Buurt Bestuurt
Gepubliceerd op: 26-06-2017
Geprint op: 18-08-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/buurt-bestuurt/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Zin om iets te doen voor de buurt? Sluit u dan aan bij Buurt Bestuurt. Bij Buurt Bestuurt werken bewoners, gemeente en politie samen aan een veilige, schone en leefbare wijk.

U vindt er enthousiaste bewoners en ondernemers die samen iets voor de eigen buurt willen doen. Het is leuk om andere bewoners te leren kennen. En om met elkaar te bespreken wat er kan veranderen in veiligheid en leefbaarheid. Iedereen, van groot tot klein moet namelijk prettig kunnen wonen.

Zaterdag 1 december kwamen ruim 300 gasten af op de feestelijke bijeenkomst in de Kuip. Wethouder Wijbenga bedankte de bewoners van Buurt Bestuurt en Buurtpreventie en de aanwezige professionals voor hun bijdrage aan een veilige en leefbare wijk.

De wethouder gaf aan hoe belangrijk het is dat bewoners zich blijven inzetten voor een veilige wijk. Hij vond het ook heel fijn om zoveel bewoners tegelijk te spreken. De verrassing van de avond was een rondleiding achter de schermen van de Kuip. 182 bezoekers grepen de kans om de spelerstunnel, de kleedkamer, het ereterras en het Feyenoord Museum van dichtbij te bekijken.

Tina Melfor, Buurt Bestuurt Katendrecht, vond de bijeenkomst erg geslaagd. ‘Het is altijd fijn om waardering te krijgen voor het werk dat je verzet. Het eten was erg lekker en de muzikanten deden het heel leuk. Ook heb ik veel nieuwe mensen ontmoet. Het was een hele gezellige dag!’

Bekijk de fraaie foto’s van deze geslaagde dag.

Algemene informatie

Heeft u een poster of flyer nodig voor uw Buurt Bestuurtcomité? Er zijn verschillende sjablonen gemaakt die u kunt gebruiken. Gebruik altijd het Buurt Bestuurtlogo en de naam van uw buurt. Verder kunt u alles naar eigen wens/idee aanpassen.

Hoe werkt het?

Gebruik zoveel mogelijk een foto of ander beeld. Is de foto staand of liggend? Klik dan op de gewenste poster. Dan komen er verschillende invulvelden met de vragen: naam evenement, wanneer/waar, wie, wat, waarom, Facebook/Twitter. Vul deze informatie in. Geen Facebook of Twitter? Laat dan het invulveld leeg.
Bekijk dan het resultaat. Alle teksten en beelden staan in zogenaamde blokken. Klik erop en u kunt alles aanpassen naar uw eigen voorkeuren. Probeer het maar, succes!

Heeft u zelf geen mogelijkheid om uw flyer of poster te printen? Dan kunt u deze mailen aan Waheeda Dahoe. Geef in uw e-mail de oplage en het afleveradres aan.  

Waarom Buurt Bestuurt?

Bewoners weten het best wat er moet gebeuren in hun buurt. Ze weten welke problemen er zijn, maar hebben ook vaak nuttige ideeën om hun eigen leefomgeving te verbeteren. Samen met de politie, gemeente (onder andere de afdeling Stadsbeheer) en de gebiedsorganisatie gaan zij aan het werk. Soms kan een woningcorporatie, het jongerenwerk of een andere partij meedoen. Bij elke actie worden buurtbewoners gevraagd actief mee te helpen. Zo werk je samen aan een betere buurt.

Hoe werkt het?

Het is de bedoeling om voldoende bewoners te vinden die zich willen inzetten voor de buurt. Tijdens de eerste bijeenkomst stellen zij een top-3 samen met onderwerpen, die als eerste moeten worden aangepakt. Oplossingen kunnen gelden voor iedereen, of voor een specifieke groep: kinderen, jongeren of bijvoorbeeld senioren. Een actie of evenement vindt plaats door goede afspraken en samenwerking met elkaar. Daarna is overleg over het resultaat van belang. Zo koppelt bijvoorbeeld de politie na een snelheidscontrole terug naar het Buurt Bestuurt Comité. 'Veertig bekeuringen uitgedeeld voor te hard rijden'.

