010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 20-02-2020
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Spring naar het artikel

010werkt is een uitgave van de gemeente Rotterdam voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering.

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de meest recente papieren 010werkt.

Nieuws

Tijdens de feestdagen is de gemeente gesloten op woensdag 25 december, donderdag 26 december en op woensdag 1 januari 2020. Heeft u vragen over uw uitkering? Stel ze dan vóór dinsdag 31 december 16.00 uur. Dat kan telefonisch of aan de balie van Stadswinkel Centrum of IJsselmonde. Op 31 december zijn vanaf 16.00 uur de telefoonlijn en balies gesloten.

De redactie van 010werkt wenst u prettige feestdagen en een goed en gezond 2020!

De gemeente maakt samen met RADAR werk van eerlijke kansen op de arbeidsmarkt, voor iedereen. Denkt u dat u bij het solliciteren gediscrimineerd bent? Meld het bij uw contactpersoon van de gemeente of bij RADAR via (010) 411 39 11 of via het e-mailadres info-rotterdam@radar.nl.

Geldzorgen leveren dagelijks stress op. Erover praten is de eerste stap naar hulp. In de nieuwe campagne vertelt de Rotterdamse Donovan hoe hij uit zijn schuld is gekomen. Zijn boodschap: ‘Kijk vooruit. Kun je dat telefoonabonnement volgend jaar ook nog betalen?’

Heeft u schulden? Of wilt u mensen met schulden helpen? Kijk op Kom jij eruit voor meer informatie en lees Donovans verhaal.

Logo Hallo werk!

Heeft u een HalloWerk-profiel? Log regelmatig in en bekijk alle nieuwe dingen. Nog geen profiel? Vraag uw contactpersoon van de gemeente naar de mogelijkheden.

HalloWerk: ‘Wij brengen werkgevers en werkzoekenden dichter bij elkaar!’

HalloWerk is een online platform dat werkgevers en werkzoekenden direct met elkaar in contact brengt. Dit gebeurt via zelfservice waar mogelijk en met ondersteuning van de gemeente waar nodig. Deze persoonlijke dienstverlening maakt dit online platform uniek, effectief en waardevol voor zowel werkgevers als werkzoekenden. Zo vinden werkzoekenden sneller werk en worden vacatures sneller vervuld!

De betaaldata van de uitkering vindt u op de pagina belangrijke data bijstand. Ook kunt u de betaaldata lezen in de 010werkt app. U weet dan altijd over hoeveel dagen uw uitkering wordt gestort.

De laatste 010werkt van 2019 is uit!

In het decembernummer vertelt Siem van Waas hoe hij vanuit een moeilijke situatie timmerman werd. Met veel inzet, hard werken en goede begeleiding door Peter Mols van Rijnmond Bouw, heeft Siem nu ‘een prima baan’ zegt hij zelf. Verder een leuke actie met kans op gratis kaarten voor het Eurovisie Songfestival in mei 2020. De rubriek Vraag & Antwoord gaat deze keer over kwijtschelding. Voor welke schulden kunt u kwijtschelding aanvragen? Wat zijn de voorwaarden? Wie komt ervoor in aanmerking? En hoe vraagt u kwijtschelding?

Siem van Waas werkt als timmerman in de bouw. Peter Mols, leerlingbegeleider bij Rijnmond Bouw, nam hem aan en hielp hem aan een opleiding en werk als timmerman. Samen zitten ze aan tafel om het verhaal van Siem te vertellen.

‘Vanaf mijn 19e jaar ging het bergafwaarts met mij’, vertelt Siem. Je kunt zeggen dat het zes jaar lang narigheid was. Ik was gameverslaafd en blowde de hele dag. Op een dag, en ik weet nog steeds niet waarom ik het tóen deed, heb ik het bij mijn moeder op tafel gegooid: “Ik heb een groot probleem en ik weet niet wat ik moet doen”. Met veel hulp van onder meer een afkickkliniek, heb ik toen een jaar aan mijn herstel gewerkt. Toen het beter ging, kon ik gaan werken. Ik had nog geen idee wélk werk ik wilde doen, maar ik vond dingen maken wel leuk.’

Opleiding met baangarantie

‘Bij Rijnmond Bouw kon ik beginnen aan de opleiding tot timmerman. Eerst deed ik twintig weken opleiding met behoud van uitkering. Daarna kon ik aan het werk bij een aannemer.’ Peter vult hem aan. ‘Inmiddels duurt die opleiding tien weken, maar de baangarantie blijft. Wij zijn het opleidingsinstituut voor ruim honderd aannemers in de regio. Na die tien weken neemt Rijnmond Bouw de medewerkers in dienst. De meesten gaan dan bij een van de aangesloten aannemers werken. Anderen werken hier op de werkplaats, of in onze timmerfabriek. De aannemers hebben erkende leermeesters in dienst die onze medewerkers begeleiden op het werk. De jongens én meiden werken meestal vier dagen per week en gaan een dag per week naar school. De opleiding verzorgen we hier in huis, dus we leren ze echt goed kennen.’

