Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Vervoer Materieel

Vervoer en Materieel gaat over alle soorten vervoersmiddelen van of via de gemeente. We adviseren, begeleiden en onderhouden vervoersmiddelen: van fiets tot vuilniswagen en van veegwagen tot ov-reis.

We zijn een leerbedrijf voor MBO-studenten en voor werknemers van de gemeente.

Vervoer en Materieel werkt alleen met aanbestede partijen, merkdealers en werkplaatsen van de gemeente Rotterdam.

Vervoer en Materieel is de mobiliteitsadviseur van de gemeente Rotterdam. Dat advies is altijd gericht op de beste vervoersoptie voor de gebruiker én het milieu.

Vervoer en Materieel zet flink in op emissieloos vervoer, dus zonder uitlaatgassen, met natuurlijk aandacht voor de mobiliteit en vitaliteit van de gebruiker. Dat zorgt voor een divers aanbod: van aanschaf van elektrische voertuigen tot deelvervoer en van onderhoud en reparaties tot bedrijfswageninrichting.

Dat betekent in de praktijk: zo goed mogelijk vervoer en materieel tegen zo laag mogelijk kosten én zo laag mogelijke belasting voor het milieu. Zo gaan we samen opgeladen vooruit!

Een schonere lucht voor Rotterdam, daar draagt Vervoer en Materieel aan bij. Daarom lopen wij voorop op het gebied van duurzaam en circulair werken. Wij geven het goede, groene voorbeeld met onze overgang naar een emissieloos wagenpark en materieel.

Schoner

De gemeente heeft zichzelf ambitieuze plannen opgelegd. In 2030 moeten alle voertuigen al een stuk 'schoner' zijn dan de huidige.

De gemeente vervangt voor die tijd al haar op benzine en diesel rijdende personenauto’s, lichte en zware bedrijfswagens, machines en gereedschappen. Daarvoor in de plaats komen elektrische, hybride en waterstofwagens. Dat betekent dat het wagenpark straks emissieloos is, geen uitlaatgassen heeft en dus geen negatieve invloed op het milieu heeft.

Vervoer en Materieel zorgt ervoor dat de gemeente haar doelstellingen voor nul emissie mobiliteit kan behalen.

Hergebruik

Vervoer en Materieel werkt niet alleen aan schoon vervoer. In de werkplaatsen is de werkwijze ook aangepast. Niets wordt zomaar weggegooid. Bijvoorbeeld de kapotte afvalcontainers gaan niet naar de sloop, maar worden gedemonteerd. Onderdelen worden hergebruikt. Afgedankte onderdelen krijgen een nieuw leven.

Ook dienstvoertuigen worden niet zomaar afgeschreven, maar krijgen een tweede leven. Bijvoorbeeld op de afdeling gladheidsbeheersing. Hiermee besparen we materiaal en verkleinen we onze CO2-voetafdruk.

Video verduurzaming wagenpark

Vervoer en Materieel is hét opleidingscentrum autotechniek en mobiliteit van de toekomst. Wij zijn een officieel erkend leerbedrijf van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Enthousiaste MBO-studenten worden binnen Vervoer en Materieel opgeleid tot (eerste) bedrijfsautotechnicus, technisch specialist, autoschadehersteller en autospuiter. De studenten hebben als specialisme het bijzondere materieel van het gemeentelijke wagenpark. Groot voordeel daarvan is de praktijkervaring die zij meteen opdoen met de modernste technieken.

Niet alleen MBO-studenten, ook medewerkers van de gemeente Rotterdam worden geschoold en bijgeschoold op het gebied van rijvaardigheid, voertuigkennis en veiligheid. Zo kunnen bijvoorbeeld de chauffeurs van Reiniging en Inzameling hun verplichte nascholingscursussen volgen om hun vak van beroepschauffeur uit te mogen oefenen.

Bekijk de video 'Aan de bak bij Vervoer en Materieel' (niet ondertiteld)

Voor onze klanten

Ook als materialen of vervoersmiddelen kapot gaan, biedt Vervoer en Materieel een passende oplossing.

Repareren en hergebruiken is dan het doel, maar daarbij stelt Vervoer en Materieel natuurlijk wel voorwaarden. Alle voertuigen moeten volgens de richtlijnen van de fabrikant worden onderhouden en gerepareerd worden.

Alle reparatie- en onderhoudsaanvragen moeten via ROB-net of e-mail worden aangevraagd. Vervoer en Materieel doet alleen zaken met aanbestede partijen, merkdealers en werkplaatsen van de gemeente Rotterdam.

Noord

We werken op de servicewerkplaats Noord aan onder andere:

 • Inzamelvoertuigen
 • Reinigingsvoertuigen
 • Winterdienstmaterieel
 • Personenwagens en bestelwagens

We hebben hier ook afdelingen voor schadereparaties, constructiewerkzaamheden, inbouw en een werkplaats circulair. We hebben een eigen spuiterij.

Open: maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 15.30 uur
Kleinpolderplein 5, 3042 CE Rotterdam
010 267 00 62

West

We werken op de servicewerkplaats West aan onder andere:

 • Tuinmachines en parkmachines
 • Elektrische (snor)fietsen
 • Keuringen materieel
 • Reinigingsvoertuigen

Open: maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 15.30 uur.
Ringersstraat 7, 3125 BP Rotterdam
010 267 77 40

Zuid

We werken op de servicewerkplaats Zuid aan onder andere:

 • Inzamelvoertuigen
 • Reinigingsmaterieel
 • Brandweervoertuigen
 • Ambulancevoertuigen
 • Winterdienstmaterieel
 • Personenwagens en bestelwagens

Open: maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 15.30 uur
Van Graftstraat 25, 3088 GL Rotterdam
010 267 77 25

Noodnummer serviceplaatsen

Bel bij mobiliteitsproblemen noodnummer: 010 267 88 85
Dit nummer is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Meer informatie

Vervoer & Materieel
Kleinpolderplein 5, 3042 CE  Rotterdam
Postadres, Postbus 11011, 3004 EA Rotterdam
010 267 86 00, mobiliteit: 010 267 88 85
vervoerenmaterieel@rotterdam.nl

Bel bij mobiliteitsproblemen noodnummer: 010 267 88 85