Fietspunt
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 28-06-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/fietspunt/
Ga naar de hoofdinhoud

Fietspunt bewaart fout of hinderlijk geparkeerde (brom)fietsen en scooters maximaal 13 weken, wees(brom)fietsen en -scooters maximaal 6 weken. Fietswrakken worden maximaal 2 weken bewaard.

Op de website verloren of gevonden kunt u in de online database zoeken naar uw fiets of scooter. Komt u er niet uit? Dan kunt u via telefoonnummer 14 010 contact opnemen met de medewerkers van Fietspunt. Zij helpen u graag verder. Als u vermoedt dat uw (brom)fiets of scooter gestolen is, dan kunt u hiervan aangifte doen bij de politie.

Hoe krijgt u uw fiets terug?

In de landelijke online database met verloren en gevonden voorwerpen kunt u met de kenmerken of datum van verlies zoeken naar uw (brom)fiets of scooter. Heeft u uw (brom)fiets of scooter gevonden? Noteer dan het registratienummer. Hiermee gaat de afhandeling sneller. U kunt uw (brom)fiets of scooter zonder afspraak ophalen bij Fietspunt aan de Koperstraat 23 in Rotterdam. Fietspunt is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 16.30 uur.

Vindt u uw (brom)fiets of scooter niet in de database? Neem dan even contact met de gemeente via 14 010 of kom langs op het Fietspunt.

Niet vergeten bij het ophalen:

 • registratienummer van uw (brom)fiets of scooter in de zoekmachine
 • een bewijs van eigendom; (brom)fiets- of scootersleutel, verzekeringsdocumenten of aankoopbewijs
 • een geldig legitimatiebewijs
 • pinpas (op het Fietspunt aan de Koperstraat kunt u alleen met pin betalen).

Kosten

Voor het verwijderen, registreren en opslaan van uw (brom)fiets of scooter brengt de gemeente kosten in rekening. Voor een verkeerd of hinderlijk geparkeerde(brom)fiets of scooter betaalt u 20 euro voor een fietswrak of weesfiets betaalt u 50 euro.

Wilt u uw (brom)fiets of scooter ophalen bij het Fietspunt? Neem dan een bewijs van eigendom, uw legitimatiebewijs en pinpas mee.

Uw (brom)fiets of scooter laten bezorgen

Bent u niet in de gelegenheid om naar Fietspunt aan de Koperstraat te komen? U kunt uw (brom)fiets of scooter ook laten bezorgen op één van de volgende afhaallocaties:

 • Kringloopwinkel Het Goed aan de Mariniersweg 255

Het ophalen op één van de afhaallocaties kan alleen op afspraak. Hiervoor kunt u bellen met het gemeentelijk telefoonnummer 14 010. U betaalt tien euro extra voor het vervoer naar de Het Goed Kringloopwinkel. Deze kosten komen bovenop de administratiekosten.

Betalen

Bij het Fietspunt kunt u alleen pinnen. In de kringloopwinkel Het Goed aan de Mariniersweg 255 kunt u zowel contant als met uw pinpas betalen. In fietsenstalling Zuidplein kunt u alleen contant betalen.

Routebeschrijvingen

 • Naar Fietspunt, Koperstraat 23:
  • Vanaf Centraal Station: U neemt de trein naar Rotterdam Alexander. Vanaf het treinstation is het ongeveer zes minuten lopen naar de Koperstraat 23.
  • Vanaf Alexandrium, Rotterdam Alexanderpolder: Vanaf het treinstation Rotterdam Alexander is het ongeveer zes minuten lopen naar de Koperstraat 23.
 • Naar kringloopwinkel Het Goed Mariniersweg 255 (alleen op afspraak): ga vanaf het Centraal Station linksaf, het Weena op. Neem bij de rotonde op het Hofplein de tweede afslag (Pompenburg). Na 800 meter is de Mariniersweg aan de rechterkant.

Bezwaar maken

Uw (brom)fiets of scooter is verwijderd op basis van een besluit van gemeente Rotterdam. Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u bezwaar maken. Het bezwaarschrift richt u aan het bestuursorgaan dat de beslissing genomen heeft: burgemeester en wethouders, de burgemeester of de gemeenteraad.

Ter attentie van de Algemene Bezwaarschriftcommissie
Postbus 1011
3000 BA  Rotterdam

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Juridische Dienst op telefoon 010 - 267 62 00 (ma-vr tussen 8 en 17 uur) of via het algemene nummer van gemeente Rotterdam 14 010 (ma-vr tussen 8 en 20 uur, za tussen 9-17 uur). Ook kunt u een mail sturen naar: juridischedienstenrso@rotterdam.nl. Lees hieronder de wetten en regels over tot het stallen van (brom)fiets of scooter.

