Kalender
Belangrijke dagen in 2024 van en voor Rotterdammers. Met deze lijst weet u voortaan waarom uw buurman of buurvrouw de vlag uithangt, waarom uw collega kleurpoeder in het haar heeft of uw teamgenoot op baklava trakteert.
Rotterdam is een diverse stad. Het hele jaar door vieren Rotterdammers verschillende feestdagen en worden belangrijke momenten herdacht. Of het nu gaat om het vieren van Diwali of het Suikerfeest, de herdenking van de bevrijding, de internationale dag tegen racisme of de wereldwijde coming out dag; het zijn allemaal dagen die betekenis hebben voor u of uw stadgenoten.
Misschien dat de dag die voor u belangrijk is, nog mist op deze lijst. Geef de naam en datum door via samenlevenmo@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Ook als u de kalender als PDF wilt ontvangen.
Januari
De eerste dag van het nieuwe jaar in landen die de westerse kalender gebruiken. In tegenstelling tot landen waar de maankalender geldt. Daar begint het nieuwe jaar bij een bepaalde maanstand. In de westerse kalender is het de afspraak om 1 januari altijd te kiezen als eerste dag van het nieuwe jaar.
Oud en nieuw (weetwatjeviert.nl). Link opent een externe pagina
Op 4 januari 1809 is Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift, geboren. 'Wereld Braille Dag' vraagt jaarlijks aandacht voor het belang en de betekenis van braille. Louis Braille verloor zijn zicht door een ongeluk. Dankzij hem hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren.
(2024 | | Nieuws | Over ons | Brailleliga). Link opent een externe pagina
De Orthodoxe Kerk volgt de Juliaanse kalender, waardoor feesten en vieringen veertien dagen later plaatsvinden dan volgens de Gregoriaanse kalender. Oosters-orthodoxe kerken volgen een bijna tweeduizend jaar oude kalender die verschilt van de tijdrekening die in de meeste andere landen van de wereld wordt gebruikt. De oorsprong van het verschil over de dag waarop de geboorte van Jezus officieel moet worden gevierd, gaat helemaal terug tot het jaar 325 na Chr., toen een groep christelijke bisschoppen het allereerste oecumenische concilie hield.
Bron: Waarom sommige mensen Kerstmis in januari vieren (nationalgeographic.nl). Link opent een externe pagina
De Orthodoxe Kerk volgt de Juliaanse kalender, waardoor feesten en vieringen veertien dagen later plaatsvinden dan volgens de Gregoriaanse kalender. Oosters-orthodoxe kerken volgen een bijna tweeduizend jaar oude kalender die verschilt van de tijdrekening die in de meeste andere landen van de wereld wordt gebruikt.
Orthodox Nieuwjaar 2024 (beleven.org). Link opent een externe pagina
In 1914 heeft de Rooms-Katholieke Kerk deze dag ingesteld als impuls voor een waardige en rechtvaardige opvang en integratie van migranten en vluchtelingen. Bron: Werelddag van de Migranten en Vluchtelingen. Link opent een externe pagina
Jaarlijks wordt de derde maandag in januari gewijd aan dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King jr. De dominee was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de burgerrechtenbeweging en symbool van geweldloos verzet. Zijn historische speech ‘I have a dream’ wordt nog regelmatig aangehaald. Martin Luther King werd op 39-jarige leeftijd doodgeschoten in Memphis.
(Martin Luther King Day 2024 - Awareness Days Events Calendar 2024). Link opent een externe pagina
Op 23 januari wordt er jaarlijks aandacht besteed aan pesten bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking (LVB). Veel mensen met een LVB zijn getraumatiseerd door pesten. Door de complexiteit van hun beperking wordt dit veelal niet herkend en erkend.
Landelijke Dag Aandacht voor Pesten bij Mensen met een (Licht) Verstandelijke Beperking 2024 (beleven.org). Link opent een externe pagina
De Verenigde Naties hebben 24 januari uitgeroepen tot Internationale Dag van het Onderwijs. De VN vraagt hiermee aandacht voor inclusief en gelijkwaardig onderwijs om kansen en mogelijkheden te creëren voor iedereen.
(bronnen: beleven.org. Link opent een externe pagina en un.org. Link opent een externe pagina)
Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Op zondag 28 januari 2024 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking.
Februari
Elk jaar op 4 februari wordt wereldwijd stil gestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar één op de drie Nederlanders mee te maken krijgt. Kanker heeft gevolgen voor het lichaam en is vaak emotioneel en sociaal ingrijpend. Rond Wereldkankerdag brengen lokale organisaties samen hun brede aanbod van zorg, ondersteuning en begeleiding voor (ex)patiënten, naasten en nabestaanden onder de aandacht.
Carnaval is een traditie direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten. Carnaval is het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Op Aswoensdag wordt carnaval afgesloten.
Bron: Wikipedia
Het Chinese Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode. De periode kenmerkt zich door maaltijden met de familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk. De eerste dag valt ieder jaar op de tweede of derde nieuwe maan na de zonnewende, wat meestal eind januari of in februari is. Het feest duurt daarna nog 15 dagen, waarbij ook de laatste dag weer belangrijk is.
In 2024 valt het Chinese Nieuwjaar op zondag 10 februari. Volgens de Chinese kalender begint in 2024 het Jaar van de Draak.
Wanneer en hoe wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd? (quest.nl). Link opent een externe pagina
De Verenigde Naties hebben 11 februari uitgeroepen tot Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. Want hoewel er veel inspanningen zijn om vrouwen en meisjes bij wetenschap te betrekken, blijven velen van hen weg uit de wetenschappelijke wereld. Dit komt doordat er veel vooroordelen zijn en daarnaast zijn de genderstereotypen ook hardnekkig. De Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap erkent de kritieke rol die vrouwen en meisjes in de wetenschap en technologie hebben. (bron: un.org. Link opent een externe pagina)
Valentijnsdag draait om de liefde. Er is niet veel bekend om welke Valentijn het gaat. Wel duidelijk is dat paus Gelasius in het jaar 496 14 februari uitriep tot de dag van de heilige Valentijn.
Vroeger was Valentijnsdag vooral een feest waarbij kaarten naar geliefden werden gestuurd. Tegenwoordig draait het steeds meer om cadeaus. De oudste Valentijnskaart die nog bestaat is gemaakt rond het jaar 1400 en is te vinden in het British Museum.
Oorspronkelijk werden de kaarten (of bijvoorbeeld rozen) anoniem gestuurd. Tegenwoordig zetten veel mensen hun naam gewoon op de kaarten.
In Nederland is het feest nog betrekkelijk nieuw. Pas halverwege de jaren negentig kreeg Valentijnsdag hier voet aan de grond. (bron: historiek.net. Link opent een externe pagina)
Sinds 2010 vindt op 19 februari de 'Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal' plaats. Deze dag herinnert aan de geboortedag van de Britse profvoetballer Justin Fashanu, die in de jaren negentig uit de kast kwam en zijn leven uiteindelijk beëindigde met zelfmoord.
In Nederland is de John Blankenstein Foundation actief in het tegengaan van homofobie in het voetbal en andere sporten. De stichting is opgericht door de zus van John Blankenstein. In de jaren 80 en 90 was hij een van de beste voetbalscheidsrechters van Europa. Blankenstein was open over zijn homoseksualiteit en liep daarmee voorop in de voetbalwereld.
(bron: beleven.org. Link opent een externe pagina en johnblankensteinfoundation.nl. Link opent een externe pagina)
De Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid door de Verenigde Naties ingesteld in 2007. Deze dag heeft als doel wereldwijd gelijke kansen voor iedereen te bevorderen. Het gaat dan om thema’s als werkloosheid, sociale uitsluiting en armoede.
De Februaristaking op 25 en 26 februari 1941 was het grote protest tegen de beginnende jodenvervolging in Nederland. Duizenden mensen in Amsterdam en omgeving legden het werk neer. Op een aantal plekken in de stad vonden massa-betogingen plaats. Directe aanleiding tot de staking waren de eerste razzia's op de Amsterdamse joden.
De staking breidde zich vervolgens snel uit naar andere plekken in het land. De Februaristaking maakte nationaal en internationaal grote indruk. Het was een unieke daad van verzet en de enige staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied. En nog steeds een signaal waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is.
De Februaristaking wordt jaarlijks herdacht, sinds 1953 met een defilé langs het monument De Dokwerker in Amsterdam.
(bron: februaristaking.nl. Link opent een externe pagina en verzetsmuseum.org. Link opent een externe pagina)
Maart
Sinds begin deze eeuw is 1 maart de dag voor een compliment. De bedenker is Hans Poortvliet. Inmiddels omarmen heel veel landen deze dag en kunnen we spreken van een World Compliments Day.
Internationale Vrouwendag is de jaarlijkse viering die sociale, politieke en economische prestaties van vrouwen over de hele wereld eert.
