010werkt
Gepubliceerd op: 05-09-2017
Geprint op: 17-10-2021
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/010werkt/
Ga naar de hoofdinhoud

Op deze pagina vindt u actuele nieuwsberichten en de artikelen uit de laatste 010werkt nieuwsbrief.

010werkt is een tweemaandelijkse nieuwsbrief voor Rotterdammers met een Tozo- of bijstandsuitkering. In dit nummer vertelt de Syrische Rana Suleiman over haar taallessen. Ze volgt een gratis taaltraject bij NLtraining. Twee ochtenden in de week krijgt ze les, ze werkt vooral aan haar grammatica. De lessen helpen haar hopelijk bij het waarmaken van haar droom: het openen van een eigen kapsalon.

Het verhaal van Rana Suleiman en alle andere artikelen leest u hieronder.

Twee ochtenden in de week krijgt de Syrische Rana Suleiman (51) gratis les in de Nederlandse taal. Ze heeft er heel veel aan, zegt ze. 'Maakt niet uit hoe oud je bent, ga die taal leren.'

Ze zegt het een paar keer: 'Ik ben een beetje koppig.' Dat moet ook wel. Rana kreeg namelijk nogal wat tegenslag te verwerken in haar leven. De scheiding van haar man leverde haar een schuld op. Vervolgens liep haar kapsalon onder water. De verzekering betaalde de schade niet. Dus: nog meer schulden. Er kwamen deurwaarders langs en ze werd bijna haar huis uitgezet. Door alle stress kreeg ze last van haar hart. 'Maar', zegt ze, 'ik ben niet te stoppen, ik ga gewoon door. Soms kom je in je leven slechte mensen tegen. Die moet je achter je laten. Zoek andere mensen op, zeg ik dan.'

Geen stilzitter

Rana krijgt nu goede hulp bij het aflossen van haar schulden. Ook heeft ze de afgelopen jaren een paar opleidin­gen gevolgd, zoals een knipcursus en een training sportmassage. Ze ziet de toekomst zonnig in en droomt ervan binnenkort weer haar eigen kapsalon te openen. Ze lacht: 'Ik kan niet zo goed stilzitten. Ik ben ook niet iemand die alleen maar thuiszit.’='

Zo geeft Rana nu buikdanslessen en andere creatieve lessen in het buurthuis. En dan heeft ze ook nog haar eigen stichting: stichting Dammas.

Daarmee helpt ze andere vluchtelingen. Zo kookt Rana elke zondag een Syrisch ontbijt in Rotterdam-Noord. Iedereen eet mee: van vluchtelingen tot Nederlandse mensen uit de buurt en alles ertussenin. Precies wat Rana wil.

'Veel vluchtelingen kennen bijna geen Nederlanders', legt ze uit. ‘En ze schamen zich om in het Nederlands te praten, omdat ze taal nog niet zo goed kennen.’ Rana moedigt hen aan om vooral wel hun Nederlands te blijven oefenen én om taalles te nemen. 'Leren is altijd goed voor je, goed voor je hersenen. Je ontmoet er ook nog eens andere mensen. Dat zeg ik tegen iedereen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, ga die taal leren.'

'Taal en Werk'

Zelf werkt Rana ook nog aan het verbeteren van haar Nederlands. Ze volgt het taaltraject 'Taal en Werk' bij NLtraining. Dit traject bestaat niet alleen uit taalles. De leraren helpen cursisten ook bij het zoeken naar werk. Bijvoorbeeld door te helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Voor Rana zijn het niet haar eerste taallessen. Ze kan zich al goed uitdrukken in het Nederlands, maar ze vindt de grammatica nog lastig. Is het bijvoorbeeld 'de huis' of 'het huis'? Ze zucht: 'Nederlands is een moeilijke taal. Iedere stad heeft ook een eigen accent.'

Rana weet nog hoe het voelde toen ze nog niet zo goed Nederlands sprak. 'Dat was zo’n moeilijke tijd. Als ik iets zei, begrepen mensen mij vaak niet. Soms maakte ik maar een tekening om iets uit te leggen. Dus ik blijf nu goed oefenen!'

Aan de slag met uw Nederlands

Wilt u ook uw Nederlands verbeteren? Of kent u iemand die een taalcursus nodig heeft? Kijk dan op beterintaal.nu. Daar vindt u verschillende taalcursussen die gratis worden aangeboden.

Voor alle Rotterdammers die tijdelijk hun woonkosten niet kunnen betalen is er financiële hulp: TONK. Verder kunnen ondernemers naast TONK ook Tozo aanvragen. Hebt u hulp nodig bij het aanvragen van TONK of Tozo? Dan kunt u langsgaan bij de Centrale Bibliotheek (Hoogstraat 110). Medewerkers van de gemeente helpen u. Zij zijn er op maandag, woensdag en donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Videobellen kan ook. Mail dan naar rbz.wi@rotterdam.nl (zet in het onderwerp van de mail: 'Digitale Balie').

