Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Subsidie en/of lening woningverbetering aanvragen

Bent u woningeigenaar of werkt u voor een Vereniging van Eigenaren? Wilt u onderhoud aanpakken dat te lang is uitgesteld? Of wilt u uw woning verduurzamen? U kunt een subsidie en/of lening woningverbetering aanvragen.

Bent u de eigenaar van een woning? Vraag subsidie aan via de knop ‘Aanvragen als eigenaar’. Werkt u voor een VvE? Of bent u eigenaar van een woning binnen een VvE? Vraag subsidie aan via de knop ‘Aanvragen als VvE’.

Aanvragen als eigenaarAanvragen als VvE

Voor wie is het

U vraagt de subsidie of lening aan als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent geselecteerd voor een project van de gemeente en u hebt een brief ontvangen. Daarin staat dat u verplicht onderhoud moet uitvoeren aan uw woning. 
  • Uw woning staat op 1 van de lijsten met adressen.

Klik op de links voor de adressen:

Subsidie

Als u bent geselecteerd is deze subsidie beschikbaar voor het opknappen van onderhoud dat te lang is uitgesteld. Het opknappen van de woning is niet iets wat u zelf bepaalt. U moet uw woning opknappen.  

Lening

Hebt u naast de subsidie meer geld nodig om te lang uitgesteld onderhoud op te knappen? Dan kunt u een lening aanvragen. Link opent een externe pagina via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Er is een speciale regeling tussen SVn en gemeente Rotterdam. Geef bij uw subsidieaanvraag aan welke lening u wilt afsluiten. Daarna ontvangt u de toewijzingsbrief vanuit de gemeente. Deze hebt u nodig om een lening aan te vragen bij het SVn. 

Wat is onderhoud dat te lang is uitgesteld? 

Via adviesbureaus Steenvlinder. Link opent een externe pagina en Steeds advies. Link opent een externe pagina laat u een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opstellen. Hierin staat het meest dringende, te lang uitgestelde onderhoud. Bijvoorbeeld aan het dak, de gevel, de vloer en installaties van de woning. De gemeente biedt een MJOP gratis aan. Om de werkzaamheden uit te voeren zoekt u een aannemer. Met de offerte van de aannemer kunt u subsidie aanvragen.  

Hoogte van de subsidie is 45% van de kosten en maximaal € 6.000. De subsidie mag ook gebruikt worden voor verduurzaming. Dan moet het onderhoud dat te lang is uitgesteld wel opgeknapt zijn of worden. 

Hulp bij uw aanvraag

Lukt het niet om de subsidie of lening aan te vragen? Kunt u geen geschikte aannemer vinden? Of hebt u begeleiding nodig bij de aanpak van het onderhoud? Namens de gemeente zijn 2 adviesbureaus beschikbaar om u te helpen: Steenvlinder. Link opent een externe pagina en Steeds advies. Link opent een externe pagina

Komt u er niet uit met een adviesbureau? Neem dan contact op met VVE-010. Link opent een externe pagina of de gemeente via PA_BWTSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina

Hoelang duurt het

Nadat u subsidie hebt aangevraagd, ontvangt u direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Daarin staat ook uw dossiernummer.

  • Bij een complete aanvraag beslist de gemeente binnen 8 weken. Bij bijzondere omstandigheden kan de gemeente deze termijn 1 keer verlengen met 12 weken.
  • Als uw subsidieaanvraag niet compleet is, vraagt de gemeente meer stukken op. 

Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, ontvangt u een besluit met het bedrag en de voorwaarden. Hierin staat of u nog een verantwoording (vaststelling) moet inleveren.

Meer informatie

Contact

Wilt u meer weten over:

  • een subsidieaanvraag?
  • de aanpak van het bouwblok waarin u woont?
  • het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP)?

Neem contact op met:

Hebt u meer informatie nodig over het aanvragen van subsidie? Of wilt u weten hoe het met uw dossier staat? Stuur een e-mail naar subsidie@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Vermeld ook uw dossiernummer.