Charlois Inspireert

Nasra Djorai is gebiedsnetwerker in Charlois. Zij is een van de krachten achter Charlois Inspireert. ‘Voor mij is Buurt Bestuurt (BB) een gedachtegoed waarbij bewoners de regie pakken bij uitdagingen in hun eigen buurt’, vertelt Nasra. ‘Maar ik zie nu steeds meer dat BB een methodiekje aan het worden is. De buurtbewoners gaan met de professionals bij elkaar zitten. De bewoners benoemen de problemen en de professionals worden eigenaar van die problemen. Terwijl de energie en inspiratie in de wijken en de bewoners zit. Deze moet je weer laten stromen, zonder te institutionaliseren. Daarom hebben we Charlois Inspireert georganiseerd op 19 juni. Het was een avond vol bijzondere verhalen en inspirerende ontmoetingen. Vijf mensen die iets voor hun buurt betekenen vertelden hun verhalen op een catwalk. Dit is de zogenoemde catwalk challenge van Archell Thompson. Dat waren mooie verhalen. Vervolgens vertelden ook vijf professionals hun verhaal op de catwalk. Tijdens het toetje van het gezamenlijke diner konden buurtbewoners en professionals met elkaar speeddaten. Om vragen en ideeën met elkaar uit te wisselen en verder te brengen.’

Hieronder een aantal quotes uit de persoonlijke verhalen die op 19 juni op de catwalk zijn verteld.

Al 45 jaar woont Ineke van Dam-Koster op Heijplaat, met zo’n 750 adressen een dorpje in de grote stad. Ineke was altijd al betrokken bij het verenigings- en buurtwerk. De laatste vier jaar organiseert ze vooral diverse markten in haar wijk. ‘Een zomermarkt, rommelmarkt of fruitmarkt bijvoorbeeld. Maar het kan ook een najaarsmarkt, fancy fair of kerstmarkt zijn’, somt Ineke op. ‘Ik regel bijna alles zelf maar ik krijg ook veel hulp van de gebroeders Koert en andere vrijwilligers.’ Er is op Heijplaat veel belangstelling voor de markten. ‘Het ligt ook wel een beetje aan het weer maar de aanloop is goed. Voor de kinderen doen we ook altijd iets leuks. Iets te eten of te snoepen en een leuk spel. De markten brengen de mensen uit de buurt letterlijk bij elkaar. En dat is precies mijn bedoeling.’ Voor de organisatie vraagt Ineke subsidie aan bij de gebiedscommissie. Tot nu toe wordt dat gelukkig altijd goedgekeurd. Ineke: ‘Dankzij de gemeente is dit mogelijk. Dat mag ook wel eens een keer gezegd worden.’

Toen Razia 13 jaar geleden in de Millinxbuurt kwam wonen, had ze maar weinig contact met buurtbewoners. Via allerlei projecten raakte ze steeds meer betrokken bij het buurtleven. Sinds 3 jaar maakt ze zich sterk voor de Street League van Feyenoord.

Samen met een vriendin zette Razia voetbalclub FC Millinx op. ‘Kinderen die normaal niet op voetbal zitten, krijgen nu de kans om zich sportief te ontwikkelen’, vertelt Razia. ‘Maar de Street League is veel meer dan alleen voetballen. Gezond eten, je aan de regels houden, op tijd komen, sociaal zijn, discipline leren. De kinderen kunnen ook punten verdienen door klusjes of andere dingen te doen in de wijk. Of door hun ouders te motiveren naar de wedstrijden te komen. Zo raakt de hele buurt erbij betrokken en wordt iedereen - inclusief de buurt zelf - er beter van. We hebben laten zien dat we het samen konden. We stonden met z’n allen klaar voor het team. Het heeft ons als buurt sterker gemaakt. Als ik het zo vertel, krijg ik kippenvel. Dit jaar is FC Millinx kampioen geworden. Dat is de kroon op ons werk.’

