Betaald parkeren
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 16-09-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/betaald-parkeren/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Betaald parkeren wordt ingevoerd als de vraag naar parkeerplaatsen in een wijk of buurt hoger is dan het aanbod. Met betaald parkeren wordt de parkeergelegenheid op straat optimaal verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers.

De gebieden zijn verdeeld in parkeersectoren. Parkeervergunningen voor bewoners en bezoekers zijn alleen geldig in de sector waarvoor deze is afgegeven.

Bewoners en bedrijven in betaaldparkeergebieden kunnen - onder bepaalde voorwaarden - tegen een sterk gereduceerd tarief met een parkeervergunning parkeren. Bewoners kunnen bovendien een bezoekersparkeervergunning aanvragen, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Ook zijn er voor bezoekers parkeerkaarten te koop voor een week of een maand. De overige parkeerders kunnen betalen met 06-parkeren of bij de parkeerautomaat.

Betaald parkeren geldt in Rotterdam in principe 24 uur per dag en 7 dagen per week. In de praktijk is het parkeren op straat (nog) gratis van 23.00 uur 's avonds tot 09.00 uur ’s morgens en op zondag van 09.00 tot 12.00 uur. De betaald parkeertijden staan vermeld op de borden in de straten en op de parkeerautomaten.

Op Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag is het parkeren op straat in de betaald parkeergebieden gratis. Op 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en 2e Kerstdag zijn de parkeertarieven gelijk aan de zondagen.

In een groot deel van het centrum geldt op vrijdag en zaterdag betaald parkeren tot 01.00 uur. Dit is op de verwijsborden naar de parkeerautomaten aangegeven, naast vermelding in het bovengenoemde tarievenoverzicht.

Het alternatief voor parkeren op straat? Parkeren in onze eigen stadsgarages. Want daar kost parkeren van 22.00 uur tot 06.00 uur maar 1 euro per uur.

U voert bij de parkeerautomaat alleen uw kenteken in en de gewenste parkeertijd, een parkeerkaartje achter de voorruit leggen is niet meer nodig. Na betaling kunt u dus meteen naar uw bestemming doorlopen.

 1. Parkeer uw auto
 2. Volg de borden naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat
 3. Voer uw kenteken in en bepaal de gewenste parkeertijd
 4. Betaal het aangegeven bedrag met pin of creditcard

U kunt natuurlijk ook gebruik maken van 06-parkeren. Dan betaalt u via uw mobiele telefoon en hoeft u niet langs de parkeerautomaat.

Kosten

U betaalt het tarief dat geldt in de parkeerzone waar u parkeert. Bij de parkeerautomaat betaalt u direct en schat u vooraf in hoe lang u wilt parkeren. U betaalt tussen de 0,15 euro en 0,30 euro per parkeeractie (starten en stoppen). Bij 06-parkeren betaalt u achteraf aan de provider. U betaalt bij 06-parkeren wel abonnements- of transactiekosten. Dit tarief is afhankelijk van de aanbieder van 06-parkeren. Bij een abonnement betaalt u meestal een vast bedrag.

Teruggave

Als er iets niet is goed gegaan bij het betalen van parkeergeld waardoor u denkt in aanmerking te komen voor teruggave van het betaalde bedrag, dan kunt dit (online of per post) terugvragen via onderstaande link:

Parkeren, bellen en betalen: 06-parkeren is super makkelijk. Of u nu vaak of af en toe, kort of lang parkeert. Iedereen met een mobiele telefoon kan gebruikmaken van 06-parkeren.

Het werkt als volgt:

 • parkeer uw auto 
 • bel, sms of gebruik de app van uw aanbieder om de parkeertijd te starten
 • geef de code van het parkeergebied door (staat op de parkeerautomaat en verwijsborden) 
 • beëindig voor het wegrijden de parkeertijd door weer te bellen, te sms'en of de app te gebruiken 
 • de aanbieder brengt de parkeerkosten in rekening

Simpel, veilig en snel!

