Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Tiny houses

In Rotterdam is een pilot gestart, waarbij het mogelijk wordt gemaakt om een tiny house te plaatsen op de eerste officiële tiny house-locatie in Rotterdam: locatie Keyenburg. De toekomstige bewoners zijn inmiddels bekend.

Wonen in Rotterdam is fijn wonen in een wereldstad, een inclusieve stad waar ook ruimte is om te experimenteren met nieuwe woonvormen. Rotterdam wil in 2050 klimaatneutraal zijn, en experimenten met tiny houses en de daarbij behorende duurzame levensstijl kunnen lessen opleveren die misschien op grotere schaal toepasbaar zijn in reguliere woningbouw.

Er wordt gebouwd aan een stad voor allerlei verschillende mensen, zodat iedereen zich thuis voelt. Tot 2040 moeten maar liefst 50.000 woningen worden gebouwd. Dit vraagt om sneller, slimmer en gevarieerder bouwen. Tiny houses kunnen daar een bescheiden bijdrage aan leveren en kenmerken zich door flexibiliteit, innovativiteit én duurzaamheid.

Wat is een tiny house?

Er zijn verschillende definities voor tiny houses. Specifiek voor de locatie Keyenburg hanteert de gemeente Rotterdam de volgende definitie. Een tiny house:

  • is een kleine woning met een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 vierkante meter
  • heeft een maximale grondoppervlakte van 35 vierkante meter
  • is verplaatsbaar/verrijdbaar, heeft in elk geval geen vaste fundering
  • is vrijstaand in een gedeelde buitenruimte
  • heeft een minimale ecologische footprint
  • is maximaal zelfvoorzienend.

Eigenaren kiezen in veel gevallen voor een financieel onafhankelijk leven, een minimalistische vorm van duurzaam leven en/of wonen op bijzondere plekken. Ze worden uitgedaagd om zelf een woning te ontwerpen die maximaal efficiënt gebruik maakt van vloeroppervlak en voorzieningen.

Tiny Houses, locatie Keyenburg

Inmiddels is de eerste officiële tiny house-locatie in Rotterdam een feit: locatie Keyenburg in Zuidwijk. Het wonen in een mooie parkachtige omgeving maakt het voor de bewoners extra bijzonder. De locatie biedt plaats voor maximaal 15 tiny houses, voor een periode van maximaal 10 jaar.

Voorlopig wordt in Rotterdam op één locatie geëxperimenteerd met tiny houses. Als dit experiment een succes is dan volgen er misschien meer locaties. Andere mogelijkheden worden op dit moment ook onderzocht, bijvoorbeeld op daken. Informatie over tiny house-locaties in Rotterdam wordt op deze pagina geplaatst.

Nieuwsarchief

Meer informatie

De inschrijving voor tiny house-locatie Keyenburg is gesloten. Op dit moment zijn er geen andere tiny house-locaties op gemeentegrond in Rotterdam. Als er nieuwe informatie is, dan wordt die op deze pagina geplaatst.

Wilt u woning plaatsen op eigen grond? Kijk dan voor meer informatie op de website Bouwenaanrotterdam.nl/bouwplannen. Link opent een externe pagina.