Er wordt stil gestaan bij de voortgang die is geboekt op het gebied van gendergelijkheid. Het doel is aandacht te vragen voor thema's zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme
Een grote staking in 1908 van New Yorkse textielarbeidsters ging om een gelijk loon, betere arbeidsomstandigheden en een einde aan seksuele intimidatie op de werkvloer. In 1910 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens de Internationale Vrouwenconfentie in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag.
In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.
De negende maand van de Islamitische kalender vieren moslims Ramadan. Ramadan is voor moslims een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Eenheid en saamhorigheid staan centraal.
Ramadan is een belangrijke maand voor moslims. In deze periode wordt er gevast. Het vasten is een van de zuilen van de Islam. Tussen zonsopgang en zonsondergang vasten moslims overal ter wereld. Iedereen heeft een vast dagritme. Het vasten leert vooral medeleven te hebben met de armen en zelfbeheersing.
Het festival wordt op of rond 21 maart gevierd.. In 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 maart erkend als de Internationale Dag van Noroez en beschreven als een lentefeest van Perzische oorsprong.
Het feest wordt in onder meer Iran (Perzië), Koerdistan, Azerbeidzjan, Tadzjikistan en Afghanistan gevierd op de dag van de lentenachtevening. Op het noordelijk halfrond is dat het begin van de lente. In de genoemde landen is Noroez het grootste feest van het jaar. Het is de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen.
De Internationale Dag van het Geluk wordt wereldwijd gevierd. Het bestaat sinds 2012. Op deze dag wordt het 'gelukkigste land ter wereld' bekendgemaakt in het World Happiness Report. Nederland staat de afgelopen jaren in de top 10 van meest gelukkige landen.
21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika. Op deze datum in 1960 opende de politie het vuur op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid.
De gemeente Rotterdam besteedt elk jaar rondom deze dag aandacht aan racisme en discriminatie.
(bron: un.org. Link opent een externe pagina en wikipedia. Link opent een externe pagina)
Mensen met Downsyndroom worden op 21 maart wereldwijd in het zonnetje gezet. Ook is er speciale aandacht voor de mensen die hen zorg verlenen.
Het Downsyndroom betekent dat er in de lichaamscellen geen twee maar drie exemplaren van het 21ste chromosoom aanwezig zijn. Vandaar ook dat 21/3 is gekozen als datum voor Wereld Downsyndroom Dag.
(bronnen: Downsyndroom.nl. Link opent een externe pagina en Beleven.org. Link opent een externe pagina)
Wereld Poëziedag wordt jaarlijks gevierd op 21 maart. De dag is in 1999 uitgeroepen door UNESCO (de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur).
Doel is om lezen, schrijven, publiceren en onderwijzen van poëzie over de hele wereld te bevorderen.
Holi is een uitbundig feest waarop hindoes elkaar insmeren met gekleurd poeder en gekleurd water. Dat doen ze om verschillende redenen.
- Nieuwjaarsfeest: de hindoekalender ziet er iets anders uit en rond maart begint het nieuwe jaar.
- Lentefeest: Holi valt samen met het begin van de lente.
- Bezinningsfeest: het begin van de lente is een mooi moment voor bezinning.
- Familiefeest: je viert Holi natuurlijk met je dierbaren, je sluit het verleden af en maakt met z’n allen een nieuwe start.
- Feest van eenheid: door de kleuren ziet iedereen er hetzelfde uit en kun je geen onderscheid maken.
Tijdens Holi wordt het verhaal van prins Prahlad verteld. Dat laat zien dat het goede altijd het kwade overwint. Dit verhaal wordt één dag voor het Holifeest, tijdens Holika Dahan, herdacht. Dan steken hindoes een grote brandstapel in brand. De volgende ochtend, op de dag van Holi, wordt er met het as gespeeld.
Tijdens Holi wordt er ook met water, dat staat voor leven, gespeeld. Door iemand met gekleurd water te besprenkelen, wens je die persoon een kleurrijk leven toe en je zegt daarbij Shubh Holi! (bron: Stichting Ohm. Link opent een externe pagina)
Gedurende vierhonderd jaar werden ruim 15 miljoen mannen, vrouwen en kinderen slachtoffer van slavernij. Tegenwoordig wordt die periode gezien als de 'grootste misdaad tegen de mensenrechten in de geschiedenis'. Er zijn daarom verschillende dagen voor het herdenken van de slavenhandel, om stil te staan bij de lessen die we daaruit kunnen trekken, de gevaren van racisme te erkennen en om de vele slachtoffers te eren. Op 25 maart is het de Dag Ter Herinnering Van Slachtoffers Van De Slavernij En De Transatlantische Slavenhandel.
Goede Vrijdag' is de dag waarop Jezus aan het kruis stierf. Volgens de Bijbel vond de kruisiging plaats tussen acht en negen uur ’s ochtends. Dit gebeurde op de heuvel Golgotha, dichtbij de stad Jeruzalem. Deze gebeurtenis wordt in wereldwijde kerkdiensten herdacht. In de protestantse kerk wordt Goede Vrijdag gevierd met een ingetogen kerkdienst. In de Rooms Katholieke en Orthodoxe tradities zijn er uitgebreidere kerkceremonies. Voor de meeste mensen is Goede Vrijdag een werkdag. Scholen hebben eigen afspraken over een vrije dag.
bron: bijbel.eo.nl. Link opent een externe pagina
Bospolder-Tussendijken in Delfshaven werd op 31 maart 1943 per ongeluk aangevallen door Amerikaanse bommenwerpers. De bedoeling was om de scheepswerf en machinefabriek van Wilton-Fijenoord te vernietigen. Daar werden door de Duitse bezetter torpedolanceerbuizen voor onderzeeboten gefabriceerd. Door slecht zicht en harde wind misten veel bommen doel en kwamen terecht op de woonwijk.
Het bombardement kostte 428 Rotterdammers en Schiedammers het leven. Er vielen honderden gewonden en 16 duizend raakten dakloos. Achthonderd panden werden weggevaagd.
Het vergeten bombardement staat minder in het collectieve geheugen gegrift dan de verwoesting van het centrum op 14 mei 1940. Waarschijnlijk omdat het een vergissing van de geallieerden betrof. Pas sinds 2017 wordt het bombardement op Bospolder-Tussendijken herdacht.
De Internationale Dag van Transgendervisibiliteit is een dag om mensen bewust te maken van de discriminatie waar transgenders wereldwijd mee te maken hebben. De dag vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.
De dag is bedacht door activist Rachel Crandall uit de Amerikaanse staat Michigan en is ontstaan door een gebrek aan dagen die voor het bewustzijn van de situatie voor transgenders bestaan.
(bron: GSA Gender and Sexuality Alliance. Link opent een externe pagina)
Op zondag en maandag wordt Pasen gevierd. Pasen begint op de eerste zondag na de eerste volle maan, vanaf het begin van de lente. De opstanding van Jezus wordt gevierd nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Pasen is een belangrijke feestdag binnen het Christendom.
April
Binnen het christendom is Pasen een belangrijk feest. Gevierd wordt dat Jezus uit de dood is opgestaan.
Pasen is ook een lentefeest. Het was het einde van schaarste die heerste als wintervoorraden opraakten. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien, kuikens komen uit hun ei. Het ei is een symbool van nieuw leven.
Pasen duurt twee dagen.
(bron: www.beleven.org. Link opent een externe pagina en wikipedia. Link opent een externe pagina)
Overal ter wereld wordt deze dag aandacht gevraagd voor autisme. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds grijpen deze dag aan, om op te roepen tot meer openheid over dit onderwerp.
De Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede is om te laten zien hoe sport kan bijdragen aan verbroedering en vrede.
Sport is een fundamenteel recht en een krachtig instrument om sociale banden te versterken, ontwikkeling en vrede te bevorderen, met respect voor iedereen. Sport is dus niet alleen goed voor de gezondheid maar heeft ook een verbroederende rol in de maatschappij.
De World Health Organization (WHO) vraagt met de Wereldgezondheidsdag aandacht voor gezondheid. Door onder andere armoede en ondoelmatige gezondheidszorg ontstaan veel ziektes en problemen. Door deze items en bijbehorende taboes aandacht te geven op de Wereldgezondheidsdag hoopt de WHO deze bespreekbaar te maken. Er is veel ongelijkheid als het gaat om het ontvangen van goede gezondheidszorg. Sommige mensen leven een gezonder leven, en hebben toegang tot betere zorg, door waar ze geboren zijn en wat hun omstandigheden zijn.
De negende maand van de Islamitische kalender vieren moslims Ramadan. Ramadan is voor moslims een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Eenheid en saamhorigheid staan centraal.
Ramadan is een belangrijke maand voor moslims. In deze periode wordt er gevast. Het vasten is een van de zuilen van de Islam. Tussen zonsopgang en zonsondergang vasten moslims overal ter wereld. Iedereen heeft een vast dagritme. Het vasten leert vooral medeleven te hebben met de armen en zelfbeheersing.
Het einde van de vastenmaand ramadan vieren moslims met het Suikerfeest. Eid ‘Ul Fitr is de Arabische benaming van dit feest. Het is de eerste dag van de tiende maand, oftewel Sjawwal. Net als tijdens ramadan staat saamhorigheid centraal.