Sinds kort kunt u ook videobellen met uw contactper­soon van de gemeente, zoals uw werk- of activerings­coach. Op deze manier kunt u elkaar toch zien, maar hoeft u niet te reizen. Wel zo makkelijk. U kunt het gesprek vanuit uw huis voeren. Of op een andere plek die voor u fijn is. Voor corona waren de gesprekken met uw coach vaak bij de gemeente. Door corona kon dit niet meer. De gemeente belde u dan. Nu kunt u ook video-bellen. Dit scheelt reistijd en reiskosten. U hebt wel een computer met internet, camera, microfoon en luidsprekers of een koptelefoon nodig.

Uitnodiging

Wilt u ook videobellen over uw uitkering? Laat dit dan weten aan uw werk- of activerings­coach. U krijgt dan een brief en e-mail met uitleg.

Waar is er veel werk te vinden? En waar niet? Oscar Douenburg en Aad van der Werf weten alles over kansrijke banen. Zij houden dat namelijk voor de gemeente Rotterdam in de gaten. Een aantal tips van deze kenners.

Volgens Aad en Oscar is er nu bijna overal werk. Maar vooral in de horeca, zorg en techniek zijn er veel banen. Zo zoeken hotels, restaurants en cafés naar mensen. 'Er zijn ook bezorgers nodig', zegt Oscar. Want mensen laten steeds vaker spullen thuisbezorgen. Aad: 'Aan de andere kant zijn er minder schoonmakers nodig, omdat veel kantoren nog dicht zijn. Maar als deze weer opengaan, zijn er daar juist extra mensen nodig.' Corona heeft dus veel invloed op waar er werk is.

Wat merken zij nog meer? Oscar: 'Mensen wisselen vaker van baan. Het is dus goed om iets te leren, wat ook ergens anders van pas komt.' Zoals goed met een computer omgaan. Veel bedrijven vinden klantvriendelijkheid ook steeds belangrijker. Dus dat u gastvrij en sociaal bent. Dit is goed te leren.

Dat wat gevraagd wordt bij een baan, moet wel bij u passen. Praat hier vooral met uw werkcoach over. Aad: 'Ben je meer een maker of doener? Dan pas je goed in de bouw. Help je graag mensen? Kijk dan eens bij de zorg.'

Meer weten? Kijk op rijnmondinzicht.nl.

 

Dit is een bijdrage van de Cliëntenraad van Werk en inkomen. De Cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan.

Veel voor weinig: het Voedselcentrum

De Cliëntenraad wil het u graag wat makkelijker en leuker maken. Daarom gaan we tips geven over wat u allemaal met uw inkomen kunt doen. Zoals lekker eten! Boodschappen doen hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn.

Iedereen welkom

Voedselcentrum ‘Isaak & de Schittering’ is een Rotterdamse supermarkt. Ze krijgen restpartijen voedsel van goede kwaliteit. Iedereen is hier welkom om boodschappen te doen. U hoeft dus niet te laten zien wat uw inkomen is.

Gratis brood en meer voordeel

De supermarkt is populair bij veel verschillende mensen: Indra: 'Ze hebben vriendelijk personeel en leuke prijzen als je niet veel geld hebt. En ook nog gratis brood!’ Stefan: ‘Je kan hier voor heel weinig geld een lekkere en gezonde maaltijd bij elkaar sprokkelen. Soms moet je een beetje creatief zijn, omdat het aanbod wisselt. Maar er is altijd genoeg om lekker mee te koken.'

Yasmine: 'Het is helemaal hip om voedselverspilling tegen te gaan. Ik kom hier twee keer in de week en vind alles wat ik nodig heb.'

Volle boodschappentas

Voor 5 euro hebt u een volle boodschappentas. Besteedt u 50 cent aan boodschappen, dan krijgt u bovendien een gratis brood. Soms zelfs meer. Zo houdt u makkelijker geld over voor leuke dingen.

Komt u ook boodschap­pen doen?

Adressen:

 • Noord:
  • Jacob Loisstraat 24-30
 • Zuid:
  • Vinkenbaan 73
  • Kreekplein 8

Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur en zondag van 14.00 tot 20.00 uur.

Cliëntenraad

Postbus 1024, 3000 BA Rotterdam
clientenraad@gmail.com
Telefoon 010 - 498 50 25
Spreekuur: elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur

In deze rubriek vindt u trainingen, cursussen of speciale acties die het makkelijker maken om werk te vinden. Deze keer een training waarbij u uzelf beter leert kennen. En een cursus om fitter te worden.

