Betaald parkeren
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 13-12-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/betaald-parkeren/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Betaald parkeren wordt ingevoerd als de vraag naar parkeerplaatsen in een wijk of buurt hoger is dan het aanbod. Met betaald parkeren wordt de parkeergelegenheid op straat optimaal verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers.

De gebieden zijn verdeeld in parkeersectoren.

Parkeertarieven

Het gemeentebestuur stelt elk jaar de parkeertarieven vast. In Rotterdam betaalt u parkeren via kentekenparkeren of 06-parkeren.

Parkeertarieven feestdagen

Op Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag is het parkeren op straat in de betaald parkeergebieden gratis. Op 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en 2e Kerstdag zijn de parkeertarieven gelijk aan de zondagen.

Parkeervergunning

Bewoners en bedrijven in betaaldparkeergebieden kunnen - onder bepaalde voorwaarden - tegen een sterk gereduceerd tarief met een parkeervergunning parkeren. Bewoners kunnen bovendien een bezoekersparkeervergunning aanvragen, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Ook zijn er voor bezoekers parkeerkaarten te koop voor een week of een maand. De overige parkeerders kunnen betalen met 06-parkeren of bij de parkeerautomaat.

Tijden betaald parkeren

Betaald parkeren geldt in Rotterdam in principe 24 uur per dag en 7 dagen per week. In de praktijk is het parkeren op straat (nog) gratis van 23.00 uur 's avonds tot 09.00 uur ’s morgens en op zondag van 09.00 tot 12.00 uur. De betaald parkeertijden staan vermeld op de borden in de straten en op de parkeerautomaten.

Langer betalen voor parkeren in het centrum

Op 19 januari 2018 start de gemeente Rotterdam met een proef. Hiermee wil ze de parkeerdruk op vrijdag en zaterdag in het centrum te verlagen. Het betaald parkeren wordt uitgebreid. Nu betaalt de bezoeker tot 23.00 uur voor het parkeren op straat en die tijd verschuift naar 01.00 uur. Door de betaald parkeertijd in het weekend te verlengen zal het uitgaanspubliek eerder gebruikmaken van de parkeergarages. Hierdoor komen er meer straatparkeerplaatsen beschikbaar voor houders van een parkeervergunning. Het alternatief voor parkeren op straat? Parkeren in onze eigen stadsgarages. Want daar kost parkeren van 22.00 uur tot 06.00 uur maar €1,- per uur.

Meer weten over de tarieven in de stadsgarages? Kijk op parkereninrotterdam.nl.

Parkeerbeleid

Gemeente Rotterdam werkt hard aan een leefbare en bereikbare stad. Een stad leefbaar voor bewoners, bedrijven en bezoekers en goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer. Ons parkeerbeleid wordt getoetst op deze voorwaarden.

Eén op de drie bewoners van Rotterdam heeft een auto en ook veel bezoekers komen met de auto. Iedereen parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de plek van bestemming zonder daarvoor te moeten betalen. Als de gemeente dit zou toestaan wordt Rotterdam al snel één grote parkeerplaats. Daarom zorgt Rotterdam voor een goede parkeerplek voor iedereen, maar op drukke plaatsen op straat en voor gebruik van parkeergarages moet worden betaald. Hoe drukker de straat, hoe hoger het tarief voor parkeren. De opbrengsten van betaald parkeren worden geïnvesteerd in parkeervoorzieningen en betaalgemak. 

Parkeercontrole

Parkeercontrole is niet leuk, maar wel nodig. Zonder betaald parkeren en de parkeercontrole door scanauto’s en handhavers zou in Rotterdam nauwelijks parkeerplek zijn.

Betaald parkeren zorgt ervoor dat de parkeerruimte, die in een buurt beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers. De buurt wordt daarmee beter bereikbaar en prettiger om in te wonen of werken.

Er zijn verschillende maatregelen die kunnen worden toegepast:

Heeft u geen of te weinig parkeerbelasting betaald, dan riskeert u een Naheffingsaanslag parkeerbelasting.

Heeft u meerdere naheffingsaanslagen parkeerbelasting niet betaald of andere openstaande belastingschulden, dan riskeert u een wielklem.

De volgende voertuigen riskeren een wielklem:

 • Voertuigen met een Nederlands kenteken en een openstaande belastingschuld
 • Voertuigen in een gemeentelijke parkeergarage die exclusief bestemd is voor abonnementhouders en daar niet horen
 • Voertuigen met een buitenlands kenteken of Nederlands kenteken waarvan geen adresgegevens bekend zijn met drie of meer openstaande naheffingsaanslagen parkeerbelasting.

Deze pagina geeft meer informatie over wielklemmen bij buitenlandse kentekens of Nederlandse kentekens waarvan geen adresgegevens bekend zijn.

Wanneer wordt de wielklem verwijderd?

De wielklem wordt verwijderd als u de openstaande naheffingsaanslagen parkeerbelasting en de klemkosten van 225,30 euro binnen 7 dagen heeft betaald.

Als u niet binnen 7 dagen heeft betaald, wordt uw voertuig verwijderd en tijdelijk opgeslagen bij een takel- en bergingsbedrijf. U betaalt dan ook de sleep- en bewaarkosten.

