010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 15-08-2020
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Spring naar het artikel

010werkt is een uitgave van de gemeente Rotterdam voor iedereen met een Tozo- of een bijstandsuitkering.

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de meest recente 010werkt.

Nieuws

Door het coronavirus kunnen grote groepen mensen nu niet bij elkaar komen. Daarom is er op vrijdag 7 augustus een virtuele banenmarkt. Het is een online platform met verschillende ‘marktkramen’ van werkgevers waar vacatures te zien zijn.

Werkzoekenden en werkgevers krijgen een uitnodiging. Daarmee kunnen zij op hetzelfde moment inloggen op het platform. U kunt een afspraak plannen en direct via een videogesprek solliciteren. Er is ook nu nog voldoende werk te vinden. Dus meld u aan voor deze banenmarkt via uw contactpersoon.

Betaalt u een eigen bijdrage voor zorgkosten die uw zorgverzekeraar niet (volledig) vergoedt? Bijvoorbeeld voor kraamzorg, zittend ziekenver­voer of medicijnen? Vraag hiervoor dan één keer per kalenderjaar (1 januari tot en met 31 december) bijzon­dere bijstand aan. Dat is een bedrag tussen 50 en 200 euro. Betaalt u af en toe een kleine eigen bijdrage? Dan kunt u die per jaar opsparen tot boven het minimum van 50 euro. Let op: u krijgt géén bijzondere bijstand voor het verplichte eigen risico! Meer uitleg op: Zorgwijzer.nl/faq/eigen-bijdrage-zorgverzekering

Sinds 1 juni is de app van 010werkt gestopt. De app werd niet veel gebruikt. En de gebruikers waren niet heel enthousiast. Omdat het geld kost om deze app te blijven gebruiken en de nieuwe versie duurder zou zijn, heeft de gemeente besloten te stoppen met de app. Ook de functie van de aftelkalender voor de volgende uitkeringsdatum is komen te vervallen. Als alternatief kunt u gebruikmaken van HalloWerk of informatie zoeken via Rotterdam.nl.

De nieuwe 010werkt is uit!

‘Ik wil altijd vooruit’ Vanuit de Wajong naar een garantiebaan en nu fulltime aan de slag bij de gemeente. Lees het in de 010werkt.

In het juninummer vertelt Sjoerd Kuil hoe hij via de Wajong, een banenbeurs en een garantiebaan nu een fulltimebaan vond bij de afdeling dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Na een ernstig ongeluk met zijn mountainbike had hij een partiële dwarslaesie. Daardoor is hij nu minder mobiel dan andere mensen. Wat hem opviel bij vacatures? ‘Er staat nooit in een vacaturetekst of ze een lift hebben!’ Verder in deze editie informatie over de Tozo: want de 010werkt gaat nu ook naar Rotterdammers met een Tozo-uitkering. En ook een overzicht van mogelijkheden voor financiële ondersteuning voor mensen met weinig geld; een bericht over bijzondere bijstand voor eigen bijdrage voor zorgkosten en een stuk over de website Sterknaarwerk.nu waarop alle Rotterdammers gratis cursussen kunnen volgen om hun vaardigheden te verbeteren. Ook de tips van HalloWerk, de Cliëntenraad en leuke vacatures voor vrijwilligerswerk zijn deze keer weer te lezen in de 010werkt.

Toen hij 20 jaar oud was, kreeg hij in Zwitserland een ernstig ongeluk met zijn mountainbike. Een gedeel­telijke dwarslaesie zette zijn leven totaal op z’n kop. En zijn werk als licht- en geluidstechnicus kon hij niet meer doen. Inmiddels is hij acht jaar verder en net begonnen aan een fulltime baan bij de gemeente Rotterdam. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen, vertelt Sjoerd Kuil hieronder.

‘Na het ongeluk moest ik twee jaar revalideren. Daarna kon ik weer gaan nadenken over mijn toekomst. Ik moest een ander vak leren. Ik wilde wel op het creatieve vlak bezig blijven en koos voor de opleiding mediamanagement. Na drie jaar was de opleiding klaar. En ik ging solliciteren. Dat viel nogal tegen. De sollicitaties lukten wel. Maar ik kan niet ver lopen en ben sneller moe dan een ander. Een bedrijf met een flinke trap, of een lastig toegan­kelijke entree is voor mij haast niet te doen. En het stomme is: die toegan­kelijkheid van een bedrijf staat nooit in een vacature. Op den duur werd ik er moedeloos van. Ik ging naar het UWV – ik had een Wajong-uitkering – en vertelde dat ik echt aan het werk wilde maar dat het niet lukte.’