(Her)ontdek uzelf!

Hoe maak ik (nog) betere keuzes in het leven? Hoe ontdek ik wat ik écht leuk vind? Hoe overwin ik mijn tegenslagen? Met dit soort vragen gaat u aan de slag tijdens de Reset Yourself Training. Door anders te denken, leert u anders naar uw leven te kijken. Dat geeft een goed gevoel, (meer) zelfvertrouwen en nieuwe energie!

De training wordt door corona tijdelijk online gegeven. U kunt alle lessen dus vanuit huis volgen. U hebt wel een goede internetverbinding, e-mailadres en mobiele telefoon nodig. De Reset Yourself Training start met een korte kennismaking. Daarna duurt de training zes dagen, verspreid over drie weken. Alle deelnemers krijgen een lespakket met een leenlaptop. Die kunt u gebruiken zolang de training duurt.

Meer weten? Kijk op reset-yourself.nl. Hebt u interesse? Geef dit aan bij uw werk- of activeringscoach. Samen bespreekt u of de training iets voor u is.

Fit for the job

Bij sommige banen moet u veel bewegen. Bijvoorbeeld als u in een magazijn gaat werken of in de groente- of fruitteelt. Begint u binnenkort aan zo’n baan? Of solliciteert u daarvoor? Dan is de training Fit for the job misschien iets voor u. Tijdens deze training leert u alles over gezond leven en voldoende bewegen. Ook is er aandacht voor een goede lichaamshouding. U leert bijvoorbeeld hoe u het beste iets kunt optillen, trekken of duwen. Zo begint u fit bij uw nieuwe baan.

De training duurt twee weken. U komt elke week vier keer bij elkaar met andere deelnemers. U kunt zelf zeggen waar u hulp bij nodig hebt.

De training is bij Sport Performance Centre Rijnmond, Reitdiep 1. Deze locatie is goed bereik­baar met het openbaar vervoer. Na afloop mag u daar nog eens zes maanden gratis komen bewegen.

Meer weten? Vraag het uw werk- of activeringscoach.

In de rubriek Vraag & Antwoord behandelen we iedere keer een andere vraag. Deze keer: waar kunnen Rotterdammers die benadeeld zijn door de kinderopvangtoeslagaffaire hulp krijgen?

Hebt u hulp nodig vanwege de toeslagenaffaire?

Dan kunt u terecht bij het Informatiepunt Toeslagenaffaire 010. Medewerkers van de gemeente helpen u graag.

Wat doet het Informatiepunt Toeslagenaffaire 010?

De medewerkers luisteren naar uw verhaal. Op basis van uw verhaal brengt de medewerker u in contact met iemand die u kan helpen. Het informatiepunt zoekt dus passende hulp voor u. Hebt u meteen hulp nodig, bijvoorbeeld omdat u misschien uw huis uitgezet wordt? Dan is er het Hulpteam Toeslagen 010. Voor minder dringende vragen is er het Wijkteam met specialisten

Welke hulp kan de gemeente mij bieden?

Het hulpteam en/of wijkteam helpen u bij:

 • Het oplossen van uw schulden
 • Het vinden van werk
 • Het stoppen van een huisuitzetting
 • Lichamelijke en psychologische problemen
 • Problemen binnen uw gezin
 • Contact met de Belastingdienst

Ook voor andere vragen kunt u bij de gemeente terecht. Zelfs als u geen schulden of dringende problemen meer hebt. De gemeente kan u helpen bij andere hindernissen die er nog zijn. Zoals geestelijke of lichamelijke klachten. Of misschien hebt u problemen in uw relatie vanwege de toeslagenaffaire. Voor kinderen die benadeeld zijn, is er speciale ondersteuning.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn geen voorwaarden. Iedereen die benadeeld is door de toeslagenaffaire kan zich melden.

Hoe kom ik in contact?

Het Informatiepunt Toeslagenaffaire 010 is van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur bereikbaar. U kunt bellen met 010 - 267 00 01. Of mailen naar infopunttoeslagen010@rotterdam.nl.

Wist u dat kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts kunnen? U krijgt daarvoor geen rekening. De behande­ling gaat ook niet van het eigen risico af. Tandartsbezoek voor kinderen zit namelijk in de basisverzekering. Het maakt niet uit bij welke verzekeraar de verzekering is afgesloten.

Het is belangrijk dat kinderen regelmatig naar de tandarts gaan. De tandarts bekijkt of het gebit nog gezond is. Zit er een gaatje? Dan wordt deze gevuld. Dat voorkomt latere problemen aan tanden, kiezen en tandvlees.

