010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 20-05-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Spring naar het artikel
Foto: René Castelijn

010werkt is een uitgave van de gemeente Rotterdam voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering.

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de meest recente papieren 010werkt.

Nieuws

Betaalt de gemeente uw huur rechtstreeks aan uw huiseigenaar? Dan ontvangt u begin mei een brief met het formulier Verklaring huurverhoging. Heeft u een huurverhoging gekregen? Stuur dan de verklaring ingevuld en ondertekend vóór dinsdag 14 mei terug naar de gemeente om huurachterstanden te voorkomen.

Heeft u een baan gevonden? Of begint u met een tweede (deeltijd)baan? Een bijstandsuitkering heeft u dan niet meer (helemaal) nodig. Het is belangrijk dat u de gemeente altijd binnen twee weken meldt dat u een betaalde baan heeft gevonden.

Geef zo snel mogelijk via het wijzigingsformulier aan de gemeente door dat u gaat werken. De gemeente rekent voor u uit hoeveel uitkering u nog krijgt. Als u wekelijks of maan­delijks meer of minder uren werkt, dan is uw salaris iedere maand anders. De gemeente vult uw salaris – als dit nodig is – aan met een uitkering. Dit noemen wij ‘verrekenen van uw inkomsten’.

Wij vragen u om uw baan uiterlijk binnen 2 weken door te geven aan de gemeente. Dit geldt ook voor uw loonstroken. Hoe sneller u informatie aan ons doorgeeft en opstuurt, hoe sneller dit wordt verwerkt.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u lezen op de pagina Verrekening inkomsten.

Donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 10 juni (tweede pinksterdag) zijn alle kantoren van de gemeente gesloten.

Hieronder vindt u de betaaldata voor 2019. Ook kunt u de betaaldata lezen in de 010werkt app. U weet dan altijd over hoeveel dagen uw uitkering wordt gestort.

Maand Geld op rekening
april 2019 woensdag 24 april
mei 2019 vrijdag 24 mei
juni 2019 dinsdag 25 juni
juli 2019 woensdag 24 juli
augustus 2019 vrijdag 23 augustus
september 2019 dinsdag 24 september
oktober 2019 donderdag 24 oktober
november 2019 dinsdag 26 november
december 2019 vrijdag 20 december

De 010werkt van april is uit

Erkan Altin vertelt in de 010werkt van april hoe hij van de horeca in de beveiliging terechtkwam. Verder aandacht voor onder andere HalloWerk, het nieuwe Werk en Ontwikkel Centrum en de Stichting Laat Ze Maar Lachen. In deze editie vindt u ook weer de vaste rubrieken over de Rotterdampas, de bijdrage van de Cliëntenraad en diverse vrijwilligersvacatures.

Al jong stond Erkan Altin (44) achter de bar in de zaak van zijn vader. En op zijn achttiende had hij zijn eerste café in Rotterdam-Noord. De horeca zat Erkan in het bloed. Maar een sociaal leven had hij niet.

In 1999 opende Erkan een nieuw eetcafé aan het Noordplein. Acht jaar later sloot de zaak; het liep niet goed genoeg. Ergens was Erkan wel opgelucht. ’Zestien tot zeventien uur per dag werken is zwaar. Ik had geen sociaal leven meer. Altijd maar werken. Mijn toen nog kleine kinderen zag ik bijna nooit in die tijd.’ Al snel vond Erkan heel ander werk. Hij ging als algemeen bouwmedewerker aan de slag. Vooral beton storten voor funderingen. ‘Ervaring had ik niet’, zegt Erkan eerlijk. ‘Maar ik kreeg gelukkig toch die kans. Ik vond het prachtig werk. En ik had mijn leven weer terug.’

Momentopname

Twee jaar later sloeg de crisis in de bouw toe. Wie als laatste was aangenomen, werd als eerste ontslagen. Voor Erkan begint een tocht langs verschillende tijdelijke banen. Als monteur van kunststof ramen, een paar jaar op Schiphol. Maar op een gegeven moment was er ook geen tijdelijk werk meer en kwam Erkan in de bijstand. ‘Nee, dat vond ik niet fijn. Ik vind: je moet je eigen geld verdienen. Als er een kans op werk voorbij komt, moet je die met beide handen aangrijpen. In die tijd was het echt moeilijk om iets te vinden. Ze vroegen steeds ervaring die ik niet had. Maar een cv is maar een momentopname. Als je wilt, kun je dingen heel snel leren. Maar je moet wel de kans krijgen.’

