen van een VCA-certificaat.

Dress for Success

Gaat u op sollicitatiegesprek voor stage, vrijwilligers-of betaald werk en heeft u geen geschikte kleding? Of twijfelt u over uw kledingkeuze? Ga dan op afspraak naar Dress for Success. In de winkel helpen adviseurs u bij het uitzoeken van een nieuwe outfit. Zo verschijnt u vol zelfvertrouwen op uw gesprek en maakt u een prima eerste indruk. U kunt ook advies vragen over kleding die al in uw kast hangt.

Bij Dress for Success vinden ze het belangrijk dat kleding past bij u én bij de functie waarnaar u solliciteert. Uw nieuwe kleding mag u houden. Bent u aangenomen? Dan bent u welkom voor een tweede kleedsessie!

Bel Dress for Success voor een afspraak: 06 - 153 821 11. Geef aan uw werk- of activeringscoach door dat u naar Dress for Success gaat. De Rotterdamse vestiging vindt u op het Rijnhoutplein 4. Of kijk op dressforsuccess.nl/rotterdam.

VCA-certificaat

Een VCA-certificaat is een veiligheidscertificaat voor bijvoorbeeld werk in de bouw, elektrotechniek of transport. Het certificaat wordt ook steeds vaker voor andere beroepen gevraagd, zoals groenvoorziener, schoonmaker of schilder. Met een VCA-certificaat vergroot u dus uw kans op werk.

Tijdens de training leert u over veilig werken en gevaren tijdens het werk. Ook oefent u met materialen uit de praktijk. U werkt samen in een groep onder begeleiding van een trainer. De training volgt u op locatie in Rotterdam Crooswijk. Aan het eind doet u examen. Als u dit haalt, krijgt u uw VCA-certificaat. Dit is 10 jaar geldig. Ook als uw certificaat verlopen is, kunt u de training volgen.

Hebt u moeite met lezen en schrijven? Of spreekt en begrijpt u nog niet voldoende Nederlands? Ook dan kunt u een VCA-certificaat halen. Er zijn trainingen waar u intensiever begeleid wordt en trainingen in een andere taal.

Meer weten? Vraag het uw werk- of activeringscoach.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we iedere keer een andere vraag. Deze keer: bij welke organisaties kunnen Rotterdammers met een minimuminkomen terecht voor hulp?

Mensen raken om allerlei redenen in de financiële problemen, vaak buiten hun eigen schuld. Toch schamen zij zich vaak, en hebben ze het gevoel dat ze er alleen voor staan. Dat moet anders. 'Arm in Arm tegen armoede' wil het taboe rondom armoede doorbreken. Het initiatief koppelt verschillende organisaties aan elkaar, zodat nóg meer Rotterdammers geholpen kunnen worden.

Stichting MAIT

Zit u in de knel met uw financiën en komt u er zelf niet meer uit? Stichting MAIT kan u ondersteunen met bijvoorbeeld schuldhulpverlening, uw administratie, budgetcoaching, en voorbereiding naar bewindvoering of Kredietbank Rotterdam. Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op mait010.nl.

Stichting Jarige Job

In Nederland zijn er kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job geeft deze kinderen een verjaardagsbox ter waarde van 35 euro. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school. De verjaardagsbox kunt u aanvragen via stichtingjarigejob.nl.

Voedselbank Rotterdam

Heeft u niet genoeg geld om boodschappen te doen? Schrijf u dan in bij de Voedselbank. Op voedselbank.nl leest u hoe de aanvraag werkt en aan welke voorwaarden u moet voldoen om in aanmerking te komen.

Meer organisaties

Nog veel meer organisaties zetten zich in voor Rotterdammers met een laag inkomen. Zo staat er hierboven informatie over Dress for Succes. Zij helpen Rotterdammers kosteloos aan een mooie set kleding, om goed voor de dag te komen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook heeft de gemeente allerlei regelingen beschikbaar voor financiële ondersteuning aan Rotterdammers die een steuntje in de rug nodig hebben. Kijk voor een overzicht op de pagina Rotterdam tegen armoede.

'Ik ben fitter, pieker minder en ben minder somber', vertelt de 35-jarige Rotterdamse Esen die wekelijks beweegt bij sportvereniging Atomium '61. Esen is enthousiast: 'De vereniging is voor mij meer dan een sportclub geworden; het is een vriendengroep. Ik voel me ook beter en zit minder op de bank.'

