Betaald parkeren
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 21-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/betaald-parkeren/
Ga naar de hoofdinhoud

Gemeente Rotterdam werkt hard aan een leefbare en bereikbare stad. Een stad leefbaar voor bewoners, bedrijven en bezoekers en goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer. Ons parkeerbeleid wordt getoetst op deze voorwaarden.

Eén op de drie bewoners van Rotterdam heeft een auto en ook veel bezoekers komen met de auto. Iedereen parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de plek van bestemming zonder daarvoor te moeten betalen. Als de gemeente dit zou toestaan wordt Rotterdam al snel één grote parkeerplaats. Daarom zorgt Rotterdam voor een goede parkeerplek voor iedereen, maar op drukke plaatsen op straat en voor gebruik van parkeergarages moet worden betaald. Hoe drukker de straat, hoe hoger het tarief voor parkeren. De opbrengsten van betaald parkeren worden geïnvesteerd in parkeervoorzieningen en betaalgemak.

Betaald parkeren

Betaald parkeren wordt ingevoerd als de vraag naar parkeerplaatsen in een wijk of buurt hoger is dan het aanbod. Betaald parkeren weert voertuigen die lang in de wijk of buurt parkeren maar daar niet thuishoren. Dit creëert ruimte waarbij de parkeergelegenheid op straat optimaal wordt verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers. De gebieden met betaald parkeren zijn verdeeld in parkeersectoren. Parkeervergunningen voor bewoners, bedrijven en bezoekers zijn alleen geldig in de sector waarvoor deze is afgegeven.

Betaald parkeren geldt in Rotterdam in principe 24 uur per dag en 7 dagen per week. In de praktijk is het parkeren op straat meestal (nog) gratis van 23.00 uur 's avonds tot 09.00 uur ’s morgens en op zondag van 09.00 tot 12.00 uur.

Afhankelijk van de locatie gelden verschillende parkeerregelingen, waarbij de eindtijd kan variëren. In de binnenstad geldt in het weekend een eindtijd van 01.00 uur.

De betaald parkeertijden staan vermeld op de borden in de straten en op de parkeerautomaten. Ook op de parkeerplattegrond van de gemeentelijke website is terug te vinden in welke straat welke parkeerregeling geldt.

Op Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag is het parkeren op straat in de betaald parkeergebieden gratis. Op 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en 2e Kerstdag zijn de parkeertarieven gelijk aan de zondagen.

Regelgeving

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders stellen de regels van het betaald parkeren vast. Deze regels zijn formeel vastgelegd in diverse documenten, zoals de parkeerverordening.