‘Laat zien dat je wilt werken, dan kunnen wij je helpen.’

Rijnmond Bouw

Goede begeleiding

‘De opleiding verzorgen we hier in huis, dus we leren die jongens echt goed kennen. En als er problemen zijn, of dat nou privé of op het werk is, dan willen we ze daar graag bij helpen. We hebben een life-coach in dienst die gesprekken heeft met alle medewerkers. Die begeleiding vinden wij heel belangrijk. Veel mensen die hier binnenkomen, hebben vaak echt een hoop meegemaakt. Soms moeten er eerst problemen - privé of op het werk - opgelost worden voordat medewerkers geconcen­treerd kunnen werken. Als het nodig is, kunnen we daarbij helpen. Momenteel is onze jongste medewerker 15 jaar en de oudste 53 jaar. Ze komen overal vandaan. Uit Rotterdam-Zuid en de rest van de regio. Maar er werken hier ook statushouders uit Syrië, Iran en Irak. Nee, dat geeft geen gedoe. Er wordt hier goed samengewerkt. We tolereren geen pesterij en discriminatie.’

Siem voegt eraan toe: ‘Als je gewoon goed je best doet, heb je hier een goede baan. Je moet om zeven uur ’s morgens beginnen. Nou nee, daar zit niemand op te wachten, maar het moet gewoon. En je kunt een keer te laat komen, en ook wel twee keer. Maar dan is ’t klaar. Mijn tip: oefen dat vroege opstaan voordat je hier komt werken. Dat heb ik ook gedaan. Ga op tijd slapen en sta op tijd op. Ik was daar snel aan gewend.’ Lachend voegt hij eraan toe: ‘Het enige nadeel is, dat je in het weekend ook niet meer makkelijk kunt uitslapen.’

Siem heeft inmiddels zijn opleiding voor niveau twee afgesloten. Hij weet nog niet of hij direct door wil gaan met niveau drie, of liever eerst een paar jaar aan het werk wil gaan. Daarna kan hij ook de opleiding weer oppakken. Hij denkt daar nog over na en praat over de voor- en nadelen van de keuzes met Peter. Peter kan hem daarover als werkgever én opleider goed adviseren.

Meer informatie

Rijnmond Bouw zoekt altijd mannen én vrouwen die in de bouw willen werken als timmerman, metselaar of tegelzetter. U krijgt een opleiding met baangarantie en goede begeleiding.

Wilt u meer weten? Kom langs om te kijken en te praten. Bel of stuur een e-mail voor een afspraak. Of vraag uw contactpersoon van de gemeente om informatie. Kijk op rijnmondbouw.nl.

Wilt u per direct voor langere tijd aan het werk? Voor onderstaande vacatures zijn (bijna) altijd mensen nodig. Misschien wel uw toekomstige baan?

Laden en lossen bij DPD

U gaat in Berkel en Rodenrijs samen met uw DPD-collega’s de pakketpost afhandelen en vrachtwagens laden en lossen. U zorgt ervoor dat pakketjes op tijd bij de klant geleverd kunnen worden. Het is nodig dat u fysiek sterk bent.

DPD biedt:

 • een salaris van 10,13 euro per uur (vanaf 21 jaar)
 • een prettige werkomgeving
 • doorgroeimogelijkheden
 • toeslagen voor avond- en nacht­werk en reiskostenvergoeding.

Huishoudelijke hulp thuiszorg bij Ampliar

U doet als uitzendkracht schoon­maakwerk bij mensen thuis. U wordt wekelijks ingeroosterd op tijden dat u kunt werken. Voor deze baan is onder meer het volgende nodig: u kunt fietsen, hebt een computer of smartphone en kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. U spreekt goed Nederlands en bent flexibel. En u hebt zo nodig kinderopvang geregeld.

Ampliar biedt:

 • een salaris van 10,76 euro per uur (Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg cao)
 • 1,09 euro reiskostenvergoeding per gewerkte dag
 • 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Interesse in een van deze vacatures?

Stuur dan uw cv met motivatiebrief naar uw contactpersoon van de gemeente. U kunt uw contactpersoon ook om hulp vragen. Meer vacatures vindt u in de 010werkt app.

Volgens ons rechtssysteem krijg je straf als je iets doet wat niet mag. Deze straf staat duidelijk omschreven in een wet of verordening. Wie betrapt wordt op door rood licht lopen, krijgt een boete van 65 euro. Wie je bent of hoe je situatie is, maakt geen verschil.