VGZ Rotterdampakket

Ook voor volwassenen is het belangrijk om elk jaar het gebit te laten nakijken. Bent u verzekerd met het VGZ Rotterdampakket? Dan hebt u een uitgebreide tandverzekering. VGZ vergoedt maximaal 500 euro per jaar aan mondzorg.

VGZ biedt samen met de gemeente Rotterdam het Rotterdampakket aan. Dit is een complete zorgverzekering met korting en extra vergoedingen voor Rotterdammers.

Kinderen leren veel door samen te spelen of sporten met leeftijdsgenoot­jes. Maar soms lukt het niet om voor een vereniging te betalen. Wil uw kind bijvoorbeeld graag op voetbal? Of op turnen, scouting, ballet of muziekles? Dan kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpen. Dit fonds betaalt voor kinderen van 0 tot 18 jaar het lesgeld van een sport- of muziekvereniging. Soms helpt het fonds ook bij het betalen van sportkleding of de huur van een muziekinstrument.

Aanmelden

Uw kind aanmelden kan via een contactpersoon. Bijvoorbeeld de gymleraar, maatschappelijk werker, schuldhulpverlener, buurt- of jongeren­coach. De contactpersoon helpt u met de aanvraag. Geen contactpersoon in de buurt? Meld u dan bij Stichting Meedoen in Rotterdam.

Met wat versoepelingen en de zomer in aantocht is er steeds meer te doen met Rotterdam­pas. Suppen, ijsjes eten en meer!

Het nieuwe zomermagazine staat boordevol leuks. Denk aan een tekentour van 'I draw Rotterdam' door Delfshaven, surfles op het strand van Hoek van Holland en voor de kleine Rotterdampassers korting op Jeugdvakantieland in Ahoy. Genoeg te doen om er een spetterende zomer van te maken!

Rotterdampas kopen of verlengen?

Bestel of verleng uw pas op rotterdampas.nl/bestellen. Of ga naar de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek. Heeft u een bijstandsuitkering van gemeente Rotterdam? Dan betaalt u maar 5 euro. Komt u in aanmerking voor AOW- of jeugdtegoed? Dan wordt dat tegoed ook gestort op de Rotterdampas. Voor inwonende kinderen tot en met 17 jaar is de pas helemaal gratis.

Zoekt u vrijwilligerswerk voor bijvoor­beeld uw Prestatie010? Misschien vindt u deze vacatures interessant. Kijk ook op zorgzaam010.nl. Daar kunt u de vrijwilligerstest doen om te kijken welk vrijwilligerswerk goed bij u past.

Vrijwilliger bij het Korsakovcentrum Siloam (Charlois)

 • Helpen bij de wekelijkse creatieve activiteit. Zoals koffie inschenken, een praatje maken, meehelpen en opruimen.
 • Gevraagd: u bent creatief, helpt graag en spreekt redelijk Nederlands.
 • Werktijden: elke week op dinsdagmiddag.

Gastvrouw/gastheer bij Bibliotheek Het Lage Land (Prins-Alexander)

 • Bezoekers welkom heten en de weg wijzen. Ook helpt u bij het opruimen.
 • Gevraagd: u houdt van boeken en bent netjes en oplettend.
 • Werktijden: maandag van 11.00 tot 16.00 uur (of van 11.00 tot 13.30 uur of van 13.30 tot 16.00 uur).

Dierenbuddy bij Dierenbescherming (Rotterdam-Zuid, Rozenburg, Hoogvliet en Ridderkerk)

 • Ouderen of mensen die erg ziek zijn, kunnen soms niet meer zo goed voor hun huisdier zorgen. Als Dierenbuddy helpt u hen. Bijvoorbeeld bij het uitlaten van de hond. Of het verschonen van de kattenbak of vogelkooi.
 • Gevraagd: u houdt van dieren én mensen.
 • Werktijden: in overleg.

Tuinvrijwilliger bij Speelcentrum Weena (Centrum)

 • Het netjes houden van de tuin. U maait bijvoorbeeld het gras, veegt bladeren of helpt bij de moestuinen.
 • Gevraagd: u bent enthousiast, kunt goed in uw eentje werken en vindt het leuk om tussen kinderen te werken.
 • Werktijden: in overleg.

Vragen?

Hebt u algemene vragen over Prestatie010? Bel naar 010 - 498 15 70.

logo HalloWerk!

Maak het uzelf makkelijk door een zoekopdracht aan te maken in uw HalloWerk-profiel. U krijgt dan een e-mail als er passende vacatures zijn.

HalloWerk brengt werkzoekenden en werkgevers dicht bij elkaar!

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat de gemeente dit niet altijd kan garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op.