Digitaal stadspanel
Het Digitaal Stadspanel Rotterdam bestaat uit meer dan 8.500 Rotterdammers. De leden worden een aantal keer per jaar gevraagd om via internet een korte vragenlijst in te vullen.
Een aantal onderzoeken die met het Digitaal Stadspanel Rotterdam zijn uitgevoerd:
De Rotte is een belangrijke recreatieve en ecologische verbinding binnen en buiten de stad. De gemeente heeft het doel om het Rotterdamse deel van de Rotte aantrekkelijker, levendiger en groener te maken. Rotterdammers en andere gebruikers konden in februari 2025 aangeven wat hun wensen zijn voor een aantrekkelijke Rotte. Het onderzoek is uitgevoerd onder het Digitaal Stadspanel Rotterdam. Daarnaast kon men via de website ‘MijnRotterdam’ een vragenlijst invullen.
U kunt de rapportage vinden op Onderzoek010.nl . Link opent een externe pagina
Met de ondertekening van het Zonvenant draagt de GGD Rotterdam-Rijnmond actief bij om huidkanker te helpen voorkomen. Het Zonvenant is een ondertekende afspraak voor een periode van minimaal 3 jaar met als doel: inwoners bewuster, verstandiger en veiliger om laten gaan met de zon. Om zicht te krijgen op de houding en het gedrag van Rotterdammers ten aanzien van zonbescherming is in oktober 2024 een meting uitgevoerd onder het Digitaal Stadspanel Rotterdam.
De resultaten van deze meting kunt u lezen op Onderzoek010.nl. Link opent een externe pagina
In februari 2024 is het Digitaal Stadspanel Rotterdam gevraagd om een aantal communicatie-uitingen van de gemeente Rotterdam te beoordelen.
De vraag van het onderzoek was:
In hoeverre herkennen Rotterdammers, en in het bijzonder ‘zij die deel uitmaken van ondervertegenwoordigde doelgroepen’, zich in de communicatie van de gemeente Rotterdam?
U kunt de resultaten vinden op de site van onderzoek010 onder het tabblad ‘Rapportages’, kopje ‘Communicatie en dienstverlening’. Link opent een externe pagina.
In maart 2024 konden alle Rotterdammers, dus ook de panelleden van het Digitaal Stadspanel Rotterdam, via een vragenlijst aangeven wat voor burgemeester zij willen zien in Rotterdam.
De uitkomsten zijn bekend en te lezen op Onderzoek010.nl. Link opent een externe pagina.
Om de stad leefbaar en veilig te houden vernieuwt en onderhoudt de gemeente de wegen, paden, bruggen en tunnels. Maar dit zorgt ook voor verkeershinder. De gemeente Rotterdam heeft onderzocht welke ervaring Rotterdammers hebben met verkeershinder door werkzaamheden en aan welke informatie zij behoefte hebben.
Ga voor de rapportage van het onderzoek met de belangrijkste resultaten naar Ruimtelijke ordening, wonen en verkeer op onderzoek010.nl. Link opent een externe pagina.
Vragen en antwoorden
Wij heten u van harte welkom als panellid als u 15 jaar of ouder bent en in Rotterdam woont. U kunt zich vrijblijvend inschrijven bij het Digitaal Stadspanel Rotterdam.
Aanmelden als panellid voor het Digitaal Stadspanel Rotterdam. Link opent een externe pagina
Het Digitaal Stadspanel Rotterdam wordt beheerd door dienstencentrum Onderzoek en Business Intelligence (OBI) van gemeente Rotterdam. Lees meer op de pagina Onderzoek.
Wanneer u lid wordt van het Digitaal Stadspanel Rotterdam, vragen wij u een aantal persoonlijke gegevens in te vullen. Deze zijn bedoeld om te bepalen in hoeverre het panel een goede afspiegeling is van de Rotterdamse bevolking. Daarnaast worden de gegevens gebruikt om vragenlijsten naar de juiste doelgroepen te sturen. Bijvoorbeeld wanneer er onderzoek is onder jongeren of onder mensen uit een bepaald gebied. De gegevens worden ook gebruikt om onderzoeksresultaten uit te kunnen splitsen naar kenmerken van de bevolking (bijvoorbeeld naar leeftijd of gebied). De onderzoeksresultaten zijn nooit tot individuele personen te herleiden. Er worden alleen uitspraken gedaan over groepen bewoners (bijvoorbeeld studenten, ouderen of personen die in een bepaald gebied wonen).