De dag begint met het ochtendgebed in de moskee en een familieontbijt. Tijdens het Suikerfeest bezoeken families elkaar en wordt uitgebreid gefeest met lekker eten en gezelligheid. Er staan veel zoete hapjes op tafel. Denk hierbij aan baklava en Turks fruit. Feestelijke kleding en cadeaus horen ook bij het eindigen van de vastenmaand. Er wordt veel gelezen uit de Koran, het heilige boek van de islam. Vrouwen versieren vaak hun handen met henna. Dit is een rode kleurstof, het staat voor geluk en voorspoed. Door 'Eid Mubarak' te zeggen wensen moslims elkaar een gezegend feest toe.
Meisjes tussen 10 en 15 jaar maken deze dag kennis met de bèta-, technische, ICT-bedrijven in Nederland. De meisjes gaan zelf aan de slag, ontmoeten vrouwen die werkzaam zijn in een technisch beroep en leren meer over technische werkzaamheden.
Veel talent gaat verloren omdat meisjes onbekend zijn met technische beroepen en opleidingen. Girlsday wil dit voorkomen door meisjes kennis te laten maken met technische bedrijven. Bedrijven krijgen steeds meer het besef dat genderdiversiteit op de werkvloer kan zorgen voor betere resultaten.
Girlsday komt oorspronkelijk uit Amerika. Inmiddels is het een groot succes in de VS en diverse landen binnen Europa.
Pesten heeft gevolgen voor iedereen: slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. Het is een probleem dat vele levens beïnvloedt.
Met elkaar kunnen we een veilige en ondersteunende omgeving creëren waarin pesten geen plaats heeft.
De landelijke Dag tegen Pesten wil ook bewustzijn creëren voor het feit dat pesten overal gebeurt: van scholen tot verzorgingstehuizen, werk...
Na de onafhankelijkheid van Indonesië, roept de Zuid-Molukse deelstaat haar onafhankelijkheid uit. De soevereiniteit werd door Indonesië echter niet erkend. Het Indonesische leger viel de Molukse hoofdstad Ambon binnen en wist deze te veroveren. In de zestien jaar die volgden was Indonesië verwikkeld in een oorlog met de Zuid-Molukken; tussen 1950 en 1966 vielen naar schatting 18.000 doden in de Indonesisch-Molukse oorlog. De Molukse president Chris Somoukil werd in 1966 opgepakt en geëxecuteerd.
De Nederlandse overheid liet tijdens de oorlog met Indonesië 4000 Molukkers die het Nederlandse leger in Indonesië hadden gediend naar Nederland komen. Het onderkomen van de Molukkers en het feit dat de Molukse Republiek niet werd erkend leidde tot spanningen tussen de Molukse gemeenschap en de Nederlandse regering.
Alles draait op deze dag om zichtbaarheid van vrouwen die op vrouwen vallen. Lesbian Visibility Day geeft lesbische vrouwen een platform om over hun ervaringen te praten en waar zij tegen aanlopen in het dagelijks leven.
DJ Ritu , een bekende LGBTQ+ activist over de speciale dag: 'Lesbian Visibility Day is een viering waarop we kunnen genieten van wie we zijn. Een dag om trots uit de kast te zijn, stralend als vrouwen die contact maken met andere vrouwen. Elke dag zou zo moeten zijn.' In Amerika bestaat de dag sinds 2008. Inmiddels wordt de dag wereldwijd gevierd.
Voorheen Prinsessedag en Koninginnedag, tegenwoordig noemen we het Koningsdag. Prinsessedag was een nationale feestdag in teken van prinses Wilhelmina. Toen Wilhelmina koningin werd, veranderde de dag in Koninginnedag. De koninginnen Juliana en Beatrix besloten dit in stand te houden. Inmiddels was de laatste Koninginnedag in 2013.
Nationale feestdag
Koningsdag is tegenwoordig de nationale feestdag ter ere van de koning. De meeste mensen zijn vrij op Koningsdag. De dag valt op de verjaardag van koning Willem-Alexander; behalve als het zondag is. In dat geval is het een dag eerder.
Vrijmarkt
De koning brengt elk jaar een bezoek aan één of meerdere gemeenten. De feestdag kent verder traditioneel veel vrijmarkten en mensen dragen vaak oranje kleding. Op de vrijmarkten staat op straat handelen zonder vergunning vrij. Amsterdam trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers. Op de avond voor Koningsdag, Koningsnacht, gaan al veel mensen uit.
Koningsspelen
Op scholen vinden sinds 2013, op de laatste vrijdag voor Koningsdag, de Koningsspelen plaats. Dit is een sportdag op school. De dag wordt geopend met een Koningsontbijt op elke school. De koning geeft meestal op één van de scholen in Nederland het startsein van de sportdag.
(bron: www.wettelijke-feestdagen.nl. Link opent een externe pagina)
Mei
In 1890 vond de eerste viering plaats van de Dag van de Arbeid. In zowel Amerika als in Europa gingen arbeiders de straat op. Ze streefden naar achturige werkdagen en betere arbeidsvoorwaarden. Ook in Nederland werd gedemonstreerd. De demonstraties groeiden uit tot een traditie.
In veel landen is de Dag van de Arbeid een vrije dag. In Nederland is dat niet het geval, met uitzondering van Caribisch Nederland. Veel vakbonden en socialistische organisaties besteden echter wel aandacht aan de dag.
Persvrijheid is de ultieme vrijheid om alles te mogen zeggen en schrijven wat je wilt. In Nederland is persvrijheid tegenwoordig eigenlijk vanzelfsprekend. Op veel plaatsen in de wereld is dit nog niet het geval. Op 3 mei dag staan we in Nederland stil bij ons recht op persvrijheid en bij de landen waar dit beter kan.
In slechts een vijfde van de wereld geldt totale persvrijheid. In veel landen kunnen journalisten de waarheid niet melden, hier is sprake van censuur. Voordat er nieuws wordt gepubliceerd wordt er controle uitgeoefend en zo nodig gewijzigd. Oftewel, een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Als een journalist zich in deze landen niet houdt aan decensuur zijn de gevolgen ernstig. Soms zo erg dat ze gevangen worden genomen of vermoord.
3 Mei is gekozen voor deze dag vanwege de ondertekening van het verdrag van Windhoek in 1991. Op deze dag tekenden enkele Afrikaanse kranten voor meer persvrijheid. Tijdens de Dag wordt de Guillermo Cano Wereldpersvrijheidsprijs uitgereikt. De prijs is genoemd naar de Colombiaanse journalist Guillerma Cano. Hij werd vermoord in 1986 omdat hij kritisch schreef over de gewelddadige drugsoorlogen in het land.
Heel Nederland herdenkt op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven tijdens oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. Iedereen is tussen 20.00 en 20.02 twee minuten stil. Na de twee minuten zijn er vaak nog activiteiten. Dan worden er kransen en bloemen gelegd. De Nederlandse vlag hangt halfstok van 18.00 tot zonsondergang. Kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert de nationale herdenking die plaats vindt op de Dam in Amsterdam. Er worden kransen gelegd bij het nationaal monument door onder meer het staatshoofd en de minister president.
In 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. De overheid koos voor deze datum omdat de Duitsers toen de strijd opgaven. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. We staan stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Bevrijdingsdag begint ieder jaar in een andere provincie. Een bekende Nederlander houdt de 5 mei-lezing over het thema van dat jaar. Daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit is het startsein voor alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten. Door het hele land zijn er activiteiten georganiseerd.
De verjaardag van de historische Schuman-verklaring. We vieren de vrede en eenheid in Europa. In 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse Robert Shuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Deze ideeën zouden een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar maken.
Schuman was tot het idee gekomen om een Europese instelling op te richten. De instelling zou de samengevoegde productie voor kolen en staal beheren. Minder dan een jaar later was het oprichtingsverdrag een feit. Zijn voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot de Europese Unie.
In heel Europa en elders in de wereld vinden verschillende activiteiten en evenementen plaats op Europadag. Duizenden mensen nemen deel aan rondleidingen, debatten, concerten en andere evenementen die nog eens duidelijk maken hoe belangrijk de EU is.
Op Hemelvaartsdag of 's Heren Hemelvaart (Latijn: Ascensio Domini) wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus is ‘opgevaren’ naar God, zijn vader in de hemel. Negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood. De viering is onderdeel van de paascyclus en daarin telt Hemelvaartsdag als de veertigste paasdag. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland.
Moederdag wordt elk jaar op de tweede zondag van mei gevierd. Deze traditie is overgewaaid uit de Amerika. In Nederland wordt deze dag sinds ongeveer 1925 gevierd. De achterliggende gedachte - en zeer traditionele gedachte - is dat dat de moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend hebben gehouden, op deze ene dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden. Vaak krijgen moeders op deze dagen een ontbijtje op bed en een cadeautje of een bos bloemen. Volwassen vrouwen gaan op deze dag ook vaak nog op bezoek bij hun moeder. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag in mei is een traditie in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika.
