Rondkomen: werk
Gepubliceerd op: 17-12-2018
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen-werk/
Ga naar de hoofdinhoud

Werkt u maar houdt u aan het einde van de maand te weinig geld over? Of heeft u geldzorgen? Er zijn verschillende regelingen waar u misschien recht op heeft.

Heeft u vragen of problemen en komt u er zelf niet uit? Bijvoorbeeld met ingewikkelde brieven, juridische kwesties, vragen over uw werk of over geld. Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer of het Jongerenloket. Dit zijn gratis loketten van de gemeente Rotterdam. Het Jongerenloket is voor Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar. Of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010.

Individuele inkomenstoeslag

Heeft u langer dan twaalf maanden een laag inkomen en kunt u uw inkomen niet verhogen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag. U kunt de individuele inkomenstoeslag eens per twaalf maanden aanvragen. Het bedrag wordt rechtstreeks aan u overgemaakt. Voor de individuele inkomenstoeslag gelden een aantal voorwaarden.

Meer informatie, de voorwaarden en het aanvraagformulier vindt u op de pagina Individuele inkomenstoeslag.

Als u uw baan kwijtraakt (bijvoorbeeld door ontslag of arbeidsongeschiktheid), kan dat gevolgen hebben voor financiële situatie. Wilt u weten wat deze verandering voor u betekent? De website wijzeringeldzaken.nl geeft antwoord op uw vragen over geldzaken. Met de handige tool op berekenuwrecht.nl ziet u in een paar stappen op welke regelingen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Als u (voor een deel) werkloos wordt, kunt u een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. De WW is een tijdelijke uitkering om het verlies aan inkomen tussen twee banen op te vangen.

Heeft u geen werk en niet genoeg geld om van te leven én geen recht op een WW-uitkering, dan heeft u mogelijk recht op een tijdelijke (aanvullende) bijstandsuitkering. Deze kunt u bij de gemeente aanvragen.

Voor oudere werklozen bestaan drie verschillende uitkeringen: de IOAW, IOW of de IOAZ. Deze uitkeringen zorgen ervoor dat u een inkomen heeft dat (minimaal) ligt op het bijstandsniveau.

Ook met pensioen gaan kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie. De website wijzeringeldzaken.nl geeft antwoord op uw financiële vragen. Met de handige tool op berekenuwrecht.nl ziet u in een paar stappen op welke regelingen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Heeft u een ziekte of handicap en kunt u daardoor alleen met hulp of begeleiding werken? Of kunt u helemaal niet werken? Dan krijgt u misschien hulp bij werk of inkomsten. Of u kunt dit aanvragen. Wat u moet weten of doen, ligt aan uw situatie. Op de website van het UWV vindt u een handige tool waarmee u kunt zien of en waarop u recht heeft.

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaalt u minder belasting en premies. Welke heffingskortingen u krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Bent u in loondienst of krijgt u een uitkering? Dan houdt uw werkgever of uitkeringsinstantie al rekening met een aantal heffingskortingen.

Dress for Success helpt werkzoekenden om goed voorbereid en verzorgd voor de dag te komen op een sollicitatiegesprek. Zij bieden passende kleding en helpen u met uw presentatievaardigheden. Zo vergroot u de kans op werk.

Dress for succes is voor Rotterdammers die:

  • 18 jaar of ouder zijn.
  • zonder inkomen, een minimuminkomen of een uitkering hebben.
  • op zoek zijn naar werk.

Maak een afspraak met Dress for Success door te bellen naar: 06 - 153 82 111.

Ondernemers met (financiële) problemen, ondernemers die moeten stoppen of ondernemers met gezondheidsklachten kunnen terecht voor ondersteuning en advies bij Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). RBZ is ook voor mensen met een (bijstands-)uitkering die een goed idee hebben voor een eigen bedrijf en ondersteuning kunnen gebruiken.

Extraatje010

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u ze pagina Extraatje010.

Handige tips via het Geldplan 'Beter rondkomen'

Wilt u maandelijks beter rondkomen met het geld dat u heeft? Wilt u graag besparen maar weet u niet hoe? Als u het geldplan Beter rondkomen invult, dan krijgt u een beter beeld van uw financiële situatie en de mogelijkheden om deze te verbeteren.

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010. Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.