Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Veilig uitgaan

Rotterdam is een uitgaansstad. Veilig uitgaan hoort daarbij. Daarom werkt de gemeente met de horecaondernemers samen aan een veilig uitgaansklimaat.

Horecastewards

Iedere vrijdag- en zaterdagavond worden in zes uitgaansgebieden horecastewards ingezet.
De horecastewards worden ingezet in de gebieden

  • Stadhuisplein/Kruiskade
  • omgeving Delftsestraat
  • Witte de Withkwartier
  • Rodezand/Meent
  • Schouwburgplein
  • Oude Haven.

Ze treden op als gastheer, hebben een signalerende rol en handelen pro-actief om incidenten en overlast te voorkomen. 

Safe’R spot

Als u bent lastig gevallen, u zich onveilig voelt of lichte medische hulp nodig hebt, kunt u terecht bij de Safe’R Spot.
Deze is gemaakt om het nachtleven veiliger te maken.
Het is een plek waar bezoekers van de horeca en uitgaanspubliek naartoe kunnen als ze iets vervelends hebben meegemaakt of zich onveilig voelen.

Waar

De Safe‘R Spot staat elke vrijdagnacht en zaterdagnacht van 11 uur in de avond tot 6 uur in de ochtend op een vaste locatie, op de hoek van de Lijnbaan en het Stadhuisplein.

Er is ook een mobiele post die heel de nacht op verschillende plekken is.
Zoals de Kruiskade, Witte de Withstraat en Oude Haven.
U kunt deze mobiele post ook telefonisch bereiken via 010 267 80 00. 

Bij de Safe‘R Spot werken verschillende instanties samen, zoals de gemeente, politie, ambulance-bikers, horecastewards en zorgmedewerkers.

Panel deurbeleid

Bezoekers moet zich welkom voelen in de Rotterdamse nachthoreca. Dit begint al aan de deur bij de toelating, maar ook binnen de muren van een discotheek of club is het belangrijk dat gasten zich veilig voelen. Het Panel Deurbeleid Rotterdam heeft als taak er op te letten dat niet wordt gediscrimineerd aan de deur van de horecagelegenheid.  Ook de sociale veiligheid wordt in de gaten gehouden, zodat iedereen een leuke avond kan hebben.
Meer informatie op paneldeurbeleidrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Alcoholverbod op straat

In het centrum mag u geen alcohol drinken op straat. U mag ook geen flessen, blikjes met alcohol die open zijn bij u hebben. Heeft u dat wel? Dan kunt u een boete krijgen. 
Meer informatie over het alcoholverbod en in welke gebieden dit geldt vindt u op de pagina Alcoholverbod.

Verantwoord alcohol schenken in de horeca

Verantwoord omgaan met alcohol is belangrijk. Het is van groot belang dat jongeren onder de 18 geen alcohol kunnen verkrijgen en dat alcoholmisbruik wordt voorkomen. Horecamedewerkers spelen hier een belangrijke rol in. Om medewerkers de juiste kennis en handvatten te geven om verantwoord alcohol te schenken is de e-learning 'Voor Elkaar'. Link opent een externe pagina ontwikkeld. Voor medewerkers zonder een sociale hygiëne diploma is het een snelle, toegankelijke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt, voor medewerkers met een diploma een waardevolle opfriscursus.