Plastic afval
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-08-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/plastic/
Spring naar het artikel
Foto: Mark Heeman

Het hergebruik van afval is duurzaam en beter voor het milieu. Want van uw oude plastic kan weer nieuw plastic gemaakt worden.

Nu nog scheiden Rotterdammers zelf hun plastic verpakkingen, blik (metalen) en drankpakken, ook wel PMD genoemd, door ze thuis apart te houden en in de speciale oranje PMD-container te gooien. Door een nieuwe scheidingsinstallatie van afvalenergiebedrijf AVR is dat binnenkort niet meer nodig. Met geavanceerde machines haalt de scheidingsinstallatie het PMD uit het restafval. De komende tijd wordt de scheidingsinstallatie goed getest en eind van het jaar stappen we helemaal over. Tot die tijd worden de speciale oranje containers voor plastic verpakkingen, blik en drankpakken gewoon nog gebruikt.

Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft belangrijk en dit afval blijven we apart inzamelen.

Hoe werkt de scheidingsinstallatie?

Bij afvalenergiebedrijf AVR gaat het restafval door een geavanceerde scheidingsinstallatie. Een magneet haalt eerst alle ijzerhoudende materialen eruit. De rest komt op de schudzeef terecht. Hier wordt het afval gescheiden op grootte. Op de volgende installatie stuiteren de driedimensionale producten, zoals drankpakken, naar beneden. De rest gaat omhoog. Een infrarood scanner scant het restafval dat voorbijkomt. Lucht blaast folies, plastics en drankpakken uit het restafval. Het PMD-afval is nu gescheiden van het restafval.

Inwoners hoeven thuis geen extra ruimte te reserveren voor het scheiden van plastic verpakkingen en drankpakken. Dat is een groot voordeel voor de 75 procent van de Rotterdammers, die wonen in een appartement of flat. Daardoor zitten er nu veel plastic verpakkingen en drinkpakken in het restafval. Nascheiden maakt het mogelijk plastic verpakkingen en drinkpakken, die nog in het restafval zitten, alsnog te recyclen. Hiervan worden bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed gemaakt.

Ja, dat heeft zeker zin! Voor glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval is thuis scheiden het meest efficiënt. De speciale containers voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PMD) blijven tot eind van het jaar in de Rotterdamse wijken staan.

De scheidingsinstallatie heeft tijd nodig om op volle kracht te draaien en daar gebruikt afvalenergiebedrijf AVR 2019 voor. De installatie is nu in de opstartfase en moet nog goed ingeregeld worden. Dat kost tijd en we verwachten dat de installatie eind 2019 volledige productie draait. Daarom laten we de PMD-containers voorlopig nog op straat en halen we ze pas aan het einde van het jaar weg.

Zorg dat ze leeg zijn voordat u ze weggooit, dat is het belangrijkste. Als u plastic schoonmaakt, gebruik dan niet te veel water. Te veel warm water doet het voordeel van recyclen teniet. Een natte verpakking is niet goed voor het scheidingsproces.

Hoe lichter en schoner het product, des te makkelijker is het voor de machine om te scheiden en het plastic te herkennen.

Ja! Gevulde drankpakken belemmeren het goed scheiden van de pakken door de machines. Het is het beste wanneer u het drankpak niet vult met afval. Het wordt anders te zwaar en soms niet meer herkend door de machines als een drankpak. Ook is het zo dat zware verpakkingen door de machine niet meer uit het restafval geblazen kunnen worden, omdat de blaaskracht niet toereikend is.

Voor de scheidingsinstallatie is het het beste om drankpakken in originele vorm weg te gooien. Zo hebben ze een driedimensionale vorm. Deze vorm verandert naar tweedimensionaal als u ze opvouwt of oprolt. 3D-materialen scheidt de machine makkelijker dan 2D. Opgevouwen drankpakken komen zo niet meer bij de te recyclen drankpakken terecht. Wel snappen we dat een niet opgevouwen pak veel meer ruimte in beslag neemt dan een platte verpakking. Zorg er daarom zoveel mogelijk voor dat de vorm van het drankpak behouden blijft en enkele uitstekende delen heeft.

Voor drankpakken helpt u erg mee om deze in de originele vorm in de restafvalzak te gooien.

Voor de plastics en folies geldt: hoe leger en schoner hoe beter. Maar een beetje vuile verpakkingen is de installatie wel gewend en dat moet ook wanneer het tussen het restafval zit.  

Gft is voor de scheidingsinstallatie een grote veroorzaker van vervuiling van verpakkingen. Hoe beter gft gescheiden wordt door uzelf hoe beter. Voor de machine is zo droog mogelijk afval het beste. Zorg dat vloeibare materialen eerst worden weggegooid en voorkom dampende etensresten enzovoort.

