Kunst in onze tunnel
Gepubliceerd op: 29-01-2021
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kunst-in-de-tunnel/
Ga naar de hoofdinhoud

Langs de roltrappen van de Maastunnel ziet u 40 fotolijsten aan de wanden. Ga met uw fiets of te voet door de tunnel en laat u verrassen door de beelden.

De 40 lijsten vormen een permanente tentoonstelling. Drie keer per jaar wisselt de tentoonstelling. Eén ervan bestaat uit de historische beelden van de Maastunnel én foto’s van de renovatie en restauratie. Hier brengen we het hele verhaal van onze tunnel in beeld, van vroeger tot nu. Deze tentoonstelling vormt de basiscollectie. De andere twee verschillen ieder jaar. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam draagt samen met de gemeente zorg voor de samenstelling van de wisselende exposities. Vanaf 1 juli is de nieuwe wisselende tentoonstelling te zien met als titel: 150 jaar Nieuwe Waterweg.

150 jaar Nieuwe Waterweg

Deze tentoonstelling bestaat uit foto’s ter ere van de 150e verjaardag van de Nieuwe Waterweg. Florine van Rees en Vincent Dekkers fotografeerden het leven langs de oevers van de Nieuwe Waterweg, #vanzeenaarstad en #vanstadnaarzee. Deze tentoonstelling laat een mooi tijdsbeeld zien van het leven in de stad, en de rol die de rivier in dat leven van de bewoners heeft.

Beide fotografen zijn geselecteerd uit een fotocall van Flowerdales.Agency in opdracht van CBK Rotterdam.nl De selectiecommissie, bestaande uit Nicole Robbers, Ibrahim Aloui Chifri en Anne Bloemendaal heeft deze fotografen geselecteerd uit meer dan 45 inzendingen met de gedachte aan de 150e verjaardag van de Nieuwe Waterweg; wat willen we dan laten zien?

Fotografen

Fotografe Florine van Rees heeft een heel eigen stijl ontwikkeld die zich het best laat omschrijven als modisch documentair werk, waarin zij beelden aansnijdt en op kleur, patronen en materialen combineert.

Bekijk de pagina Florine van Rees.com.

Vincent Dekkers fotografeert dichtbij en geportretteerden laten hem ook heel dichtbij komen. Een bijzondere gave voor een fotograaf, het stelt hem in staat op plekken te komen waar we zelf niet zo snel kunnen kijken. Vincent keek naar de gezamenlijkheid van de mensen aan de oevers van de rivier, we doen veel meer samen dan we denken.

De fotoserie van Zuid naar Noord

De serie foto’s van Noord naar Zuid

Mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling #vanstadnaarzee #vanzeenaarstad wordt mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Flowerdales Agency en CBK Rotterdam.