Ook Razia zelf heeft veel van het proces geleerd. ‘Ik heb ook trainingen gehad bij Feyenoord. Hoe om te gaan met geld, met mensen en met de jongens zelf. En hoe je sponoren moet benaderen. Het heeft me sterker en wijzer gemaakt.’ Meer informatie over Street League Feyenoord op feyenoordstreetleague.nl.

 

Pembe werkt bij Dock als sociaal beheerder van het Huis van de Wijk Millinxpark. Ze ondersteunt mensen in de wijk bij wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

‘Ik wil mensen het gevoel geven: dit is mijn wijk. Hier groeien mijn kinderen op, dus de wijk is belangrijk voor mij. Ik wil van de ik-cultuur naar de wij(k)-cultuur. Sommige mensen verschuilen zich achter hun eigen cultuur en willen aan bepaalde dingen niet meedoen. Maar ik moedig mensen juist aan om buiten hun cultuur te treden. De gemeenschappelijke cultuur is hier, in deze buurt.

Ik woon hier nu dertig jaar en ik voel me persoonlijk goed als ik iets positiefs hoor over mijn  wijk. Maar je hoort toch vaak over de Millinxbuurt als probleemwijk. Tuurlijk is dat deels ook zo. Maar ik doe mijn best om ook positieve dingen te benadrukken. Zoals het nieuwe park dat hier pas geopend is. En ik loop bijvoorbeeld twee keer per week met wijkouders een ronde door de wijk. We letten op hangjongeren, signalen van sociaal isolement. Dat melden we aan de wijkagent of het wijkteam.

Ik vind dat we onze energie vooral op de jongeren moeten richten. De oudere generaties gaan toch geen Nederlands meer leren. Ze redden zich prima in hun eigen taal en hebben vaak gezondheidsproblemen. De jeugd heeft de toekomst, dus daar is de meeste winst te behalen. Daar blijf ik voor vechten.’

Via via raakt Wekka uit de Tarwewijk betrokken bij de damesclub Orqidia & Birasol. Nu is ze daar regelneef en babbelaar.

‘Vijf jaar geleden raakte mijn moeder na het overlijden van mijn zus in een isolement. Ze had nergens meer zin in. Ook niet in een uitje organiseren voor ouderen. ‘Vraag maar aan mijn dochter’ zei ze. Zo kwamen ze bij mij terecht’, vertelt Wekka. ‘Nu kende ik niet zoveel ouderen, dus ging ik eens langs bij damesclub Orqidia & Birasol in de Millinxstraat. Die bestaat al 25 jaar. Eerst waren alleen dames van vijftigplus lid. Maar tegenwoordig ook jongeren. En er is nu ook een mannenclub. Zo ben ik daarbij betrokken geraakt.’

Eerst dus alleen om mensen te werven voor tripjes, maar nu zit Wekka in het bestuur. Ze onderhoudt de contacten met de gemeente en is de grote regelaar. ‘De club wil uitbreiden en activiteiten samenvoegen. Maar als ze geen locatie hebben dan stopt alles. Dat zou echt een gemis zijn. Want voor veel – vaak oudere mensen – is de club heel belangrijk voor hun sociale contacten. Ze genieten enorm van de bijeenkomsten. Het zijn vooral Antillianen maar iedereen is welkom. We willen het zo breed mogelijk maken. Niet alleen gezelligheid maar ook voorlichting. Over diabetes bijvoorbeeld. Dat laagdrempelige contact is echt belangrijk voor de mensen en de buurt.’

