010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 16-09-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Spring naar het artikel
Foto: René Castelijn

010werkt is een uitgave van de gemeente Rotterdam voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering.

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de meest recente papieren 010werkt.

Nieuws

De laatste vacatures voor betaalde banen vindt u in de 010werkt app onder de envelop. Via het tandwiel stelt u in dat u een melding wilt ontvangen als er nieuwe vacatures zijn. Leest u vacatures liever op papier? Ga dan naar een Huis van de Wijk bij u in de buurt. Laat het uw contactpersoon bij de gemeente altijd weten als u interesse heeft.

Meer informatie leest u op de pagina Vacatures bijstand.

In mei vroegen we lezers van de 010werkt wat zij van de nieuwsbrief vinden. Op basis van die reacties passen we een aantal dingen aan. Zo gebruiken we QR-codes waar dat kan en geven we in deze editie veel informatie over banenmarkten.

Ook uw reactie geven? Stuur dan een e-mail naar 010werktWI@rotterdam.nl.

Bij een tijdelijke (aanvullende) bijstandsuitkering horen rechten en plichten. Als u die plichten niet nakomt, kan uw uitkering tijdelijk verlaagd worden. Dat noemen we een maatregel.

Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Ook kunt u een aanvraag indienen om de maatregel op te heffen. U moet aantonen dat u uw houding en gedrag heeft aangepast en de regels en arbeidsverplichting(en) bent nagekomen. Informatie en een formulier vindt u op de pagina Rechten en bijstand.

 1. Kleed u netjes aan en zorg dat u er verzorgd uitziet. Draag geen trainingspak, sport- of strandkleding
 2. Zorg dat u een aantal bijgewerkte cv’s bij zich heeft. Vergeet niet uw contactgegevens erop te zetten
 3. Zet uw telefoon op stil of uit

Hieronder vindt u de betaaldata voor 2019. Ook kunt u de betaaldata lezen in de 010werkt app. U weet dan altijd over hoeveel dagen uw uitkering wordt gestort.

 • augustus: vrijdag 23 augustus
 • september: dinsdag 24 september
 • oktober: donderdag 24 oktober
 • november: dinsdag 26 november
 • december: vrijdag 20 december

De 010werkt van augustus is uit

Maak in het augustusnummer kennis met Masaki Fraenk. Lees hoe zij als werkzoekende een banenmarkt bezocht en nu zelf recruiter is. In de rubriek Vraag & Antwoord gaan we in op wat te doen als u deeltijd gaat werken. Verder leest u onder andere over de verschillende soorten banenmarkten die de gemeente organiseert. Vanaf nu staat in 010werkt ook regelmatig een vacature voor betaald werk. Deze keer is dat afvalsorteerder.

Maak kennis met Masaki Fraenk. Haar naam betekent rechtopstaande boom in het Japans. Deze ambitieuze Rotterdamse moeder van twee kinderen vond via een banenmarkt een mooie baan: ‘Ik zou geen leukere baan weten’.

Ze is recruiter en werft nu zelf werkzoekenden. Masaki volgde ooit een opleiding voor managementassistent en werkte drie jaar als directiesecretaresse. ‘Dat was eigenlijk niets voor mij’, zegt ze eerlijk. ‘Ik doe niet graag dingen waarvan ik denk: dat kun je zelf toch ook? Daarom ging ik HBO Communicatie doen. Dat leek me een brede opleiding, waarmee ik overal terecht-kon.’ Intussen kreeg Masaki een zoontje en was ze 8 maanden zwanger van haar tweede kind toen ze eindexamen deed.

Tussen wal en schip

Een jaar geleden raakte ze met een diploma op zak en twee kleine kinderen tussen wal en schip. ‘Ik kreeg geen studiefinanciering meer en kwam direct in de bijstand terecht. Niet echt leuk. Via het re-integratietraject WerkLoont van de gemeente Rotterdam volgde ik onder andere allerlei sollicitatie­cursussen. Het meeste wist ik al, maar toch ben ik goed geholpen door de coaches. Ik leerde van hen dat netwerken belangrijk is en dat je een open blik moet hebben.’

Ook bezocht Masaki een banen­markt op de locatie Looiershof in Delfshaven. Daar stond wervings-bureau DITIS HR Dienstverlening. Zij zochten mensen voor de tank-stations van Total, een grote klant van het wervingsbureau. ‘Ze vroegen of dat iets voor mij was. Het leek me niets, vooral omdat het lastig te combineren was met de zorg voor mijn kinderen. Toch liet ik mijn cv achter. De volgende dag belde het bureau om te vragen of ik misschien voor hen wilde werken als recruiter. Lang verhaal kort: er volgde een leuk gesprek en ik kreeg inzicht in wat een recruiter precies doet. Wat ze vertelden klonk goed, dus ik heb ja gezegd.’

