Boswachters
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/boswachters/
Ga naar de hoofdinhoud

Ook in een drukke stad als Rotterdam is er volop natuur. De Rotterdamse boswachters werken in het Kralingse bos, het Zuiderpark, Het Park (bij de Euromast). En op heel veel andere groene plekken in de stad.

In de eerste plaats surveilleren de Rotterdamse boswachters in de Rotterdamse parken en gaan ze op meldingen af. Ze bewaken de rust van de natuur en de dieren. Ze spreken mensen aan die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld als scooters en brommers op het fietspad rijden of als honden loslopen in kwetsbare natuur. Bij ernstige overtredingen geven de boswachters een boete.

Excursies

Vanwege de COVID-19 maatregelen worden er tijdelijk geen excursies aangeboden door de boswachters.

De boswachters zijn ook gastheer, geven voorlichting en begeleiden evenementen. Op verzoek organiseren de Rotterdamse boswachters excursies voor volwassenen en kinderen. Bijvoorbeeld in het Ruigeplaatbos in Hoogvliet, in het Kralingse bos of het Zuiderpark. In het Kralingse bos bieden de boswachters 2 verschillende excursies aan. Een rondleiding voor een groep aanvragen kan per e-mail.

Heeft U een Rotterdampas? Dan kunt u ook met de boswachter op pad. Kijk in het boekje van de Rotterdampas wanneer u mee kunt.

Flora en fauna

De boswachters letten op de regelgeving volgens de Wet Natuurbescherming, zoals bij maai- en snoeiwerkzaamheden en bij boomcontroles in het broedseizoen. Ze inventariseren en controleren beschermde planten en dieren en adviseren over het bosbeheer.
Dierverzorging en -beheer is een belangrijke taak van de boswachters. Ze verzorgen de vogels in de volières, de herten in de vier Rotterdamse hertenkampen en de Schotse hooglanders die u op meerdere plekken in de stad tegenkomt. Ze houden de ganzenpopulatie in de gaten door middel van nestbeheer en monitoren de konijnenpopulaties in de stad. Zo proberen ze overlast van deze dieren te beperken.