Evenementenvergunning
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/evenementenvergunning/
Spring naar het artikel

Rotterdam is een echte evenementenstad. Vaak is voor een evenement een vergunning nodig. Evenementen zijn activiteiten waar publiek naar toe kan komen. Ze zijn er in vele soorten en maten.

Op deze pagina vindt u alles over vergunningen voor evenementen.

Maatregelen corona

In Nederland zijn alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht tot 1 september 2020 verboden. Hieronder vallen ook de evenementenmarkten. Tot en met 1 augustus wordt de behandeling opgeschort van aanvragen voor 0- en A-evenementenvergunningen die plaatsvinden na 1 september 2020.

Vraagboom evenementenvergunning

Weten welke vergunning u moet aanvragen voor het organiseren van een evenement? De vraagboom hieronder helpt u om te bepalen of uw evenement een 0-evenement of een A-evenement is.

Voor het organiseren van grootschalige of risicovolle evenementen is altijd een B- of C-evenementenvergunning nodig.

Van 1 mei tot 1 november is als proef een nieuwe evenementenvergunning beschikbaar: de A+ vergunning. Deze vergunning is bedoeld voor evenementen die te groot zijn voor een reguliere A-vergunning, maar te klein voor een B/C-vergunning.

U heeft een A+ vergunning nodig als het evenement een grotere impact op het woon- en leefklimaat heeft, dan bij een reguliere A-vergunning. De volgende onderdelen wegen hier in mee:

  • Duur van het evenement: als het evenement meerdere dagen duurt
  • Aantal bezoekers: als het evenement een groot aantal bezoekers trekt (bijvoorbeeld meer dan 1000)
  • Aantal podia: als er meer dan één podium is
  • Locatie(s): als het evenement plaatsvindt in een park, op open water of op een irreguliere locatie
  • Dynamiek: als het evenement op meerdere locaties plaatsvindt
  • Parkeren: als bezoekers hun auto’s in het weekend parkeren
  • Wegafsluitingen: als wegen voor meerdere dagen of in het weekend worden afgesloten

Heeft uw evenement meerdere van deze onderdelen? Neem dan contact op met Team Evenementen via telefoonnummer 14 010 of per e-mail. Zij helpen u verder met het aanvragen van de juiste evenementenvergunning.

Overige vergunningen en meldingen

Evenementennota’s

Het evenementenbeleid van Rotterdam Festivals en de nota evenementenvergunningen van de gemeente geven de kaders voor evenementen in Rotterdam. De balans tussen levendigheid en een aantrekkelijk woon- en leefklimaat staat hierbij centraal.

Locatieprofielen

Voor de zeven drukste evenementenlocaties zijn locatieprofielen (pdf) ontwikkeld. Hierin is het aantal evenementen en bezoekers, de maximale geluidsbelasting en rust- en hersteltijden vastgelegd.

Gebruiks- en omgevingsvergunning

Voor sommige evenementen moet u, naast een evenementenvergunning, ook een Gebruiks- en omgevingsvergunning aanvragen bij de brandweer of het Omgevingsloket.

Bezwaar

Bent u het niet eens met een verleende evenementenvergunning? Dan kunt u bezwaar maken of een klacht indienen.

\