In de Participatiewet is het anders geregeld. Wanneer iemand zich onvoldoende inzet om werk te vinden, wordt gedurende een maand een 100 procent maatregel opgelegd. Als alleenwonende meneer A dit doet, krijgt hij 1 maand geen geld (ongeveer 935 euro). Als samenwonende meneer B hetzelfde doet, krijgt hij ook een 100 procent maatregel. Meneer B krijgt dan de gezamenlijke uitkering (ongeveer 1.335 euro) niet. Dus de partner met wie meneer B samenwoont, wordt ook gestraft voor zijn gedrag. Wettelijk gezien klopt dit. Maar de Cliëntenraad vraagt zich af of het ook rechtvaardig is.

Wat vindt u?

Heeft u ervaringen met een opgelegde maatregel? Twijfelt u aan de rechtvaardigheid? Meld het aan ons. Wij bundelen de meldingen anoniem en gaan erover praten met de directie om het werkproces binnen Werk en Inkomen te verbeteren.

Cliëntenraad

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
Email: secretarisclr@gmail.com  
Website: clientenraadweni-rotterdam.nl

Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur
Telefoon: (010) 498 50 25

Bent u al ingeschreven bij HalloWerk? In deze 010werkt leest u wat HalloWerk kan opleveren. Onderstaand het verhaal van Arjan. Hij vond binnen een week een geschikte fulltimebaan.

Arjan (49 jaar) was op zoek naar werk en solliciteerde via zijn HalloWerk-profiel op een vacature bij uitzend­bureau Start People. Arjan had met Start People een gesprek over zijn interesses, over zijn werkervaring en over zijn privéleven. Vooral zijn enthousiasme en vriendelijkheid vielen op.

Hindernissen

Arjan had door de jaren heen meerdere, korte baantjes. Maar hij kon nooit een vaste baan opbouwen. Onder meer omdat hij moeite had met de Nederlandse taal, was het nooit gelukt om een Nederlands rijbewijs of certificaat te halen. Wel had Arjan brede werkervaring opgedaan. Van productie- en magazijnwerk tot vrachtwagen­chauffeur en heftruckbestuurder. Arjan wilde graag weer aan de slag en vond veel vacatures interessant.

Per direct een fulltimebaan

Start People ging met Arjan aan de slag om zijn werkervaring en wensen te combineren met vacatures. Omdat Arjan zo enthousiast was, besloot Start People hem direct in contact te brengen met een van hun werkgevers. Daar kon hij komen praten en een dagje meelopen. De werkgever was heel blij met de inzet van Arjan en bood hem per direct een fulltime­baan aan.

Probleem opgelost

Door geldgebrek kon Arjan niet direct beginnen met werken. Start People wilde Arjan wel graag een kans geven en leende hem geld. Arjan heeft het geld terugbetaald en werkt alweer twee maanden als bestuurder van een terminaltrekker (een gespecialiseerd voertuig voor een zwaarbeladen wagen). Hij gaat met veel plezier naar zijn werk.

HalloWerk

Ingeschreven staan bij HalloWerk kan ook voor u het verschil maken. Wilt u zich aanmelden? Neem contact op met uw contactpersoon van de gemeente of stuur een e-mail naar info@hallo-werk.nl. Kijk ook op hallo-werk.nl voor meer informatie.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we een vraag waarop veel werkzoekenden graag een antwoord willen. Deze keer: wanneer heb ik recht op kwijtschelding van een schuld aan de gemeente? Hoe kan ik kwijtschelding vragen?

Als u geld moet terugbetalen aan de gemeente, kunt u - onder voorwaar­den - kwijtschelding vragen. Als u kwijtschelding krijgt van de gemeente, kunt u stoppen met terugbetalen van uw restschuld.

Wanneer heb ik recht op kwijtschelding?

 • Hebt u schuld door fraude? Dan moet u eerst tien jaar afbetalen voor u kwijtschelding kunt vragen.
 • Hebt u een schuld omdat u te veel uitkering hebt gekregen? Hebt u onterecht een uitkering gekregen? Hebt u leenbijstand ontvangen? Of moet u een boete terugbetalen aan de gemeente? Dan moet u eerst vijf jaar afbetalen voor u kwijtschelding kunt vragen.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Hebt u een inkomen op bijstandsniveau? Dan moet u maandelijks minstens 10 procent van de bijstandsnorm afgelost hebben.
 • Is uw inkomen hoger dan de bijstand? Dan moet u maandelijks minstens 10 procent van de bijstandsnorm afgelost hebben plus 35 procent van het gedeelte van uw inkomen dat hoger is dan de bijstandsnorm.
 • Als u ten minste 80 procent van uw schuld in een keer hebt afgelost, kunt u voor de rest van het bedrag kwijtschelding vragen.

Wanneer heb ik géén recht op kwijtschelding?

