Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Verkeer op Maastunneltraverse: nu en in de toekomst

De Maastunneltraverse is een drukke route dwars door de stad, van Zuidplein tot Bentinckplein en andersom. Deze weg is in de afgelopen jaren flink veranderd. Zo rijdt er sinds 2020 minder autoverkeer op deze route voor schonere lucht in de stad. En deze aanpak helpt. Er zijn inmiddels geen luchtknelpunten meer in de stad.

Maar hoe nu verder? Het is en blijft een drukke en belangrijke route die zuid en noord met elkaar verbindt. 

De komende jaren wordt het steeds drukker in het centrum en in de wijken daarbuiten. Dat zorgt voor meer drukte in het verkeer. Met negatieve gevolgen op de CO2-uitstoot en luchtkwaliteit. Wetgeving voor luchtkwaliteit zal op termijn strenger worden. Om hierop voorbereid te zijn, moeten we keuzes maken. Niet alles kan, en niet alles kan tegelijkertijd. We zullen anders naar het verkeer en ons reisgedrag moeten kijken om de stad prettig, gezond en bereikbaar te houden in de toekomst. 

Daarom blijft de verkeerssituatie op de Maastunneltraverse zoals die is. Op de linker rijstrook rijdt het reguliere verkeer. De rechter rijstrook mag alleen worden gebruikt door de snelle buslijn 44 en door verkeer met een ontheffing of vrijstelling, zoals taxi’s zonder uitstoot, hulpdiensten en bergingsvoertuigen. 

De Maastunnelcorridor, oftewel tunneltraverse

Uw overtreding inzien?

Bent u in overtreding geweest, en wilt u daar als eigenaar van het voertuig graag meer over weten? Zoals de exacte locatie en tijd? Dan kunt u inloggen met uw DigiD of e-Herkenning via onderstaande link. Hier ziet u een foto van uw overtreding, met daarbij de locatie en het tijdstip.

Wie mag er gebruik maken van de rechter rijstrook?

Op de rechterrijstrook rijdt een snelle, vlotte bus (lijn 44) tussen Zuidplein en Rotterdam Centraal door de Maastunnel. De bus rijdt 6 keer per uur en heeft nieuwe haltes bij o.a. Erasmus MC, Middellandstraat en Henegouwerlaan

Op de rechterrijstrook mogen wel nood- en hulpdiensten en uitstootvrije taxi’s rijden. Zij hebben geen ontheffing nodig. 

Daarnaast mogen ook een aantal andere voertuigen gebruik maken van deze rijstrook. Zij hebben wel een ontheffing nodig:

  • voertuigen met een geldige TVM (tijdelijke verkeersmaatregel) voor de hoofdrijbaan Pleinweg of ’s-Gravendijkwal of Henegouwerlaan
  • bergers
  • voertuigen van Maastunnelbeheerders
  • Officier van Dienst (DCMR, gemeente Rotterdam, RET, FARR en ProRail)
  • dierenambulance.

Camerahandhaving op de afgesloten rechter rijstrook

Automobilisten zonder vrijstelling of ontheffing mogen alleen gebruikmaken van de linkerrijstrook. Hier wordt vanaf 1 december 2023 op gecontroleerd met camera’s.

Automobilisten die toch over de afgesloten rijstrook rijden zonder ontheffing of vrijstelling krijgen daarom een boete van €120, exclusief administratiekosten. De boete wordt verstuurd vanuit het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). De camera's lezen kentekens. 

Hetzelfde geldt ook voor het doorrijden op de parallelbaan naar de hoofdrijbaan op de Pleinweg bij de Katendrechtse Lagedijk tijdens spitsuren. Om daar gevaarlijke situaties bij druk verkeer te voorkomen mag u op werkdagen van 7.00 uur tot 9.00 uur in de ochtend en van 16.00 uur tot 18.00 uur geen gebruik maken van de doorsteek naar de hoofdrijbaan.

Waar kan ik een ontheffing aanvragen?

Bent u een bestuurder van een van bovenstaande voertuigen? Vraag dan een ontheffing aan, onder vermelding van 'Ontheffing vrije rijstrook Maastunneltraverse'. Hiervoor hoeven geen leges te worden betaald.

Waarom is er minder verkeer nodig op deze route? 

We gaan even terug in de tijd. In 2018 bleek dat de luchtkwaliteit onvoldoende was op de route van en naar de Maastunnel. Dat moest anders, zodat de luchtkwaliteit gezonder werd voor alle Rotterdammers en dus binnen de Europese normen viel. Dat is inmiddels gelukt! Er rijdt minder verkeer, waardoor er minder uitstoot is.

Bekijk hieronder de video waarin we uitleggen waarom deze verkeersaanpak nodig is.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Meer informatie

Heeft u een specifieke vraag over deze verkeersaanpak of wilt u hierop reageren? Neem dan contact met ons op via telefoon 14 010 of laat uw reactie achter via de reactiepagina.