Erkan had geluk met zijn matchmaker. Zij stelde hem voor het leerwerktraject tot beveiliger te volgen. Dat is een samenwerkingsverband tussen beveiligingsorganisatie Securitas, het Zadkine en de gemeente. Inmiddels heeft hij meer dan de helft van de opleiding afgerond en werkt hij op locatie Herenwaard van de gemeente Rotterdam. In mei hoopt Erkan examen te doen en zijn diploma te halen.

‘Het is goed om weer aan het werk te zijn en een diploma te halen’

Erkan Altin

Praktijkervaring

Het bevalt Erkan prima op locatie Herenwaard. ‘Ik krijg goede begeleiding en heb aardige collega’s. Ze helpen me goed en ik krijg alle ruimte om praktijkervaring op te bouwen. Mijn collega’s en ik zorgen hier voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers van de gemeente. Als iemand stampij maakt, moeten wij de betreffende persoon naar buiten begeleiden. Dat gebeurt zeker één keer per dag. Het mooie van deze baan is dat je gedrag leert waarnemen. Ik zie inmiddels aan de houding of iemand agressief wordt. Het is goed om weer aan het werk te zijn en een diploma te halen. En er zijn veel mogelijkheden om door te groeien binnen Securitas.’

Waar een wil is

Echt een droom voor de toekomst heeft Erkan niet. ‘Ik heb veel leuke tijden meegemaakt, maar mijn gezondheid en mijn gezin zijn nu het belangrijkst. Ik zie wel waar de wind naartoe waait. Eén ding weet ik zeker: terug naar de horeca wil ik nooit, want ik weet maar al te goed wat dat van je vraagt.’ Tips voor andere werkzoekenden heeft hij wel. ‘Toon lef, vraag gewoon om die kans. En hou vol. Als je echt wilt, vind je werk. Want waar een wil is, is een weg.’

Oud-profvoetballer John de Wolf heeft vier maanden lang vijftig werkzoekenden getraind om hun conditie te verbeteren. Twee keer per week gaf hij hen zogenaamde bootcamplessen. Dat zijn sporttrainingen waarbij u bijvoorbeeld aan uw uithoudingsvermogen en kracht werkt. De Wolf doet dit samen met uitzendbureau Unique. Unique verzorgt tegelijkertijd cv- en sollicitatietrainingen voor de deelnemers. Na afloop van het trainingsprogramma kunnen zij terecht op een banenmarkt. Daar krijgen deelnemers hulp bij het vinden van een passende baan.

Meedoen?

Lijkt het u wat om ook samen met John de Wolf aan uw conditie te werken? Stuurt u dan een e-mail naar nprzwerkt_wi@rotterdam.nl onder vermelding van: deelname vitaal en fit.

In het Gemaal op Zuid is de eerste Fietsenbank van Rotterdam geopend. Daar kan iedereen met een laag inkomen een fiets lenen of met korting kopen.

Wilt u ook een fiets lenen of kopen voor een goeie prijs? Dan heeft u een doorverwijzing van bijvoorbeeld het wijkteam of de VraagWijzer nodig. Neem contact op met een VraagWijzer bij u in de buurt of bel 14 010. Bij de Fietsenbank kunnen wijkbewoners elkaar ook ontmoeten, fietsles krijgen en werkervaring opdoen door fietsen op te knappen.

Meer informatie? Ga naar Verkeersonderneming.nl/fietsenbank.

Veel Rotterdamse kinderen kunnen nooit eens een dagje uit. Omdat daar bijvoorbeeld thuis weinig of geen geld voor is. Stichting Laat Ze Maar Lachen organiseert leuke uitjes voor die kinderen. Zodat zij zich voor één dag koning(in) voelen.

Stichting Laat Ze Maar Lachen (LZML) organiseert één keer per maand leuke en spannende uitjes voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Zij gaan bijvoorbeeld naar een pretpark, een museum, de dierentuin, een voorstelling, een speelparadijs, het klimbos of doen een kookwork­shop. Voor alle kinderen is er wel iets leuks bij.