De liefde voor Rotterdam zit Eveline van Wanrooij in haar bloed. In 2017 werd ze voor haar werk als stadsgids dan ook bekroond tot ‘Meest gastvrije Rotterdammer’. Maar Eveline is niet alleen actief als stadsgids. Met familie, vrienden en (buurt)bewoners viste ze in twee maanden maar liefst 63 afvalzakken aan plastic uit de singel in Bloemhof. ‘Ik ben opgegroeid met de verhalen over deze stad van mijn Rotterdamse vader, opa en oma. Ik ben ook om hen eer aan te doen, stadsgids geworden. En natuurlijk omdat Rotterdam een prachtige stad is’, vertelt Eveline. Ze kon het dan ook niet aanzien dat de singel in haar wijk vol lag met plastic afval. ‘Veel watervogels gingen broeden en ik zag de kleintjes in gedachten al rondzwemmen tussen die rotzooi. Daar wilde ik iets aan doen.’ 

Rampgebied

Bij de start moest Eveline wel even slikken. ‘Ik heb in Thailand en Haïti geholpen na de natuurrampen, maar deze singel was ook een behoorlijk rampgebied. Wat een zooi! Ik ben maar gewoon begonnen. Gelukkig kreeg ik in de loop van de tijd steeds meer hulp van de buurt. Mijn zoontje van zes hielp ook mee. Kinderen vinden het heel leuk om met zo’n grijpstok vissen. En ik kreeg hulp van de daklozen van de daklozenopvang Bloemhof.’

Hekel aan afval

‘De reacties op dit werk zijn laaiend. Na mijn eerste schone stukje singel plaatste ik een foto op Facebook en daar kreeg ik zoveel enthousiaste reacties op. Ik hoor ook veel grapjes hoor. Of ik bezig ben met een taakstraf bijvoorbeeld, haha Ook bewoners vinden het geweldig en helpen mee. Iedereen, van elke leeftijd en cultuur, heeft een hekel aan afval.’

Riool

Helaas konden Eveline en haar buurgenoten niet lang genieten van het resultaat van hun harde werk. Na het noodweer eind mei stroomde het riool over in de singel. ‘We hebben 63 vuilniszakken aan afval opgevist, maar de singel zal vol met poep en maandverband. Al het leven was dood. Daar heb ik het moeilijk mee gehad. Maar ik laat m’n hoofd niet hangen en ga weer aan de slag. Dit is mijn aandeel voor de natuur, de buurt en deze prachtige stad.’

Stad van daden

‘Er wordt soms zoveel geklaagd, maar laten we vooral iets doen. We zijn de stad van daden, niet de stad van gezanik. Hogere boetes voor vuilnis? Welnee. Gewoon even opruimen met z’n allen. Een blikje of plastic zakje opruimen kan iedereen.’

Rotterdammers Bedankt!

In het najaar van 2017 organiseerde de gemeente Rotterdam een bijeenkomst. Hierin werden de deelnemers van Buurt Bestuurt bedankt voor hun bijdrage. Bekijk hier de foto's en het filmpje van Rotterdammers Bedankt.

Enkele voorbeelden van succesvolle Buurt Bestuurt-projecten:

 • snelheidsovertreders bekeuren
 • zwerfvuil opruimen
 • verkeersoverlast verhelpen
 • verlichting verbeteren
 • hangjongeren zich laten inzetten voor de buurt
 • verfraaiing van bijvoorbeeld een blinde muur
 • opzetten van een huiswerkklas
 • uit eten gaan met een groep senioren
 • groen in de buurt aanbrengen
 • een veilige fietsroute naar school opzetten
 • de speeltuin opknappen
 • met elkaar een schoonmaakactie houden
 • enzovoort

Bekijk hieronder de Buurt Bestuurt Comités en hun activiteiten:

Er is op dit moment geen Buurt Bestuurt Comité actief in het gebied Centum.