Dit jaar op 14 mei is het 84 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam werd verwoest door het Duitse bombardement. 90 vliegtuigen laten de bommen vallen. Na vijf dagen strijd is Rotterdam in een uitzichtloze situatie. Kort na het bombardement geeft heel Nederland zich over, bang dat de Duitsers hetzelfde gaan doen bij steden als Amsterdam en Utrecht.
Op 14 mei herdenkt Rotterdam jaarlijks het Duitse bombardement. De herdenking vindt plaats in Rotterdam bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ op Plein 1940. Voor de herdenking wordt ieder jaar een speciaal programma samengesteld.
Op 15 mei vieren de Verenigde Naties de Internationale dag van het gezin (International Day of Families). Er bestaan veel meer gezinssamenstellingen dan enkel de traditionele. De relatie tussen familieleden of vrienden wordt deze dag gevierd.
De Internationale dag tegen homofobie en transfobie staat voor ‘een wereldwijde viering van seksuele en genderdiversiteit’. IDAHOT vraagt wereldwijd aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.
Op 17 mei in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorgansiatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Daarvoor werd homoseksualiteit gezien als een psychische aandoening.
Een Canadese organisatie organiseerde in 2003 voor het eerst IDAHOT. Tegenwoordig is het een internationale dag met verschillende activiteiten over de wereld.
Een christelijk feest waarbij de gelovigen vieren dat ze de heilige geest ontvangen. Pinksteren gaat over dat iedereen de boodschap van Jezus begrijpt. Het feest wordt vijftig dagen na Pasen gevierd, dit is dan ook de betekenis van het woord. Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè, dit betekent vijftig.
Pinksteren staat ook voor het geboortefeest van de kerk. De leerlingen van Jezus durfden de wereld in te gaan. Zo ging het verhaal van Jezus de wereld over. Mensen raakten geïnspireerd door het verhaal en vertelden het verder.
Pinksteren duurt twee dagen. Eerste pinksterdag valt op een zondag, de dag erna wordt ook wel pinkstermaandag genoemd. Tweede pinksterdag is in Nederland ook een feestdag waarop de meeste mensen vrij zijn. Omdat het een lang weekend is vinden er vaak activiteiten plaats. Denk aan de Roparun, foodfestivals of Pinkpop.
De Verenigde Naties hebben 21 mei als Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling uitgeroepen na de ‘Universal Declaration on Cultural Diversity’ in november 2001. Op de Werelddag voor Culturele Ontwikkeling wordt aandacht gevraagd voor de waarde van culturele diversiteit en het belang een harmonieuze samenleving.
Over de hele wereld herdenken Boeddhisten de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha. De verjaardag van de Boeddha (Vesakha Puja) valt op de eerste volle maan van de zesde maand in de maankalender.
Volgens de historische verhalen werd de koningszoon de Boeddha, geboren op de volle maan van Wesak in 624 v. Chr. Hij zou toen zijn verlichting bereiken. Na duizend volle manen zou hij op tachtigjarige leeftijd sterven tijdens dezelfde volle maan van Wesak. Theravada-boeddhisten nemen zijn sterfdag als beginjaar voor hun jaartelling.
Boeddha Dag wordt gezien als een vrolijke dag. Boeddhisten vieren de dag met een tempeldienst. Ze versieren Boeddhabeelden met lichtjes en kaarsen om de verlichting te vieren. Er worden Wesak-kaarten naar elkaar verstuurd en het huis wordt versierd met bloemen.
(bron: https://www.beleven.org/feest/wesak. Link opent een externe pagina)
Juni
Ouders zetten zich dag in dag uit in voor hun kinderen en spelen een belangrijke rol bij de opvoeding. Daarom heeft de Verenigde Naties deze dag ingesteld, om alle ouders over de hele wereld tegelijkertijd te eren voor de toewijding aan hun kinderen.
Albinisme is een genetische afwijking in het DNA. Er is een gebrek aan pigment (melanine) waardoor de huid vaak heel licht is en een verhoogd risico op huidkanker bestaat. Er zijn verschillende typen albinisme, er zijn typen die voorkomen in de huid, haren en ogen of die alleen voorkomen in de ogen. Personen met albinisme zijn (bijna) altijd slechtziend, hebben nystagmus (wiebelogen) en/of zien geen diepte en vaak hebben ze fotofobie. Helaas hebben personen met albinisme naast deze fysieke problemen ook vaak te maken met vormen van uitsluiting en onbegrip.
Jaarlijks wordt op 13 juni Albinism Awareness Day gevierd om aandacht te vragen voor de problemen waar personen met albinisme mee te maken krijgen. Daarbij overheden en organisaties op te roepen actie te ondernemen tegen discriminatie en zich in te zetten voor inclusie op scholen, werk en de publieke ruimte. Het is ook een dag om het albinisme te vieren, te vieren dat mensen met albinisme uniek en bijzonder zijn en dat iedereen uniek is en mag zijn.
Op 13 juni 2013 stond een resolutie op de agenda van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties die opriep de rechten van personen met albinisme te beschermen. Uiteindelijk riep in 2014 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 13 juni uit tot Internationale dag van het Albinisme.
De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen, gezonde, moslim die hier het geld voor heeft in ieder geval één keer in zijn/haar leven moet verrichten. Voor moslims die om gezondheidsredenen de bedevaart niet kunnen doen, of hier geen geld voor hebben, is de Hadj niet verplicht. Wel mag iemand die zelf de Hadj al gedaan heeft in naam van iemand gaan die dit zelf niet kan. Dit kan zelfs namens een overledene.
Islamitische kalender
De Hadj gaat ieder jaar in de laatste maand van de islamitische kalender van start. De moslimbedevaart duurt zeven dagen en bestaat uit allerlei rituelen. De Kaäba staat centraal. Dit is 'het huis van god op aarde': een leeg, vierkant gebouw waar een kleed met geborduurde Koranteksten op ligt. Als ritueel lopen moslims hier zeven keer omheen. Verder drinken ze heilig water en mediteren ze op de vlakte van Arafat. Ook gooien ze stenen naar een muur, om te laten zien dat ze de duivel kunnen weerstaan.
Moslims die de Hadj vervuld hebben mogen zich nu Hadji noemen: een moslim die de pelgrimstocht naar Mekka heeft afgelegd.
Ouderenmishandeling is huiselijk geweld dat zich richt op mensen van 65 jaar of ouder. Hieronder vallen bijvoorbeeld fysieke of psychische mishandeling maar ook verwaarlozing of financiële uitbuiting.
Veel mensen zijn niet bekend met dit probleem omdat zij het zich niet kunnen voorstellen. Toch krijgt 1 op de 20 thuiswonende 65-plussers ooit te maken met ouderenmishandeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).
Toch komt het voor in de realiteit. Om die reden is 15 juni uitgeroepen tot dag tegen ouderenmishandeling om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ouderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn.
Stichting Vluchteling organiseert al 10 jaar deze sponsorloop. Duizenden deelnemers uit verschillende provincies doen mee. In de nacht wordt er tussen 10 en 40 kilometers gelopen. Het doel is om een hoog bedrag op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen. Ook wordt er op een positieve manier aandacht gevraagd aan vluchtelingen wereldwijd. In 2019 is door de 5.700 lopers 1,6 miljoen euro opgehaald.
Ook vanuit Rotterdam zou er dit jaar een route zijn naar Den Haag. Door het coronavirus kan de sponsorloop helaas niet fysiek doorgaan. Omdat vluchtelingen(kampen) juist nu noodhulp nodig heeft, zal de sponsorloop digitaal doorgaan. Met de NVDV-app kan je in eigenomgeving lopen en sponsors werven.
(bron: nachtvandevluchteling.nl. Link opent een externe pagina)
Neurodiversity Pride Day is een jaarlijkse Pride-dag, om degenen met een neurodivergente geest te vieren en hoe de uniekheid van elk neurodivergent individu waarde en schoonheid toevoegt aan een anders Neurotypische-planeet. Het is minder een dag voor het creëren van 'bewustzijn', maar meer een dag van 'viering, acceptatie en waardering'. De dag wordt sinds 2018 gevierd.
Het Offerfeest is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de twaalfde maand van de islamitische kalender. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap.
Met het vieren van het Offerfeest herinneren moslims zich dat de profeet Ibrahim gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahim om zijn zoon Ismaël te offeren. Om zo te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.
Het Offerfeest markeert ook het einde van de bedevaart naar Mekka (de Hadj). De dag voorafgaand aan het Offerfeest is een dag van bezinning, vasten en liefdadigheid.
Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Gay Pride Parade, die in 1977 voor het eerst werd gehouden en jaarlijks in telkens een andere stad plaatsvindt. Deze thema- en feestdag heeft naast ontmoeting, feestelijkheid en zichtbaarheid ook een emancipatoir, demonstratief en politiek karakter.