De uitjes zijn bijna altijd op zaterdag en er kunnen bij elk uitje ongeveer dertig kinderen mee. Vaak wordt er ook voor iedereen een lunch verzorgd. Per vier kinderen gaat meestal één vrijwilliger mee.

Hoe meldt u kinderen aan?

Als ouder of verzorger kunt u uw kinderen zelf aanmelden voor de uitjes op de website van Laat ze maar lachen.

Kent u kinderen die een leuk uitje verdienen? Vertel hen over LZML of laat het weten aan LZML via het e-mailadres info.rotterdam@laatzemaarlachen.com.

In maart was een lid van de Cliëntenraad aanwezig bij een mini-speedmeet voor de bedrijfstak techniek. Deze speedmeet vond plaats in een Huis van de Wijk in Zevenkamp.

Een mini-speedmeet is kleinschalig en de plaats en sfeer zijn ongedwongen. Er zijn mede­werkers van de gemeente Rotterdam aanwezig en mensen van één of twee uitzendbureaus. Om de opzet kleinschalig te houden, richten de speedmeets zich op één bedrijfstak. Er zijn daarom alleen werkzoekenden uitgenodigd die op zoek zijn naar werk in deze bedrijfstak.

De groep werkzoekenden bestond uit ongeveer dertig personen. Vooral de persoonlijke aandacht voor de werkzoekenden viel op. De medewerkers van de gemeente namen de tijd voor alle aanwezigen. Dit wordt erg gewaardeerd.

Conclusie van de Cliëntenraad: het is goed om regelmatig een mini-speedmeet te houden. Zowel het organiserende team als de werk­zoekenden zijn zeer positief. Aandacht en een luisterend oor zijn echt belangrijk bij de zoektocht naar werk.

Nieuwe leden

Wilt u ook lid worden van de Cliëntenraad? Of wilt u een verga­dering bijwonen? Uw ervaringen met Werk en inkomen blijven zeer welkom! Schrijf, e-mail of bel ons daarom.

Cliëntenraad

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
Email: clientenraad@gmail.com
Website clientenraadweni-rotterdam.nl

Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur
Telefoon: (010) 498 50 25

In februari opende het Werk & Ontwikkel Centrum in Delfshaven zijn deuren. Werkzoekenden staan hier centraal. U kunt er terecht voor praktische hulpmiddelen en ondersteuning. U werkt aan uw ontwikkeling om zo makkelijker een baan te vinden.

Het Werk & Ontwikkel Centrum is een ontmoetingsplek waar u vacatures vindt, kunt solliciteren en met al uw vragen over het vinden van werk terechtkunt. Ook bieden we in het centrum regelmatig banenmarkten, workshops en trainingen aan. We proberen zoveel mogelijk in te spelen op waar u als werkzoekende behoefte aan heeft.

Hulpmiddelen

In het Werk & Ontwikkel Centrum werkt u uw cv bij, neemt u een videosollicitatie op, laat u professio­nele foto’s maken of komt u tijdens een banenmarkt in contact met werkgevers. In het centrum hangen borden met vacatures en u kunt er in gesprek gaan met medewerkers van de gemeente. Op maandag, dinsdag en donderdag lichten medewerkers de laatste vacatures toe. Ook werkgevers presenteren regelmatig vacatures.

Gerichte begeleiding

Een gespecialiseerd team staat in het centrum voor u klaar om u te helpen werk te vinden. Samen met hen kijkt u wat u wilt en kunt. Zo krijgt u persoonlijke en gerichte begeleiding. De gemeente hoopt zo nog meer Rotterdammers blijvend aan werk te helpen.

Meer informatie

Het Werk & Ontwikkel Centrum is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur geopend. Het adres is Looiershof 1, 3024 CZ in Rotterdam. Vraag uw contactpersoon bij de gemeente naar de mogelijkheden en de activiteiten die we in het centrum organiseren. U kunt ook mailen naar accountteamwi@rotterdam.nl of bellen met 14 010.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we in iedere 010werkt een vraag waarop werkzoekenden graag een antwoord willen. U heeft misschien al iets gehoord over HalloWerk. Daarom leggen we uit wat HalloWerk is en hoe het werkt.

