Maaien
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-01-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/maaien/
Spring naar het artikel

Openbaar gras in Rotterdam wordt van april tot eind oktober meerdere keren gemaaid. Hoe vaak het gras gemaaid wordt, is afhankelijk van het gebruik en het gewenste beeld van het grasveld.

Dit is maatwerk waarbij we onderscheid maken tussen verschillende soorten. Een grasveld kan glad, minder glad of meer natuurvriendelijk onderhouden worden.

Frequentie

Gras in het centrum, bijvoorbeeld bij Centraal Station, wordt 26 tot 28 keer per jaar gemaaid. Dit zorgt voor een strakke en verzorgde uitstraling. Gras waarop gevoetbald wordt, maaien we 20 tot 22 keer. En gras als ‘kijkgroen’ in bermen en langs waterkanten maaien we slechts tien keer per jaar.
Op plekken waar gekozen is voor een meer natuurlijke ontwikkeling wordt twee - of driemaal per jaar gemaaid en voeren we het maaisel af. Hierdoor krijgen op deze plekken veldbloemen de kans om te bloeien, wat weer zorgt voor meer afwisseling en meer natuurlijke rijkdom in de stad.

Grazers

Gras wordt niet alleen machinaal kort gehouden. Op verschillende plekken in de stad kunt u grote grazers tegenkomen, die het groen in de stad nog natuurlijker maken. Lees meer over grazers in de stad.