Plastic
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/plastic/
Spring naar het artikel
Foto: Mark Heeman

Het hergebruik van afval is duurzaam en beter voor het milieu. Want van uw oude plastic kan weer nieuw plastic gemaakt worden.

Daarom zamelt de gemeente Rotterdam alle soorten plasticverpakkingen in voor hergebruik. Sinds juni 2016 kunt u ook al drankverpakkingen in de plasticcontainer gooien. En vanaf maart 2017 kunnen daar ook metalenverpakkingen bij. Rotterdam zamelt dan officieel Plastic-, Metalen- en Drankverpakkingen (PMD) in. PMD staat voor plastic, metalen en drankenkartons. Het is de afkorting van de verschillende afvalstromen die samen in één container ingezameld worden.

Wat mag ik in de PMD container gooien en wat niet?

Gooi WEL in de PMD container:

 • Plastic verpakkingen
  Plastic tasjes, zakken, folies, kuipjes, bekers, bakjes, (knijp)flessen, flacons, tubes, potjes en deksels mogen in de plasticcontainer.
 • Metalen verpakkingen
  Blik zoals lege conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer), lege drankblikjes (bier, frisdrank), aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen (zoals bier- en frisdrankdopjes), stalen siroopflessen en waxinelichtcupjes.
 • Drankverpakkingen
  Pakken voor sap, melk, yoghurt en vla en kleine drinkpakjes voor kinderen mogen ook in de plasticcontainer.

Gooi NIET in de PMD container:

 • Piepschuim.
 • Verpakkingen met een chemische inhoud (zoals bestrijdingsmiddelen en terpentine).
 • Chipszakken en koffieverpakkingen (met een aluminium laagje aan de binnenkant), doordrukstrips van medicijnen en kauwgom horen ook niet thuis in de container voor plastic. Deze kunnen namelijk niet goed worden gerecycled.
 • Niet-verpakkingen zoals elektronische apparaten, landbouwplastic, afdekzeil, kunststof speelgoed, luchtbedden, tuinstoelen en allerhande huisraad zoals emmers, afdruiprekjes, kratten enzovoorts. Dit afval kunt u vaak afgeven bij de winkel waar u het product gekocht heeft. U kunt klein chemisch afval ook naar een milieupark brengen.
 • Grijze afvalzakken kunnen niet goed worden verwerkt. Doe uw plastic daarom niet eerst in een grijze zak voordat u het in de container gooit. Gooi uw plastic er los in.

Van oud plastic kan weer nieuw plastic worden gemaakt. Dat is duurzaam en dus goed voor het milieu.

In de hele stad staan 218 containers waar u uw PMD kunt inleveren. Ze staan bij de grotere supermarkten in alle wijken. Op de afvalwijzer zijn de locaties te vinden waar de containers staan in Rotterdam:

Een uitzondering hierop is Hoogvliet. Daar kunt u ook bij Afval Loont uw plastic-, metalen- en drankverpakkingen inleveren. En in Rozenburg kunt u uw PMD huis-aan-huis laten ophalen. Daarnaast staan er in Rozenburg en Hoogvliet ook gewoon plasticcontainers in de wijken. De plasticcontainers zijn te herkennen aan het Plastic Hero Logo.

Apart inleveren plastic en metalen mag ook bij één van de zeven milieuparken

Het gaat hier vooral om plastic dat niet in de kunststofcontainer past zoals kunststof tuinmeubilair, speelgoed (loopfietsjes en traptractoren), stoelen, krukken en tafels. Plastic wat kapot is kunt u inleveren bij een milieupark. Dingen die nog kunnen worden gebruikt, gaan naar één van de vier Piekfijn Kringloopwinkels voor een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Grotere metalen kunt u ook naar het milieupark brengen. Daar worden de metalen gelijk gescheiden op soort.

U kunt uw PMD ongewassen en eventueel met dop in de plasticcontainer gooien. Let erop dat het verpakkingsmateriaal leeg is. Om ruimte te besparen kunt u uw melk- of yoghurtpak ook vouwen. Dan haalt u ook nog net het laatste restje uit het pak. Vul lege blikken en blikjes liever niet met ander afval; dat maakt het lastiger om het materiaal van elkaar te scheiden bij de scheidingsstations.

