Rondkomen: wonen
Gepubliceerd op: 17-12-2018
Geprint op: 15-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen-wonen/
Ga naar de hoofdinhoud

Voor Rotterdammers met een laag inkomen én een huur- of koopwoning zijn er verschillende (financiële) regelingen.

Heeft u vragen of problemen en komt u er zelf niet uit? Bijvoorbeeld met ingewikkelde brieven, juridische kwesties, vragen over uw werk of over geld? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer, een gratis loket van gemeente Rotterdam. Of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010.

Huurt u een woning?

Er zijn mogelijkheden om uw huur te verlagen.

  • U kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor huurverlaging, als de kwaliteit van uw huurwoning niet overeenkomt met de huurprijs. Met de huurprijscalculator kunt u bekijken of u te veel betaalt. Kijk op de website van de huurcommissie hoe u dat aanpakt
  • Is uw inkomen gedaald en heeft u eerder een zogenoemde inkomensafhankelijke huurverhoging gekregen? Kijk dan op de website van de huurcommissie, daar vindt u interessante informatie
  • Denkt u dat uw huur te hoog is? Dan kan het Rotterdamse Huurteam u helpen bij het verlagen van de huurprijs. Kijk voor meer informatie over huurverlaging op de pagina Huurverlaging
  • U kunt ook in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit geldt zowel voor corporatie- als particuliere huurwoningen. Informatie over huurtoeslag vindt u op de website van de Belastingdienst – Toeslagen. Hier kunt u ook een test doen zodat u ziet waar u recht op heeft. Doe dit voordat u een huurcontract tekent! U weet dan alvast hoeveel huur u zelf nog moet betalen per maand.

Heeft u een koopwoning?

Bent u huiseigenaar en heeft u problemen met het betalen van de hypotheek, de bijdrage voor de Vereniging van Eigenaren (VVE) bijdrage en/of het onderhoud van uw woning? Kom dan direct in actie. Het is erg belangrijk dat u niet afwacht totdat u geldproblemen krijgt.

Wat kunt u zelf doen?

Extra geld voor bijzondere (woon)kosten (bijzondere bijstand)

Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u extra en bijzondere dingen mee kunt betalen zoals bijvoorbeeld woonkosten, meubels of apparaten.

Lukt het u niet meer om de huur of hypotheek van uw woning te betalen? En krijgt u geen huurtoeslag? Dan kunt u woonkostentoeslag bij de gemeente Rotterdam aanvragen. U krijgt tijdelijk geld, zodat u de tijd heeft om naar een goedkopere woning te zoeken.

Als u dringend een nieuw meubel of apparaat nodig heeft, kunt u soms geld lenen bij de gemeente Rotterdam. Bijvoorbeeld wanneer uw koelkast of wasmachine kapot is.

Als u niet heeft kunnen sparen of niets kunt lenen voor een verhuizing of inrichting van een nieuw huis, dan kan de gemeente u misschien helpen met een lening en/of vergoeding voor deze kosten.

Minder gemeentebelastingen betalen

Als u weinig geld heeft, dan kunt u misschien voor een aantal gemeentebelastingen kwijtschelding aanvragen. Kwijtschelding betekent dat u deze belastingen niet helemaal hoeft te betalen. U kunt kwijtschelding aanvragen voor de afvalstoffenheffing, onroerende zaakbelastingen en de gebruikersbelasting op roerende woon- en bedrijfsruimten. U heeft misschien recht op kwijtschelding van de gemeentebelastingen als u:

  • een laag inkomen heeft
  • weinig tot geen vermogen zoals spaargeld heeft
  • in Rotterdam woont.

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.