Reyeroord
Gepubliceerd op: 17-04-2018
Geprint op: 30-07-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/reyeroord/
Ga naar de hoofdinhoud

Klimaatverandering, energietransitie en digitalisering zijn belangrijke uitdagingen, ook voor Reyeroord. Bovendien is de riolering in bijna iedere straat over een aantal jaren aan vervanging toe. Genoeg te doen dus!

Al die uitdagingen en veranderingen zijn soms lastig. Maar ze bieden ook heel veel kansen. Zodat Reyeroord een fijne omgeving is om in te wonen.

Reyeroord+

We noemen het Reyeroord+. Omdat de wereld natuurlijk niet ophoudt bij de wijkgrens. En we soms over die grens heengaan als het beter uitkomt. Maar ook omdat Reyeroord een plus krijgt. Samen maken we Reyeroord toekomstproof!

De reisgids 'Reyeroord+ – Samen dromen, samen doen' geeft u een beeld van Reyeroord+. En de mogelijkheid om aan te haken bij de verschillende initiatieven om Reyeroord toekomstproof te maken.

Maar wie zijn 'we'?

Dit zijn ondernemers, bewoners, en andere actieve partijen in de wijk die samen met de gemeente op reis gaan om zo veel mogelijk goeds te doen voor de wijk. We willen graag samen op ontdekkingsreis, om van Reyeroord+ een nog leefbaardere omgeving te maken.

En waarom noemen we het een (ontdekkings)reis?

We willen graag de samenwerking aangaan met bewoners en ondernemers en andere partijen om op die manier zo veel mogelijke wensen en dromen over Reyeroord+ uit te laten komen. Denk aan een openbare speelplaats die aan vervanging toe is of samen werken aan een woonomgeving waar het prettig wonen en verblijven is. De richting van onze reis is helder, maar wat de beste manier is om er te komen, willen we graag samen ontdekken.

Radio Reyeroord+: luister mee naar verhalen uit de wijk

Met de podcast van Radio Reyeroord+ luistert u naar verhalen uit de wijk. Een podcast is een radio-uitzending die u op het internet kunt beluisteren, waar en wanneer u maar wilt. Dit kan heel gemakkelijk via de computer of smartphone. U kunt de podcast zelfs vooraf downloaden, zodat u ook offline kunt luisteren. Heeft een idee of deelt u graag uw verhaal, ervaringen of dromen met de wijk? Laat het ons weten via reyeroord@rotterdam.nl, en wie weet horen we uw verhaal in de volgende podcast!

Acht ambities

De buitenruimte is van ons allemaal. De buitenruimte in Reyeroord is een ontmoetingsplaats, die uitnodigt om er samen te zijn. Het gebruik en de behoeften van de gebruiker staan hierbij centraal. We experimenteren met innovatieve manieren van afvalinzameling en -verwerking en creatieve vormen van onder andere waterbeheer. Samen zorgen we voor een vriendelijke buitenruimte die uitnodigt tot spelen, sporten, ontmoeten en verblijven.

  • De juiste informatie op het juiste moment paraat is de uitdaging. Door beheerdata te koppelen aan sociale informatie zijn slimme keuzes mogelijk. Voor nu en in de toekomst. We willen en wijkgericht werken in Reyeroord. Zo is er een 3D-model ontwikkeld waarin bewoners hun eigen wijk in 3D zien en direct met een app meldingen en complimenten kwijt kunnen. Test dit zelf!
  • Wat is uw mening over het groen in uw buurt of waar droomt u van? Geef uw mening vanaf de bank thuis; locatie onafhankelijk aan de slag met de kwaliteit van uw leefomgeving. Dit is allemaal mogelijk met de Gemeentepeiler.
  • Bij de in- en uitgangen van het park tussen Reyeroord en Hordijkerveld zijn 10 juli 2020  sensoren geplaatst. Die meten hoeveel mensen het park gebruiken. Meten = weten. Iedereen kent de uitspraak wel. Over het park horen we verschillende geluiden. Het is druk. Het is rustig. Het voelt onveilig; of juist niet. Om een goed beeld te krijgen, zijn in totaal 23 sensoren geplaatst. Bij elke in- en uitgang van het park één. Lees meer over deze sensoren.

Groen, bestrating, speelobjecten, water: alle objecten en materialen in de buitenruimte willen we zo veel mogelijk in de wijk houden en een tweede leven geven.

Een goed voorbeeld hiervan is 'In de Rey van Morgen', in de Reysgids te zien. Op dit stukje grond naast de COOP aan de Bredenoord, wordt nu al geëxperimenteerd met hoe je stoeptegels een nieuw leven in kan blazen door ze te hergebruiken en een plantenbak van te maken.