Banenmarkt

‘Het UWV stuurde me naar een gemeentelijke banenmarkt. Ik raakte daar toevallig aan de praat met iemand van de gemeente en hij zei: "Geef me je cv maar. Misschien kun je wel bij ons komen werken. Ik zoek het voor je uit en kom erop terug." Toen ik een maand niks meer hoorde, ben ik zelf gaan bellen of ik nog iets kon verwachten. Ik kon op gesprek komen en kreeg een garantiebaan als marketingmedewerker bij het Werkgevers Servicepunt Rijnmond (WSPR).’

Ontwikkeling

‘Mijn garantiebaan heeft me echt vooruitgeholpen. Ik wil graag als ieder ander behandeld worden, en daar bleek ik zelf ook invloed op te hebben. Als ik wel eens kritiek kreeg, reageerde ik daar geïrriteerd op. Dat was een van de dingen waarover ik uitgebreid met mijn jobcoach kon sparren. Ja, ik heb echt alles uit die begeleiding gehaald! Nu ben ik iets assertiever maar ik blijf rustiger, tel tot tien en neem eventuele kritiek mee om erover na te denken.’

Altijd vooruit

‘Na twee jaar garantiebaan ging ik weer om me heen kijken. Ik sollici­teerde op een vacature bij Publieks­zaken. En sinds begin juni ben ik daar fulltime ambtenaar. Mijn collega’s en ik zijn de frontlinie van de gemeente. Wij zien alle klachten, informatieverzoeken, en opmerkingen die via de website of de sociale media binnenkomen. We sturen ze door naar de juiste afdeling en persoon, of beantwoorden de vragen zelf. En naast m’n werk doe ik Nima B, een marketingopleiding. Ik ben nu heel blij met deze baan. In de toekomst zou ik graag ooit ergens een baan vinden als beheer­der van een groot social media-account. Zolang ik blijf proberen de beste versie van mezelf te zijn, ga ik vooruit. En ik wil altijd vooruit.’

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we iedere editie een ander onderwerp. Deze keer: Wat is de Tozo? En hoe kunnen ondernemers en zzp’ers er gebruik van maken?

Wat is de Tozo?

De Tozo is de Tijdelijke overbruggings-regeling zelfstandig ondernemers. De Tozo is een landelijke regeling. De gemeente Rotterdam voert deze regeling uit voor ondernemers in Rotterdam en enkele regiogemeenten. De Rijksoverheid heeft de Tozo onlangs verlengd. De Tozo geldt nu tot en met september 2020.

Wat kan ik aanvragen?

De Tozo biedt twee soorten financiële ondersteuning.

 • Een tijdelijke inkomens-ondersteuning die uw inkomen aanvult tot het bijstandsniveau voor uw situatie. Het inkomen van uw partner telt mee.
 • Een eenmalige lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen door de uitbraak van het coronavirus. Deze lening bedraagt maximaal 10.157 euro.

Waar vraag ik Tozo aan?

U kunt uw aanvraag voor Tozo 2 indienen via de webpagina Rotterdam.nl/rbzcorona. Daar vindt u ook meer informatie en veel gestelde vragen. Als u nu al Tozo ontvangt en langer onder­steuning nodig heeft, moet u opnieuw Tozo aanvragen.

De Tozo is landelijk. Wat doet Rotterdam zelf?

De gemeente Rotterdam biedt naast Tozo ook andere ondersteuning aan ondernemers. Rotterdamse onder­nemers mogen bijvoorbeeld tussen 1 juni en 1 november een vlonder voor hun zaak neerleggen. De vlonder is bedoeld voor de hoofdactiviteit van de onderneming. Daarmee kan bijvoorbeeld een horecaondernemer een groter terras aanleggen of kan een kapper ook buiten klanten knippen. En meer klanten op een veilige manier ontvangen. Een overzicht van alle maatregelen vindt u op Ondernemen010.nl.

Waar kan ik mijn vragen stellen?

