Schoon
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-01-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/schoon/
Spring naar het artikel

Rotterdam is een prachtige stad. We zijn trots op ons centrum, de mooie straten en gebouwen en bijzondere toeristische attracties. Trots zijn we met zijn allen en dat willen we graag zo houden.

Dat kan alleen als het schoon is en schoon blijft op straat. Daar zorgen we ook samen voor, want een schone stad is iets van ons allemaal! De gemeente reinigt en zorgt voor de goede voorzieningen. Rotterdammers en bezoekers gooien hun afval in de bakken.

Bedankt!

Samen houden we Rotterdam schoon. Dus gooi tijdens het winkelen of na het stappen uw afval ook in de bak. Bedankt!

Simpel, afval in de bak

De beste manier om de stad schoon te krijgen is dat iedereen zijn blikjes, pakjes, peuken etc. gewoon in de afvalbakken gooit. Dan is er geen probleem. Maar we weten dat het helaas niet de werkelijkheid is. Wat enorm zou helpen, is als we allemaal zo nu en dan een zwerfrommeltje van de straat opruimen. Stichting Klean heeft het als missie: een kwart van de bevolking zo ‘gek’ te krijgen om één stuk zwerfvuil per dag op te ruimen.

Zakken in de containers

Ook belangrijk is het juist aanbieden van huisvuil grofvuil  Het belandt te vaak naast de containers of op straat. Op de pagina Afval vindt u informatie over hoe dat moet. Als er rommel op straat ligt, dat u zelf niet kunt opruimen, is het fijn als u dat even meldt bij de gemeente. Dit kan 24 uur per dag via het meldingsformulier of met de BuitenBeter app.
Bel bij gevaarlijke of onveilige situaties zoals injectiespuiten, naalden of grote hoeveelheden glas in de buitenruimte 14 010: snel herstel, binnen 24 uur actie.

Containers adopteren

Misschien bent u bereid om een afvalcontainer te adopteren. In dat geval krijgt u een sleutel van de containers om kleine ongemakken zoals klemzittende zakken te verhelpen en voorrang bij de gemeente. De eerste ervaringen hiermee in Charlois en Delfshaven zijn positief.

Opruimacties in de straat

Als u met de buren de straat eens onder handen wilt nemen, kan de gemeente helpen met materiaal en het ophalen van vuil. Dat kan op elk moment. U kunt ook aansluiten bij landelijke acties van Gemeente Schoon of Nederland Schoon. Zo is er de jaarlijks terugkerende landelijke opschoondag in maart. Kijk voor meer informatie op nederlandschoon.nl.

Boetes

Rotterdammers gooien hun afval in de bakken en houden hun buurt samen schoon. Wie niet meewerkt, kan rekenen op flinke boetes. Voor het op straat gooien van afval en het verkeerd aanbieden van vuilniszakken krijgt de vervuiler een boete.

Boetes 1e overtreding 2e overtreding 3e overtreding 4e overtreding
Afval op straat gooien (heterdaad) 140 euro                                          280 euro of 3 dagen werkstraf 420 euro of 140 euro en 5 dagen werkstraf 420 euro of 140 euro en 5 dagen werkstraf
Verkeerd plaatsen vuilniszak 125 euro 220 euro 95 euro en last onder dwangsom van 500 euro Betalen 500 euro of 3 dagen werkstraf

Meer informatie

Bij vragen of een voorkeur voor telefonisch melden, bel naar 14 010 (lokaal tarief), het telefoonnummer van gemeente Rotterdam.

\