Laagdrempelig en flexibel

Nu gaat Masaki zelf banenmarkten langs om mensen te werven voor Total. Dat bevalt haar heel goed. ‘DITIS is een kleine organisatie en ik krijg veel vrijheid. Ik ga langs bij de tankstations om te kijken wat voor mensen ze nodig hebben. Ik heb contact met de managers daar, maar ook met mensen die een baan zoeken. Dat kunnen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn, zoals een geestelijke of lichamelijke beperking. Voor het werk bij een tankstation heb je geen diploma’s nodig. Het is laagdrempelig en flexibel.’

‘Ik zou geen leukere baan weten.’

Masaki Fraenk

Breder kijken

Masaki adviseert werkzoekenden om niet overal tegenaan te trappen, maar juist om positief te zijn. ‘Dat levert kansen op. Je gaat breder kijken en zo kom je misschien op plekken die je zelf nooit had kunnen bedenken. En denk niet alleen aan het geld dat je direct gaat verdienen. Kijk ook naar wat een baan je in de toekomst oplevert. Kansen op een opleiding en doorgroeimogelijkheden bijvoor­beeld. Iedereen moet onderaan beginnen, maar je kunt ver komen.’

‘Bij DITIS heb ik het enorm naar mijn zin. Omdat ik een jaar geleden zelf een baan zocht op een banenmarkt, verplaats ik me makkelijk in werkzoekenden. Ik ken de doelgroep goed, ik weet hoe het is als je bijstand stopt en kan adviseren waarop gelet moet worden. Ik benadruk dat mensen bij Total goede kansen krijgen. Zoals een vast contract en een opleiding. Daarmee werk je aan je toekomst. In het begin is het geen vetpot, maar op de langere termijn levert het juist veel op. Ik sprak pas iemand die als weekendhulp was begonnen en nu regiomanager is van een groot rayon in het zuiden van het land.’

Kansen om verder te komen

Masaki is heel blij dat ze de kans kreeg om bij DITIS aan de slag te gaan. ‘Ik heb gelijk eerlijk gezegd dat ik helemaal geen werkervaring had als recruiter. Maar vanaf het begin hebben ze mij op mijn gemak gesteld. Ze denken met mij mee, zijn flexibel als het over de kinderen gaat en ik heb een auto van de zaak. Ik heb een Harry-training gevolgd, waarmee ik mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking kan begeleiden bij hun werk. En ik ga ook een opleiding voor jobcoach volgen. DITIS geeft me alle kansen om verder te komen.’

‘Mijn droombaan? Ik zou eigenlijk geen leukere baan weten, want hier ligt mijn hart. Het is echt dankbaar werk, want de mensen die ik werf zijn heel blij. Ik help hen verder met hun toekomst.’

Wilt u per direct voor langere tijd aan de slag? Voor sommige beroepen zijn bijna altijd mensen nodig. Afvalsorteerder is zo’n beroep. Iets voor u?

Wat gaat u doen?

Bij afvalverwerker Suez controleert en scheidt u afval aan de lopende band.

Wat vragen wij van u?

 • U werkt snel en kunt de hele dag staan.
 • U heeft ervaring met productiewerk.
 • U wilt en kunt tussen de 32 en 40 uur per week werken.
 • U spreekt en schrijft Nederlands.
 • U werkt in ploegendiensten.

Wat biedt Suez?

 • Een bruto salaris van 11,47 euro per uur (bij 22 jaar en ouder). U verdient minimaal 1600 euro netto per maand.
 • U kunt direct aan de slag.
 • Reiskostenvergoeding van maximaal 8,08 euro netto per dag.
 • Ploegentoeslag van 13,75 procent.
 • Doorgroeimogelijkheden.
 • Kans op vast contract.

Waar is het?

U gaat werken bij afvalverwerker Suez in de Waalhaven. Daar is geen openbaar vervoer, dus eigen vervoer is noodzakelijk. Komt u uit Rotterdam-Zuid? Dan kunt u met de fiets of scooter naar de Waalhaven.

Interesse?

Stuur dan uw cv met motivatiebrief naar uw contactpersoon bij de gemeente. Uw contactpersoon kan u ook meer informatie geven over HalloWerk. Heeft u nog geen contactpersoon? Stuur dan een e-mail naar hallowerk@rotterdam.nl. U krijgt een link waarmee u een profiel aan kan maken.