06-parkeren is voor iedereen makkelijk. Het kan met elk type telefoon, is niet afhankelijk van een telefoonprovider en kan met abonnement of prepaid. Of u nu vaak of af en toe, kort of lang parkeert in Rotterdam.

Wie kan telefoneren, kan ook 06-parkeren!

Kosten

In Rotterdam betaalt u ook bij 06-parkeren 0,50 euro voor een tijdseenheid van 9, 12 of 18 minuten. Voor het gebruik van 06-parkeren betaalt u naast parkeergeld bij een aantal aanbieders ook een transactiekosten of een vast bedrag per maand. Voor de hoogte van de transactiekosten verwijzen wij u naar de internetsite van de desbetreffende aanbieder. Voor 06-parkeren in Rotterdam is geen parkeerkaart of sticker achter de voorruit nodig. Handhavers controleren het kenteken en zien dan of de parkeerder betaalt met 06-parkeren.

Voor wie?

Voor u gebruik kunt maken van 06parkeren moet u zichzelf eerst aanmelden bij een van de aanbieders. Iedereen die een mobiele telefoon heeft en een lidmaatschap bij één van de aanbieders kan 06-parkeren. Een actueel overzicht van alle aanbieders is te vinden op de website van het SHPV.

06-parkeren is voor iedereen interessant en makkelijk, het kan met elk type telefoon en is niet afhankelijk van een telefoonprovider. Of je nu vaak of af en toe, kort of lang parkeert in Rotterdam.
De lidmaatschappen, de registratie en de betalingen voor 06-parkeren worden door de aanbieders afgehandeld. Met een lidmaatschap kunt u ook parkeren in andere steden. Kijk voor het actuele overzicht van deelnemende steden op de internetsites van de aanbieders van 06-parkeren.

Buitenlandse bezoekers

Bij een aantal aanbieders is het ook mogelijk om buitenlandse kentekens te registeren. Kijk hiervoor op de internetsites van de verschillende aanbieders. Buitenlandse toeristen kunnen dus ook gebruikmaken van 06-parkeren.

Parkeercontrole

Parkeercontrole is niet leuk, maar wel nodig. Zonder betaald parkeren en de parkeercontrole door scanauto’s en handhavers zou in Rotterdam nauwelijks parkeerplek zijn.

Betaald parkeren zorgt ervoor dat de parkeerruimte, die in een buurt beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers. De buurt wordt daarmee beter bereikbaar en prettiger om in te wonen of werken.

Handhavers van gemeente Rotterdam controleren op de betaling van de parkeerbelasting. Zij controleren het kenteken of de pas van de parkeervergunning. Als u niet of onvoldoende betaalt, zijn er verschillende maatregelen die kunnen worden toegepast:

Gemeente Rotterdam werkt hard aan een leefbare en bereikbare stad. Een stad leefbaar voor bewoners, bedrijven en bezoekers en goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer. Ons parkeerbeleid wordt getoetst op deze voorwaarden.

Eén op de drie bewoners van Rotterdam heeft een auto en ook veel bezoekers komen met de auto. Iedereen parkeert het liefst zo dicht mogelijk bij de plek van bestemming zonder daarvoor te moeten betalen. Als de gemeente dit zou toestaan wordt Rotterdam al snel één grote parkeerplaats. Daarom zorgt Rotterdam voor een goede parkeerplek voor iedereen, maar op drukke plaatsen op straat en voor gebruik van parkeergarages moet worden betaald. Hoe drukker de straat, hoe hoger het tarief voor parkeren. De opbrengsten van betaald parkeren worden geïnvesteerd in parkeervoorzieningen en betaalgemak. 

Heeft u geen of te weinig parkeerbelasting betaald, dan riskeert u een Naheffingsaanslag parkeerbelasting.

Heeft u meerdere naheffingsaanslagen parkeerbelasting niet betaald of andere openstaande belastingschulden, dan riskeert u een wielklem.

Dit geldt voor:

 • voertuigen met een Nederlands kenteken en een openstaande belastingschuld
 • voertuigen in een gemeentelijke parkeergarage die exclusief bestemd is voor abonnementhouders en daar niet horen
 • voertuigen met een buitenlands kenteken of Nederlands kenteken waarvan geen adresgegevens bekend zijn met drie of meer openstaande naheffingsaanslagen parkeerbelasting.

