Lekker Fit!
Gepubliceerd op: 14-03-2019
Geprint op: 22-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/lekker-fit/
Ga naar de hoofdinhoud

Iedere ouder wil zijn of haar kind de beste kansen bieden. Ook op het gebied van gezondheid. Kinderen profiteren hun hele leven lang van een gezond lichaam en het kunnen maken van gezonde keuzes.

Door een gezonde leefstijl krijgen kinderen de ruimte om hun talenten te ontwikkelen, langer en gezonder te leven en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Gezonde en fitte kinderen en jongeren maken vaak minder gebruik van de zorg.

Een gezond lichaam, wie wil dat nou niet?

Ons doel met Lekker Fit! in de wijk? Een fitte generatie Rotterdammers!

We willen ervoor zorgen dat kinderen en hun ouders gezonde keuzes kunnen maken. Dat de gezonde keuze, de makkelijke keuze is. Zoals gezond eten en drinken en elke dag bewegen en naar buiten gaan. Maar ook weten wanneer je rust moet nemen en je daardoor goed voelen.

Dit doel kunnen we alleen bereiken als we samenwerken: de gemeente en jullie: als ouder, zorgprofessional, docent op school of bij de sportvereniging, vrijwilliger of ondernemer.

Wat is Lekker Fit! in de wijk?

Sinds 2005 werkt het programma Lekker Fit! aan het tegengaan van overgewicht onder Rotterdamse kinderen en jongeren. Kinderen met overgewicht hebben grote kans om als volwassenen ook een ongezond gewicht te hebben. Lees meer over de plannen en doelen van Lekker Fit! in de wijk in ons Programmaplan.

Gezond opgroeien is nog niet vanzelfsprekend

In Nederland hebben 1 op de 7 tot 8 kinderen overgewicht, in sommige wijken in Rotterdam hebben zelfs 1 op de 4 kinderen overgewicht. Het overgewicht onder de Rotterdamse jeugd ligt hoger dan het landelijk gemiddelde, waarbij er grote verschillen per wijk zijn.

Gemeente Rotterdam wil hier wat aan doen. We willen een Rotterdamse jeugd met een actieve leefstijl, een gezond voedingspatroon en een sociale omgeving die gezonde keuzes mogelijk maakt en uitnodigt tot activiteiten.

Lekker meehelpen aan een fitte generatie Rotterdammers

Wij dagen Rotterdammers uit om kinderen veel gezonde keuzes te bieden. Iedereen kan een steentje bijdragen. Zo kunnen sportverenigingen hun kantines gezonder maken, kunnen basisscholen gebruik maken van het aanbod van Schoolsport 010 en kunt u in gesprek gaan met uw eigen kind of met andere kinderen en jongeren over een gezonde leefstijl.

Help ook mee aan een gezonde generatie!

Ga samen met ons aan de slag om een jonge generatie Rotterdammers te stimuleren om gezonder en actiever te leven. Lekker Fit! in de wijk werkt aan de volgende vijf thema’s. Per thema leggen we uit waarom dat onderwerp belangrijk is voor fitte kinderen en jongeren, en hoe u hieraan kunt bijdragen.

Lekker gezond eten en drinken

Fruit in een kinderopvang

Je voelt je fitter wanneer je veel groente, fruit en vezels eet en water drinkt. Lees meer.

Lekker naar buiten

Een jongetje buiten op een step.

Buiten zijn en bewegen is de beste manier om te ontspannen en je fit en energiek te voelen. Lees meer.

Lekker bewegen

Kinderen in een gymzaal.

Blijf fit! Fietsen, sporten, rennen, klimmen, wandelen of traplopen zijn allemaal goed voor een gezonde leefstijl. Lees meer.

Lekker ontspannen na inspanning

Een kind zit rustig te spelen.

Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Zorg voor genoeg slaap en plan momenten waarop je even ‘niets’ doet. Lees meer.

Lekker in je vel zitten

Kinderen op een speelplein

Hoe zorg je ervoor dat je lekker in je vel zit en blijft zitten? Jezelf kennen, jezelf motiveren en zelfvertrouwen hebben helpen hierbij. Lees meer.

Werken voor Lekker Fit!

Kinderen in een gymzaal

Word jij ook een Lekker Fitte gymleraar voor het basisonderwijs? Bekijk het filmpje en neem contact met ons op!

Meer informatie

Meer weten wat Lekker Fit! in de wijk voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op. Dit kan door:

Lekker Fit! nieuws ontvangen?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief. U ontvangt maximaal 4 keer per jaar al het nieuws en nieuwe voorbeelden of materialen van Lekker Fit! in de wijk.