De Cliëntenraad is op zoek naar mensen die bijzondere bijstand hebben aangevraagd én naar mensen van wie de aanvraag is afgewezen. Wat vindt u van de aanvraagprocedure? Wat vindt u van de behandeling en afwikkeling van uw aanvraag? Wat gaat goed en wat kan er beter? We horen het heel graag. Met uw informatie kan de Cliëntenraad een goed advies geven over hoe de gemeente de dienstverlening kan verbeteren. Een aandachtspunt is bijvoorbeeld dat de gemeente duidelijker uitlegt waarvoor de bijzondere bijstand is bedoeld.

Wilt u meedoen aan ons onderzoek?

Bel of mail ons dan. De contactinformatie staat onderaan deze tekst. Wij verwerken uw ervaring anoniem. Natuurlijk kunt u altijd eerst contact opnemen als u vragen heeft.

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
Email: secretarisclr@gmail.com  
Website: clientenraadweni-rotterdam.nl

Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur
Telefoon: (010) 498 50 25

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we een vraag waarop veel werkzoekenden graag een antwoord willen. Deze keer: wat moet ik regelen als ik een betaalde (deeltijd)baan vind?

Als u een (deeltijd)baan heeft gevonden, heeft u geen uitkering meer nodig. Of alleen nog een gedeeltelijke. Dat is goed nieuws. Voordat u aan het werk gaat, moet u een aantal dingen regelen met de gemeente.

Wijzigingsformulier

Geef zo snel mogelijk door dat u aan het werk gaat. U doet dat uiterlijk binnen twee weken vanaf het moment dat u start met de baan, via het wijzigingsformulier. Samen met een kopie van uw contract stuurt u het formulier aan de gemeente toe. U kunt contract en formulier ook scannen en via e-mail versturen.

Zodra u uw eerste loonstrook heeft ontvangen, stuurt u daarvan ook een kopie of scan naar de gemeen­te. Daarna krijgt u een brief waarin staat wat u verder nog moet doen. Uw contactpersoon bekijkt of u eventueel nog geld krijgt of dat u moet terugbetalen. En als dat verrekend is, krijgt u een brief met daarin de datum waarop uw uitkering officieel beëindigd is.

Aanvulling

Als uw inkomen lager is dan uw uitkering, vult de gemeente het verschil aan. Ook als uw inkomen niet elke maand hetzelfde is, verrekent de gemeente uw salaris met uw uitkering.

Als u deeltijds gaat werken, heeft u mogelijk recht op zogenoemde vrijlating. Vrijlating betekent dat een deel van uw inkomsten niet met uw uitkering wordt verrekend. Daardoor heeft u dus extra inkomsten. De vrijlatingsregeling geldt voor 6 maanden. Heeft u recht op vrijlating? Dan ontvangt u daarover een brief van de gemeente.

Meer informatie

Medewerkers van de afdeling Beheer Inkomen staan sinds kort ook op de gemeentelijke banen­markten. Daar informeren zij u persoonlijk over wat te doen als u (deeltijds) aan het werk gaat.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de pagina Verrekening inkomsten of neem contact op met uw contactpersoon bij de gemeente.

De gemeente organiseert veel soorten banenmarkten. Van kleine, persoonlijke (Small) tot hele grote evenementen (XXL). Uw maat zit er zeker bij.

Naar een banenmarkt? Denk aan verzorgde kleding. Lees ook het nieuwsbericht ‘Drie tips als u een banenmarkt bezoekt’.

S

De kleinste en meest persoonlijke markt. Drie werkgevers zijn aanwezig met een aantal vacatures voor maximaal honderd werkzoekenden. De banen variëren van grondwerker tot huishoudelijke hulp. Ze vinden één keer per maand plaats op verschillende locaties in de stad. Bespreek met uw contactpersoon of deze banenmarkt iets voor u is.

M

 • Aangenaam on Tour: Meerdere kandidaten zitten aan tafel bij werkgevers uit geselecteerde branches, bijvoorbeeld de zorg. Werkgevers stellen zich voor en vertellen wat voor mensen ze zoeken. Dan volgt een klik-gesprek. Belang­rijker dan uw cv is of u bij de organisatie past.
 • Meet, Greet en Markt: Bijna hetzelfde als Aangenaam on Tour, maar hierbij selecteert u van tevoren voor welke vacatures u in aanmerking wilt komen. U gaat met meerdere kandidaten tegelijk op gesprek. Is er een klik? Dan bent u door naar de volgende ronde en volgt een persoonlijk gesprek.

L

Een meer traditionele banenmarkt waar werkgevers staan met een eigen stand. U krijgt er informatie over allerlei banen. Werkgevers kunnen u vragen uw cv door te sturen of nodigen u uit voor een sollicitatiegesprek.

