Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Koloniaal en slavernijverleden

Rotterdam is een diverse stad. Er wonen mensen met verschillende achtergronden, leefwijzen en overtuigingen. Daar zijn we trots op. Maar de stad van nu staat niet los van haar geschiedenis. Het koloniale en slavernijverleden gaat ons allemaal aan. Dat geldt zeker in Rotterdam, waar de sporen van deze geschiedenis nog steeds te zien zijn in straatnamen of standbeelden en in haar bewoners.

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat inwoners kennis hebben over het verleden van de stad. En de gevolgen daarvan voor het heden. In twee animaties leggen we meer uit over de rol van Rotterdam in het koloniale verleden:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wilt u meer weten over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam? Kijk dan op de website van het Stadsarchief Rotterdam. Link opent een externe pagina.

Excuses voor koloniale en slavernijverleden

In opdracht van de gemeente heeft het Koninklijke Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzoek gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. De onderzoeksresultaten werden in oktober 2020 gepubliceerd. Die tonen aan dat Rotterdam, net als andere Nederlandse (haven)steden, vanaf 1600 een rol speelde in de Nederlandse koloniale handel en slavernij. 

Rotterdam was in de 17e en 18e eeuw een belangrijke deelnemer in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC) en leden van het stadsbestuur waren daarbij betrokken. Op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, op vrijdag 10 december 2021, heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam excuses aangeboden voor de rol van haar voorgangers in koloniale tijden vanaf de 17e eeuw.

Hiermee erkent de gemeente Rotterdam de rol die zij heeft gespeeld bij het kolonialisme en de slavernij en de invloed daarvan op de stad van nu. Bekijk de speech van burgemeester Aboutaleb op 10 december 2021. Link opent een externe pagina.

Stadsprogramma

Naar aanleiding van de onderzoekuitkomsten is de gemeente samen met Rotterdammers op zoek gegaan naar een passende manier om deze informatie te delen en om het verleden te erkennen. In stadsgesprekken hebben 200 Rotterdammers, wetenschappers en andere experts hun ideeën gedeeld met de gemeente. 

Uit deze gesprekken bleek dat mensen vooral behoefte hebben aan erkenning, kennis, excuses en racismebestrijding. Deze aanbevelingen hebben bijgedragen aan de invulling van het stadsprogramma ‘Ons koloniale en slavernijverleden en de stad van nu’ dat liep van januari 2022 tot 1 juli 2024. Het doel van het programma was om kennis over het koloniale en slavernijverleden te vergroten en dialoog te faciliteren over hoe het verleden nog steeds in onze samenleving doorwerkt. 

Om dit te faciliteren is een aantal initiatieven uit het stadsprogramma ontstaan:

Waar gaat de gemeente nu mee verder? 

Voormalig premier Rutte noemde in december 2022 de excuses ‘geen punt, maar een komma’. In Rotterdam was het stadsprogramma een start van de weg ‘na de komma’. Maar de route naar herstel duurt langer. De gemeente blijft zich inzetten om kennis te delen over het verleden en de doorwerking ervan, het gesprek in de stad hierover te faciliteren en discriminatie tegen te gaan. 

Wat de gemeente doet om sociale gelijkheid te bevorderen en uitsluiting tegen te gaan, staat beschreven in het Actieplan 'Samenleven in één stad'. Link opent een externe pagina. Onderdeel van dit actieplan is het thema ‘historisch besef’. De gemeente wil, in samenwerking met partners in de stad, initiatieven stimuleren die historisch bewustzijn vergroten. We richten ons op de koloniale geschiedenis, maar ook de Holocaust en de migratiegeschiedenis van ‘gastarbeiders’.

Daarnaast blijft het voor lokale organisaties mogelijk om subsidie aan te vragen voor activiteiten gericht op discriminatiebestrijding, empowerment of emancipatie van Rotterdammers. Dit kan via de subsidie ‘Samenleven in één stad’. Een aanvraag kunt u indienen via deze webpagina. Link opent een externe pagina