010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 25-10-2020
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Ga naar de hoofdinhoud

010werkt is een uitgave van de gemeente Rotterdam voor iedereen met een Tozo- of een bijstandsuitkering.

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de meest recente 010werkt.

Nieuws

WhatsApp-berichten zijn niet helemaal veilig. Daarom gebruikt de gemeente WhatsApp alleen voor berichten zonder privacygevoelige informatie. Informatie zoals een bankrekeningnummer, burgerservicenummer (BSN) of huurcontract mag niet via WhatsApp verstuurd worden. Ook berichten over verplichtingen, maatregelen en boetes krijgt u nooit via WhatsApp.

Maar soms is WhatsApp wel handig. Bijvoorbeeld om elkaar te helpen herinneren aan een afspraak. Of om te vragen hoe het gaat. Officiële berichten van de gemeente krijgt u altijd via een brief of een ander officieel en veilig communicatiemiddel.

Kunt u voor een afspraak niet naar een gemeentelocatie komen? Bijvoorbeeld omdat u in de corona-risicogroep valt? Dan kan uw afspraak online wel doorgaan. De gemeente doet sinds kort een test met videobellen. Het is simpel en veilig: zonder app of account. U ontvangt een e-mail van de gemeente met een uitnodiging om te videobellen. Klik op de knop in de e-mail om uw gesprek te starten. Het is een eenmalige verbinding en de gemeente bewaart geen gegevens.

Wilt u iets veranderen in bijvoorbeeld uw leefstijl of gewoonten, maar weet u niet hoe? Veranderen kun je leren! Met een gratis online workshop van VGZ. Leer wat u precies wilt veranderen, hoe u succesvol kunt veranderen en dit vast kunt houden. De workshop is gratis, ook als u niet bij VGZ verzekerd bent. Kijk op de website van VGZ.

De nieuwe 010werkt is uit!

‘Ik miste een bepaalde opleiding en werd daardoor telkens afgewezen voor vacatures. Met het scholingsvoucher ga ik mijn cv aanvullen.’ Dit verhaal leest u in de 010werkt van oktober 2020.

010werkt is een tweemaandelijkse nieuwsbrief voor Rotterdammers met een uitkering. In dit nummer onder meer het inspirerende verhaal van Nelly Sanches da Veiga, die met het scholingsvoucher haar kans op een baan gaat vergroten.

Verder in deze 010werkt: nieuws over Tozo3, en artikelen over schulden in coronatijd, de ontheffing van arbeidsverplichting, Whatsapp en privacy en de vaste rubrieken van Cliëntenraad en Vrijwilligersvacatures.

Nelly Sanches da Veiga begint binnenkort met twee opleidingen die ze met een scholingsvoucher van de gemeente betaalt. Daarmee hoopt ze een baan te vinden als assistente bij een huisarts. Hieronder vertelt ze haar verhaal.

‘Ik heb eigenlijk altijd gewerkt. Dus het was echt schrikken toen ik mijn baan kwijtraakte en in de bijstand terechtkwam. De kliniek waar ik al tien jaar werkte, moest bezuinigen. En ik werd ontslagen. Ja, wat doe je dan? Solliciteren natuurlijk. Ik had ervaring als assistente bij dermatologieklinie­ken. Dus ik dacht dat ik wel snel een baan zou vinden. En mijn brieven zijn goed, ik word ook vaak uitgenodigd. Maar ik word telkens afgewezen vanwege gebrek aan ervaring in een huisartspraktijk.’

Scholingsvoucher

‘Begin 2020 begon ik met WerkLoont. Ik ging naar bijeenkomsten, sollicitatietraining enzovoort. Toen kwam het coronavirus en moest alles vanuit huis. Dat ging ook goed, maar ik wilde verder met mijn toekomstplannen. Ik wist dat je vroeger van de gemeente een opleiding mocht doen om meer kans te maken op een baan. Dus ik ben dat gaan navragen. Want ik moest echt bijleren om een baan te vinden. Tja, en toen had ik geluk. De gemeente was net bezig met de scholingsvoucher (een waardebon voor een opleiding die helpt bij het vinden van werk) en daar kwam ik voor in aanmerking. En toen kreeg ik officieel, van wethouder Moti, de eerste scholingsvoucher van Rotterdam.’

En nu verder?