Is er voor uw schuld beslag gelegd op uw inkomen? Is de deurwaarder ingeschakeld? Hebt u opnieuw gefraudeerd? Of is de waarde van de spullen die u bezit hoger dan uw schuld? Dan hebt u geen recht op kwijtschelding. Ook als uw schuld betrekking heeft op bedrijfskapitaal op grond van het Besluit bijstand­verlening zelfstandigen 2004, kunt u geen kwijtschelding vragen.

Hoe kan ik kwijtschelding vragen?

U kunt kwijtschelding vragen door een brief te sturen aan de gemeente. In die brief legt u uit waarom u recht heeft op kwijtschelding. Vindt u het moeilijk om een brief te schrijven? Vraag dan hulp bij de VraagWijzer bij u in de buurt. De brief stuurt u naar onderstaand adres:

Gemeente Rotterdam
t.a.v. terugvordering en verhaal
Postbus 1024
3000 BA Rotterdam

Uitgebreide informatie over kwijt­schelding vindt u op de pagina Kwijtschelding en terugvordering.

Ontvangt u een uitkering en heeft u een schuld bij Werk en inkomen?

Dan gelden andere regels als u kwijtschelding wilt aanvragen. Kijk voor meer informatie op de pagina Kwijtschelding en terugvordering.

In mei 2020 staat de hele stad in het teken van het Eurovisie Songfestival. In Rotterdam wordt het songfestival een feest voor iedereen. Dus ook voor Rotterdammers die een kaartje niet kunnen betalen.

Speciaal voor hen zijn ruim achtduizend gratis kaarten beschikbaar voor alle negen shows in Rotterdam Ahoy. Van de repetities (’s middags) tot en met de finales (’s avonds) en van de eerste rij tot en met de tribune.

Kans maken op kaarten?

Aanmelden voor deze actie is heel makkelijk en kan tot en met 7 januari 2020. Ga naar de pagina Winactie Songfestival, lees de actie­voorwaarden en vul het formulier in. De organisatie verloot de kaarten onder alle aanmeldingen. In totaal kunnen 4.250 Rotterdammers twee kaarten winnen. U kunt dus gezellig iemand meenemen. Bent u een van de gelukkigen? Dan krijgt u ook munten voor de garderobe, een drankje en een kaart voor het openbaar vervoer.

Vrijwilligerswerk op plekken waar uw hulp nodig is. Bent u op zoek naar een invulling van uw Prestatie010? Misschien zit er dan iets voor u tussen.

Fotograaf

 • Bij Stichting de Crooswijker (Crooswijk)
 • Fotograferen voor de wijkkrant, website en Facebookpagina van Stichting de Crooswijker
 • Gevraagd: u bent enthousiast en vindt het leuk om (in) Crooswijk te fotograferen
 • Werkdagen en -tijden: een paar uur per week.

Gastvrouw/-heer

 • Bij The Ocean Cleanup (Centrum)
 • Op kantoor de lunch verzorgen, voorraad bijhouden, boodschappen doen en keuken schoonhouden
 • Gevraagd: u bent betrouw­baar, flexibel, sociaalvaardig en u spreekt Nederlands en/of Engels
 • Werkdagen en -tijden: in overleg.

Activiteitenbegeleider met digitale apparatuur

 • Bij Aafje de Meerweide (IJsselmonde)
 • Activiteiten doen met ouderen in het verzorgings- en verpleeghuis met de digitale mogelijkheden van deze tijd (tablet, zorgrobot ZORA, virtueel fietsen enzovoort)
 • Gevraagd: u bent digitaal vaardig en vindt het leuk om met ouderen om te gaan
 • Werkdagen en -tijden: in overleg.

Tuinman/-vrouw

 • Bij Stichting de Uil (Feijenoord)
 • Met een klein groepje vrijwilligers kleine werkzaamheden doen in de tuinen, zoals heggen snoeien en onkruid weghalen
 • Gevraagd: u vindt het leuk om buiten te werken en met andere mensen om te gaan
 • Werkdagen en -tijden: in overleg.

Trotseer de kou en ga op pad met de Rotterdampas! Er valt in de donkere maanden genoeg te beleven: van ijzige uitjes tot sfeervolle opwarmers.

Breng een bezoekje aan de bijzon­dere ijssculpturen in Scheveningen. Maak een rondje op de ijsbaan of volg een ijzig gladde curlingworkshop. Zit u liever lekker warm binnen? Geniet dan van een tosti of warme chocolademelk met slagroom, bezoek de Winter-Fair in Ahoy of maak een eigen winteroutfit. Fijne winter!

Nog geen Rotterdampas?

Bestel of verleng uw pas op Rotterdampas.nl/bestellen. Of ga naar de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek. Heeft u een bijstandsuitkering van de gemeente Rotterdam? Dan betaalt u 5 euro. Voor inwonende kinderen tot en met 17 jaar is de pas gratis.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.

\