Mijn verhaal - Rotterdam. Sterker door jongeren.
Gepubliceerd op: 13-08-2021
Geprint op: 27-09-2021
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/mijn-verhaal/
Ga naar de hoofdinhoud
Speel video af

Hoe is het om jong te zijn in Rotterdam in deze tijd? Op deze pagina nodigen we jullie uit je eigen verhaal te vertellen.

Door corona is er veel veranderd het afgelopen jaar. Iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. Hoe is het om jong te zijn in Rotterdam in deze tijd? Tegen welke uitdagingen lopen jongeren aan?  En hoe gaan ze daar mee om? Lees de ervaringsverhalen van leeftijdsgenoten op deze pagina.

Wil jij ook je verhaal vertellen? Stuur een e-mail naar Petra: phj.smulders@rotterdam.nl.

Miquel Pocorni (21) volgt de leaderopleiding bij urban sportpark NV80

Miquel Pocorni

'Basketbal is mijn passie. Als kind speelde ik bij de Rotterdamse basketbalclub Divine en op mijn 17e kwam ik bij het landelijk jeugdteam van Apollo in Amsterdam. Om school en topsport te kunnen combineren, verruilde ik mijn opleiding Social Work in Rotterdam voor de opleiding Sport & Coaching op het Johan Cruyff College in Amsterdam.

Corona

Helaas raakte ik in mijn eerste half jaar in Amsterdam geblesseerd. Mijn kniepezen bleken ernstig overbelast en ik zat de rest van het jaar in revalidatie. Toen ik eindelijk weer kon spelen, raakte ik al snel weer geblesseerd. Ik werd geopereerd aan mijn kniepees en lag er in totaal 3 jaar uit. Daarna kwam ik terug als bankspeler en dacht: ‘’Dit wordt mijn jaar!” Maar toen kwam corona en lag alles stil. Mentaal zat ik er doorheen. Ik probeerde me op mijn opleiding tot sportcoach te concentreren en dat lukte me gelukkig goed.

Leaderopleiding

Via buurtsportcoach Alpha Sow van Concrete Lions hoorde ik dat urban sportpark NV80 in Pendrecht begeleiders zocht voor het 3x3 basketbalveld. Kinderen uit Rotterdam-Zuid kunnen bij NV80 iedere woensdag en zondag gratis komen sporten. Ook kon ik bij NV80 samen met 13 andere jongeren de leaderopleiding volgen. We worden opgeleid tot coach en community builder. Ik voelde meteen de superpositieve sfeer op deze plek. Er loopt veel basketbaltalent rond. Deze plek geeft mij enorm veel energie.

'Ik wilde basketbalprof worden, maar kreeg ernstige knieblessures. Nu train ik jonge talenten en wijs hen op de juiste techniek.'

Miquel Pocorni - basketbalcoach bij NV80

Goede techniek

Mijn ervaring met topsport en blessures komt goed van pas bij het coachen. Als kind trainde ik vaak in mijn eentje en leerde mezelf verkeerde technieken aan. Zo liep ik blijvende schade aan mijn knieën op en raakte keer op keer geblesseerd. Als coach wijs ik de kinderen dan ook steeds op het belang van goede techniek, zodat ze niet dezelfde weg gaan als ik.

Waardevol werk

In het basketbal geef ik me nog steeds voor 100%, maar ik heb mijn ambities bijgesteld. De focus ligt niet meer op het zelf op zo hoog mogelijk niveau spelen, maar op het coachen van jonge spelers. Ik vind het waardevol en dankbaar werk. Onze leadergroep wil van dit 3x3 basketbalveld in Pendrecht een plek maken waar heel Rotterdam trots op kan zijn. Als ik achteraf naar de bigger picture kijk, dan is er toch nog iets moois voortgekomen uit mijn tegenslag.'

Gino Mityy (17) werkt als stuntstep instructeur bij Skateland Rotterdam.

Rond mijn 14e hing ik vaak op straat rond met andere jongens uit de buurt. Ik was geen gemakkelijk kind, er zat veel boosheid en frustratie in mij en mijn moeder en ik hadden vaak ruzie. Sommige van mijn vrienden dronken en gebruikten drugs. Ik deed niet mee, want ik was toen al een fanatieke stuntstepper en wilde mijn lichaam niet kapotmaken met alcohol en drugs. Thuis ging het op den duur niet meer. Ik werd uit huis geplaatst en zat 8 maanden in de jeugdopvang. Daar leerde ik omgaan met mijn boosheid en daarna ging het weer goed tussen mij en mijn moeder.

Lesje geven

Toen ik weer thuis woonde, ging ik zo vaak mogelijk naar Skateland. Ik had een bijbaantje bij McDonalds, maar niet altijd genoeg geld om de entree van het skatepark te betalen. Dan ging ik buiten steppen en hing dan toch weer op straat rond. Ik voelde me niet echt gelukkig in die tijd. Op een dag zei een medewerker van Skateland ineens: 'Hey Gino, we komen een instructeur tekort, kun jij niet een lesje geven?'  Dat vond ik natuurlijk supertof! Daarna werd ik een vaste vrijwilliger van het skatepark.

‘Skateland haalde mij van de straat’

Gino Mityy - stuntstep instructeur Skateland Rotterdam

Gratis workshops

Ik herken mezelf in de kids die naar Skateland komen. Vooral in de kinderen die maar af en toe kunnen komen, omdat er thuis niet zoveel geld is. Met de Skateland Street Tour010 staan we deze zomer op 3 verschillende pleinen in Rotterdam-Zuid en kunnen jongeren gratis workshops volgen. Ik merk dat ik een voorbeeld ben geworden voor sommige kinderen. Op mijn Instagram kanaal 'Gino Mityy' heb ik al meer dan 1.200 volgers. Ik wil de kids stimuleren: blijf oefenen, leef gezond en als er een kans voorbijkomt, pak hem dan! Zo is het mij ook gelukt.

Echt een doel

Door Skateland ben ik letterlijk van de straat gehaald, ik ben daar bijna elke dag en kreeg 2 weken geleden een nulurencontract. Als ik straks 18 ben, krijg ik een contract voor een vast aantal uren. Dat komt goed uit, want behalve mijn Spotify en telefoonabonnement moet ik dan ook mijn zorgverzekering gaan betalen. Ik doe nu mijn laatste jaar praktijkschool en wil daarna een niveau 2 diploma halen en kijken of ik bij Skateland kan blijven werken. Als instructeur, in de kantine of in de organisatie. Ik heb nu echt een doel en kijk positief naar mijn toekomst.

Ben jij een jongere in Rotterdam? Wij zijn er voor je.

Zittende jongeren op het Schouwburgplein.

Een stad waar alle jongeren mee kunnen doen. Daarvoor maakt Rotterdam zich hard. We doen dat samen mét Rotterdamse jongeren, want jullie weten als geen ander wat Rotterdamse jongeren nodig hebben. Help jij ook mee Rotterdam sterker te maken?