's-Gravendijkwal
Gepubliceerd op: 20-12-2016
Geprint op: 25-03-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/sgravendijkwal/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Het vrachtautoverbod `s-Gravendijkwal is één van de maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Door vrachtverkeer te weren op de ’s-Gravendijkwal verbetert de luchtkwaliteit flink terwijl een kleine groep hinder ondervindt.

Wat is er exact afgesloten, hoe blijft het gebied bereikbaar en hoe voorkomen we sluipverkeer en verslechteringen in het gebied? Op de overzichtskaart is de uitwerking van het vrachtautoverbod te zien. In de folder hieronder is de maatregel in vogelvlucht beschreven. Handig voor ondernemers om bijvoorbeeld aan hun leveranciers te sturen. Wilt u meer informatie, stuur dan een mail naar de afdeling Mobiliteit.

Ontheffing aanvragen

Wilt u een ontheffing aanvragen voor het vrachtautoverbod? Dat kan via deze link. U kunt via de postcodecheck zien of u een ontheffing nodig heeft om op uw bestemming in het gebied te komen.

Er zijn standaardontheffingen, ontheffingen voor een langere periode en dagontheffingen

Een aantal vrachtauto’s krijgt standaard een ontheffing. Dit zijn vrachtauto’s van hulpdiensten (brandweer, politie) of die een wettelijk verplichte taak in het gebied uitvoeren zoals het ophalen van huisafval, gladheidbestrijding en rioolreiniging. Vrachtauto’s zonder uitstoot (100% elektrisch) mogen doorrijden zonder ontheffing aan te vragen.

Als u voor één dag (bijvoorbeeld om te verhuizen), of voor een langere periode (bijvoorbeeld bij bouwwerkzaamheden) gebruik moet maken van straten met een vrachtautoverbod, dan kunt u een ontheffing aanvragen.

LET OP: Beveiligingsniveau binnenkort verhoogd

Nederlandse bedrijven loggen in met E-Herkenning. Binnenkort stijgt het betrouwbaarheidsniveau naar EH2+. Vraag u een nieuwe E-Herkenning aan? Kiest u dan minimaal EH2+ (KvK-nummer vereist).

Monitoring en evaluatie

Om het effect van de maatregel te toetsen, houden we de verkeersstromen in de gaten en berekenen we de luchtkwaliteit. De resultaten zijn terug te vinden in het bestand hieronder:

English

This folder gives an overview of the lorry ban (pdf). Go to the exemptions page for more detailed information about registering and requesting exemptions.

Meer informatie

Vragen of problemen? Stuur een e-mail.