Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Koloniaal en slavernijverleden

Rotterdam is een diverse stad met verschillende achtergronden, leefwijzen en overtuigingen; daar zijn we trots op. Maar de stad van nu staat niet los van haar geschiedenis.

De stad zoals we die nu kennen is mede zo geworden door kolonialisme en slavernij in het verleden.  Die geschiedenis werkt door in het heden. De komende tijd zet de gemeente zich in om het verleden dat ons verdeelde, te maken tot de toekomst die ons verbindt. Dat doen we door kennis te delen over het verleden en maatschappelijke en cultuurprogramma’s en gesprekken in de stad te stimuleren. Hiermee pakken we verdeeldheid en ongelijkheid onder Rotterdammers aan. En we streven naar een verdraagzaam Rotterdam in de toekomst. Een stad waar iedereen meedoet en waar we niemand buitensluiten.

Boek 'Koloniaal Rotterdam, Stad van vandaag en morgen'

Het boek Koloniaal Rotterdam laat u kennismaken met de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de doorwerking daarvan in de stad van vandaag. Het boek is een samenvatting van het onderzoek wat het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) heeft gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Het boek is gratis op te halen in alle bibliotheken in Rotterdam.

Bekijk op Kaartlaag.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina een plattegrond met alle bibliotheken in Rotterdam.

Leest u het boek liever digitaal? Op Stadsarchief.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina kunt u het boek downloaden als pdf.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Excuses voor koloniaal en slavernijverleden

Rotterdam erkent de rol die zij heeft gespeeld bij het kolonialisme en de slavernij en de invloed daarvan op de stad van nu. Op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, op vrijdag 10 december 2021, heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam excuses aangeboden voor de rol van hun voorgangers in koloniale tijden vanaf de 17e eeuw.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Meer informatie

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Gedeelde geschiedenis. Link opent een externe pagina, met daarin updates over het programma 'Ons koloniaal en slavernijverleden en de stad van nu'.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen via Koloniaal_SlavernijverledenMO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.