Hebt u vragen over de Tozo? Kijk dan op Rotterdam.nl/rbzcorona. U kunt ook bellen naar 14 010. Hebt u praktische vragen als: mag ik als horecaondernemer nog maaltijden bezorgen? Waar heb ik als zzp’er recht op? Bel dan met 14 010. Ook vindt u veel nuttige informatie bij de Kamer van Koophandel. Hier kunt u een regelingencheck doen of chatten met een medewerker. Kijk op KVK.nl/corona of bel 0800 - 21 17.

Werkzoekenden kunnen nu ook thuis aan de slag om hun vaardigheden te verbeteren. Ook in de coronatijd is ontwikkeling belangrijk. Op Sterknaarwerk.nu staat een overzicht van gratis cursussen die online te volgen zijn.

Hebt u ook zin om iets bij te leren? Denk dan eens aan een online cursus of training. De cursussen van Sterknaarwerk.nu zijn heel divers. U kunt bijvoorbeeld leren hoe u een videosollicitatie doet. Of hoe u zichzelf presenteert op social media. Maar ook kunt u de theorie leren die u nodig hebt voor een VCA-certificaat.

Cursussen

De cursussen zijn voor iedereen geschikt en makkelijk te volgen. De cursussen zijn te volgen op een computer, tablet of smartphone. Dus dat is gemakkelijk te doen thuis. En hebt u een cursus gedaan? Vergeet dan niet dit op uw cv te vermelden.

Kijk voor informatie over alle cursussen op Sterknaarwerk.nu.

Voldoende vacatures

Er zijn ook in deze coronatijd nog veel vacatures om op te solliciteren. U kunt snel aan de slag in de zorg, als pakjesbezorger of bij de super­markt. Wilt u weten waar nu de kans op werk het grootst is? Vraag het aan uw contactpersoon bij de gemeente.

Hebt u door het coronavirus (tijdelijk) minder inkomen? Lees dan hieronder een overzicht van de mogelijkheden. Voor ondersteuning voor ondernemers: zie ‘Vraag & Antwoord: Tozo

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW)

Uw werkgever kan NOW aanvragen. Deze regeling geldt voor werknemers, oproepkrachten met een nuluren-contract en voor uitzendkrachten. Wordt u werkloos? Vraag dan direct een WW-uitkering aan bij UWV. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl/coronavirus.

Geen geld voor boodschappen

Heeft u door de coronacrisis geen geld voor boodschappen? Neem dan contact op met de VraagWijzer bij u in de buurt. Rotterdam.nl/vraagwijzer

Jeugdtegoed

Rotterdamse ouders met weinig geld (maximaal 110 procent van het minimumloon) krijgen een jeugdte­goed van de gemeente. Een bedrag van 500 euro voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar en 275 euro voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Het tegoed wordt op de Rotterdampas gezet en kan gebruikt worden bij bepaalde winkels en voor openbaar vervoer. Jeugdtegoed.nl

Jeugdfonds sport & cultuur en Stichting Meedoen Rotterdam

Een bedrag van 450 euro waarmee kinderen kunnen meedoen op school (laptop, kamp, schoolreisje), kunnen sporten en kunnen mee­doen aan culturele activiteiten. Inkomenseis: 120 procent van het minimuminkomen. Jeugdfondssportencultuur.nl en Meedoeninrotterdam.nl.

Regeling aanvragen

Alle informatie over deze regelingen en de aanvraagprocedure vindt u op Rotterdam.nl/rondkomen.

De Cliëntenraad (CR) vertegenwoor­digt alle Rotterdamse bijstandsgerechtigden. De CR overlegt met directie en management van Werk en inkomen, en met wethouder Richard Moti. Onderstaand vertellen drie CR-bestuursleden over een deel van hun werk.

