Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Buizengat

Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam willen ongeveer 1.000 vierkante meter extra drijvend groen realiseren. Locatie hiervoor is de historische binnenhaven Buizengat in Kralingen.

Drijvend groen in het Buizengat

Met 'drijvend groen' bedoelen we planten die op hun plek meebewegen met het getijdeverschil. We gebruiken drijvend groen om de waterkwaliteit in Rotterdam te verbeteren. Dit is één van de belangrijkste doelen van Rijkswaterstaat. Daarnaast zorgt drijvend groen ervoor dat rivieren en oude binnenhavens zoals het Buizengat weer levendiger, natuurlijker en aantrekkelijker worden.

In het Buizengat ligt al een 'eiland' van drijvend groen. Hier willen wij nog meer drijvend groen aan toevoegen. Het nieuwe drijvend groen willen we zoveel mogelijk langs de oevers en kademuren aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de historische binnenhaven een rustige en vriendelijke uitstraling heeft.

Definitief Ontwerp

De gemeente heeft een Voorlopig Ontwerp van het drijvend groen gemaakt. Op basis van dit Voorlopig Ontwerp heeft Nautilus de afgelopen maanden het Definitief Ontwerp opgesteld. Nautilus heeft een innovatief drijvend systeem bedacht met een verankeringssysteem dat volledig onder het wateroppervlak ligt. Het drijvend groen blijft op zijn plek liggen zonder dat er heipalen nodig zijn.

Wilt u het Definitief Ontwerp ontvangen?
Stuur dan een e-mail naar Safiye Mutlu. Link opent een externe pagina.

Planning

Rijkswaterstaat, Nautilus Eco-Solutions en wij hebben de afgelopen maanden het Definitief Ontwerp verder uitgewerkt. Hierbij hebben we het Voorlopig Ontwerp zoveel mogelijk gevolgd en hebben we Stichting Erfgoedhavens goed bij het proces betrokken.

Omdat het systeem van Nautilus nieuw en innovatief is, kiezen Rijkswaterstaat, gemeente en Nautilus ervoor om het drijvend groen in fasen aan te leggen. Zo houden we na de aanleg van het eerste deel goed in de gaten of het drijvend groen een succes is. Wanneer alles werkt en we tevreden zijn over het resultaat, zal de rest van het drijvend groen in fasen worden aangelegd. 

In het voorjaar van 2022 worden de eerste eilanden drijvend groen aangelegd. In totaal is dit zo’n 450 m2 drijvend groen. Dit drijvend groen zal bij de RET-remise en bij één van de bestaande vissteigers worden aangelegd.

In het Definitief Ontwerp van Nautilus worden de eilanden A, B en C aangelegd. Ook zorgen we ervoor dat de bestaande 2 vissteigers groener worden. Die noemen we eiland D en E. In het voorjaar van 2022 worden eerst eilanden A en D aangelegd. In totaal is dit zo’n 450 m2 drijvend groen. Dit zijn het eiland voor de RET-remise en het eiland om de westelijke vissteiger te vergroenen. Volgens planning worden eiland B en E in 2023 en eiland C in 2024 aangelegd.

Werkzaamheden

Op dit moment is Nautilus druk bezig met de voorbereiding van de uitvoering. Volgens planning start Nautilus in mei en juni van dit jaar met de aanleg van de eerste 450 m2 drijvend groen. Voor de uitvoering heeft Nautilus in de maanden april tot juni een locatie voor een bouwplaats nodig en ruimte nodig om het drijvend groen te water te laten. Deze locaties zijn nog niet bekend. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, zal dit met de bewoners worden gecommuniceerd.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen? We horen ze graag. U kunt een e-mail sturen naar wijknetwerker Safiye Mutlu. Link opent een externe pagina.