Vergunning terrasvlonder aanvragen
Rotterdamse horecaondernemers mogen in 2023 van 15 mei tot 15 oktober hun terras uitbreiden met een vlonder. Hier is een vergunning voor nodig.
U vraagt online een vergunning voor een terrasvlonder aan via de knop 'Vergunning aanvragen'. U heeft hiervoor eHerkenning nodig. Let op: bij uw aanvraag moet u een situatietekening toevoegen. Zorg dat u de tekening digitaal beschikbaar heeft als u de aanvraag indient.
Meer informatie
Voor de terrasvlonder heeft u 2 mogelijkheden.
U kunt de vlonder zelf bouwen, of u kunt zich inschrijven voor een duurzame terrasvlonder van de gemeente.
Dit laatste houdt in dat u gratis de terrasvlonder in bruikleen krijgt.
Bij de aanvraag voor een vergunning voor het tijdelijk plaatsen van een terrasvlonder kunt u direct aangeven of u in aanmerking wil komen voor een duurzame terrasvlonder. U kunt maximaal 3 duurzame terrasvlonders per horeca-inrichting aanvragen.
Let op: er is een beperkt aantal duurzame terrasvlonders. Deze vlonders worden in volgorde van aanvraag toegekend en hiervoor geldt op=op.
Kosten
In 2023 kost de uitbreiding van de exploitatievergunning met een terrasvlonder €160,50.
Voor wie is het
(Horeca)ondernemers met een exploitatievergunning.
Voorwaarden
Naast de gebruikelijke regels voor horeca-inrichtingen en terrassen geldt voor een terrasvlonder een aantal extra voorwaarden:
- U bent in het bezit van een geldige exploitatievergunning.
- Terrasvlonders zijn in de hele stad mogelijk, tenzij ze expliciet zijn uitgesloten in het horecagebiedsplan van het betreffende gebied. Daarnaast zijn terrasvlonders in principe alleen mogelijk aan de voorzijde van een horeca-inrichting.
- Terrasvlonders grenzen aan het trottoir.
- Een terrasvlonder beslaat maximaal de breedte van de gevel van de horeca-inrichting en valt binnen de bestaande parkeerplaatsen.
- Het terras moet open en toegankelijk zijn.
- Een terrasvlonder is niet toegestaan op een parkeerterrein, een laad- en loszone, een invalideparkeerplaats of een plaats met een elektrisch laadpunt.
- Een terrasvlonder mag de verkeersveiligheid niet in negatieve zin beïnvloeden. Als het nodig is, moet er op hoekpunten reflectiemateriaal geplaatst worden om de vlonder beter zichtbaar te maken.
- Er mogen geen overhangende elementen of attributen op of aan de vlonder worden vastgemaakt.
Meer informatie vindt u in de Horecanota Rotterdam 2017-2021. Link opent een externe pagina.
Meesturen
- een situatietekening
Een voorbeeld van een situatietekening kunt u hier bekijken.
Hoelang duurt het
Binnen 2 weken ontvangt u bericht over uw aanvraag.
Contact
Heeft u nog vragen, neem dan per mail contact op met Team Horecavergunningen via horecavergunningen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Of bel naar het gemeentelijk informatienummer 14 010.
Veelgestelde vragen
Nee, een terrasvlonder mag alleen geplaatst worden wanneer u uw exploitatievergunning heeft uitgebreid en in de periode zoals aangegeven in de vergunning. Het plaatsen van een terrasvlonder is voor eigen risico.
Het schenken van alcoholhoudende drank op de terrasvlonder is alleen toegestaan als u in het bezit bent van een geldige Alcoholwetvergunning (voorheen: Drank- en Horecawetvergunning).
Nee, het is verplicht om een vlonder op de parkeerplaatsen te plaatsen om daarop een terras te exploiteren.
Om de veiligheid van gebruikers van het tijdelijke terras en de overige weggebruikers te kunnen verzekeren, moeten de vlonders binnen de bestaande parkeerplaatsen vallen.
De eventuele ombouw van een terrasvlonder heeft een open karakter en mag niet hoger zijn dan 1,25 meter.
Nee. De terrasvlonder is alleen bedoeld om ter plekke te eten en te drinken. Het plaatsen van een buitenbar of een barbecue op de terrasvlonder is niet toegestaan.
Ja, bij (weg)werkzaamheden of wanneer er een evenement plaatsvindt kan het zijn dat u de terrasvlonder tijdelijk moet verwijderen. De gemeente informeert u hier op tijd over.