Deze pagina geeft meer informatie over wielklemmen bij buitenlandse kentekens of Nederlandse kentekens waarvan geen adresgegevens bekend zijn.

Wanneer wordt de wielklem verwijderd?

De wielklem wordt verwijderd als u de openstaande naheffingsaanslagen parkeerbelasting en de klemkosten van 230,50 euro binnen 3 werkdagen heeft betaald.

Als u niet binnen 3 werkdagen heeft betaald, wordt uw voertuig verwijderd en tijdelijk opgeslagen bij een takel- en bergingsbedrijf. U betaalt dan ook de sleep- en bewaarkosten.

De kosten zijn:

 • voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  • 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • voor het bewaren van een voertuig:
  • 11,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 31,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • de kosten van een loze rit zijn:
  • 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht.

Bij deze bedragen komt nog 21 procent BTW.

Hoe kan ik betalen?

Er zijn twee manieren om de kosten te betalen:

 1. Bij de kas van Belastingen Rotterdam. Als u voor 16:00 uur heeft betaald wordt de wielklem binnen één uur verwijderd. Bekijk de locaties en openingstijden.
 2. Met pin of creditcard met pin bij de klemwagen. Hiervoor moet u eerst een afspraak maken door het nummer te bellen dat u aantreft op de sticker op uw voertuig (24/7 bereikbaar). Na betaling van het volledige bedrag wordt de wielklem verwijderd.

U moet een geldig kentekenbewijs- en identiteitsbewijs te tonen bij het betalen.

Wat gebeurt er als ik niet binnen 3 werkdagen heb betaald?

Als u niet binnen 3 werkdagen na het aanbrengen van de wielklem heeft betaald, wordt uw voertuig verwijderd en afhankelijk van de staat 2 tot 13 weken opgeslagen bij een takel- en bergingsbedrijf en daarna gesloopt of geveild.

Hoe krijg ik mijn voertuig terug als dit na 3 werkdagen is verwijderd en opgeslagen?

Om uw voertuig terug te krijgen, betaalt u de openstaande parkeerbelasting, de klemkosten van 230,50 euro en de sleep- en bewaarkosten.

De kosten zijn:

 • voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  • 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • voor het bewaren van een voertuig:
  • 1,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 1,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • de kosten van een loze rit zijn:
  • 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht.

Bij deze bedragen komt nog 21 procent BTW.

Om uw aanhanger terug te krijgen, belt u naar 14 010.

Als uw voertuig is verwijderd en opgeslagen, kunt u alleen betalen bij de kas van Belastingen Rotterdam. Na betaling ontvangt u van Belastingen Rotterdam een betaalbewijs en het adres van het takel- en bergingsbedrijf om uw voertuig op te halen.

Hoe kan ik bezwaar maken?

Komt u uit een land waar Nederland kentekeninformatie mee uit kan wisselen, dan krijgt u de naheffingsaanslag parkeerbelasting thuis gestuurd. U kunt uw bezwaar dan digitaal indienen via de website van Parktrade.

Omdat het langer kan duren voordat de naheffingsaanslag per post bij u aan komt, wordt er ook een naheffingsaanslag achtergelaten op uw voertuig:

Waar zijn de regels vastgelegd?

De bevoegdheid tot het gebruik van een wielklem en de kosten is vastgelegd in de beleidsregels wielklem Rotterdam en artikel 12 en 13 van de parkeerverordening.

