Plastic afval
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/plastic/
Ga naar de hoofdinhoud

Gebruikte plastic verpakkingen, blikjes en drankpakken gooit u in Rotterdam in de gewone vuilniszak.

Afvalenergiebedrijf AVR haalt dit soort afval (we noemen dit PMD-afval) uit het Rotterdamse restafval. AVR gebruikt daarvoor een supermoderne scheidingsinstallatie. Het bedrijf verwacht (uiteindelijk) 75 procent van het PMD uit het restafval te halen. Dat is veel meer dan de 7 procent die Rotterdammers daarvoor in de PMD-containers gooiden. Door PMD achteraf met een machine uit het restafval te halen, kunnen we méér PMD recyclen. Want van uw oude plastic kan weer nieuw plastic gemaakt worden. PMD-afval wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld speelgoed, wc-papier of auto-onderdelen.

Blijf ander afval wél scheiden

Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en afval van groente, fruit en tuin (gft) is belangrijk. Dit afval zamelen we in Rotterdam wél apart in. Deze grondstoffen kunnen we namelijk in de fabriek niet goed genoeg uit het restafval halen.

Welk afval moet in welke bak?

Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven en het is ook beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.

Hoe werkt de scheidingsinstallatie?

Een magneet haalt eerst alle ijzerhoudende materialen eruit. De rest komt op de schudzeef terecht. Hier wordt het afval gescheiden op grootte. Op de volgende installatie stuiteren de driedimensionale producten, zoals drankpakken, naar beneden. De rest gaat omhoog. Een infrarood scanner scant het restafval dat voorbijkomt. Lucht blaast folies, plastics en drankpakken uit het restafval. Het PMD-afval is nu gescheiden van het restafval.

Video 'PMD nascheiden' (mei 2019)

Maakt u voor uw restafval gebruik van een kleine huiscontainer (140 liter) en is deze niet groot genoeg? Dan kunt u uw kleine huiscontainer gratis omruilen voor een grotere 240 liter huiscontainer. U gaat hiervoor naar de pagina Huiscontainer en klikt op de knop ‘huiscontainer aanvragen’. U kunt ook via telefoonnummer 14 010 een grote huiscontainer aanvragen. Tips om meer kwijt te kunnen in uw restafvalcontainer:

  • Vouw drankpakken en plastic flessen plat. Voor de nascheidingsinstallatie is het belangrijk dat de vorm zoveel hetzelfde blijft en dat de verpakking enkele uitstekende delen heeft.
  • Draai de dop op het pak of de fles. Zo lekt er niet uit. De dop wordt ook gerecycled
  • Gooi glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de daarvoor bestemde containers.

Afvalinzamelaar Irado haalt het afval van inwoners van Rozenburg op. Ook uit het restafval van Rozenburgers haalt de nascheidingsinstallatie de plastic verpakkingen, blikjes en drankpakken. Dus ook in Rozenburg mag het PMD bij het restafval. Indien u een kleine container voor restafval (140 liter) heeft, kunt u bij Irado kosteloos een container van 240 liter aanvragen via telefoonnummer 010 - 262 10 00 of via het online contactformulier.

Veelgestelde vragen

Maar liefst 75 procent van de Rotterdammers woont in een flat of appartement. Zij hebben weinig ruimte om plastic verpakkingen en gebruikte drankpakken apart te houden. Daardoor doen ze nu ook veel van dit (PMD-)afval bij hun gewone afval.

Rotterdammers scheidden ongeveer 2 kilo PMD per inwoner per jaar. Dat  is zeven procent van het totale PMD-afval. 34 kilo PMD-afval belandde bij het restafval. Nascheiden maakt het mogelijk om 75 procent van de plastic verpakkingen, blik en drankpakken uit het restafval te halen. En daarna te recyclen. Hiervan worden bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed gemaakt. Daarom deze keuze.
 

Ja, dat heeft zeker zin! Thuis scheiden werkt het best voor  glas, papier, karton, textiel en afval van groente, fruit en tuin. Deze grondstoffen kunnen we in de fabriek namelijk niet goed genoeg uit het restafval halen.
De komende jaren vergroot de gemeente de mogelijkheden om deze soorten afval apart in te zamelen. Ook onderzoeken we mogelijkheden om naast PMD ook papier en glas uit het restafval te halen.

Zorg dat ze leeg zijn voordat u ze weggooit. Dat is het belangrijkste. Als u plastic schoonmaakt, gebruik dan niet te veel water. Te veel warm water doet het voordeel van recyclen teniet. En een natte verpakking is niet goed voor het scheidingsproces. De machine kan plastic verpakkingen makkelijker scheiden als ze goed leeg zijn.

Ja! Gevulde drankpakken zorgen ervoor dat de machines minder goed kunnen  scheiden. Het is het beste wanneer u het drankpak niet vult met afval. Het wordt anders te zwaar. En soms herkennen de machines ze niet meer  als drankpak. Ook is het zo dat zware verpakkingen door de machine niet meer uit het restafval geblazen kunnen worden.

Voor de scheidingsinstallatie is het beter om lege drankpakken in originele vorm weg te gooien. Zo hebben ze een driedimensionale vorm. En 3D- materialen scheidt de machine makkelijker dan 2D. We snappen dat een niet opgevouwen pak veel meer ruimte in beslag neemt dan een platte verpakking. Ons advies: vouw het lege drankpak plat en draai daarna de dop erop. Rol het pak niet op. Zorg ervoor dat  de vorm van het drankpak zo veel mogelijk behouden blijft. En dat deze enkele uitstekende delen heeft.

Rol gebruikte drankpakken niet op. U mag ze wel opvouwen. Draai daarna de dop erop. Zo blijft de vorm van het drankpak zo veel mogelijk behouden. En het pak houdt zo  enkele uitstekende delen. De machine kan het zo makkelijker uit het restafval halen. Voor de plastic verpakkingen en folies geldt: hoe leger en schoner hoe beter. Maar voor de machine is het geen probleem als deze verpakkingen een beetje vuil zijn. Afval van groente, fruit en tuin (gft) is  een grote veroorzaker van vervuiling van verpakkingen.

Als u de mogelijkheid heeft om gft te scheiden, doe dat dan vooral. De scheidingsinstallatie werkt het best als het te maken heeft met droog afval. Gooi  dus zo weinig mogelijk vloeibare materialen en dampende etensresten bij het afval.

Het apart ingezamelde plastic wordt tot snippers vermalen, schoongemaakt en omgesmolten tot korrels (granulaat). Dat granulaat is de grondstof voor nieuwe producten of plastic verpakkingen. Bijvoorbeeld shampooflessen, ketchupflessen en boterkuipjes. Maar ook fleecetruien, speelgoed, leidingen en buizen.
De metalen verpakkingen worden gescheiden van het plastic en de drankenkartons. Ze worden gesmolten en weer tot metaal verwerkt. Dit metaal wordt weer gebruikt om nieuwe producten van te maken. Zoals nieuwe blikken of zelfs  fietsen.

Drankverpakkingen hebben een plastic laagje. Dit zorgt ervoor dat  de verpakkingen waterdicht zijn en de producten langer vers blijven. Het karton en het plastic laagje worden van elkaar gescheiden. Van het karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt, maar ook toiletpapier. Het plastic laagje komt bij al het andere gescheiden plastic. Daarvan wordt weer nieuw plastic gemaakt.

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over dit soort initiatieven. Laat u daardoor inspireren! Wilt u zelf zo'n project beginnen? We helpen u graag op weg.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het scheiden en inzameling van afval op de pagina Afval.