Wet goed verhuurderschap
Discriminatie, intimidatie, te hoge huren: bij de verhuur van woonruimte vinden geregeld misstanden plaats. Om hieraan een einde te maken, is er sinds 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap.
De Wet goed verhuurderschap biedt een oplossing voor een paar grote problemen op de particuliere verhuurmarkt. Allereerst is de wet gericht op het voorkomen en tegengaan van discriminatie en intimidatie. Ook zijn verhuurders verplicht een schriftelijk huurcontract op te stellen. En ze moeten huurders informeren over hun rechten en plichten. Daarnaast moeten arbeidscontract en huurcontract voortaan gescheiden worden. Dat maakt arbeidsmigranten minder afhankelijk van hun werkgever.
Meldpunt ongewenst verhuurgedrag
De gemeente Rotterdam heeft een meldpunt ingesteld waar huurders en woningzoekenden terecht kunnen als ze ongewenst gedrag ervaren van verhuurders of verhuurbemiddelaars. Het meldpunt is een aanvulling op het al bestaande loket Goed Huren en Verhuren en het antidiscriminatiemeldpunt. Het verschil met deze bestaande meldpunten is dat de gemeente nu ook tot handhaving kan overgaan.
Huurprijs volgens puntensysteem
Sinds de invoering van de Wet betaalbare huur. Link opent een externe pagina per 1 juli 2024 is het aangepaste woningwaarderingsstelsel (wws) wettelijk afdwingbaar. Verhuurders mogen alleen een huurprijs vragen die met dat stelsel overeenkomt.
Proef in Carnisse
De verhuurvergunning is per 1 juli 2023 als pilot (proef) ingevoerd in de wijk Carnisse. Met die vergunning kan de gemeente eisen stellen aan verhuurders. Ze moeten zich houden aan een maximale huurprijs en de jaarlijkse maximale huurprijsverhoging volgens het woningwaarderingsstelsel. Verhuurders die te hoge huren vragen, kunnen een boete krijgen tot €90.000. Alle verhuurders van zelfstandige woningen (dus niet bij kamerverhuur) zijn verplicht een verhuurvergunning aan te vragen. Als ze de gestelde eisen overtreden, kan de gemeente de vergunning intrekken. De eigenaar kan dan geen woningen meer verhuren in Carnisse.
In verband met de inwerkingtreding van de Wet betaalbare huur vervalt de verhuurvergunningplicht in Carnisse per 1 juli 2025. Tot die tijd geldt de verhuurvergunningplicht nog en kan er worden gehandhaafd.
Samenwerking met Woonbron
Er is gekozen voor Carnisse omdat het aantal particuliere huurwoningen hier relatief hoog is. Ook vinden hier veel misstanden plaats onder kwetsbare huurders, waaronder arbeidsmigranten. In de pilot werkt de gemeente nauw samen met woningcorporatie Woonbron, bijvoorbeeld als er vervangende woonruimte nodig is voor zittende huurders.