Met HalloWerk kunt u online gemakkelijk in contact komen met werkgevers. Uw motivatie en talent zijn belangrijker dan diploma’s en werkervaring. Via uw eigen profiel komt u direct in contact met werkgevers die vacatures hebben. U kunt zelf contact leggen met werkgevers. Als het nodig is, krijgt u daarbij hulp van de gemeente. Zo vindt u sneller werk dat bij u past.

HalloWerk is speciaal ontwikkeld voor mensen met een uitkering van de gemeente. Via HalloWerk zoekt u zelf naar een baan. Maar werkgevers kunnen ook op zoek gaan naar u. Zo heeft u meer kans op het vinden van werk.

Hoe werkt het?

 • U maakt een profiel aan van uzelf. Vul het profiel aan met uw foto, werkervaring en eventuele opleidin­gen die u heeft gedaan. Hiermee presenteert u zich aan werkgevers.
 • U vermeldt uw interesses, hobby’s en mogelijkheden. U kunt om­schrijvingen kiezen die goed bij u passen. Bijvoorbeeld: ik kan goed dingen regelen of aanpakken. U kunt ook beroepen kiezen die u graag wilt uitoefenen en uzelf presenteren met een aantal plaatjes.
 • Op basis van uw profiel verschijnen er vacatures die bij u passen. Ook vindt u via HalloWerk alle vacatures van de gemeente.
 • De gemeente houdt contact met u, helpt om uw profiel te verbeteren en begeleidt u bij het zoeken naar een baan.

Hoe meld ik mij aan?

Neem contact op met uw contact­persoon van de gemeente of stuur een e-mail naar info@hallo-werk.nl. U ontvangt dan een e-mail over hoe u een account kunt aanmaken.

Vrijwilligerswerk op plekken waar uw hulp nodig is. Bent u op zoek naar een invulling van uw tegenprestatie? Misschien zit er dan iets voor u tussen.

Gastvrouw/gastheer Logeerhuis

 • via Unie voor Vrijwilligers (Feijenoord)
 • Zorgen voor de koffie, thee en maaltijden, spelletjes doen, wandelen, luisterend oor bieden
 • Gevraagd: werkt graag met ouderen zonder of met een zeer klein netwerk
 • Werktijden: in overleg
 • VOG verplicht

Assistent

 • bij Accent Avondschool (Zuid)
 • Accent biedt een leven lang leren voor volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. Het onderwijs is gericht op zelfredzaamheid en arbeidsvaardigheden
 • Ondersteunen bij de lessen tekenen, schilde­ren, sporten of in de kantine
 • Gevraagd: kan zich inleven in de doelgroep, enthousiast
 • Werktijden: dinsdag en donderdag van 19.00 tot 21.00 uur
 • VOG verplicht

Supercoach voor teamuitjes

 • bij Stichting Jarige Job (West)
 • Als gastheer/gastvrouw groepen begeleiden die de verjaardagsboxen inpakken
 • Gevraagd: enthousiaste doorzetter met affiniteit met de doelgroep
 • Werktijden: flexibel

Helpende, groene en handige handen

 • bij Stichting Groenoord (Noord)
 • De stichting onderhoudt openbaar groen in zelfbeheer in Noord en de moestuinvereniging Hof van Noord
 • Gevraagd: buitenmens die graag in het groen klust met andere vrijwilligers
 • Werktijden: in overleg

Meer informatie

Informatie over deze vrijwilligersvacatures of andere vrijwilligersvacatures vindt u op de website Rotterdammers voor elkaar.

De lente is in volle gang, dus ga lekker naar buiten! Met de Rotterdampas is er van alles te doen in de stad.

Bewonder Rotterdam eens vanaf het water. Met de pas krijgt u onder meer korting op een tochtje met de Spido. Maar u kunt ook een eigen bootje huren bij iKapitein. Of geniet van de bloemenpracht in Trompenburg Tuinen & Arboretum. Alles staat nu in bloei. In de Rotterdampas-jaargids vindt u nog meer leuke buitenacties, van midgetgolfen tot wandelingen.

Nog geen Rotterdampas?

Bestel of verleng uw pas op rotterdampas.nl/bestellen. Of ga naar de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek. Heeft u een bijstandsuitkering van de gemeente Rotterdam? Dan betaalt u maar 5 euro. Voor inwonende kinderen tot en met 17 jaar is de pas gratis.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.