Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Koloniaal en slavernijverleden

Rotterdam is een diverse stad. Er wonen mensen met verschillende achtergronden, leefwijzen en overtuigingen. Daar zijn we trots op. Maar de stad van nu staat niet los van haar geschiedenis. Het koloniale en slavernijverleden gaat ons allemaal aan. Dat geldt zeker in Rotterdam, waar de sporen van deze geschiedenis nog steeds te zien zijn in straatnamen of standbeelden en in haar bewoners.

De gemeente Rotterdam wil de kennis over haar verleden bij de bewoners vergroten. En de gevolgen ervan voor het heden bespreekbaar maken. In twee animaties leggen we meer uit over de rol van Rotterdam in het koloniale verleden:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wilt u meer weten over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam? Kijk dan op de website van het Stadsarchief Rotterdam. Link opent een externe pagina.

Activiteiten uit het stadsprogramma

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten van de gemeente Rotterdam en haar partners om inwoners meer te leren over deze geschiedenis.

Excuses voor koloniaal en slavernijverleden

In opdracht van de gemeente heeft het Koninklijke Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzoek gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Het onderzoek toont aan dat Rotterdam, net als andere Nederlandse (haven)steden, vanaf 1600 een rol speelde in de Nederlandse koloniale handel en slavernij. Rotterdam was in de 17e en 18e eeuw een belangrijke deelnemer in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC). 

Op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, op vrijdag 10 december 2021, heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam excuses aangeboden voor de rol van hun voorgangers in koloniale tijden vanaf de 17e eeuw. Hiermee erkent de gemeente Rotterdam de rol die zij heeft gespeeld bij het kolonialisme en de slavernij en de invloed daarvan op de stad van nu. Bekijk de speech van burgemeester Aboutaleb op 10 december 2021. Link opent een externe pagina

Naar aanleiding van de onderzoekuitkomsten is de gemeente samen met Rotterdammers op zoek gegaan naar een passende manier om deze informatie te delen. In stadsgesprekken hebben 200 Rotterdammers, wetenschappers en andere experts hun ideeën gedeeld met de gemeente. Uit deze gesprekken bleek dat mensen vooral behoefte hebben aan erkenning, onderwijs, excuses en racismebestrijding. Deze aanbevelingen hebben bijgedragen aan het stadsprogramma ‘Ons koloniale en slavernijverleden en de stad van nu’ en bovenstaande activiteiten.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op via Koloniaal_SlavernijverledenMO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.