Vrijlatingsregeling bijstand
Gepubliceerd op: 26-02-2019
Geprint op: 15-07-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/vrijlatingsregeling/
Spring naar het artikel
Foto: René Castelijn

Bent u 27 jaar of ouder? Of krijgt u een aanvullende uitkering? Dan geldt de vrijlatingsregeling misschien voor u. Met deze regeling mag u de eerste 6 maanden een deel van uw inkomsten houden bovenop uw uitkering.

Als u weer aan het werk gaat, rekent de gemeente uit hoeveel bijstandsuitkering u nog krijgt. Verdient u meer dan uw uitkering, dan stopt de uitkering. Verdient u minder, dan vult de gemeente uw inkomsten aan. Met de vrijlatingsregeling verrekent de gemeente voor een bepaalde periode een gedeelte van uw inkomen niet met uw uitkering.

Wat is de vrijlatingsregeling?

De vrijlatingsuitkering is er voor mensen die werk zoeken en een bijstandsuitkering krijgen, of een IOAW-/IOAZ-uitkering krijgen. De vrijlatingsregeling geldt voor alle inkomsten die helpen om weer helemaal aan het werk te gaan.  

Ik heb een baan, krijg ik nu extra geld?

Misschien. Met de vrijlatingsregeling verrekent de gemeente een deel van uw inkomen niet meer met uw uitkering. Voor hoe lang en hoeveel extra geld u krijgt, hangt af van:

  • uw salaris
  • de leeftijd van uw kinderen
  • of u aan aanvullende uitkering heeft door een arbeidsbeperking

Of u een partner heeft, maakt niets uit voor de vrijlatingsregeling.

De vrijlating is 25 procent van uw inkomsten voor een periode van 6 maanden. Met een maximum van:

  • 211,00 euro netto per maand op een bijstandsuitkering
  • 332,20 euro netto per maand bij een IOAW/IOAZ-uitkering

Na de vrijlating (25 procent van uw inkomsten voor een periode van 6 maanden) volgt een extra regeling voor een periode van 30 maanden. De vrijlating is 12,5 procent van uw inkomsten met een maximum van:  

  • 131,58 euro netto per maand op een bijstandsuitkering
  • 206,44 euro netto per maand bij een IOAW/IOAZ-uitkering

Heeft UWV een medische urenbeperking en krijgt u een aanvullende bijstandsuitkering? De vrijlating is 15 procent op alle inkomsten uit deeltijdwerk met een maximum van:  

  • 133,45 euro netto per maand op een bijstandsuitkering
  • 210,07 euro netto per maand bij een IOAW/IOAZ-uitkering

Let op bij (huur)toeslag

Door de vrijlatingsregeling kan uw inkomen hoger worden. Het kan zijn dat u minder (huur)toeslag krijgt van de Belastingdienst.

Bijvoorbeeld:
U krijgt vrijlating voor 6 maanden met het maximale bedrag. U krijgt ongeveer 15 euro minder huurtoeslag per maand als u 500 euro huur betaalt.   

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op.