‘Ik had zelf een opleiding gevonden, maar dat was niet helemaal passend volgens de gemeente. Dus mijn werkconsulent is nu op zoek naar een ander opleidingsinstituut voor mij. Ik hoop dat ze snel iets vindt, want ik wil beginnen. Wat ik ga leren? Triage en bloedprikken. Triage is het eerste gesprek met de patiënt als iemand belt voor een afspraak met de dokter. Als doktersassistente vraag je dan dóór, zodat je alvast kunt inschatten wat patiënten nodig hebben van de dokter. En dat zet je dan alvast bij de afspraak in de agenda. Ja, en bloedprikken is wel duidelijk toch? Dat doet de assistente van de huisarts ook, maar dat moet je natuurlijk wel eerst leren. Ik heb het altijd leuk gevonden om nieuwe dingen te leren, dus ik heb er heel veel zin in. En als ik eenmaal begonnen ben met de opleiding ga ik natuurlijk door met solliciteren. Dan kan ik laten zien dat ik al werk aan die extra kennis die ik nog niet had. Dus ik hoop dat een werkgever dat waardeert en mij aanneemt.’

Tip

‘Geef niet op! Dat zou ik willen zeggen tegen iedereen die wordt afgewezen voor vacatures. Wat is de oorzaak dat je wordt afgewezen? Wat ontbreekt er nog op je cv? En wat kun je zelf doen om het te verbeteren? Misschien is iets bijleren al genoeg. Neem zelf het initiatief en zoek de mogelijkheden. Dat is wat ik gedaan heb. Ik heb nog geen nieuwe baan, maar ik heb er wel vertrouwen in. Straks kan ik weer gewoon een ‘werkende moeder’ zijn voor mijn twee kinderen.’

Wilt u meer weten over scholingsvouchers? Lees dan het artikel hieronder.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we iedere keer een ander onderwerp. Deze keer: wat is een scholingsvoucher? En hoe kunnen werkzoekenden daar gebruik van maken?

Wat is een scholingsvoucher?

Een scholingsvoucher is een waardebon van de gemeente. Daarmee kunt u tot maximaal 2.500 euro besteden aan een opleiding die u nodig heeft om langdurig werk te vinden.

Kan ik een scholingsvoucher aanvragen?

Of een scholingsvoucher iets voor u is, ligt aan uw situatie. Vraag ernaar bij uw werkconsulent, activerings­coach of jongerenconsulent. U komt in aanmerking voor een scholings­voucher als u een bijstandsuitkering heeft, of als uw WW binnen drie maanden afloopt, of als u dit jaar een mbo-diploma heeft gehaald voor werk waar door corona geen vacatures in zijn.

Voorwaarden voor het aanvragen van een scholingsvoucher zijn:

 • U woont in Rotterdam
 • U wilt graag leren en bijleren
 • U bent niet meer leerplichtig.

Waarom een opleiding volgen als er toch geen werk is?

Door het coronavirus zijn allerlei banen verdwenen, dat is waar. Maar er zijn ook sectoren waar nog steeds werk is. Of waar zelfs meer vacatures zijn dan voor corona. Bijvoorbeeld in de techniek, de zorg, de bouw, de logistiek en de ICT. De scholingsvoucher is bedoeld voor bijscholing of omscholing voor werk in díe sectoren.

Wat doet de scholingsadviseur voor mij?

Tim Roos, scholingsadviseur Leerwerkloket Rijnmond: ‘Overweeg je als werkzoekende een scholings­voucher aan te vragen, dan is het handig eerst een paar zaken opeen rij te zetten. Bijvoorbeeld wat je voor werk zou willen doen, welke opleiding daarbij past en waar je deze opleiding kunt volgen. Je contactpersoon bij de gemeente kan je helpen dit allemaal duidelijk te krijgen. Weet je in grote lijnen wat je wilt, dan kom je bij ons als scholingsadviseur. Wij onderzoeken verder met jou wat er precies mogelijk is. Voldoet alles aan de voorwaarden, dan regelen wij de scholingsvoucher.’

Kijk op de pagina over Scholingsvouchers voor meer informatie. Als u zich heeft aangemeld, krijgt u een inlogcode waarmee u testjes kunt doen om duidelijker te krijgen wat u wilt en waar uw kansen liggen.

Nelly Sanches da Veiga begint binnenkort met twee opleidingen die ze met een scholingsvoucher van de gemeente betaalt. Lees haar verhaal bij het vorige uitklapplusje.

Hebt u schulden? Maakt u zich zorgen over geld? Of verwacht u rekeningen niet meer te kunnen betalen? U bent niet de enige. Schaam u niet voor geldzorgen, en zoek hulp! Bovendien lucht het op om erover te praten. De gemeente wil met de campagne 'Kom jij eruit?' aandacht vragen voor dit probleem en hulp bieden.