Buurt Facebook Twitter E-mail
Dokhavengebied     Gebied Charlois
Millinxbuurt Millinxbuurt BB Millinxbuurt Gebied Charlois
Pendrecht     Gebied Charlois
Buurt E-mail
Adriën Milderbuurt Mohamed El Hadji
Bospolderplein Gebied Delfshaven
Cool Zuid Gebied Delfshaven
Essenburgbuurt E-mail
Gerrit van der Lindebuurt Gebied Delfshaven
Hofstedebuurt Mohamed El Hadji
Kapiteinsbuurt Gebied Delfshaven
Kop van middelland Gebied Delfshaven
Landenbuurt Gebied Delfshaven
Middelland Zuid Gebied Delfshaven
Nozemanbuurt Gebied Delfshaven
Osseweibuurt Gebied Delfshaven
Schans Watergeus Gebied Delfshaven
Schepenbuurt Gebied Delfshaven
Schiemond Gebied Delfshaven
Spangen-Oost Gebied Delfshaven
Tussendijken-Oost Gebied Delfshaven
Tussendijken-West - Spangen boven Gebied Delfshaven
Buurt E-mail
Irenebuurt Xenia Heemskerk
Katendrecht Ton Buitendijk
Kiefhoek Xenia Heemskerk
Kop van Zuid Soeniel Bahadoer
Kossel Xenia Heemskerk
Noordereiland Secretariaat Buurt Bestuurt Noordereiland
Riederbuurt Tom Warnik
Tweebosbuurt Ton Buitendijk
Walravenbuurt Tom Warnik
Buurt E-mail
Ganzerikplein en omgeving Henny Buter
Kleiwegkwartier Edith Wolvers
Buurt Facebook
Algemeen Hoek van Holland010
L'Avenue L'Avenue
Buurt Facebook Twitter Website E-mail
Boomgaardshoek        
Digna Nieuw Engeland BuurtBestuurt WP-DJNE      
Meeuwenplaat       Sylvana Fabrie
Middengebied Centrum       Jacqueline van IJzendoorn,
Kitty Oudshoorn
Oudeland       Jimmy van der Starre, Natasja ten Hove
Schoutpaden        
Tussenwater       Bianca Dool
Westpunt BuurtBestuurt WP-DJNE      
Zalmplaat BB Zalmplaat BB_Zalmplaat BB Zalmplaat Buurt bestuurt Zalmplaat
Buurt Facebook E-mail
Beverwaard   Karima Lamkharrat
Homerusbuurt   Harry Kraaijeveld
Hordijkerveld   Jacqueline Schouten
Kreekhuizen   Jacqueline Schouten
Mooi Molière Mooi Molière Jacqueline Schouten
Prachtig Molière   Jacqueline Schouten
Sportdorp   Karima Lamkharrat
Zeno/Platobuurt BuurtBestuurt Zeno-Plato Harry Kraaijeveld
Buurt E-mail
Lusthofkwartier Charlotte de Bruijn
Slachthuisterrein Charlotte de Bruijn
Struisenburg Safiye Mutlu

Er is op dit moment geen Buurt Bestuurt comité actief in het gebied Noord.

Buurt E-mail
De Zestienhovensekade Guus Roeloffzen
Overschie Maria van Hardeveld
Schiewijk Oost Maria van Hardeveld
Buurt E-mail
Pernis Gebied Pernis
Buurt E-mail Website Nextdoor
Kruidenbuurt Kruidenbuurt Kruidenbuurt.org Nextdoor

Er is op dit moment geen Buurt Bestuurt Comité actief in het gebied Rozenburg.

Meer informatie

In Rotterdam zijn meer dan 60 Buurt Bestuurt Comités actief. Wilt u meer informatie of zelf een nieuw Buurt Bestuurt Comité starten? Neem dan contact op met Waheeda Dahoe, telefoon 06 51 18 72 13.