De kosten zijn:

 • voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  - 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  - 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • voor het bewaren van een voertuig:
  - 11,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  - 31,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • de kosten van een loze rit zijn:
  - 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht.

Bedragen zijn exclusief 21 procent BTW.

Hoe kan ik betalen?

Er zijn twee manieren om de kosten te betalen:

 1. Bij de kas van Belastingen Rotterdam. Als u voor 16:00 uur heeft betaald wordt de wielklem binnen één uur verwijderd. Bekijk de locaties en openingstijden.
 2. Met pin of creditcard met pin bij de klemwagen. Hiervoor moet u eerst een afspraak maken door het nummer te bellen dat u aantreft op de sticker op uw voertuig (24/7 bereikbaar). Na betaling van het volledige bedrag wordt de wielklem verwijderd.

U moet een geldig kentekenbewijs- en identiteitsbewijs te tonen bij het betalen.

Wat gebeurt er als ik niet binnen 7 dagen heb betaald?

Als u niet binnen 7 dagen na het aanbrengen van de wielklem heeft betaald, wordt uw voertuig verwijderd en afhankelijk van de staat 2 tot 13 weken opgeslagen bij een takel- en bergingsbedrijf en daarna gesloopt of geveild.

Hoe krijg ik mijn voertuig terug als dit na 7 dagen is verwijderd en opgeslagen?

Om uw voertuig terug te krijgen, betaalt u de openstaande parkeerbelasting, de klemkosten van 225,30 euro en de sleep- en bewaarkosten.

De kosten zijn:

 • voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  - 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  - 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • voor het bewaren van een voertuig:
  - 1,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  - 1,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • de kosten van een loze rit zijn:
  - 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht.

Bedragen zijn exclusief 21 procent BTW.

Om uw aanhanger terug te krijgen, belt u naar 14 010.

Als uw voertuig is verwijderd en opgeslagen, kunt u alleen betalen bij de kas van Belastingen Rotterdam. Na betaling ontvangt u van Belastingen Rotterdam een betaalbewijs en het adres van het takel- en bergingsbedrijf om uw voertuig op te halen.

Hoe kan ik bezwaar maken?

Komt u uit een land waar Nederland kentekeninformatie mee uit kan wisselen, dan krijgt u de naheffingsaanslag parkeerbelasting thuis gestuurd. U kunt uw bezwaar dan digitaal indienen via de website van het EPC.

Omdat het langer kan duren voordat de naheffingsaanslag per post bij u aan komt, wordt er ook een naheffingsaanslag achtergelaten op uw voertuig:

Waar zijn de regels vastgelegd?

De bevoegdheid tot het gebruik van een wielklem en de kosten is vastgelegd in de beleidsregels wielklem Rotterdam en artikel 12 en 13 van de parkeerverordening.

De wielklem wordt gebruikt in de parkeergarages van de gemeente voor auto's die daar niet horen. Het gaat hier om parkeergarages die exclusief bestemd zijn voor abonnementhouders. Bel het nummer dat u aantreft op de sticker bij uw voertuig voor verdere informatie over het verwijderen van uw wielklem

Het is mogelijk dat uw auto wordt weggesleept door een takel- en bergingsbedrijf, omdat de auto een gevaar oplevert voor het overige verkeer. Denk hierbij aan auto's die dubbel geparkeerd staan, op een parkeerplaats voor gehandicapten, voor een uitrit of in een voetgangersgebied. De kosten zijn:

 • Voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  - 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kg;
  - 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kg.
 • Voor het bewaren van een voertuig:
  - 11,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kg;
  - 31,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kg.
 • De kosten van een loze rit bedragen:
  - 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht. 

Bedragen zijn exclusief 21 procent BTW.

Om uw auto terug te krijgen, belt u naar 14 010.

U parkeert niet volgens de wet- en regelgeving, dit is een verkeersovertreding. U riskeert hiermee een verkeersboete. De hoogte van de boete is afhankelijk van de aard van de overtreding.
Het bedrag ligt tussen de € 35 en € 380. U ontvangt een beschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Meer informatie vindt u op de website van het CJIB.

Niet eens met de boete

Bent u het oneens met de Naheffingsaanslag parkeerbelasting, dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij de gemeente Rotterdam. Bent u het oneens met de verkeersboete (Mulderboete), dan kunt u hiertegen in beroep gaan bij de officier van justitie van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat op de acceptgiro vermeld.

Klacht indienen Handhaving of scanauto

Er kan alleen een klacht ingediend worden als het om bejegening door de handhaver gaat en niet omdat men een boete heeft gekregen. U kunt uw klacht indienen via het online klachtenformulier of per post aan Stadsbeheer, t.a.v. Klachten, Postbus 10902, 3004 BC Rotterdam.

U ontvangt binnen vijf werkdagen nadat de gemeente de klacht heeft ontvangen een ontvangstbevestiging. Binnen vier weken ontvangt u een antwoord op de klacht. 

Regelgeving

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders stellen de regels van het betaald parkeren vast. Deze regels zijn formeel vastgelegd in diverse documenten, zoals de parkeerverordening.