Ook vóór corona had een op de vijf Nederlanders geldzorgen. En sinds corona maken nog meer mensen zich zorgen over hun baan en inkomen. Volgens wethouder Michiel Grauss, armoedebestrijding en schulden­aanpak, kun je dan het best snel hulp zoeken: ‘Dreigt u in geldproblemen te komen? Zoek al hulp bij de eerste betalingsachterstanden, want schulden lopen snel op. Als u er zelf niet meer uitkomt en de rekeningen zich opstapelen, kom dan gewoon langs. De gemeente is er ook om mee te denken bij geldproblemen, privé én zakelijk.’

Valkuil voor ondernemers

Ondernemers gaan soms te lang door als de zaken niet goed gaan. Ze willen niet opgeven. Toch is dit ook een valkuil. Jantiene Berg, oud-eigenaar van Hotel STROOM in het Lloydkwartier in Rotterdam, checkte op tijd de mogelijkheden. Zij koos ervoor om faillissement aan te vragen. ‘De drie weken voor het faillissement waren het zwaarst’, vertelt Jantiene. ‘Het brak mijn hart om medewerkers naar huis te sturen – het is als het verliezen van familie. Heb je de knoop eenmaal doorge­hakt, dan voel je wel een soort rust.’ Haar tip voor andere ondernemers: ‘Verstop je niet, hou je niet groot en wees eerlijk tegen jezelf.’

Ondersteuning

Heeft u betalingsachterstanden? Doe dan de Geldfit-test op de website Kom jij eruit. Meteen een persoon­lijk advies kan ook. Rotterdammers zijn van harte welkom bij de VraagWijzer in de buurt. Voor jongeren onder de 27 jaar is er het Jongeren­loket. Wilt u faillissement voorkomen en uit de schulden komen? Dan kunt u terecht bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Kijk op de pagina We zijn er voor je voor de ondersteuningsmogelijkheden en een overzicht van onze loketten.

Vanaf 1 oktober is de derde periode van de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) ingegaan. De Tozo is een tijdelijke regeling van de overheid. Deze regeling helpt ondernemers met de financiële gevolgen van het coronavirus.

Bent u ondernemer, dan kunt u met de Tozo tijdelijke inkomensonder­steuning aanvragen die uw inkomen aanvult tot het bijstandsniveau. Ook kunt u een eenmalige lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Tozo 3 loopt over de maanden oktober 2020 tot en met maart 2021. De voorwaar­den voor Tozo 3 zijn hetzelfde als bij Tozo 2. Volgend jaar kunt u van april tot en met juni 2021 Tozo 4 aanvragen. Bij Tozo 4 geldt een toets op ‘beschikbare geldmiddelen’. Begin 2021 volgt hierover meer informatie.

Aanvragen met terugwerkende kracht

U kunt in de maanden oktober en november 2020 de Tozo-uitkering nog met terugwerkende kracht aanvragen. Voorbeeld: als u op 15 november een aanvraag indient, dan kunt u de uitkering vanaf 1 oktober aanvragen. Na 1 december 2020 kunt u de uitkering alleen aanvragen vanaf de 1e van de maand waarin u de aanvraag doet.

Tozo 3 aanvragen

De Tozo wordt niet automatisch verlengd. Dus als u eerder al Tozo kreeg, moet u toch opnieuw een aan-vraag doen. Dat doet u via het digitale aanvraagformulier op de pagina over Tozo. Hier vindt u ook verdere informatie en voorwaarden.

Zo nu en dan gaan leden van de Cliëntenraad op werkbezoek bij organisaties die zich inzetten voor werkzoekenden. Deze keer bezoeken zij De Beroepentuin.

De Cliëntenraad wil goed op de hoogte zijn van alles wat met werk zoeken te maken heeft. In het kader van ‘Werk vinden, hoe doe je dat?’, gingen de leden van de Cliënten­raad daarom op bezoek bij De Beroepentuin. Dit is een organi­satie met een groot netwerk in het midden- en kleinbedrijf. Werkzoekenden van jong tot oud kunnen er terecht.

Trainingen en opleidingen

De Beroepentuin verzorgt korte laagdrempelige basisopleidingen voor verschillende beroepen. En vaak blijkt zo’n opleiding net genoeg voor een werkgever om een werk­zoekende een baan te bieden en iemand nog verder op te leiden. De trainingen en opleidingen zijn voor beroepen in verschillende sectoren, zoals de bouw, techniek, energie­transitie, logistiek en de zorg.