XL

 • Hand in hand naar werk of XL sporten: Wordt gehouden in De Kuip of het Sparta Stadion. Tachtig werkgevers en maximaal 2000 werkzoekenden zijn aanwezig. U kunt kennismaken met werkgevers, maar er is ook ruimte voor sport en spel.
 • WerkExpo XL: Wordt gehouden bij WerkLoont, Looiershof. Meer dan 50 werkgevers en uitzendbureaus met een stand zijn aanwezig. Samen met hen kijkt u of er een geschikte baan voor u bij zit. U vindt er ook veel informatie over opleidingen en trainingen.

XXL

Traditionele banenmarkt met honderd werkgeversstands in het World Trade Center. Vooraf houdt een bekende Nederlander een inspirerend praatje. Daarna kunt u de markt op om kennis te maken met de werkgevers en uw cv achterlaten. Wordt twee keer per jaar georganiseerd.

Aanmelden en meer informatie

Voor sommige banenmarkten ontvangt u een persoonlijke uitnodiging. Op www.wsprevents.nl vindt u alle informatie en kunt u zich aanmelden.

Lees hier welke banenmarkten er vanaf september zijn, maak kennis met de werkgevers en bekijk hun vacatures. Misschien hebben ze een mooie baan voor u.

September

5: Hand in hand naar werk in De Kuip
10: Meet, Greet en Markt in het World Trade Center
17: WerkExpo XL bij WerkLoont, Looiershof
30: Rijnmond XXL in het World Trade Center

Oktober

7: Aangenaam on Tour in het World Trade Center
28: XL sporten in het Sparta Stadion

November

4: Meet, Greet en Markt in het World Trade Center
19: Hand in hand naar werk in De Kuip
24: Aangenaam on Tour in het World Trade Center

Meer informatie? Kijk naar het vorige artikel voor een uitgebreide toelichting bij de banenmarkten. Of ga naar www.wsprevents.nl.

Vrijwilligerswerk op plekken waar uw hulp nodig is. Bent u op zoek naar een invulling van uw prestatie010? Misschien zit er dan iets voor u tussen.

Vrijwilliger speeltuin

 • Bij Speeltuin de Vaan (Feijenoord/Vreewijk)
 • Helpen in snoepwinkel, keuken en bij evene­menten, omgeving schoonhouden, toezicht houden
 • Gevraagd: flexibele, spontane, betrouwbare teamspeler
 • Werktijden: minstens 2 dagen per week en tijdens evenementen
 • VOG verplicht

Vrijwilliger evenementen

 • Bij Art Studio (Hoogvliet)
 • Helpen bij culturele evenementen, zoals kleine technische klusjes, bar, agenda, in de ruimtes, achter de computer en opzetten van evene­menten
 • Gevraagd: echte aanpakker, handig en enthousiast
 • Werktijden: in overleg, overdag en ’s avonds

Vrijwilliger sportactiviteiten

 • Bij Middin Oranjehof (IJsselmonde)
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel begeleiden bij cardio- en fitnessactiviteiten
 • Gevraagd: geduldige, sportieve en sociale vrijwilliger, echt mensenmens
 • Werktijden: woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Ook dagdelen zijn bespreekbaar
 • VOG verplicht

Vrijwilliger bakactiviteiten

 • Bij Humanitas de Leeuwenhoek (Centrum)
 • Met bewoners koekjes, worstenbroodjes of appeltaart bakken. Voorbereidingen treffen, bakken én proeven
 • Gevraagd: iemand die van bakken houdt en sociaal is. U krijgt een vrijwilligersvergoeding en WA- en ongevallen­verzekering
 • Werktijden: woensdag van 13.30 tot 16.30 uur

Baasjes met aaibare honden

 • Bij Laurens Nijeveld (Ommoord)
 • Een keer per twee weken met uw hond ouderen bezoeken in het woonzorgcentrum.
 • Gevraagd: de hond moet sociaal en aaibaar zijn en met andere honden kunnen omgaan.
 • Werktijden: donderdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur.

Informatie over deze en andere vrijwilligersvacatures vindt u op de website Rotterdammers voor Elkaar.

Over een maand begint de herfst alweer. Rotterdampas zet voor u vast een aantal herfstige acties mét korting op een rij.

Het komende Veel Plezier! magazine staat vol vieze, modderige acties. Van quadrijden en pottenbakken tot boot­campen in de buitenlucht. Klieder wat af tijdens het maken van Bossche bollen of ga op pad met de bos­wachter. Ook vindt u in dit magazine een actie van Rotterdampas en Disney On Ice. Rotterdampassers kunnen daar met flinke korting naartoe. Want Rotterdampas bestaat dertig jaar en trakteert!

Nog geen Rotterdampas?

Bestel of verleng uw pas op Rotterdampas.nl/bestellen. Of ga naar de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek. Heeft u een bijstandsuitkering van de gemeente Rotterdam? Dan betaalt u 5 euro. Voor inwonende kinderen tot en met 17 jaar is de pas gratis.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.