Duurzame energie is leidend. Voor beheerobjecten en rijdend materieel. En voor de wijk zelf.

Reyeroord verlicht zichzelf met multifunctionele lichtmasten waarmee u ook een auto kunt opladen  En sinds november 2019 ligt in de wijk Het Park van Morgen; sprookjesachtige verlichting die reageert op voetstappen en zijn energie haalt uit planten! En over energie gesproken… heeft u The Walker al gezien? Deze interactieve stoep tegenover het Veenoordcollege haalt haar energie uit de zon! De stoep van zonnepanelen brengt iedereen in beweging met leuke games én is gekoppeld aan de CENT’R die met de zonne-energie weer een elektrische auto kan opladen.  De komende jaren worden er steeds meer gebieden omgevormd tot aardgasvrije wijken. Een van die gebieden is Reyeroord (u verlaat de website).

Wist u dat in de Winkelcentrum Keizerswaard een Duurzaamheidswinkel te vinden is?

Reyeroord omtoveren tot een gezonde beweegwijk: met elkaar kansen zoeken om meer te bewegen, wandelen of fietsen. Denk aan aanpassingen in de inrichting, maar ook beweegmaatjes, een fitfestival en een programma voor vitaal oud worden. Met Lekker in je Vel gaan Indigo Preventie en Avant Sanare Reyeroorders ondersteunen die tijdelijk wat extra hulp kunnen gebruiken om lekker in hun vel te zitten.

Reyeroord een wijk maken waar niemand zich zorgen hoeft te maken over schulden of tekort aan budget. Samen zorgen we ervoor dat ontwikkelingen zoals de energietransitie ook voor mensen met een beperkt budget kansen bieden. In Reyeroord krijgt iedereen de kans om mee te doen en daar eerlijk voor beloond te worden. Zo worden bewoners uitgedaagd om ambassadeur te worden voor een gezonde leefstijl of een leertraject richting vakman van te toekomst te volgen.

Reyeroord zit boordevol talenten! Wij helpen deze tot bloei komen. Met verschillende partijen slaan we de handen ineen met (bliksem)stages, leerlijnen, opleiden en stimuleren. We gaan samen op zoek naar mogelijkheden om jezelf ontwikkelen of bieden een opstap naar werk. Zo werken we aan een wijk waar iedereen zijn of haar talenten kan benutten en een bijdrage kan leveren aan de wijk.

Twee meiden uit de wijk kwamen met het idee voor een meubelruil. Zij organiseerden op 22 september 2018 de 'Van zooi naar mooi ruildag' waarover u in de Reysgids meer kunt lezen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe we op een leuke manier de talenten in de wijk kunnen benutten en tegelijkertijd een duurzame oplossing kunnen creëren voor een veel voorkomend probleem.

Hoe kunnen we mensen samenbrengen en talenten verbinden om zo samen mee te dromen en bouwen aan de toekomst van de wijk? We gaan op zoek naar mogelijkheden om bewoners met elkaar in gesprek te brengen en plekken te creëren waar inwoners van verschillende leeftijden en achtergronden elkaar ontmoeten en helpen waar nodig. Bijvoorbeeld door Syrische en Eritrese statushouders meer in contact te brengen met andere Reyeroorders.

Reyeroord klaar maken voor de toekomst: de natuur is daarbij onze beste vriend! Onder vakkundige begeleiding van Stichting De Stad Uit gingen kinderen en ouders aan de slag tijdens het eerste avontuurlijk natuurfeest Batman 010.

Reysplanning

In onze Reysplanning (Rey afgekort voor Reyeroord) staan de belangrijkste evenementen die eraan komen binnen Reyeroord+.

Heeft u een vraag aan de gemeente, bel dan met 14 010. Heeft u een (hulp)vraag aan het Huis van de Wijk? Dan kunt u bellen met 010 - 760 02 46. Voor vragen over Reyeroord+ kunt u ons ook altijd e-mailen: reyeroord@rotterdam.nl.

Activiteit Wat Waar Wanneer
Oeverloos

Natuurclub! Zit je in groep 3,4 of 5? Kom Zwerfvuilbingo spelen, fruitwater of jam maken! Aanmelden kan via m.schilperoord@pit010.nl

Gouden container, groenstrook tussen Reyerdijk en Herenoord Elke dinsdag van 15.30 tot 17.00 uur (van 15 september tot 13 oktober)
Hondenspeelveld bij Oeverloos Een hondenspeelplaats voor alle Reyeroordse honden van klein tot groot Bij Oeverloos in principe altijd toegankelijk

Meer informatie

Heeft u vragen, suggesties of wilt u de Reysgids ontvangen? Neem dan contact op met de projectgroep via reyeroord@rotterdam.nl