Henk Wolthuis, Mikail Gören en Willem Hamminga geven in deze 010werkt twee voorbeelden van het werk van de Cliëntenraad. ‘Binnenkort komt de CR met een voorstel om een klein spaarbedrag mogelijk te maken, zonder het recht op kwijtschelding van bepaalde heffingen te verliezen. We kregen van bewindvoerders positieve reacties op ons stukje in de vorige 010werkt. Mensen in schuldsanering moeten sparen om hun schulden af te lossen, maar door dat sparen hebben ze geen recht meer op bepaalde kortingen of kwijtschelding. We zijn nu aan het onderzoeken hoe dat opgelost zou kunnen worden.’ Eind mei heeft de CR met de directie van Werk en inkomen overlegd over een verdere digitalisering van de dienstverlening. ‘Als je, bijvoorbeeld via DigiD, kunt inloggen en online je formulieren kunt invullen en bewijsstukken kunt uploaden, zou het voor ons en voor de gemeente een stuk soepeler kunnen gaan. We gaan nu in gesprek met IT-mensen om te kijken wat mogelijk is. Ook rekening houdend met de privacywetgeving natuurlijk.’

Contact

De cliëntenraad is er voor u! Hebt u vragen, wilt u lid worden van de CR of wilt u praten over uw ervaringen? E-mail naar clienten­raad@gmail.com Kijk ook eens op Clientenraadweni-rotterdam.nl.

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
clientenraad@gmail.com
Telefoon 010 - 498 50 25
Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Het lijkt misschien extra moeilijk om nu werk te vinden door het corona-virus. Maar in sommige branches is juist méér werk te vinden. Er zijn veel vacatures in de zorg, in supermarkten, bij bezorgdiensten, bij distributie-centra, in de afvalverwerking, de haven en groenvoorziening. Via Hallo-werk.nl zijn deze vacatures allemaal terug te vinden. U moet hiervoor eerst een profiel aanmaken. De gemeente kan u daarbij helpen. Daarna kunt u zelf op zoek naar een baan en kunnen werkgevers u vinden. U ziet alle vacatures in Rotterdam en in de regio. Via HalloWerk kunt u ook direct solliciteren. Dat verdubbelt uw kansen.

Bij HalloWerk zijn uw motivatie en talenten veel belangrijker dan uw diploma’s en werkervaring. Dus maak snel uw profiel aan, als u dat nog niet gedaan heeft! Zodra u een profiel heeft gemaakt, krijgt u passende vacatures in uw mailbox. En, werkgevers kunnen u bellen voor een baan.

Het nieuwe zomermagazine van Rotterdampas is uit. Het staat vol toffe acties. U kunt weer veel leuke dingen doen, ondanks de corona­maatregelen.

Het zijn gekke tijden. Toch heeft Rotterdampas geprobeerd zo veel mogelijk acties voor pashouders te regelen die helemaal passen in deze tijd. Bijvoorbeeld een heerlijke milkshake met korting bij Tante Nel of een dag surfen bij De Surfschool in Hoek van Holland. Zo is er met de Rotterdampas toch veel plezier te beleven!

Nog geen Rotterdampas?

Bestel of verleng uw pas op rotterdampas.nl/bestellen. Of ga naar de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek. Met een bijstandsuitkering betaalt u maar 5 euro. Voor inwonende kinderen tot en met 17 jaar is de pas gratis.

Bent u op zoek naar een invulling van uw Prestatie010? Hieronder vindt u vrijwilligerswerk op plekken waar uw hulp nodig is.

Vrijwilliger Virtual reality-brillen

Bij Aafje Charlois

 • Mantelzorgers en vrijwilligers helpen bij het ervaren van dementie via een virtual reality-bril
 • Gevraagd: U vindt het leuk om mensen te begeleiden bij de workshops. U bent geïnteresseerd in het werken met een virtual reality- bril en u wilt graag leren hiermee om te gaan
 • Werktijden in overleg.

Vrijwilliger Buurt en Speeltuinwerk

In heel Rotterdam

 • Toezicht houden zodat kinderen veilig kunnen spelen. Ook mogelijkheid voor begeleiden van activiteiten en groenonderhoud
 • Gevraagd: een actieve en gemotiveerde werkhouding. U vindt het leuk om met kinderen en ouders om te gaan. Belangrijk: VOG is verplicht, aanvraag wordt vergoed
 • Werktijden in overleg.

Vrijwilliger fietslessen

Bij Buurtwerk Alexanderpolder

 • Fietsles geven aan volwassenen. Bij interesse ook theorielessen, maar dat hoeft niet
 • Gevraagd: beheersing van de Nederlandse taal, goed kunnen samenwerken, ervaring is fijn maar niet nodig. VOG is verplicht, aanvraag wordt vergoed
 • Werktijden: maandagochtend en/of maandagmiddag.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.

\