We stellen het natuurlijk op prijs als u aan alle onderzoeken meewerkt maar dat hoeft niet. Heeft u een keer geen tijd of geen zin om een vragenlijst in te vullen? Dat is geen probleem. U krijgt wel altijd een herinneringsmail, voor als u de eerste uitnodiging over het hoofd heeft gezien. Of alsnog wilt meedoen aan het onderzoek.
Heeft u een nieuw e-mailadres of bent u verhuisd binnen Rotterdam? Dan kunt u dat aangeven op uw profielpagina. Link opent een externe pagina. Ook kunt u via een link onderaan elke uitnodigingsmail aangeven dat u iets wilt veranderen in uw persoonlijke gegevens. Komt u er niet uit dan kunt u een mail sturen naar digitaalstadspanel@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
U wordt ongeveer vijf keer per jaar uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen.
We geven bij elke uitnodiging aan hoelang het ongeveer duurt om een vragenlijst in te vullen. In de regel duurt dit tussen de 5 en 20 minuten. U kunt de vragenlijst op elk gewenst moment afbreken. Zolang het onderzoek loopt kunt u er op een later moment mee verder gaan.
De onderwerpen zijn in de regel zaken waar gemeente Rotterdam of gebiedscommissies zich mee bezighouden. En waar de mening van de bewoners van belang is. Voorbeelden zijn:
- evenementen in de stad.
- bezuinigingen op cultuur.
- openbare laadpalen.
- verkeer en vervoer in de stad.
- mantelzorgers.
- enzovoort.
Nee. Uw gegevens worden alleen gebruikt om u vragenlijsten toe te sturen. U ontvangt geen andere mails over gemeente Rotterdam. Uw e-mailadres wordt dus alleen gebruikt voor het Digitaal Stadspanel Rotterdam.
Nee. Het is van belang dat u zelf de vragenlijst invult. De resultaten worden namelijk gebruikt om groepen te vergelijken, bijvoorbeeld mannen en vrouwen.
Zodra een onderzoek is afgerond en de opdrachtgever van het onderzoek heeft toestemming gegeven om de resultaten te publiceren, dan vindt u de resultaten terug op deze pagina.
Voordat er een herinnering wordt verstuurd, kijken we wie de vragenlijst nog niet (volledig) heeft ingevuld. Het kan gebeuren dat u na onze controle de vragenlijst heeft ingevuld. U kunt de herinnering dan als niet verzonden beschouwen.
Controleer eerst of u verbinding heeft met internet. Het kan zijn dat de link in uw e-mailbericht niet doorklikbaar is. Kopieer de link in dit geval naar de adresbalk van uw internetbrowser. Werkt de link ook vanuit de adresbalk niet? Stuur dan een mail naar digitaalstadspanel@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Het kan zijn dat er sprake is van een technisch probleem. Probeer op een later tijdstip nogmaals of u de vragenlijst kunt invullen. Vult u op een later tijdstip de vragenlijst in? Dan gaat u verder bij de vraag waar u was gebleven op het moment van de foutmelding.
Nee, dat maakt niet uit. U kunt met elke browser (bijvoorbeeld Edge, Safari, Mozilla Firefox, Google Chrome) de vragenlijsten van het Digitaal Stadspanel Rotterdam invullen. U kunt de vragenlijst ook invullen op een tablet of smartphone.
U kunt zich uitschrijven door naar uw profielpagina. Link opent een externe pagina te gaan en onderaan aan te geven dat u zich wilt afmelden. Ook vindt u onderaan elke uitnodigingsmail een link waarmee u zich kunt uitschrijven.