Boswachters
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/boswachters/
Spring naar het artikel

Ook in een drukke stad als Rotterdam is er volop natuur. De Rotterdamse boswachters werken in het Kralingse bos, het Zuiderpark, Het Park bij de Euromast. en op heel veel andere groene plekken in de stad.

In de eerste plaats surveilleren de Rotterdamse boswachters in de Rotterdamse parken en gaan ze op meldingen af. Ze bewaken de rust van de natuur en de dieren. Ze spreken mensen aan die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld als scooters en brommers op het fietspad rijden of als honden loslopen in kwetsbare natuur. Bij ernstige overtredingen geven de boswachters een boete.

Excursies

De boswachters zijn ook gastheer, geven voorlichting en begeleiden evenementen. Op verzoek organiseren de Rotterdamse boswachters excursies voor volwassenen en kinderen. Bijvoorbeeld in het Ruigeplaatbos in Hoogvliet, in het Kralingse bos of het Zuiderpark. In het Kralingse bos bieden de boswachters 2 verschillende excursies aan.

Een rondleiding voor een groep aanvragen kan per mail via gebiedskantoornoordoost@rotterdam.nl.

Flora en fauna

De boswachters letten op de regelgeving volgens de Wet Natuurbescherming, zoals bij maai- en snoeiwerkzaamheden in het broedseizoen. Ze inventariseren beschermde planten en dieren en adviseren over het bosbeheer. Dierverzorging en -beheer is een belangrijke taak van de boswachters. Ze verzorgen de herten in de vier Rotterdamse hertenkampen. En de Schotse hooglanders die je op meerdere plekken in de stad tegenkomt. Ze houden de ganzenpopulatie in de gaten door de overlast van deze dieren. Ze zorgen voor schone nestkasten (voor uilen en zangvogels). En voor de opvang van (huis)dieren die gewond, verdwaald of achtergelaten zijn.