Tijdens de beweeglessen bij Atomium '61 werkt u onder begeleiding van ervaren trainers aan uw conditie, kracht en lenigheid. U bepaalt zelf wat u kunt en wilt doen. U bouwt aan uw gezondheid tijdens gezellige beweeg­lessen in de buurt!

Wilt u ook (weer) in beweging komen en weten welke lessen er bij u in de buurt zijn? Bel of e-mail dan naar Ellen van het Servicepunt Beweeg­coach, 06 - 173 271 84 of info@beweegcoach.nl.

Bent u verzekerd via het Rotterdam­pakket van VGZ, dan kunt u de eerste 4 maanden kosteloos meedoen bij één van de aangesloten sportverenigingen. Kijk hiervoor op beweegcoach.nl.

Met wat versoepelingen en de zomer in aantocht is er steeds meer te doen met Rotterdam­pas. Suppen, ijsjes eten en meer!

Het nieuwe zomermagazine staat boordevol leuks. Denk aan een tekentour van 'I draw Rotterdam' door Delfshaven, surfles op het strand van Hoek van Holland en voor de kleine Rotterdampassers korting op Jeugdvakantieland in Ahoy. Genoeg te doen om er een spetterende zomer van te maken!

Rotterdampas kopen of verlengen?

Bestel of verleng uw pas op rotterdampas.nl/bestellen. Of ga naar de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek. Heeft u een bijstandsuitkering van gemeente Rotterdam? Dan betaalt u maar 5 euro. Komt u in aanmerking voor AOW- of jeugdtegoed? Dan wordt dat tegoed ook gestort op de Rotterdampas. Voor inwonende kinderen tot en met 17 jaar is de pas helemaal gratis.

Zoekt u vrijwilligerswerk voor bijvoor­beeld uw Prestatie010? Misschien vindt u deze vacatures interessant. Kijk ook op zorgzaam010.nl. Daar kunt u de vrijwilligerstest doen om te kijken welk vrijwilligerswerk goed bij u past.

Vrijwilliger Ruilwinkel

 • Ruilpunt (Oude Westen): Klanten ontvangen, de winkel op orde houden, ingebrachte spullen inschrijven, aankopen registreren en invoeren.
 • Gevraagd: u bent gastvrij, behulpzaam, spreekt redelijk Nederlands en kan eenvoudige gegevens invoeren in de computer.
 • Werktijden: minimaal één middag per week van 12.00 tot 16.00 uur.

Vrijwilliger digitale activiteiten

 • Aafje Meerweide (IJsselmonde): Ouderen in het zorg- en verpleeghuis uitleg geven over digitale mogelijkheden, zoals de tablet, zorgrobot ZORA en virtueel fietsen.
 • Gevraagd: u bent goed met digitale apparatuur en vindt het leuk om met ouderen om te gaan.
 • Werktijden: in overleg.

Vrijwilliger Fietswerkplaats

 • ASVZ (Hoogvliet): Fietswerkplaats 'De Gadering' in Hoogvliet wordt gerund door mensen met een verstandelijke handicap. U helpt hen bij het rijklaar maken van fietsen.
 • Gevraagd: u heeft een positieve houding, geduld en kunt goed omgaan met mensen.
 • Werktijden: in overleg.

Vrijwilliger voor gesprekken aan de deur

 • Buurtwerk (Prins Alexander): Op huisbezoek gaan bij 75-plussers. Deze gesprekken (5 tot 10 minuten) zijn vanwege het coronavirus aan de deur. U krijgt vooraf een korte training.
 • Gevraagd: u praat makkelijk met ouderen, kunt goed luisteren en signaleert eventuele problemen.
 • Werktijden: in overleg.

Vragen?

Hebt u algemene vragen over Prestatie010? Bel naar 010 - 498 15 70.

logo HalloWerk!

Plaats een goede portretfoto van uzelf in uw HalloWerk-profiel. Kies voor een kleurenfoto en hou het neutraal, simpel en zakelijk. Zo valt u op een goede manier op bij werkgevers.

HalloWerk brengt werkzoekenden en werkgevers dicht bij elkaar!

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.