Vaderdag wordt wereldwijd gevierd om vaders in het zonnetje te zetten. Wereldwijd vindt deze feestdag op andere data plaats en is er niet één aangewezen dag waarop alle landen de feestdag tegelijk vieren. Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders over de hele wereld. Hoewel de inhoud van de dag per land en regio verschilt heeft het wereldwijd één ding gemeen: op deze dag wordt het vaderschap en de vaderrol gevierd door de rest van het gezin.
Haatspraak komt helaas vaak voor en kan turbulentie brengen aan de vrede en ontwikkeling. De Verenigde Naties (VN) doet zijn best om racisme, xenofobie, antisemitisme, vrouwenhaat, en anti-moslim haat tegen te gaan met The Plan of Action. Die werd op 18 juni 2019 gelanceerd door António Guterres, Secretaris-generaal van de VN.
Wereld Vluchtelingendag werd in 2001 voor het eerst georganiseerd en wordt sindsdien ieder jaar op 20 juni gehouden. Tienduizenden mensen uit de hele wereld nemen die dag de tijd om vluchtelingen wereldwijd in de kijker te zetten. De reden dat mensen vluchten heeft vaak te maken met oorlog, honger en armoede. Ze zijn opzoek naar veiligheid en een betere toekomst.
Deze jaarlijkse herdenking wordt kracht bijgezet met allerlei evenementen in ruim 100 landen, waaraan vertegenwoordigers van overheden, humanitaire hulpverleners, beroemdheden, burgers en gevluchte personen zelf deelnemen.
In Rotterdam wordt woensdag 30 juni de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht.
Met 21 kanonschoten en door de Emancipatiewet werd op 1 juli 1863 de afschaffing van slavernij ingeluid in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Toch kregen tot slaaf gemaakten niet onmiddellijk hun vrijheid terug. Zij moesten onder zware omstandigheden nog tien jaar voor hun voormalige eigenaren werken. Onder toezicht van de staat. Daarom wordt meestal niet 1863, maar 1873 genoemd als het jaartal van de werkelijke afschaffing van de slavernij.
Roze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Gay Pride Parade, die in 1977 voor het eerst werd gehouden en jaarlijks in telkens een andere stad plaatsvindt. Deze thema- en feestdag heeft naast ontmoeting, feestelijkheid en zichtbaarheid ook een emancipatoir, demonstratief en politiek karakter. Dit jaar is de Roze Zaterdag in Groningen.
Juli
Tijdens Keti Koti vieren wij de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Keti Koti, spreek uit: [kittie’kottie], betekent letterlijk Ketenen Gebroken.
Op steeds meer plekken in Rotterdam en Nederland wordt aandacht geschonken aan de herdenking en de viering. Kijk op verbrokenketenen.nl. Link opent een externe pagina welke activiteiten er dit jaar zijn.
Op Curaçao wordt jaarlijks op 2 juli de ‘Dag van het Volkslied en de Vlag’ (Dia di Himno i Bandera) gevierd. Naast officiële plechtigheden in de ochtend zijn er ook sportwedstrijden, opvoeringen en kinderactiviteiten.
Tijdens Dia di Himno i Bandera viert Curaçao dat op 2 juli 1951 de Eilandsraad voor de eerste keer bijeenkwam. In 1984 is deze dag uitgeroepen tot 'Dia di Bandera' (Dag van de Vlag). Op deze dag hangt op veel plekken de vlag van Curaçao uit.
(bron: Comité Koninkkrijksrelaties. Link opent een externe pagina)
Het Islamitisch Nieuwjaar (Muharram) is de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de islamitische kalender. Muharram is niet alleen de naam van de eerste dag, maar ook van de eerste maand van de islamitische kalander.
Muharram begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang, na het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Dit jaar is dat op woensdagavond 19 augustus 2020. Tijdens het Islamitisch Nieuwjaar herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 na Christus de stad Mekka verlieten en naar Medina migreerden. Muharram brengen moslims door met extra gebeden, lofzang en het hardop voorlezen van de Koran.
Internationale Non-Binaire Dag wordt elk jaar gevierd op 14 juli en is bedoeld om het bewustzijn te vergroten en zich te organiseren rond de problemen waarmee non-binaire mensen over de hele wereld worden geconfronteerd. De dag werd voor het eerst gevierd in 2012.
In 2009 werd 18 juli, de geboortedag van Nelson Mandela (1918 - 2013) uitgeroepen tot internationale 'Nelson Mandela-dag'.
De dag is meer dan alleen maar een viering. Wereldwijd worden mensen opgeroepen zich op Nelson Mandela-dag in te spannen voor de wereldvrede, door 67 minuten belangeloos hulp te verlenen aan anderen. 67 minuten, omdat Nelson Mandela zich in zijn leven 67 jaar heeft ingezet voor mensenrechten en gelijkheid voor iedereen.
De dag staat in het teken van het veranderen van de wereld, precies zoals Nelson Mandela dat elke dag deed. Door iedere dag een beetje tijd te geven aan het maken van een verandering die dicht bij je hart ligt, of door een beetje tijd te geven om een verschil te maken in het leven van iemand anders, kun je beginnen de wereld om je heen te veranderen.
Op de Internationale Dag van de Vriendschap staat de vriendschap tussen mensen, relaties tussen landen, culturen en individuen centraal. Het idee achter deze dag is om de dialoog tussen beschavingen te bevorderen, maar ook het bevorderen van de solidariteit, wederzijds begrip en verzoening. Deze dag staat voor bruggen bouwen en stappen zetten richting wereldvrede.
Bijna elk land in de wereld heeft te maken met mensenhanden. Als land van herkomst, van doorvoer of als eindbestemming voor de slachtoffers. Dit wordt ook wel de moderne slavernij genoemd. Om meer bewustwording de creëren en aandacht te vragen voor dit zware onderwerp hebben de VN 30 juli ingesteld als werelddag tegen de mensenhandel. Ook is deze dag er om meer begrip te kweken voor de situatie van de slachtoffers van mensenhandel en voor de bevordering en bescherming van hun rechten.
Vanuit Loods 24 zijn op 30 juli 1942 de deportaties begonnen van Rotterdammers en Joden van de Zuid-Hollandse eilanden. De 'Muur' is een gedeelte van de muur die rondom het terrein stond waarbinnen Loods 24 zich bevond. Het Joods Kindermonument noemt alle 686 namen van Rotterdams Joodse kinderen tot en met 12 jaar die werden gedeporteerd en vermoord.
Bijna elk land in de wereld heeft te maken met mensenhandel. Als land van herkomst, van doorvoer of als eindbestemming voor de slachtoffers. Dit wordt ook wel moderne slavernij genoemd. Om meer bewustwording te creëren en aandacht te vragen voor dit zware onderwerp hebben de VN 30 juli ingesteld als werelddag tegen de mensenhandel. Ook is deze dag er om meer begrip te kweken voor de situatie van de slachtoffers van mensenhandel en voor de bevordering en bescherming van hun rechten.
Augustus
Elk jaar op 7 augustus is het wereldwijd Transgenderrechtendag. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor en kennis te delen over transmannen en -vrouwen en non binaire personen. Zij krijgen namelijk nog veel te vaak te maken met onbegrip, een ongelijke behandeling en/of discriminatie en zelfs geweld.
Op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie (overgave) van Japan, waarmee in 1945 de Tweede Wereldoorlog voor Nederland definitief ten einde kwam. Bij de plechtigheid worden alle burger- en militaire slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de oorlog.
Nederland wordt bevrijd op 5 mei 1945. Maar op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië nog geen bevrijding. De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-Indië duurt nog maanden. Pas op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog in dit gebied door de overgave van Japan. De aandacht van de Nationale Herdenking op 4 mei gaat vooral uit naar de gevolgen van de oorlog tegen nazi-Duitsland. Omdat de geschiedenis van de mensen met een Indische oorlogsachtergrond zó anders is verlopen, sluiten de activiteiten op 4 en 5 mei onvoldoende aan bij de behoeften van deze groep. Daarom is er op 15 augustus een aparte herdenkingsdag.
Maria Tenhemelopneming of Maria Assumptie wordt in de Katholieke Kerk jaarlijks gevierd op 15 augustus. In het Nederlands taalgebied wordt het feest in de volksmond ook wel Maria Hemelvaart genoemd. Herdacht wordt dat Maria, de moeder van Jezus, aan het einde van haar aardse leven door God in de hemel werd opgenomen. Spreken van een hemelvaart is dus minder correct, omdat Maria niet op eigen kracht 'opsteeg', maar door God aan de aardse werkelijkheid werd onttrokken. Dit geloofsgegeven is voor de Katholieke Kerk zo belangrijk dat Maria Tenhemelopneming net als Kerstmis een liturgisch hoogfeest is.
Dia di lucha pa libertat (de dag van de strijd voor vrijheid) wordt ook wel Dia di Tula genoemd. Het is de jaarlijkse herdenking en viering van Tula, nationale held van Curacao en internationaal bekend als leider van de slavenopstand op Curacao in 1795. Dit jaar organiseert het Ninsee samen met Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst en Stadsarchief Rotterdam, de Tula Lezing in Rotterdam. De lezing is een eerbetoon aan de Curaçaose verzetsstrijder Tula, wiens gedachtegoed een blijvende bron van inspiratie is. De waarden en het leven van Tula worden jaarlijks op 17 augustus herdacht, geëerd en gevierd tijdens de Tula Lezing en het Tula Herdenkingsconcert.