De regels en wetten over het stallen van fietsen kunt u vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Artikel 5:12

Overlastgevend stallen en hinderlijk parkeren van (brom)fietsen, fietswrakken

1. Het is verboden door het college in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de volksgezondheid aangewezen wegen of weggedeelten fietsen of bromfietsen:

 • onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan, of
 • langer dan vier weken onbeheerd te laten staan.

2. Het is verboden op of aan de weg fietsen of bromfietsen te parkeren:

 • Op zodanige wijze voor of tegen een gebouw, dat daardoor voor een bewoner of gebruiker van dat gebouw de toegang of het uitzicht wordt belemmerd.
 • Op zodanige wijze op een voetpad of trottoir, dat daardoor de doorgang wordt gehinderd of belemmerd.
 • Op geleidelijnen die op de weg zijn aangebracht ten behoeve van visueel gehandicapten.
 • Op zodanige wijze dat daardoor het in- en uitstappen bij tram, bus, taxi of gehandicaptenplaats gehinderd of belemmerd wordt.
 • Op zodanige wijze dat daardoor de functie van straatmeubilair gehinderd of belemmerd wordt.
 • Tegen monumenten of gedenktekens.
 • Op een zodanige wijze dat daardoor de doorgang en opbouw op een markt wordt gehinderd of belemmerd.

3. Het is verboden op of aan de weg een bromfiets of fiets te plaatsen of te hebben, die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeert.

Juridische informatie met betrekking tot Fietspunt

Handhavers van Toezicht & Handhaving handhaven op verkeerd geparkeerde fietsen en weesfietsen op basis van artikel 5.12 lid 1 a en b van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012. Dit artikel luidt: 'Het is verboden op door het college in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de volksgezondheid aangewezen wegen of weggedeelten fietsen of bromfietsen:

 • onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan, of
 • langer dan vier weken onbeheerd te laten staan.

Fietswrakken worden door handhavers van een waarschuwingssticker voorzien. De eigenaar heeft dan een week de tijd om de fiets van straat te halen of deze weer in rijvaardige staat te brengen. Gebeurt dit niet binnen een week dan wordt de fiets verwijderd en naar Fietspunt gebracht. Fietspunt bewaart het wrak twee weken. (APV artikel 5.12 lid 3).

Lees meer over de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam:

Als u last heeft van verkeerd geparkeerde fiets of bromfiets, dan kunt u bellen naar 14 010 of het 'meldingenformulier buitenruimte' invullen.

Fietspunt

 • Fietspunt slaat de hinderlijk of verkeerd geparkeerde fiets en ‘weesfiets’ voor dertien weken op. (APV artikel 5.12 lid 1 sub b).
 • Fietspunt bewaart een wrak twee weken. (APV artikel 5.12 lid 3).
 • Verwijderde (brom)fietsen worden gestald op Fietspunt (Koperstraat 23, Rotterdam).
 • U kunt uw fiets terug vinden via Fietspunt. Ook staat hier wat er nodig is om uw fiets weer terug te krijgen.
 • Mocht u bewaren hebben tegen het door Toezicht & Handhaving genomen besluit, dan kunt u op grond van een door Fietspunt uitgereikt besluit / brief, bezwaar indienen.
 • Voor het terugkrijgen van een (brom)fiets worden kosten in rekening gebracht. Twintig euro voor een hinderlijk of verkeerd geparkeerde (brom)fiets en vijftig euro voor een te lang geparkeerde wees(brom)fiets of (brom)fietswrak.

Veelgestelde vragen

 • Een rode waarschuwingssticker op uw fiets betekent dat een handhaver uw fiets heeft aangemerkt als onbeheerde fiets. Op de sticker staat dat u vier weken de tijd heeft om de fiets van straat te halen. Gebeurt dit niet, dan verwijdert de gemeente uw fiets en brengt het naar het Fietspunt.
 • Een gele waarschuwingssticker op uw fiets betekent dat een handhaver uw fiets heeft aangemerkt als fietswrak. Op de sticker staat dat u een week de tijd heeft om de fiets van straat te halen. Gebeurt dit niet, dan verwijdert de gemeente uw fiets en brengt het naar het Fietspunt

Zoek in de landelijke database met gevonden en verloren voorwerpen, op basis van kenmerken of uw (brom)fiets of scooter bij Fietspunt staat. Noteer het registratienummer als u uw (brom)fiets of scooter gevonden heeft. U kunt de (brom)fiets of scooter dan ophalen bij Fietspunt.

Voor een verkeerd of hinderlijk geparkeerde (brom)fiets of scooter, betaalt u twintig euro. Als uw (brom)fiets of scooter als fietswrak of weesfiets van straat is gehaald, betaalt u vijftig euro. En als u uw (brom)fiets of scooter laat bezorgen op één van de afhaallocaties, betaalt u tien euro extra.

