Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Wachtlijst parkeervergunning

De parkeerdruk is in de meeste gebieden in Rotterdam hoog. Ook de vraag naar het aantal parkeervergunningen is in veel gebieden groter dan het aantal beschikbare parkeerplaatsen.

Parkeervakken op straat in Blijdorp. Foto: Jan van der Ploeg.
Met een parkeervergunning blijft er een plek voor u beschikbaar. Foto: Jan van der Ploeg.

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat bewoners en ondernemers met een parkeervergunning een parkeerplaats in hun gebied kunnen vinden, ongeacht het tijdstip. In elke parkeersector geldt daarom een maximumaantal vergunningen dat wordt uitgegeven. Zodra dit maximum is bereikt, ontstaat een wachtlijst. Deze wachtlijst voorkomt dat te veel parkeervergunningen worden uitgegeven. Bewoners die op de wachtlijst staan voor de aanvraag voor een eerste bewonersparkeervergunning krijgen voorrang op de aanvragen van bewoners voor een tweede bewonersparkeervergunning.

Een parkeervergunning komt beschikbaar als iemand niet meer aan de voorwaarden voldoet. De vergunning wordt dan beëindigd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand verhuist of de parkeervergunning opzegt. Aan het begin van elke maand worden deze wijzigingen verwerkt op de wachtlijst.

De gemeente kan niet meer vergunningen uitgeven dan er beschikbare parkeerplaatsen zijn.

Als in de avond iedereen thuis is, is goed te zien hoeveel auto’s er in het gebied geparkeerd staan. Vaak zijn deze auto’s overdag niet in het gebied geparkeerd, omdat mensen met de auto naar hun werk reizen. Ziet u overdag vrije parkeerplekken in het gebied? Dan denkt u misschien dat de gemeente meer vergunningen kan uitgegeven. Toch is dat niet zo. Als er meer vergunningen uitgegeven worden, zorgt dit voor problemen in de avonduren, als alle auto’s weer in het gebied staan.

Ook houdt de gemeente bij het uitgeven van parkeervergunningen rekening met parkeerplaatsen die een ander doel hebben, bijvoorbeeld voor bezoekers, gehandicapten, autodate (deelauto) en elektrische laadpunten. Vrije parkeerplekken (overdag) zijn dus geen reden om meer vergunningen uit te geven aan bewoners.

Omdat er dagelijks burgers zijn die hun parkeervergunningen opzeggen, varieert de plek op de wachtlijst. Bewoners die aanvraag doen voor een eerste bewonersparkeervergunning krijgen voorrang op de aanvragen van vergunningen voor een tweede voertuig. Hierdoor wijzigt steeds de plek op de wachtlijst.

Dit heeft tot gevolg dat de aanvragen voor een tweede bewonersparkeervergunning langer moeten wachten of in sommige gevallen niet aan de beurt komen. De lengte van de wachtlijst is afhankelijk van factoren waar de gemeente geen invloed op heeft. Denk daarbij aan verhuizingen en opzeggingen.

De gemeente heeft een groot aantal P+R-voorzieningen. In combinatie met het gebruik van het openbaar vervoer kan op een gemeentelijke P+R-terrein 72 uur gratis geparkeerd worden. Sommige terreinen zijn ook gratis zonder gebruik van het openbaar vervoer. Meer informatie is te vinden op de pagina P+R-terreinen.

Daarnaast kunt u gebruik maken van een abonnement in een gemeentelijke parkeergarage tegen een gunstig tarief.

In de parkeersectoren/gebieden in onderstaande tabel geldt een wachtlijst:
(laatste update: mei 2022)

Gebied Sector
Centrum 1 tot en met 6
12
50
Charlois 20
23 tot en met 26
Delfshaven 51 tot en met 54
56 tot en met 58
Feijenoord 13
30 tot en met 35
37
38
Groot IJsselmonde 90 tot en met 93
95
97
99
100
Hillegersberg-Schiebroek 80
81
Kralingen-Crooswijk 60 tot en met 63
65
66
Noord 70 tot en met 76
Prins Alexander 40
41

Op de parkeerplattegrond ziet u onder andere de parkeersectoren en bijbehorende straten.

Heeft u vragen, bel het gemeentelijk informatienummer 14 010 of stel u vraag via het contactformulier.