(bron: Dia di Tula 2024 - History Matters. Link opent een externe pagina)
17 augustus is de nationale feestdag van Indonesië. Op deze dag wordt gevierd dat in 1945 het Indonesische volk onafhankelijk werd verklaard.
Achtergrond
Indonesië was 300 jaar lang een kolonie van Nederland. Op 17 augustus 1945 riep de archipel haar onafhankelijkheid uit. Maar Nederland erkende de zelfstandigheid pas in 1949, na een bloederige strijd van vier jaar. In 2005 aanvaarde Nederland uiteindelijk dat Indonesië niet in 1949, maar in 1945 een eigen land werd.
Raksha Bandhan is een feestdag binnen het hindoeïsme en valt jaarlijks op de volle maan in Sravana (meestal in augustus). Het is een feest voor broers en zussen. De zus zoekt haar broers op en bindt een beschermkoord om zijn pols. Vervolgens geeft de broer een cadeautje aan zijn zus. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken. Deze dag is ook bekend onder de naam Rakhi.
September
De Internationale Dag van de Liefdadigheid werd uitgeroepen door de Algemene Vergadering van de VN in 2012 ter herinnering aan de sterfdag van Moeder Teresa. Liefdadigheid draagt bij tot de bevordering van de dialoog, de solidariteit en het wederzijds begrip tussen mensen. Op de Internationale Dag van de Liefdadigheid nodigen de Verenigde Naties alle lidstaten en alle internationale en regionale organisaties uit om liefdadigheid aan te moedigen, onder andere door middel van onderwijs en bewustmakingsactiviteiten.
Moeder Teresa (26 augustus 1910 - 5 september 1997) was een Rooms-katholieke zuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en in 1979 winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Zij zette zich in voor de armste mensen in India.
Tijdens de Wereld Alfabetiseringsdag (Internationale Dag tegen Ongeletterdheid / International Literacy Day) wordt er wereldwijd aandacht besteed aan analfabetisme.
Achtergrond
Voor veel mensen gaat lezen en schrijven automatisch. Maar er is ook een grote groep mensen die hier veel moeite mee heeft. In Nederland maken we onderscheid tussen analfabeten en laaggeletterden. Een analfabeet is iemand die niet kan lezen, spellen en schrijven. Laaggeletterden kunnen wel lezen en schrijven, maar niet voldoende om goed mee te kunnen doen in de samenleving. In Nederland zijn er 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden.
(bronnen: beleven.org. Link opent een externe pagina / lezenenschrijven.nl. Link opent een externe pagina)
De Internationale Dag van de Vrede bestaat al sinds 1981. Tijdens deze dag roepen de Verenigde Naties wereldwijd op tot wapenstilstanden en geweldloosheid. In 2020 heeft de Internationale dag van de vrede het thema “Shaping Peace Together”.
(bronnen: mensenrechten.nl. Link opent een externe pagina / www.un.org. Link opent een externe pagina)
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer dag. Het thema van dit jaar is ‘Samen op pad’. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.
(bron: alzheimer-nederland.nl. Link opent een externe pagina)
23 september is Bi Visibility Day. Wereldwijd worden op of rond die dag activiteiten georganiseerd om biseksualiteit zichtbaar te maken en daar aandacht voor te vragen.
Bi Visibility Day werd voor het eerst gehouden in 1999 in de Verenigde Staten en is een idee van de bi-activisten Wendy Curry, Michael Page en Gigi Raven Wilbur.
Het doel van Bi Visibility Day is het verhogen van de zichtbaarheid van en het bestrijden van vooroordelen over mensen die op meer dan één gender kunnen vallen in de samenleving als geheel, maar zeker ook binnen lhbti+ gemeenschappen!
De Dag van de Thuiszorg bestaat sinds 1990 en is in het leven geroepen door de brancheorganisatie. De dag is er om extra aandacht te vragen voor de thuiszorg. Thuiszorgmedewerkers worden op deze dag in het zonnetje gezet.
Burendag is de dag waarop buren jaarlijks gezellig samenkomen. Je buurt wordt gezelliger als je elkaar kent, maar buurten worden op deze manier ook socialer en veiliger. Voor Burendag kun je een leuke activiteit bedenken om samen met de buurt uit te voeren; klussen en tuinieren, spelletjesdag, bingo, samen eten. Op de website van Burendag vind je genoeg leuke voorbeelden om inspiratie op te doen om een leuke Burendag met jouw buurt te organiseren.
Werelddovendag wordt door de dovenwereld in Nederland en België gevierd op de laatste zaterdag van september. Deze dag werd in 1958 voor het eerst gelanceerd door de World Federation of the Deaf (WFD) onder de naam International Day of the Deaf.
Werelddovendag is er om meer bekendheid te geven aan doofheid en gebarentaal, op te komen voor de rechten en belangen van doven, doven te informeren via presentaties en infostands, en de dovengemeenschap de gelegenheid te geven tot sociaal netwerken.
Tijdens deze dag staat het belang van een gezonde leefomgeving voor iedereen centraal. Een gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, die uitnodigt tot gezond gedrag en waar de druk op de gezondheid zo laag mogelijk is.
Oktober
Op 1 oktober 2019 vond de eerste Diversity Day plaats onder het motto 'Jezelf zijn werkt'. Deze dag van verbondenheid laat zien dat een mix van mensen met een verschil in culturele afkomst, seksuele oriëntatie, leeftijd, gender of arbeidsvermogen positief is.
Op Diversity Day organiseren deelnemende bedrijven zelf een eigen activiteit in het teken van diversiteit en inclusie. De invulling bepaalt het bedrijf zelf. Denk bijvoorbeeld aan een training, lunch of evenement. De gemeente Rotterdam besteedt het hele jaar aandacht aan diversiteit en inclusie en doet ook mee aan Diversity Day.
Rosj Hasjana of Rosj haSjana (Hebreeuws voor 'hoofd van het jaar') is het Joodse nieuwjaar.
Het Joodse nieuwjaar een rustig en serieus feest. Joden gaan na welke dingen ze goed hebben gedaan en welke verkeerd. Ze proberen hun fouten recht te zetten en ruzies bij te leggen. Ook sturen ze elkaar kaarten met de wens: 'Moge je worden ingeschreven voor een goed en zoet jaar'. Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten, zoals stukjes appel met honing.
Bij orthodoxe Joden is het gebruikelijk om op de middag van Rosj Hasjana tasjliech uit te voeren. Men gaat hiervoor naar stromend water, het liefst met levende vissen erin, en gooit vanuit de kledingzakken broodkruimels in het water onder het opzeggen van een gebed. Tasjliech betekent letterlijk wegwerpen, en staat symbool voor het verwijderen van slechte dingen, zonden en slechte gedachten.
(bron: wikipedia.nl. Link opent een externe pagina & weetwatjeviert.nl. Link opent een externe pagina)
Dierendag (ook wel Werelddierendag) is een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan dieren en hun rechten.
Achtergrond
De datum van Dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930.
De Nationale Ouderendag vindt jaarlijks plaats op de eerste vrijdag van oktober. Tijdens deze dag worden zoveel mogelijk ouderen in het zonnetje gezet. Veel ouderen hebben een wens die ze moeilijk alleen kunnen vervullen. Bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn of lastig op pad kunnen. Vaak gaat het om kleine wensen, zoals nog eenmaal het ouderlijk dorp bezoeken, een kroket uit de muur trekken, samen op pad of herinneringen ophalen op het strand. Op Nationale Ouderendag vervult Het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers duizenden van deze wensen.
(bronnen: ouderenfonds.nl. Link opent een externe pagina, beleven.org. Link opent een externe pagina)
Een leraar maakt een grote impact, en dat wordt gevierd. Tijdens de dag van de leerkracht, worden docenten in het zonnetje gezet door het schoolbestuur, leerlingen en collega’s.
Ieder jaar wordt er een verkiezing gehouden om de beste leerkracht in het primair, voortgezet, en speciaal onderwijs te bekronen.
Tijdens de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid wordt er aandacht gevraagd voor toegankelijkheid. Juist omdat dit op veel plekken nog ontbreekt. Er worden activiteiten georganiseerd rondom toegankelijkheid. Ook tonen bedrijven, verenigingen en organisaties in heel Nederland hoe je toegankelijk kunt zijn voor mensen met een beperking.
(bron: weekvandetoegankelijkheid.nl. Link opent een externe pagina)
Op 10 oktober 2010 werd Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds die datum wordt deze dag jaarlijks uitbundig gevierd tijdens de Dag van Curaçao (Dia di Pais Kòrsou).
Jom Kippoer (Yom Kippur) is de heiligste dag van het joodse jaar. Jom Kippoer heet ook wel de Grote Verzoendag.
