Koloniaal en slavernijverleden
Rotterdam is een diverse stad met verschillende achtergronden, leefwijzen en overtuigingen; daar zijn we trots op. Maar de stad van nu staat niet los van haar geschiedenis.
De stad zoals we die nu kennen is mede zo geworden door kolonialisme en slavernij in het verleden. Die geschiedenis werkt door in het heden. De komende tijd zet de gemeente zich in om het verleden dat ons verdeelde, te maken tot de toekomst die ons verbindt. Dat doen we door kennis te delen over het verleden en maatschappelijke en cultuurprogramma’s en gesprekken in de stad te stimuleren. Hiermee pakken we verdeeldheid en ongelijkheid onder Rotterdammers aan. En we streven naar een verdraagzaam Rotterdam in de toekomst. Een stad waar iedereen meedoet en waar we niemand buitensluiten.
Boek 'Koloniaal Rotterdam, Stad van vandaag en morgen'
Het boek Koloniaal Rotterdam laat u kennismaken met de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de doorwerking daarvan in de stad van vandaag. Het boek is een samenvatting van het onderzoek wat het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) heeft gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Het boek is gratis op te halen in alle bibliotheken in Rotterdam.
Bekijk op Kaartlaag.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina een plattegrond met alle bibliotheken in Rotterdam.
Leest u het boek liever digitaal? Op Stadsarchief.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina kunt u het boek downloaden als pdf.
Excuses voor koloniaal en slavernijverleden
Rotterdam erkent de rol die zij heeft gespeeld bij het kolonialisme en de slavernij en de invloed daarvan op de stad van nu. Op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, op vrijdag 10 december 2021, heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam excuses aangeboden voor de rol van hun voorgangers in koloniale tijden vanaf de 17e eeuw.
In opdracht van de gemeente heeft het Koninklijke Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzoek gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Het onderzoek. Link opent een externe pagina toont aan dat Rotterdam, net als andere Nederlandse (haven)steden, vanaf 1600 een rol speelde in de Nederlandse koloniale handel en slavernij.
Rotterdam was in de 17e en 18e eeuw een belangrijke deelnemer in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC). Daarna nam de particuliere sector de handel over. Stadsbestuurders, ondernemers en zeevaarders verdienden in die tijd fortuinen aan de uitbuiting en onderdrukking van anderen. Deze geschiedenis heeft bijgedragen aan de economische ontwikkeling van de stad en de Rotterdamse haven. Ook was het de oorzaak van vaak onvrijwillige migratie van grote groepen mensen.
Sporen van dit verleden zien we terug in de cultuur, architectuur en samenleving van nu. Een op de acht Rotterdammers heeft voorouders die ooit tot slaaf gemaakt zijn. De wreedheden en grove schendingen van mensenrechten die plaatsvonden, hebben diepe wonden veroorzaakt. Systemische uitbuiting en ongelijkheid hebben bijgedragen aan uitsluiting, racisme en discriminatie van vandaag.
De onderzoekuitkomsten waren voor de gemeente de aanleiding om samen met Rotterdammers op zoek te gaan naar een passende manier om met deze kennis om te gaan. In stadsgesprekken hebben 200 Rotterdammers, wetenschappers en andere experts hun ideeën gedeeld met de gemeente. Uit deze gesprekken bleek dat er vooral behoefte is aan erkenning, educatie, excuses en duurzame inzet op racismebestrijding. De opbrengsten uit deze stadsgesprekken bepalen de inhoud van het programma die de gemeente in zet om bij te dragen aan kennis, bewustwording en erkenning van het verleden. Maar ook aan de gevolgen daarvan in het heden.
Meer informatie
Wilt u op de hoogte gehouden worden? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Gedeelde geschiedenis. Link opent een externe pagina, met daarin updates over het programma 'Ons koloniaal en slavernijverleden en de stad van nu'.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen via Koloniaal_SlavernijverledenMO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.