U kunt hiertegen in bezwaar gaan. U kunt langskomen bij het fietspunt en dan zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Een besluit mee krijgen, de fiets niet meenemen en in bezwaar gaan. Fiets wordt zolang bewaard door fietspunt.
 2. Een besluit mee krijgen, betalen, fiets meenemen en daarna in bezwaar gaan.

Fietspunt is gehuisvest aan de Koperstraat 23, 3067 GL in Rotterdam.

 • Geldig legitimatiebewijs.
 • Bewijs van eigendom: (brom)fiets- of scootersleutel, aankoopbewijs, verzekeringspolis en dergelijke.
 • Registratienummer (als u dit weet, u kunt dit zoeken in de landelijke database).
 • Pinpas.
 • (Brom)fietsen en scooters die verkeerd of hinderlijk geparkeerd stonden worden maximaal 13 weken bewaard.
 • Wees(brom)fietsen en -scooters maximaal 6 weken.
 • (Brom)fietswrakken worden maximaal 2 weken bewaard.

De (brom)fiets of scooter kan de gemeente dan voor u bezorgen bij de Piekfijnwinkel aan de Mariniersweg 255, Wolphaertsbocht 246 of Middenbaan 218 (Hoogvliet). Hier zijn extra kosten aan verbonden van tien euro. U moet hiervoor een afspraak maken met Fietspunt, via het nummer 14 010 (vraag naar Fietspunt).

Bij Fietspunt kunt u alleen pinnen. Bij de kringloopwinkel Het Goed aan de Mariniersweg kan contant en met pin betaald worden. In fietsenstalling Zuidplein kunt u alleen contant betalen.

U kunt uw (brom)fiets of scooter terugvinden via de landelijke database. Om een overzicht te krijgen van de (brom)fietsen of scooters  die bij Fietspunt staan, moet u een aantal gegevens invullen.

Het kan zijn dat uw (brom)fiets of scooter gestolen is of dat de (brom)fiets of scooter nog niet geregistreerd is na binnenkomst. Fietspunt probeert alle binnengekomen (brom)fietsen en scooters op dezelfde dag te registreren. Check regelmatig de zoekmachine van Fietspunt, bel 14 010 of kom langs op het Fietspunt. 

Mocht u na enkele weken uw (brom)fiets of scooter nog niet gevonden hebben op de zoekmachine, dan kunt u het beste aangifte doen bij de politie via politie.nl of op het dichtstbijzijnde politiebureau.

 • Uw (brom)fiets of scooter is fout geparkeerd. Op en rond het Centraal Station, station Blaak, Zuidplein, Prins Alexanderplein en Capelsebrug geldt een (brom)fietsparkeerverbod. Hier mag u uw (brom)fiets en scooter alleen parkeren in de stallingen, fietsrekken en andere aangegeven plaatsen. Op deze plekken zijn duidelijke (brom)fietsparkeerzones ingericht. (Brom)fietsen en scooters die geheel of gedeeltelijk buiten de parkeerzone staan, worden zonder waarschuwing verwijderd en naar Fietspunt gebracht.
 • Uw (brom)fiets of scooter is hinderlijk geparkeerd. (Brom)fietsen en scooters die hinderlijk geparkeerd staan, worden zonder waarschuwing verwijderd en naar Fietspunt gebracht.
 • Uw (brom)fiets of scooter is een (fiets)wrak. Een fietswrak wordt na één week van straat gehaald. Een wrak is een (brom)fiets of scooter waarvan één of meerdere onderdelen ontbreken, kapot en/ of verbogen zijn. Als er aanwijzingen van verwaarlozing zijn, zoals bijvoorbeeld ernstige roest, geldt deze ook als fietswrak. Handhavers voorzien de (fiets)wrakken van een waarschuwingssticker. De eigenaar heeft dan één week de tijd om de (brom)fiets of scooter van straat te halen of deze in rijvaardige staat te brengen. Gebeurt dit niet, dan wordt de (brom)fiets of scooter verwijderd en naar Fietspunt gebracht.
 • Uw (brom)fiets of scooter is een wees(fiets). Een wees(fiets) wordt weggehaald als de (brom)fiets of scooter minimaal vier weken ongebruikt is. Het is verboden om uw (brom)fiets of scooter langer dan vier weken onbeheerd in de buitenruimte te laten staan. Dan valt de (brom)fiets of scooter in de categorie ‘wees(fiets)’. Handhavers voorzien de wees(brom)fiets of -scooter van een waarschuwingssticker. De eigenaar heeft vier weken de tijd om zijn/haar (brom)fiets of scooter te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan wordt de (brom)fiets of weesfiets verwijderd en naar Fietspunt gebracht.

Nee. Fietsen die niet worden opgehaald, worden opgeknapt en verkocht in de kringloopwinkels.