Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Buizengat

Samen met Rijkswaterstaat leggen we ongeveer 1.000 vierkante meter extra drijvend groen aan. Dat doen we in de historische binnenhaven Buizengat in Kralingen.

Drijvend groen in het Buizengat

Met 'drijvend groen' bedoelen we planten die op hun plek meebewegen met het getijdeverschil. Met eb en vloed dus.
We gebruiken drijvend groen om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit is één van de belangrijkste doelen van Rijkswaterstaat.
Drijvend groen zorgt er ook voor dat rivieren en oude binnenhavens zoals het Buizengat weer levendiger, natuurlijker en aantrekkelijker worden.

In het Buizengat ligt al een 'eiland' van drijvend groen. Hier willen we nog meer drijvend groen aan toevoegen. Zoveel mogelijk langs de oevers en kademuren. Dat geeft de historische binnenhaven een rustige en vriendelijke uitstraling.

Definitief Ontwerp

We hebben een Voorlopig Ontwerp van het drijvend groen gemaakt. Nautilus Eco-Solutions (Nautilus) heeft die gebruikt om het Definitief Ontwerp te maken.
Zij hebben een vernieuwend drijvend systeem bedacht met een verankeringssysteem dat helemaal onder het wateroppervlak ligt.
Het drijvend groen blijft op zijn plek liggen zonder dat er heipalen nodig zijn.

Wilt u het Definitief Ontwerp ontvangen?
Stuur dan een e-mail naar Cherif Jeffali. Link opent een externe pagina.

Planning

Samen met Rijkswaterstaat en Nautilus hebben we het Definitief Ontwerp verder uitgewerkt. We hebben het Voorlopig Ontwerp zoveel mogelijk gevolgd en de beheerder van het Buizengast, Stichting Erfgoedhavens, goed bij het proces betrokken.

Omdat het systeem van Nautilus nieuw en vernieuwend is, hebben Rijkswaterstaat, Nautilus en wij ervoor gekozen om het drijvend groen in fasen aan te leggen.
In het Definitief Ontwerp maken we de eilanden A, B en C. We zorgen ook dat de bestaande 2 vissteigers groener worden. Die noemen we eiland D en E.

In de zomer van 2022 zijn de eilanden A en D gemaakt. In totaal is dit ongeveer 450 m2 drijvend groen.
Dit zijn het eiland voor de RET-remise en het eiland dat de westelijke vissteiger groener maakt.

In het voorjaar van 2023 is het drijvend groen beoordeeld. Toen zijn een aantal matten drijvend groen vervangen voor nieuwe matten.
De komende periode houden we goed in de gaten of het drijvend groen een succes is. Wanneer alles werkt en we tevreden zijn over het resultaat, maken we de eilanden B, C en E in 2024.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen? We horen ze graag. U kunt een e-mail sturen naar wijknetwerker Cherif Jeffali. Link opent een externe pagina.