Lichtroute Rotterdam
Gepubliceerd op: 19-04-2018
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/lichtroute-rotterdam/
Ga naar de hoofdinhoud

Het nachtbeeld van een stad wordt sterk bepaald door de aanwezigheid van kunstlicht. Met de plattegrond 'Lichtroute Rotterdam' wandelt u langs 44 bijzondere highlights van kunst, architectuur en poëzie.

In Rotterdam worden een aantal kunstwerken en gebouwen bijzonder verlicht en duikt poëzie op in het donker. Gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam hebben samen een routekaart gemaakt, die je langs deze nachtelijke highlights in de stad voert. Deze kaart, Lichtroute Rotterdam, is nu gratis verkrijgbaar bij de Rotterdam Tourist Information en via CBK Rotterdam. U vindt Rotterdam Tourist Information aan de Coolsingel en op het Centraal Station. Naast de Nederlandse versie is er ook een Engelstalige versie van de kaart beschikbaar. Of bekijk de digitale versie van de kaart:

Kijk hieronder naar een filmpje over de Lichtroute:

Kunst, architectuur en poëzie

Lichtroute Rotterdam leidt u langs opvallende kunstwerken die stralen of schaduwen maken. Oplichtende architectonische stadsiconen. En poëzie die in het donker opduikt. De kaart geeft informatie over verschillende Rotterdamse lichtprojecten die u onderweg tegenkomt.

Sta bijvoorbeeld eens stil bij de schaduw van de Reus van Rotterdam of de gekrulde Kraatpaal. Fiets over de Erasmusbrug met z’n (soms) gekleurde tuien en bekijk de majestueus verlichte Hefbrug. Zie het oplichtende en weer dovende kunstwerk Light Gig in de gevel van LantarenVenster. Of ervaar Broken Light, de meest bijzondere straatverlichting in Rotterdam.

Dichtregels

Lees de dichtregels op straat, waarvan er veel in neon en LED oplichten. Sommige woorden plooien zich om hoeken heen. Andere prijken hoog op dakranden. Ontdek ‘De omgeving van de mens is de medemens’ van Jules Deelder op de Nieuwe Binnenweg. ‘I have to change to stay the same’ van Willem de Kooning aan de Blaak. En ‘Steden schuilen niet als het regent’ van Joseph Brodsky aan het Kleinpolderplein. Zo komt u tijdens een avondwandeling veel stof tot nadenken tegen.

Lichtplan

In het Lichtplan Rotterdam staat de zienswijze van de gemeente op de verlichting van de stad. Het nachtbeeld van Rotterdam is meer dan de straatverlichting in de openbare ruimte. Verlichting is 'architectuur van de nacht' en zorgt voor een aantrekkelijke stad bij donker. Rotterdam werkt al jaren aan het nachtbeeld en doet dit alleen met duurzame en energiezuinige verlichting, zoals LED. Met de nieuwe lichtroutekaart laat de gemeente het publiek haar kunst en architectuur zien van een heel andere kant belicht.

Serie routekaarten

De Lichtroute Rotterdam maakt deel uit van een serie routekaarten:

  • Feijenoord Monumentaal (2013) met als thema haven, arbeid en migratie
  • Singeltracé - Rotterdam Noord (2015) over kunstwerken aan de romantische singels in Blijdorp, het Oude Noorden en Crooswijk
  • Ro Heilbron - Eerbetoon aan een kunstarbeider, een tijdelijke route op de Kruiskade (speciaal voor KetiKoti 2015)