Parkeer- en verkeersboete
Gepubliceerd op: 22-02-2021
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/foutparkeren/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam zet scanauto’s in om te controleren of er wordt geparkeerd met een geldig parkeerticket en of mensen voldoende parkeergeld hebben betaald. Heeft u geen of te weinig parkeergeld betaald?

Dan krijgt u een naheffingsaanslag parkeerbelasting van de gemeente. Gemeente Rotterdam zet scanauto’s in om te controleren of er betaald is.

Als u een verkeersovertreding begaat (bijvoorbeeld parkeren op de stoep), dan geeft Handhaving of Politie u een boete. Er zijn verschillende boetes en naheffingen.

Heeft u geen of te weinig parkeerbelasting betaald? Dan riskeert u een parkeerboete ofwel een Naheffingsaanslag parkeerbelasting.

Bezwaar parkeerboete

Bent u het niet eens met de parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting)? U kunt online bezwaar maken.

Wanneer u niet parkeert volgens de wet- en regelgeving, dan is dit een verkeersovertreding. U riskeert hiermee een verkeersboete. De hoogte van de boete is afhankelijk van het soort overtreding. Het bedrag ligt tussen de 35 en 380 euro. U ontvangt een beschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Meer informatie vindt u op de website van het CJIB.

Heeft u meerdere naheffingsaanslagen parkeerbelasting niet betaald of andere openstaande belastingschulden? Dan riskeert u een wielklem.
Dit geldt voor:

 • Voertuigen met een Nederlands kenteken en een openstaande belastingschuld
 • Voertuigen in een gemeentelijke parkeergarage waar alleen abonnementhouders mogen parkeren. Zonder abonnement mag u daar niet staan
 • Voertuigen met een buitenlands kenteken of Nederlands kenteken waarvan geen adresgegevens bekend zijn én waarvoor drie of meer openstaande naheffingsaanslagen parkeerbelasting zijn opgelegd.

Wanneer wordt de wielklem verwijderd?

De wielklem wordt verwijderd als u de openstaande naheffingsaanslagen parkeerbelasting en de klemkosten binnen 3 werkdagen heeft betaald. De klemkosten bedragen 242,20 euro (kosten 2022)

Als u niet binnen 3 werkdagen heeft betaald, wordt uw voertuig verwijderd en tijdelijk opgeslagen bij een takel- en bergingsbedrijf. U betaalt dan ook de sleep- en bewaarkosten.

De kosten zijn:

 • Voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  • 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • Voor het bewaren van een voertuig:
  • 11,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 31,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • De kosten van een onnodige rit van het takel- en bergingsbedrijf bedragen:
  • 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht.

Bij deze bedragen komt nog 21% BTW.

Om uw aanhanger terug te krijgen, belt u naar 14 010.

Hoe kan ik betalen?

Er zijn twee manieren om de kosten te betalen:

 1. Bij de kas van Belastingen Rotterdam. Als u voor 16:00 uur heeft betaald wordt de wielklem binnen één uur verwijderd. Bekijk de locaties en openingstijden.
 2. Met pin of creditcard met pin bij de klemwagen. Hiervoor moet u eerst een afspraak maken door het nummer te bellen dat u aantreft op de sticker op uw voertuig (24/7 bereikbaar). Na betaling van het volledige bedrag wordt de wielklem verwijderd.

U moet een geldig kentekenbewijs en identiteitsbewijs tonen bij het betalen.

Bezwaar Wielklem

Komt u uit een land waar Nederland kentekeninformatie mee uit kan wisselen, dan krijgt u de naheffingsaanslag parkeerbelasting thuis gestuurd. U kunt uw bezwaar dan digitaal indienen via de website van Parktrade.

Omdat het langer kan duren voordat de naheffingsaanslag per post bij u aan komt, wordt er ook een naheffingsaanslag achtergelaten op uw voertuig.

Het is mogelijk dat uw auto wordt weggesleept door een takel- en bergingsbedrijf. Dat gebeurt meestal omdat de auto een gevaar oplevert voor het overige verkeer. Denk hierbij aan auto's die dubbel geparkeerd staan voor een uitrit of in een voetgangersgebied. Het kan ook zijn dat u op een parkeerplaatsen voor gehandicapten staat. De kosten zijn:

 • Voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  • 165 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 750 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • Voor het bewaren van een voertuig:
  • 4 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 40 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • De kosten van een onnodige rit van het takel- en bergingsbedrijf bedragen:
  • 75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 175 euro voor een voortuig vanaf 3.500 kilo.

Bij deze bedragen komt nog 21 procent BTW.

Om uw auto terug te krijgen, belt u naar 14 010. Als u vragen heeft aan Vreugdenhil over uw voertuig of over het wegslepen van uw voertuig belt u met 015 - 251 13 54.

Parkeeroverlast melden bij 14 010

Bel bij een hinderlijk of gevaarlijk geparkeerd voertuig altijd 14 010. Dan komt er zo snel mogelijk een handhaver. Als het gaat om een voertuig dat zó geparkeerd staat dat het gevaar oplevert voor anderen en 14 010 is niet bereikbaar, neem dan contact op met 0900 - 88 44, het servicenummer van de politie.

U kunt de melding ook online doorgeven via de pagina Melding maken of de MeldR app.