Achtergrond
Op deze dag vragen Joden aan God vergiffenis voor de fouten die zij hebben gemaakt. Voor de dag begint hebben ze zich bij vrienden, familieleden en kennissen verontschuldigd en vergeving gevraagd. Zo hebben ze er alles aan gedaan om nare gevoelens die mogelijk zijn ontstaan weg te nemen.
Op Jom Kippoer wordt er gevast (eten en drinken is verboden). Er wordt niet gelopen op schoenen die gemaakt zijn van leer en mannen en vrouwen raken elkaar niet aan. Ook is het voor Joden verboden om zich tijdens deze dag te wassen. Gelovigen zijn een groot deel van de dag in de Synagoge voor gebeden. Er wordt witte kleding gedragen, dit staat voor puurheid en onschuld. Aan het einde van Jom Kipoer wordt er op de sjofar geblazen. Dit is een blaasinstrument gemaakt van de hoorn van een ram. De dag van vasten en gebed is dan voorbij.
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.
(bronnen: mensenrechten.nl. Link opent een externe pagina, beleven.org. Link opent een externe pagina)
15 oktober werd in 1970 door de Wereld Blinden Unie (destijds "Internationaal Verbond der Blinden") uitgeroepen tot Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het hulpmiddel waardoor personen met een visuele handicap zich dagelijks op een zelfstandige manier kunnen verplaatsen. De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid.
De Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (Wereldarmoededag, of Werelddag van verzet tegen extreme armoede) wordt jaarlijks over de hele wereld gevierd op 17 oktober. Ook in Nederland is er nog steeds sprake van armoede. Vaak gaat het om verborgen armoede. Op Wereldarmoededag staan we stil bij het feit dat bijna 1 miljoen mensen in Nederland dagelijks de gevolgen van armoede ondervinden.
(bronnen: armoedefonds.nl. Link opent een externe pagina, wikipedia.org. Link opent een externe pagina)
Op 24 oktober 1945 ontstond de VN nadat een meerderheid van de oorspronkelijke leden het lidmaatschap aanvaardde door akkoord te gaan met het VN-Handvest. Bijgevolg wordt 24 oktober wereldwijd gevierd als Internationale Dag van de Verenigde Naties.
De filosoof Desiderius Erasmus werd op 28 oktober 1466 geboren in Rotterdam. Daarom wordt in Rotterdam elk jaar zijn verjaardag gevierd.
Achtergrond
Niet alleen de verjaardag van Erasmus wordt gevierd. Het uitbrengen van Lof der zotheid wordt elke eerste dag van april herdacht en er is jaarlijks op 11 juli (zijn sterfdatum) de 'Nacht van Erasmus'. Om in zijn geboorteplaats de invloed van Erasmus in de huidige tijd blijvend te belichten werd in 2010 het 'Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam' opgericht. In 2016 is op het Grotekerkplein ter markering van de plaats van zijn geboortehuis het Erasmusmonument gerealiseerd.
Steden maken deel uit van de moderne beschaving, elk land op de planeet heeft een stad. Vanuit die stad vinden belangrijke activiteiten plaats en worden belangrijke beslissingen genomen. Er zijn ongeveer 4,416-steden in de wereld met miljarden inwoners die er werken en wonen. Elk jaar viert de wereld een Internationale Steden Dag, deze dag is ingesteld door de Verenigde Naties.
November
Divali is een vrolijk hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Bij het Divalifeest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen: het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid. Divali wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges, waar ze dan een religieus bad nemen: een Ganga-nahan.
Allerheiligen is een christelijke feestdag waarop alle heiligen (ruim honderdduizend) van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht. Een heilige is een titel die in het christendom wordt toegekend aan overleden personen die bijzonder integer en gelovig hebben geleefd. Bij de viering in de kerk wordt tijdens deze dag het thema van het einde der tijden behandeld. Er worden missen opgedragen aan alle heiligen en kerkhoven bezocht. Het leven van de heiligen die in de hemel verblijven wordt herdacht en als voorbeeld gesteld voor een goed christelijk leven.
Allerzielen (het feest van alle zielen) is de dag waarop in de rooms-katholieke kerk alle gelovige zielen van gestorvenen worden herdacht. Het feest wordt sinds de twaalfde eeuw op 2 november gevierd op de dag na Allerheiligen. Allerzielen wordt overal in de wereld gevierd maar het meest in de traditioneel katholieke landen zoals Italië, Spanje, Portugal en geheel Latijns-Amerika. Naast het bijwonen van missen, deelname aan processies, bidden en het branden van kaarsen horen kerkhofbezoek en versiering van graven met (witte) bloemen ook bij de activiteiten op deze dag.
Op de Dag van de Mantelzorger laten we zien dat heel Nederland mantelzorgers waardeert. Ruim twintig jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor de Dag van de Mantelzorg, inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende activiteit. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers (in welke vorm dan ook) een waardering.
(bron: dagvandemantelzorg.nl. Link opent een externe pagina)
Bij de razzia op 10 en 11 november 1944 zijn zo'n 52.000 mannen van 17 tot en met 40 jaar weggevoerd. Het is de grootste razzia van de Duitsers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beeldend kunstenaar Anne Wenzel heeft een monument ter nagedachtenis aan de razzia ontworpen. Het monument is in 2023 tijdens de herdenking onthuld. Het monument staat aan de Parkkade.
Op 11 november wordt elk jaar op veel plaatsen Sint-Maarten gevierd. Die datum is de dag waarop Sint Maarten, of Maarten van Tours werd begraven. Volgens de verhalen gaf de gulle Sint-Maarten bijna al zijn spullen aan de armen. Zelfs zijn mantel sneed hij doormidden, om de helft aan een bedelaar te schenken. Tijdens Sint Maarten gaan kinderen ’s avonds met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.
Wereld Diabetes Dag (WDD) werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de grote toename van diabetes over de hele wereld. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip vragen voor diabetes. De datum 14 november is gekozen omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.
Deze dag werd in 1996 ingesteld door de Verenigde Naties, als antwoord op het door de UNESCO uitgeroepen 'Jaar van de Verdraagzaamheid' in 1995. Het doel van de Internationale Dag van Verdraagzaamheid is het promoten van verdraagzaamheid en geweldloosheid. Dit wordt gedaan op het gebied van opvoeding, wetenschap, cultuur en communicatie.
Ieder jaar tijdens Wereld Prematurendag op 17 november wordt aandacht gevraagd voor te vroeg geboren kinderen en de risico’s van een vroeggeboorte. Over de hele wereld worden daarom gebouwen in het paars (mengkleur van blauw en roze) verlicht.
Bron: Superhelden bij Wereld Prematurendag 2022 - Evenement - Erasmus MC. Link opent een externe pagina.
Internationale Mannendag begon in 1999 als een kleinschalig initiatief maar wordt inmiddels in meer dan zeventig landen gevierd. Internationale Mannendag heeft als doel thema's rond man-zijn onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door positieve rolmodellen te promoten, discriminatie van mannen onder de aandacht te brengen en het verbeteren van de man-vrouw relatie.
Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind wordt gevierd dat kinderen speciale rechten hebben. Op 20 november 1989 zijn deze rechten officieel vastgelegd in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Inmiddels hebben 196 landen dit verdrag ondertekend. Al deze landen moet ervoor zorgen dat hun wetten en regels zo worden aangepast dat zij voldoen aan de eisen van het verdrag. Ook Nederland heeft het verdrag ondertekend en moet de rechten van kinderen in ons land beschermen.
Op de Transgender Gedenkdag worden de honderden trans personen die jaarlijks door geweld of zelfmoord om het leven komen herdacht. Het geweld en de zelfmoordpogingen zijn een duidelijk signaal dat trans personen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze overal in de wereld een veilig leven kunnen leiden. Met de gedenkdag wordt hier aandacht voor gevraagd en tonen we ons solidair met trans personen en hun nabestaanden, die met de gevolgen van transfoob geweld moeten leven.
(bron: transgendernetwerk.nl. Link opent een externe pagina)
Op 25 november wordt gevoerd dat op 25 november 1975 Suriname een onafhankelijk land werd. Op die datum werd de band met het Koninkrijk verbroken.
Wereldwijd krijgt één op de drie meisjes en vrouwen te maken met geweld. Het gaat dan om zowel fysiek geweld (bijvoorbeeld mishandeling, mensenhandel), als psychologisch (bijvoorbeeld uitschelden, naroepen, manipulatie) en seksueel geweld (bijvoorbeeld. verkrachting, kind huwelijken, besnijdenis). Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De dag wordt ondersteund door de Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen.
December
Tijdens Wereld Aids Dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de strijd tegen aids. Ook wordt er opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. De Wereld Aids Dag is een initiatief van medewerkers van de World Health Organization. In 1988 werd de eerste Wereld Aids Dag georganiseerd.
Op 2 december 1949 nam de VN het verdrag ‘ter bestrijding van de handel in personen en de uitbuiting van prostitutie van anderen’ aan. Tegenwoordig is de Internationale dag van de afschaffing van de slavernij gericht op het uitbannen van moderne vormen van slavernij. Zoals bijvoorbeeld mensenhandel, seksuele uitbuiting, kinderarbeid, gedwongen huwelijken en de gedwongen inzet van kinderen in gewapende conflicten.