U kunt uw plastic in een plastic zak in de container gooien. Gebruik hiervoor géén grijze vuilniszak. Sommige gemeenten hebben speciale plastic zakken (alleen gemeenten die plastic aan huis ophalen), die zakken heeft Rotterdam niet.

Als plastic niet gescheiden wordt van het restafval dan wordt het verbrand. Veel plastic is giftig, dus verbranding is schadelijk voor het milieu. Bovendien zijn alle plastics gemaakt van aardolie, dat niet biologisch afbreekbaar is en bovendien steeds schaarser wordt. Het voordeel is dat plastic eenvoudig en goed te recyclen is. Door van plasticverpakkingen weer grondstof te maken voor nieuwe verpakkingen en producten, besparen we op fossiele grondstoffen zoals aardolie. Maar dat kan alleen als het gescheiden van het restafval ingezameld wordt. Metalen- en drankverpakkingen kunnen ook heel goed gerecycled worden.

Het apart ingezamelde plastic wordt tot snippers vermalen, schoongemaakt en omgesmolten tot korrels (granulaat). Dat granulaat is de grondstof voor nieuwe producten of plastic verpakkingen. Bijvoorbeeld shampooflessen, ketchupflessen en boterkuipjes. Maar ook fleecetruien, speelgoed, leidingen en buizen.

De metalenverpakkingen worden gescheiden van het plastic en de drankenkartons. Ze worden gesmolten en weer tot metaal verwerkt. Dit metaal wordt weer gebruikt om nieuwe producten te maken zoals nieuwe blikken, maar bijvoorbeeld ook fietsen.

Drankverpakkingen hebben een plasticlaagje zodat de verpakkingen waterdicht zijn en de producten langer vers blijven. Het karton en het plasticlaagje wordt van elkaar gescheiden. Van het karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt, maar ook toiletpapier. Het plasticlaagje komt bij al het andere gescheiden plastic en daarvan wordt weer nieuw plastic gemaakt.

Nascheiding plastic verpakkingen en drinkpakken

In het restafval van Rotterdamse huishoudens zitten nog veel plastic verpakkingen en drinkpakken. Dit materiaal kan worden gerecycled. Vanaf najaar 2018 gaat afvalenergiebedrijf AVR een deel van het Rotterdamse restafval scheiden. In Rozenburg wordt een scheidingsinstallatie gebouwd die plastic verpakkingsafval en drankenkartons uit het restafval gaat halen. Pas daarna wordt het overige restafval verder verwerkt en uiteindelijk verbrand. Dit wordt weer energie en komt terug bij de Rotterdammer door middel van elektriciteit en stadswarmte. De teruggewonnen plastic verpakkingen en drinkpakken dienen als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed. Ongeveer 2 procent van het Rotterdamse restafval wordt vanaf dit najaar gescheiden. Medio 2019 volgt ook het overige restafval wanneer de bouw van een tweede afvalscheidingsinstallatie bij AVR is voltooid.

Vragen en antwoorden over nascheiding

Inwoners in de hoogbouw, 75% van de Rotterdammers, hebben vaak weinig ruimte om afval te scheiden. Daardoor zitten er nu veel plastic verpakkingen en drinkpakken in het restafval. Nascheiding maakt het mogelijk om plastic verpakkingen en drinkpakken alsnog om te vormen tot grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed.

Ja, dat heeft zeker zin! Bronscheiding, afvalscheiding bij de Rotterdammers thuis, blijft heel belangrijk. Glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval wordt zoveel mogelijk apart ingezameld. De speciale containers voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PMD) blijven vooralsnog in de Rotterdamse wijken staan, maar worden door invoering van de nascheiding niet verder uitgebreid. Vanaf dit najaar wordt nog maar een klein deel van het Rotterdamse restafval nagescheiden. Pas vanaf medio 2019 haalt AVR uit al het restafval plastic en drinkpakken voor recycling.

Vanaf dit najaar wordt nog maar een klein deel van het Rotterdamse restafval nagescheiden. Pas vanaf medio 2019 haalt AVR uit al het restafval plastic en drinkpakken voor recycling. De bestaande PMD-containers blijven daarom vooralsnog in de Rotterdamse wijken staan, maar niet verder uitgebreid. Zo biedt de gemeente een (extra) mogelijkheid om bij winkelcentra plastic verpakkingen gescheiden in te leveren.

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de inzameling van plastic op de website van Plastic Heroes of op de pagina afval.