Van oud plastic kan weer nieuw plastic worden gemaakt. Dat is duurzaam en dus goed voor het milieu.

Thuis apart houden van PMD

Tot eind van het jaar kunt u uw PMD kwijt in de oranje PMD-container. Wat mag ik in de PMD container gooien en wat niet?

Gooi WEL in de PMD container:

 • Plastic verpakkingen
  Plastic tasjes, zakken, folies, kuipjes, bekers, bakjes, (knijp)flessen, flacons, tubes, potjes en deksels mogen in de plasticcontainer
 • Metalen verpakkingen
  Blik zoals lege conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer), lege drankblikjes (bier, frisdrank), aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen (zoals bier- en frisdrankdopjes), stalen siroopflessen en waxinelichtcupjes
 • Drankverpakkingen
  Pakken voor sap, melk, yoghurt en vla en kleine drinkpakjes voor kinderen mogen ook in de plasticcontainer

Gooi NIET in de PMD container:

 • Piepschuim
 • Verpakkingen met een chemische inhoud (zoals bestrijdingsmiddelen en terpentine)
 • Chipszakken en koffieverpakkingen (met een aluminium laagje aan de binnenkant), doordrukstrips van medicijnen en kauwgom horen ook niet thuis in de container voor plastic. Deze kunnen namelijk niet goed worden gerecycled
 • Niet-verpakkingen zoals elektronische apparaten, landbouwplastic, afdekzeil, kunststof speelgoed, luchtbedden, tuinstoelen en allerhande huisraad zoals emmers, afdruiprekjes, kratten enzovoorts. Dit afval kunt u vaak afgeven bij de winkel waar u het product gekocht heeft. U kunt klein chemisch afval ook naar een milieupark brengen
 • Grijze afvalzakken kunnen niet goed worden verwerkt. Doe uw plastic daarom niet eerst in een grijze zak voordat u het in de container gooit. Gooi uw plastic er los in

In de hele stad staan 218 containers waar u uw PMD kunt inleveren. Ze staan bij de grotere supermarkten in alle wijken. Op de afvalwijzer zijn de locaties te vinden waar de containers staan in Rotterdam:

Een uitzondering hierop is Hoogvliet. Daar kunt u ook bij Afval Loont uw plastic-, metalen- en drankverpakkingen inleveren. En in Rozenburg kunt u uw PMD huis-aan-huis laten ophalen. Daarnaast staan er in Rozenburg en Hoogvliet ook gewoon plasticcontainers in de wijken. De plasticcontainers zijn te herkennen aan het Plastic Hero-logo.

Apart inleveren plastic en metalen mag ook bij één van de zeven milieuparken

Het gaat hier vooral om plastic dat niet in de kunststofcontainer past zoals kunststof tuinmeubilair, speelgoed (loopfietsjes en traptractoren), stoelen, krukken en tafels. Plastic wat kapot is kunt u inleveren bij een milieupark. Dingen die nog kunnen worden gebruikt, gaan naar één van de vier Piekfijn Kringloopwinkels voor een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Grotere metalen kunt u ook naar het milieupark brengen. Daar worden de metalen gelijk gescheiden op soort.

U kunt uw PMD ongewassen en eventueel met dop in de plasticcontainer gooien. Let erop dat het verpakkingsmateriaal leeg is. Vul lege blikken, blikjes en drankpakken niet met ander afval; dat maakt het lastiger om het materiaal van elkaar te scheiden bij de scheidingsstations.

U kunt uw plastic in een plastic zak in de container gooien. Gebruik hiervoor géén grijze vuilniszak. Sommige gemeenten hebben speciale plastic zakken (alleen gemeenten die plastic aan huis ophalen), die zakken heeft Rotterdam niet.

Het apart ingezamelde plastic wordt tot snippers vermalen, schoongemaakt en omgesmolten tot korrels (granulaat). Dat granulaat is de grondstof voor nieuwe producten of plastic verpakkingen. Bijvoorbeeld shampooflessen, ketchupflessen en boterkuipjes. Maar ook fleecetruien, speelgoed, leidingen en buizen.

De metalen verpakkingen worden gescheiden van het plastic en de drankenkartons. Ze worden gesmolten en weer tot metaal verwerkt. Dit metaal wordt weer gebruikt om nieuwe producten te maken zoals nieuwe blikken, maar bijvoorbeeld ook fietsen.

Drankverpakkingen hebben een plasticlaagje zodat de verpakkingen waterdicht zijn en de producten langer vers blijven. Het karton en het plasticlaagje worden van elkaar gescheiden. Van het karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt, maar ook toiletpapier. Het plasticlaagje komt bij al het andere gescheiden plastic en daarvan wordt weer nieuw plastic gemaakt.

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle bestaande initiatieven! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de inzameling van afval op de pagina afval.