Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 11 min

Herdenking bombardement

Op 14 mei 1940, vanaf 13.27 uur, vielen de bommen op het hart van de stad en veroorzaakten een enorme vuurzee. Bijna 900 mensen komen om het leven. 80.000 Rotterdammers raakten huis en haard kwijt.

Wat in eeuwen was opgebouwd, werd in een kwartier vernietigd. Een dramatisch keerpunt voor onze stad en ons land: Nederland capituleerde.
Elk jaar herdenkt Rotterdam dit moment waarop de stad haar hart verloor.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: 'Op school leer je lezen en schrijven. Maar ook om te denken. Antwoorden te vinden op vragen als: waarom begonnen de Duitsers een oorlog? Waarom moest Rotterdam worden gebombardeerd? Hoe kunnen mensen elkaar dit aandoen? Wat zou ik hebben gedaan in die tijd?
Daarom moeten wij blijven herdenken. Want in herdenken, zit het woord denken. Volg niet blindelings, maar gebruik je verstand en je hart. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan je medemens. Volg je geweten en bouw met elkaar aan onze mooie stad.'

Wat gebeurde er precies op 14 mei 1940?

Op 14 mei om precies 13.27 uur is het 2 minuten stil in Rotterdam.
We herdenken dat 84 jaar geleden onze stad werd gebombardeerd. 

Weet jij wat er precies gebeurde op 14 mei 1940 en waar we elk jaar bij stil staan kunt u zien in de video Lekker Duidelijk! Het bombardement van 14 mei 1940:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Herdenk mee aan de Statenweg of op Plein 1940

Elk jaar is er op 14 mei van 10.00 tot 10.30 uur een herdenking aan de Statenweg ter hoogte van nummer 147: de plek waar in 1940 het ultimatum 'geef u over of de stad wordt vernietigd' werd overhandigd. Niet veel later volgde het bombardement op Rotterdam.

In de middag om 13.00 uur vindt de centrale herdenking plaats op Plein 1940. Iedereen is welkom om deze herdenkingsplechtigheid bij te wonen.

Programma herdenking 14 mei

Liederen en gedichten

H.J.A Hoflandlezing: 'Stenen tranen'

De H.J.A Hoflandlezing is sinds 2017 een jaarlijks terugkerende lezing dat wordt georganiseerd door comité 14 mei herdenking, de Bibliotheek Rotterdam en het Mariniersmuseum. De lezing is een eerbetoon aan de overleden schrijver en journalist Henk Hofland.

In 2024 verzorgt historicus en journalist Lotfi El Hamidi de achtste editie van de lezing, met als titel: Stenen tranen. Hierin gaat hij dieper in op onder andere de (sociale) gevolgen van domicide (het verwoesten van huizen en steden).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de herdenking van het bombardement op: