Biodiversiteit
Meer verschillende soorten bomen, struiken, bloemen en dieren in en rond de stad. Daar werkt de gemeente Rotterdam aan. Meer groen maakt de stad schoner, gezonder en fijner om in te wonen. En trekt bijen, vlinders en andere insecten aan. Hoe werkt dat? Hier leggen we het uit. En ook hoe u kunt helpen.
- Eefje plant in het najaar al biologische bloembollen. Hierdoor hebben bijen en andere insecten in het voorjaar voedsel: de bloemen geven dan nectar en stuifmeel.
- Haar tuin is eigenlijk altijd winterklaar. In een nette, opgeruimde tuin vinden veel dieren geen overwinteringsplek. Doe ook eens niks voor de biodiversiteit!
- Eefje laat een rommelhoekje ontstaan.Ze laat snoeihout, takken en ander groen liggen in een hoekje van haar tuin. In de winter verteert het groen. Daarbij komt warmte vrij. Deze warmte en de beschutting van het hout maken het een ideale schuilplek voor sommige dieren. Voor andere dieren vormt het een goede plek om in de winter naar voedsel te zoeken.
- Eefje laat stengels van uitgebloeide en dode planten staan. Insecten kunnen in en tussen deze stengels overwinteren. Ook zijn er op de stengels vaak eitjes, larven en cocons van insecten, die pas in het voorjaar uitkomen. Vogels eten de zaden van de dode planten.
- Eefje laat bessen en vruchten aan bomen en struiken zitten. Of laat ze op de grond liggen als voedsel voor vogels en insecten.
- Eefje maakt haar nestkastje schoon nadat er geen vogels meer in broeden. Doe dit voordat het ’s nachts koud wordt. In koude nachten gebruiken vogels ook graag een nestkast. Vaak is de beste tijd om het nestkastje schoon te maken in oktober en november. Haal de oude nestjes uit de kast en boen met water, nooit met sop. Als u nog geen nestkastje hebt, dan zijn oktober of november de ideale maanden om er één op te hangen.
- Sabine zet zo min mogelijk lampen in haar tuin.Zo voorkomt ze lichtvervuiling. Is licht in de tuin echt nodig, gebruik dan verlichting die alleen aan gaat als het nodig is.
- Sabine vermindert het licht van haar lampen zo veel mogelijk. Ook laat ze de lampen alleen naar beneden schijnen. Zo schijnt er geen licht naar opzij en naar boven. Want dat is storend voor verschillende dieren.
- Sabine plaatst verlichting zo laag mogelijk bij de grond.
- Sabine laat geen licht schijnen op gevels van gebouwen, waterlopen en groen.
- Caroline zorgt voor een tuin met zo min mogelijk tegels. Vervang het liefst (een aantal) tegels door groen. Dit is beter voor het bodemleven én voor de waterafvoer.
- Caroline zorgt voor bodembedekkende planten. Zo blijft de grond vochtig en zijn er meer schuilplekken voor dieren.
- Ze spit de grond in de tuin niet om.In de bovenste laag van de grond leven veel kleine waardevolle diertjes. U verstoort die diertjes als u de tuin omspit. Het kan lang duren voor het evenwicht weer terug is. Schimmels kunnen samen met plantenwortels een enorm ondergronds netwerk vormen. Deze netwerken zijn erg belangrijk voor een gezond bodemleven. En dit gezonde bodemleven zorgt er weer voor dat uw planten goed kunnen groeien.
- Caroline loopt niet over goede tuingrond. Vooral niet bij nat weer. Dat drukt namelijk de grond sneller in elkaar. Daardoor kanbodemleven zich minder goed ontwikkelen.
- Caroline zorgt voor een tuin met goede strooisellaag.Dit doet ze door bladeren en takjes van inheemse struiken en bomen te laten liggen op het gras of tussen planten. Bodemleven, zoals bacteriën, schimmels en kleine dieren, breken de bladeren en takjes af. Andere soorten, zoals regenwormen, brengen de vrijgekomen voedingsstoffen dieper de grond in.
Op vier plekken in Rotterdam hangen Luistervinken. Luistervinken zijn apparaatjes die door middel van kunstmatige intelligentie (AI) vogelgeluiden herkennen. De Luistervink laat zien welke vogels leven in Rotterdam. De Luistervinken hangen in het Museumpark (bij het Natuurhistorisch Museum), bij de stadsboerderijen De Molenwei (Zuiderpark) en de Oedenstee (Hoogvliet) en bij de Heemtuin in het Kralingse Bos.
Wat doet een Luistervink?
Vaak hoort u vogels eerder dan dat u ze ziet. Met de Luistervink kunt ulive ‘zien’ welke vogels op dat moment op die plek zingen, fluiten en kwetteren. Ook kunt u zien hoe vaak het geluid van een bepaalde vogelsoort gehoord is, per dag, maand en in de tijd dat De Luistervink er hangt.
Slim apparaatje
De kunstmatige intelligentie in De Luistervink is inmiddels zo slim dat vogels heel goed worden herkend. En de AI leert elke dag bij. Alleen maakt ‘ie soms toch een foutje. Dan ziet onze Luistervink een geluid van de skatebaan aan voor een bosuil of een schaterlach voor een halsbandparkiet of groene specht.
Bewustwording en educatie
De Luistervink krijgt een plekje in de tentoonstelling over stadsnatuur in het Natuurhistorisch Museum. En Natuurstad, dat natuur- en milieulessen verzorgt op scholen, kinderboerderijen en educatieve tuinen, denkt na hoe zij de Luistervink kunnen opnemen in hun programma.
Kijk voor meer informatie op Luistervink.nl. Link opent een externe pagina.
De gemeente wil de biodiversiteit in de stad beschermen en sterker maken. Hoe zij dit doet heeft het gemeentebestuur beschreven in het Biodiversiteitskader. Link opent een externe pagina en de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit. Link opent een externe pagina.
Ecologen, stedenbouwers, landschapsarchitecten en groenbeheerders kunnen in hun werk meehelpen.Maar hoe? Daarvoor heeft de gemeente de Toolbox Natuurinclusief Rotterdam ontwikkeld. Een praktisch hulpmiddel met kennis, inspiratie en concrete ‘gereedschappen’ om de biodiversiteit in de stad te versterken. Kijk bijvoorbeeld door de ogen van verschillende soorten dieren en ontdek wat u kunt doen om hun leefomgeving te verbeteren.
Ook u kunt direct aan de slag met de Toolbox Natuurinclusief Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Samen meten we wat er leeft in en rond geveltuinen. Van bijen en vlinders tot vogels. Niet 1 keer per jaar, maar het hele jaar door: de jaarrond geveltuintelling dus. U kunt meedoen. Meldt u zich aan voor de nieuwsbrief. Link opent een externe pagina en de Jaarrond Tuintelling. Link opent een externe pagina. Daarna telt u regelmatig het leven in uw geveltuin. Als iedereen meerdere keren per jaar - misschien wel elke week - een kwartier telt, dan zien we hoe het met de biodiversiteit in de stad is. En dat is natuurlijk belangrijk om te weten. Want zo zien we of onze aanpak werkt!
U kunt helpen de natuur te ‘meten’.Ziet u tijdens een wandeling of als u de hond uitlaat bijzondere bloemen of plantjes? Of vogels, vlinders, kikkers, hagedissen en andere dieren in het park naast uw huis of in een Rotterdams natuurgebied? Geef door wat u in de natuur ziet. [IB1][lR2]Uw informatie is heel belangrijk voor ons. Het helpt ons beter te begrijpen hoe de natuur in de stad leeft en beweegt. En dat helpt ons om de natuur beter te beschermen.
Hier kunt u uw waarnemingen doorgeven: Waarnemingen stadsnatuur. Link opent een externe pagina.