Evenementenvergunning
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 30-07-2021
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/evenementenvergunning/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam is een echte evenementenstad. Vaak is voor een evenement een vergunning nodig. Evenementen zijn activiteiten waar publiek naar toe kan komen. Ze zijn er in vele soorten en maten.

Op deze pagina vindt u alles over vergunningen voor evenementen.

Maatregelen corona

Vanaf 10 juli tot en met 13 augustus zijn alleen evenementen met een vaste zitplaats toegestaan (dit mag geen staplaats zijn). Daarnaast blijven de volgende basisregels van kracht: een gezondheidscheck, hygiënemaatregelen en het mogelijk maken van registratie voor bron- en contactonderzoek.

Hierop gelden twee uitzonderingen:

  1. Evenementen met coronatoegangsbewijzen (testen voor toegang)
    Na het tonen van een coronatoegangsbewijs én identiteitsbewijs hoeven bezoekers zich niet te houden aan de 1,5 meter afstand, maar iedereen heeft wel een vaste zitplaats. Ook moet dit evenement op een afgesloten terrein plaatsvinden en moet voldaan worden aan bovenstaande basisregels. Ten slotte geldt er een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
  2. Evenementen op doorstroomlocaties zonder coronatoegangsbewijs
    Voor deze evenementen is het maximale aantal deelnemers: één persoon per 5 vierkante meter. Ook gelden de volgende regels: 1,5 meter afstand tussen bezoekers, niet overschrijden van het maximumaantal bezoekers via 'crowd control' en werken met gescheiden bezoekersstromen.

De behandeling van uw aanvraag was opgeschort. Nu evenementen weer mogelijk zijn vanaf 30 juni, kunt u opnieuw een aanvraag voor een evenementenvergunning doen. Over uw eerdere aanvraag is vanuit de gemeente contact met u opgenomen over het terugstorten van de leges.

Een trouwstoet is na 30 juni weer toegestaan. U moet de trouwstoet wel aanmelden. De behandeltermijn is 5 werkdagen.  

Doorstroomlocaties zijn publieke plaatsen die op een manier zijn ingericht die het rondlopen van publiek uitnodigt en waar dit ook daadwerkelijk gebeurt. Te denken valt aan detailhandel, markten, bibliotheken, musea, monumenten, dierentuinen, pretparken en daarmee vergelijkbare plaatsen. Evenementenmarkten zijn een voorbeeld van evenement op een doorstroomlocatie.

Vraagboom evenementenvergunning

Weten welke vergunning u moet aanvragen voor het organiseren van een evenement? De vraagboom hieronder helpt u om te bepalen of uw evenement een 0-evenement of een A-evenement is.

Voor het organiseren van grootschalige of risicovolle evenementen is altijd een B- of C-evenementenvergunning nodig.

Overige vergunningen en meldingen

Evenementennota’s

Het evenementenbeleid van Rotterdam Festivals en de nota evenementenvergunningen van de gemeente geven de kaders voor evenementen in Rotterdam. De balans tussen levendigheid en een aantrekkelijk woon- en leefklimaat staat hierbij centraal.

Locatieprofielen

Voor de drukste evenementenlocaties zijn locatieprofielen ontwikkeld. Hierin is het aantal evenementen en bezoekers, de maximale geluidsbelasting en rust- en hersteltijden vastgelegd.

Gebruiks- en omgevingsvergunning

Voor sommige evenementen moet u, naast een evenementenvergunning, ook een Gebruiks- en omgevingsvergunning aanvragen bij de brandweer of het Omgevingsloket.

Bezwaar

Bent u het niet eens met een verleende evenementenvergunning? Dan kunt u bezwaar maken of een klacht indienen.