Ga naar de hoofdinhoud

19 april 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Rotterdam trapt Tour de France Femmes alvast af

Rotterdam kleurt alvast geel richting de komst van de Tour de France Femmes. De grootste wedstrijd in het vrouwenwielrennen begint pas op 12 augustus. Maar de komende maanden zijn door heel Rotterdam al activiteiten om fietsen aan te moedigen.

De Tour de France Femmes is de grootste wedstrijd in het vrouwenwielrennen. Dit jaar begint deze wielerwedstrijd voor het eerst buiten Frankrijk. De Grand Départ - 'het grote vertrekmoment' - van de Tour is op maandag 12 augustus bij Museumpark. In 2 dagen rijden profwielrensters dan 3 etappes tussen Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Op zondag 11 augustus is het al Rotterdam Cycling Festival, een feest voordat de Tour begint.

De organiserende steden grijpen de komst van de Tour des Femmes aan om fietsen onder de aandacht te brengen. Met sportieve en maatschappelijke activiteiten wil de gemeente Rotterdam samen met partners vooral vrouwen en kinderen op de fiets krijgen.

Aftrap Tour de Femmes op 18 april voor het stadhuis op de Coolsingel
Wielrensters, ambassadeurs en het Rotterdams Peloton vóór het stadhuis. Foto: Vincent van Dordrecht

Fietsen als feest

Met 5 projecten moedigt de gemeente het gebruik van de fiets aan, samen met onder andere Sportbedrijf Rotterdam. Dat is nodig omdat 22 procent van de Rotterdammers geen fiets heeft en omdat niet elke Rotterdammer kán fietsen. Met fietsfeesten, fietslessen en fietsinzamelingen moet fietsen mogelijk worden voor meer inwoners van de stad.

Eén van die 5 projecten zijn de Fietsfeesten. Link opent een externe pagina in juni en juli. In zeven wijken kunnen kinderen meedoen aan oefeningen en krijgen zij een voorproefje van de Tour. Een ander project is de Fietsbank. De gemeente roept mensen op om oude fietsen te doneren. Vooral kinder- en vrouwenfietsen zijn hard nodig.

Rotterdams Peloton

In aanloop naar de eerste etappe van de Tour des Femmes volgen 154 vrouwen een programma waarin zij leren fietsen. Het Rotterdams Peloton heet die groep. Zij oefenden bij de aftrap alvast hun eerste rondje voor het stadhuis. Waarom precies dat aantal? Omdat er ook precies 154 profwielrensters aan de start van de Tour des Femmes verschijnen.

Het lesprogramma van dit Rotterdams Peloton is gericht op techniek en op zelfvertrouwen. Leontien van Moorsel (4 keer olympisch kampioen fietsen) en Khaddouj Erahoutan (de vrouw van burgemeester Aboutaleb) zijn ambassadeurs van dit Peloton. Op de zondag voor de eerste Touretappe fietsen de 154 vrouwen die leerden fietsen een ereronde door de stad.

Omroep Max besteedde hier aandacht aan op 10 mei. Bekijk de uitzending Tour de Frances start in Nederland, Leontien van Moorsel strijdt voor maatschappelijk doel. . Link opent een externe pagina

Olympisch kampioene Leontien van Moorsel helpt vrouw fietshelm opzetten
Ambassadeur Leontien van Moorsel helpt een fietser van Rotterdams Peloton een fietshelm opzetten.

Meer kinderen een fiets

De directeuren van Tour des Femmes zijn blij dat hun evenement wordt gebruikt om beweging op de fiets te stimuleren. Ook wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie) is enthousiast over het programma rond de grote wielerwedstrijd.

Achbar: 'We creëren een geweldig fietsfeest in augustus, dat echt voor iedereen is. De komende maanden promoten we het fietsen op een toegankelijke en speelse manier in de wijken en op scholen. Bijna 10.000 Rotterdamse kinderen bezitten geen fiets. Ik zou graag willen dat we met de Tour des Femmes meer kinderen aan een fiets helpen en zo ook beweging nog meer kunnen stimuleren.'

Meer informatie over de Tour de France Femmes in Rotterdam? Ga dan naar de website Tour de France Femmes Rotterdam. Link opent een externe pagina