Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Living Lab Sensible Sensor

We zien steeds meer digitale toepassingen in de buitenruimte. Denk aan verkeerslichten die bij regen sneller op groen springen voor fietsers en voetgangers of sensoren die een seintje geven als een afvalbak geleegd moet worden.

Digitalisering biedt veel kansen voor dienstverlening, beheer en inrichting van de buitenruimte om het leven van de Rotterdammer prettiger te maken. In het Living Lab Sensible Sensor onderzoeken we hoe de gemeente dat zo veilig en duurzaam mogelijk kan doen.

Samenwerking

In samenwerking met bewoners, bedrijven en kennisinstellingen experimenteren we in de wijk Reyeroord om ervaring op te doen in het gebruik van sensoren. Daarbij kijken we onder andere naar het ontwerp van de sensor en wat bewoners willen weten over sensoren. Ook onderzoeken we wat de gemeente nodig heeft aan processen, middelen en standaarden om in de toekomst op grotere schaal te kunnen werken met sensoren. Via het netwerk van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) delen we onze ervaring met andere gemeenten en smart city partners in de regio. Zo draagt Living Lab Sensible Sensor bij aan een slimme en verantwoorde manier om de buitenruimte te digitaliseren.

Vragen en antwoorden

De gemeente Rotterdam kan door digitalisering beter en sneller diensten verlenen aan de inwoners. Het draagt ook bij aan een duurzame en economisch gezonde stad waar het fijn is om te wonen en werken. Zo bouwen we aan een verstandige, slimme stad. Rotterdam heeft daarmee de ambitie om in 2025 een digitale voorbeeldstad te worden. Kijk voor meer informatie op Rotterdam Digitaal.

Elke stad is anders, zo ook Rotterdam. Daar moet rekening mee gehouden worden. In de wijk Reyeroord is de gemeente hiermee gestart. Reyeroord is een voorbeeld wijk in Rotterdam en samen met de bewoners van deze wijk wordt er volop geëxperimenteerd.  Daarnaast werkt Rotterdam met andere steden en regio’s samen. Zo worden er oplossingen bedacht die in elke stad of regio gebruikt kunnen worden.

Meer informatie

Wilt u meer te weten komen over sensoren, of heeft u zelf een idee over sensoren? Stuur dan een e-mail naar reyeroord@rotterdam.nl. Of kijk op Living Lab Sensible Sensor | Ondernemen010.nl.