Vrijlatingsregeling bijstand
Gepubliceerd op: 26-02-2019
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/vrijlatingsregeling/
Ga naar de hoofdinhoud

Bent u 27 jaar of ouder? Of krijgt u een aanvullende uitkering? Dan heeft u misschien recht op vrijlating van inkomsten. Met deze regeling mag u de eerste 6 maanden een deel van uw inkomsten houden bovenop uw uitkering.

Als u weer aan het werk gaat, rekent de gemeente uit hoeveel bijstandsuitkering u nog krijgt. Verdient u meer dan uw uitkering, dan stopt de uitkering. Verdient u minder, dan vult de gemeente uw inkomsten aan. Met de vrijlatingsregeling verrekent de gemeente voor een bepaalde periode een gedeelte van uw inkomen niet met uw uitkering.

Voor wie is de vrijlatingsregeling?

De vrijlatingsuitkering is er voor mensen die werk zoeken en een bijstandsuitkering krijgen, of een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen. De vrijlatingsregeling geldt voor alle inkomsten die helpen om weer helemaal aan het werk te gaan.  

Ik heb een baan, krijg ik nu extra geld?

Misschien. Met de vrijlatingsregeling verrekent de gemeente een deel van uw inkomen niet meer met uw uitkering. Voor hoe lang en hoeveel extra geld u krijgt, hangt af van:

  • uw salaris
  • de leeftijd van uw kinderen
  • of u een aanvullende uitkering heeft door een arbeidsbeperking.

De vrijlating is 25 procent van uw inkomsten voor een periode van 6 maanden. Met een maximum van:

  • 226,00 euro* netto per maand op een bijstandsuitkering
  • 359,20 euro* netto per maand bij een IOAW/IOAZ-uitkering

Of u een partner heeft, maakt niets uit voor de vrijlatingsregeling.

*bedragen vanaf 1 juli 2022

Na de vrijlating (25 procent van uw inkomsten voor een periode van 6 maanden) volgt een extra regeling voor een periode van 30 maanden. De vrijlating is 12,5 procent van uw inkomsten met een maximum van:  

  • 141,12 euro* netto per maand op een bijstandsuitkering
  • 225,74 euro* netto per maand bij een IOAW/IOAZ-uitkering

* bedragen vanaf 1 juli 2022

Heeft u een medische urenbeperking en krijgt u een aanvullende bijstandsuitkering? De vrijlating is 15 procent op alle inkomsten uit deeltijdwerk met een maximum van:  

  • 143,12 euro* netto per maand op een bijstandsuitkering
  • 227,79 euro* netto per maand bij een IOAW/IOAZ-uitkering

Of u een partner heeft, maakt niets uit voor de vrijlatingsregeling.

* bedragen vanaf 1 juli 2022

Vrijwilligerswerkvergoeding

Als u vrijwilligers werk doet, kunt u daar een vrijwilligerswerkvergoeding voor krijgen. Dat is niet verplicht.

Bent u 27 jaar of ouder? Dan mag u de vrijwilligerswerkvergoeding houden als u niet meer dan 180 euro per maand of 1.800 euro per jaar aan vrijwilligerswerkvergoeding krijgt.

Krijgt u een vergoeding voor onkosten die u heeft gemaakt, bijvoorbeeld reis- of telefoonkosten? En heeft u een bewijs van die kosten? Dan halen wij de vergoeding meestal niet van uw uitkering af. Oók niet als u 26 jaar of jonger bent.

Let op bij (huur)toeslag

Door de vrijlatingsregeling kan uw inkomen hoger worden. Het kan zijn dat u minder (huur)toeslag krijgt van de Belastingdienst.

Bijvoorbeeld:
U krijgt vrijlating voor 6 maanden met het maximale bedrag. U krijgt ongeveer 15 euro minder huurtoeslag per maand als u 500 euro huur betaalt.   

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op.