De wielklem wordt gebruikt in de parkeergarages van de gemeente voor auto's die daar niet horen. Het gaat hier om parkeergarages die exclusief bestemd zijn voor abonnementhouders. Bel het nummer dat u aantreft op de sticker bij uw voertuig voor verdere informatie over het verwijderen van uw wielklem

Het is mogelijk dat uw auto wordt weggesleept door een takel- en bergingsbedrijf, omdat de auto een gevaar oplevert voor het overige verkeer. Denk hierbij aan auto's die dubbel geparkeerd staan, op een parkeerplaats voor gehandicapten, voor een uitrit of in een voetgangersgebied. De kosten zijn:

 • Voor het wegslepen en overbrengen van een voertuig naar de bewaarplaats:
  • 166,75 euro voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 316,25 euro voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • Voor het bewaren van een voertuig:
  • 11,50 euro per dag voor een voertuig tot 3.500 kilo
  • 31,63 euro per dag voor een voertuig vanaf 3.500 kilo
 • De kosten van een loze rit bedragen:
  • 100 euro voor een voertuig, ongeacht het gewicht. 

Bij deze bedragen komt nog 21 procent BTW.

Om uw auto terug te krijgen, belt u naar 14 010.

U parkeert niet volgens de wet- en regelgeving, dit is een verkeersovertreding. U riskeert hiermee een verkeersboete. De hoogte van de boete is afhankelijk van de aard van de overtreding.
Het bedrag ligt tussen de 35 en 380 euro. U ontvangt een beschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Meer informatie vindt u op de website van het CJIB.

Niet eens met de boete

Bent u het oneens met de Naheffingsaanslag parkeerbelasting, dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij de gemeente Rotterdam. Bent u het oneens met de verkeersboete (Mulderboete), dan kunt u hiertegen in beroep gaan bij de officier van justitie van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat op de acceptgiro vermeld.

Er kan alleen een klacht ingediend worden als het om bejegening door de handhaver gaat en niet omdat men een boete heeft gekregen. U kunt uw klacht indienen via het online klachtenformulier of per post aan Stadsbeheer, t.a.v. Klachten, Postbus 10902, 3004 BC Rotterdam.

U ontvangt binnen vijf werkdagen nadat de gemeente de klacht heeft ontvangen een ontvangstbevestiging. Binnen vier weken ontvangt u een antwoord op de klacht. 

Scanauto

Door het invoeren van uw kenteken legt u digitaal vast dat u heeft betaald. Rotterdam zet scanauto’s en fiscale controleurs in om te controleren er voldoende parkeergeld is voldaan. Als u voldoende parkeergeld heeft betaald, wordt uw kenteken na controle direct definitief verwijderd. Als bij een controle blijkt dat u geen of te weinig parkeerbelasting hebt betaald, dan blijft uw kenteken maximaal drie maanden bewaard onder andere voor het opleggen van een naheffing.  De gemeente heeft een privacyprotocol voor de registratie van de parkeergegevens vastgesteld:

Laden en lossen is volgens de wet 'het onmiddellijk, nadat het voertuig tot stilstand is gebracht, bij voortduring inladen of uitladen van goederen van enige omvang of enig gewicht, gedurende de tijd die daarvoor nodig is.'

Het laden en lossen moet duidelijk zichtbaar zijn. Bij twijfel controleren onze parkeercontroleurs dit ter plekke.

Nadat de scanauto langsrijdt, heeft u enkele minuten de tijd om uw kenteken te registreren. Zo kunt u er altijd voor zorgen dat het parkeren probleemloos verloopt.

De scanauto stuurt de foto direct door naar de binnendienst van handhaving. Daar volgt automatisch een check of er betaald is. Of dat de eigenaar een vergunning heeft. Als dit niet zo is, krijgt de parkeercontroleur bericht om de auto extra te controleren op het beeldscherm. Als er niet betaald is, volgt er een naheffing. Als er geen overtreding is, wordt het beeldmateriaal meteen vernietigd. Als er wel een overtreding is geconstateerd, worden foto’s met kenteken langer bewaard in verband met de beroep- en bezwaartermijn.

Ja, als de auto in principe moet men altijd betalen in een betaald parkeren gebied. We spreken van parkeren als een voertuig langer stil staat dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen.

De auto rijdt regelmatig rond in de gereguleerde gebieden, maar niet volgens een vast schema. Weten we dat er een gebied is waar minder vaak betaald wordt? Dan controleert de auto daar vaker.

Regelgeving

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders stellen de regels van het betaald parkeren vast. Deze regels zijn formeel vastgelegd in diverse documenten, zoals de parkeerverordening.