De Internationale Dag voor Mensen met een Beperking staat in Nederland ook wel bekend als de Wereld Gehandicapten Dag. Deze dag is bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden. Op alle niveaus, dus lokaal en regionaal, maar ook nationaal en internationaal.
Op 5 december is het in Nederland Sinterklaasavond, ook wel pakjesavond. Op pakjesavond wordt de verjaardag van Sinterklaas gevierd en geven we elkaar uit naam van de Goedheiligman cadeautjes. Sinterklaas is vooral een feest voor kinderen.
Achtergrond
Het sinterklaasfeest is waarschijnlijk ontstaan door het prentenboekje 'Sint Nikolaas en zijn Knecht' uit 1850 van de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863). Het personage van Sinterklaas is een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op een witte schimmel, en heeft één of meer helpers. Het Sinterklaasfeest gaat met de tijd mee, daarom is het uiterlijk van de helpers door de jaren heen aangepast.
Tijdens de 'Nationale Vrijwilligersdag' worden landelijk vrijwilligers in het zonnetje gezet. Ook regionaal krijgen veel vrijwilligers extra aandacht. Gemeentes en organisaties zetten hun vrijwilligers in het zonnetje door ze te huldigen of te onderscheiden. Wilt u zich ook als vrijwilliger inzetten voor Rotterdammers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Kijk dan eens op zorgzaam010.nl. Link opent een externe pagina.
Traditiegetrouw staat er een imposante kerstboom voor het Rotterdamse stadhuis. De kerstboom voor het stadhuis wordt op een duurzame manier gekweekt en is verlicht met energiezuinige LED-lampjes.
2023:
Al even trouw aan de traditie ontsteekt burgemeester Ahmed Aboutaleb de lichtjes. Dat doet hij met kinderburgemeester Dominique. Samen zetten zij om 18.00 uur de Coolsingel in kerstsfeer.
Scholenkoor van ZangExpress zorgt op de trappen van het Stadhuis voor passende muziek.
Iedereen is welkom om te kijken en te luisteren.
Voorafgaand aan het ontsteken van de kerstverlichting is er een mini-Christmasconcert van de Rotterdamse stadsbeiaardier Richard de Waardt. Het miniconcert begint om 17.00 uur.
Op de carillonklokken van het stadhuis speelt Richard verschillende kerstliederen.
Onder het genot van een warm drankje kunt u luisteren naar deze muziek.
Aanmelden kan via Christmas Sing-a-long | Stichting Stadsmuziek Rotterdam. Link opent een externe pagina.
In 1962 nam de stichting Monument Korps Mariniers het initiatief het nauw met Rotterdam verbonden Korps een monument te schenken. Dat werd het monument 'De Marinier' op het Oostplein. Het monument is ontworpen door Titus Leezer.
Tot het bombardement van de meidagen in 1940 stond de marinierskazerne aan het Oostplein.
Een onderdeel van het monument is een lage muur waarop de krijgsverrichtingen, zoals die op het vaandel van het korps zijn vermeld, zijn weergegeven. Onlangs is hieraan een inzet tijdens een vredesmissie toegevoegd.
Bij het monument wordt jaarlijks op de korpsverjaardag, 10 december, een herdenking gehouden voor alle gevallen mariniers waar ook ter wereld. 'Qua Patet Orbis' (zo wijd de wereld strekt) luidt de tekst op het embleem van het Korps Mariniers.
(bron: rotterdamendemariniers.nl. Link opent een externe pagina)
Tijdens de Dag van de Mensenrechten is er aandacht voor mensenrechtenverdedigers, overlevenden en slachtoffers. Over de hele wereld vinden op 10 december evenementen voor mensenrechten plaats. Bijvoorbeeld demonstraties, wakes, fakkeltochten, handtekeningenacties, tentoonstellingen, seminars, discussiebijeenkomsten, concerten, filmprogramma’s en festivals. Let op: in verband met de uitbraak van het coronavirus zullen deze activiteiten er dit jaar anders uitzien dan tijdens voorgaande jaren.
Sheltercity
Rotterdam is een Shelter City. Shelter Cities bieden mensenrechtenverdedigers zoals journalisten, gemeenschapsleiders, advocaten, kunstenaars en wetenschappers die mensenrechtenschendingen in hun thuisland bestrijden, tijdelijke opvang, training en veiligheid. Zij kunnen in een Shelter City een aantal maanden op adem komen en hun netwerk vergroten. Kijk voor meer informatie op sheltercity.nl. Link opent een externe pagina.
Op Paarse Vrijdag dragen scholieren en studenten de kleur paars op school, om hun solidariteit te tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes, transgenders en mensen met een intersekse conditie (wanneer het lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen heeft.). In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.
Achtergrond
In Nederland werd Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010. Het was een initiatief van Nazmul Zaman. Hij wilde op zijn school op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar maken, en steun bieden aan lhbti-jongeren. Sindsdien wordt deze dag georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA) van lhbti-belangenorganisatie COC.
Paarse Vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren zijn. De helft van alle middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Lhbti-jongeren vinden school minder leuk, ze spijbelen vaker, ze vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, ze hebben een minder goede band met hun docenten en 51% van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.
Ook in Nederland is suïcide onder lhbti-jongeren een probleem. Het aantal lhbti-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder lhbti-jongeren.
Als een vreemdeling ervoor kiest om Nederlands staatsburger te worden, is dat reden voor een feest. In Nederland vieren we dit op naturalisatiedag. Dit is de dag waarop mensen die tot Nederlander genaturaliseerd worden een officiële verklaring ontvangen waaruit blijkt dat ze Nederlander zijn geworden. Naturalisatiedag wordt jaarlijks op 15 december gehouden. De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) verwerkt jaarlijks zo’n 25.000 verzoeken tot naturalisatie.
Achtergrond
Vanaf 2007 moeten alle gemeenten jaarlijks een naturalisatieceremonie organiseren op 15 december. De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen. Naast de ceremonie op de nationale Naturalisatiedag mogen gemeenten ook extra ceremoniedagen organiseren op andere dagen.
Tijdens de naturalisatieceremonie wordt aandacht geschonken aan de betekenis van de Nederlandse nationaliteit en de verbondenheid met de Nederlandse samenleving. Ook wordt stilgestaan bij de rechten (bijvoorbeeld stemrecht) en plichten (bijvoorbeeld voldoende ingeburgerd zijn) die bij het Nederlanderschap horen. Alle ‘nieuwe’ burgers leggen tijdens de naturalisatieceremonie de verklaring van verbondenheid af.
De Verenigde Naties hebben 18 december uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Migranten' (International Migrants Day). Deze dag wordt gevierd door informatie te verspreiden over mensenrechten en fundamentele vrijheden van migranten, ervaringen van migranten te delen, en acties uit te zetten die de bescherming en ondersteuning van migranten stimuleren. Ook wordt er stilgestaan bij de bijdragen die migranten leveren aan de economieën en het welzijn van de gast- en thuislanden.
Kerst (Kerstmis) is het feest rond de geboorte van Jezus Christus en wordt door de christelijke gemeenschappen uitgebreid als familiefeest gevierd. Er worden kerstbomen versierd, families komen samen om te eten en in sommige gevallen worden er cadeautjes uitgewisseld. Tijdens kerst staat het samenzijn centraal.
Chanoeka is een Joodse feestdag. Het is het feest van de inwijding van de Tempel. Het wordt gevierd ter herinnering aan de dag dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw inwijdden, nadat zij de Syriërs verslagen hadden, in het jaar 165 voor de gewone jaartelling.
In sommige landen wordt Kerstmis op 25 én 26 december gevierd, met twee officiële vrije dagen. Eerste en tweede kerstdag verschillen in Nederland niet van elkaar. De geboorte van Jezus Christus wordt gevierd en samenzijn met de familie staat centraal.
Naast Nederland wordt er in Duitsland en Scandinavische landen ook tweede kerstdag gevierd. In Engeland en voormalige landen van het Britse Rijk is de dag na Eerste Kerstdag bekend als Boxing Day. In sommige landen wordt Tweede Kerstdag Sint Stefanus genoemd. Onder andere in Zwitserland, Oostenrijk en Italië. In Ierland staat tweede kerstdag bekend als Saint Stephen's Day. In Zuid-Afrika wordt Tweede Kerstdag gevierd als Welwillendheidsdag (Day of Goodwill).
Oudejaarsavond (ook wel 'Silveste'' of 'Silvesteravond') wordt jaarlijks gevierd op 31 december. Na middernacht, wanneer het nieuwe jaar is begonnen, wordt vuurwerk afgestoken. Op en rondom Oudejaarsavond worden er diverse lekkernijen gegeten, waaronder: oliebollen, appelbeignets, appelflappen, knieperties, spekdikken en oudejaarskoekjes. 's Avonds wordt er champagne gedronken en naar de oudejaarsconference op televisie gekeken.