Een kijkje nemen

De Cliëntenraad is erg enthousiast over de aanpak. Er werken aardige en deskundige mensen die u graag op weg naar werk helpen. Hebt u zin om eens een kijkje te gaan nemen? Kijk op de website van De Beroepentuin of loop eens langs bij een van de locaties. In Rotterdam vindt u De Beroepen­tuin bij de Denis Neville tribune van het Sparta Stadion, Spartapark-Oost 17-19. U kunt ook rechtstreeks bellen met Dave Pompe van De Beroepen­tuin via 06 - 199 206 02.

Cliëntenraad

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
clientenraad@gmail.com
Telefoon 010 - 498 50 25
Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Bent u alleenstaande vader of moeder en is uw kind jonger dan vijf jaar? Wilt u zich graag verder ontwikkelen? Misschien kunt u dan gebruikmaken van de ontheffing arbeidsverplichting.

De ontheffing arbeidsverplichting is speciaal voor alleenstaande ouders met een kind onder de vijf jaar, die zich verder willen ontwikkelen. Deze ontheffing betekent dat u niet hoeft te solliciteren. Maar u moet wel uw best blijven doen om werk te vinden (de re-integratieverplichting). Dat kan bijvoorbeeld door een opleiding te volgen. Zolang uw kind nog niet leerplichtig is, kunt u een opleiding volgen. En eventueel kan uw kind dan ondertussen naar de kinderopvang.

Als uw kind vijf jaar is en naar school gaat, hebt u door de opleiding meer kans om werk te vinden.

Meer weten?

Kijk op de pagina Ontheffing arbeidsverplichtingen of praat erover met uw werkconsulent of uw activeringscoach. Meer informatie over kinderopvang vindt u op de pagina Kinderopvang en bijstand.

Maar liefst 180.000 ton aan voedsel verdwijnt elk jaar in de prullenbak. Te veel. Met de app Too Good To Go kunnen we deze verspilling tegen­gaan. In de afgelopen 2,5 jaar heeft deze organisatie al meer dan vier miljoen maaltijden gered. Ze regelen dat ondernemers de spullen die zij over hebben, kunnen verkopen tegen een lage prijs.

Supermarkten, bakkerijen, restaurants, cafés, hotels en verschillende boeren doen mee en leveren een ‘Magic box’ die iedereen kan kopen. Wat er in zit, is een verrassing. In de app ziet u of er op uw locatie nog ‘Magic boxen’ beschikbaar zijn. Duurzaam, goed voor ondernemers én goed voor uw portemonnee.

Doet u mee?

U vindt de app Too Good To Go in de Google Play Store of App Store op uw telefoon.

Bent u op zoek naar een invulling van uw Prestatie010? Hieronder vindt u vrijwilligerswerk op plekken waar uw hulp nodig is. Misschien zit er iets voor u tussen. Wilt u graag ander vrijwilligerswerk doen? Neem dan contact op met uw activeringscoach, via 010 - 498 15 70.

Muzikant

Laurens (Rotterdam-Overschie)

 • Muziek spelen voor dementerende ouderen in de woongroep
 • Gevraagd: u bent betrokken en sociaal vaardig, en u heeft inlevingsvermogen
 • Werkdagen en -tijden: in overleg

Digitaal kletsmaatje

Stichting Het Begint met Taal

 • Digitaal kletsen met een nieuwkomer. U krijgt ondersteuning en een ‘tool’ voor taalcoaching
 • Gevraagd: u spreekt goed Nederlands, staat open voor andere culturen en bent digitaal vaardig
 • Werkdagen en -tijden: minimaal 1 uur per week, in overleg.

Wandelbegeleider

Stichting Gezond Natuur Wandelen

 • Samen met een andere vrijwilliger wandelaars begeleiden tijdens natuur-wandelingen van een uur
 • Gevraagd: u heeft een redelijke conditie, interesse in natuur en gezondheid, en bent sociaal vaardig
 • Werkdagen en -tijden: in overleg.

Telefonisch kletsmaatje

Ouderenproject van Humanitas

 • Met enige regelmaat een Rotterdamse oudere bellen. Deze ouderen voelen zich eenzaam
 • Gevraagd: u bent geïnteresseerd in ouderen, kunt goed luisteren en betrokkenheid tonen
 • Werkdagen en -tijden: in overleg.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Zorgzaam010. Wilt u weten welk vrijwilligerswerk bij u past? Doe dan de vrijwilligerswerktest.

Logo Hallo Werk!

Log regelmatig in op Hallo­Werk en bekijk alle nieuwe vacatures. Met een profiel op HalloWerk vergroot u uw kansen op betaald werk.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.