Achterstallig woningonderhoud melden
Slecht onderhoud aan uw huurhuis of gehuurde (studenten)kamer, zoals lekkage, slechte kozijnen, houtrot en vocht meldt u bij de gemeente.
Lees eerst de pagina goed door. Maak daarna een melding via de knop 'Melding maken'.
Melding maken. Link opent een externe paginaInformatie
Niet ál het onderhoud is voor de huisbaas. Sommige dingen moet u als huurder zelf doen. Lees meer hierover op de website 'Onderhoud huurwoning. Link opent een externe pagina'.
Slecht onderhoud melden bij de huisbaas
Meld slecht onderhoud éérst bij de huisbaas.
Als de huisbaas het onderhoud niet herstelt, meldt u dit bij de gemeente.
Ook kunt u juridische stappen. Link opent een externe pagina tegen uw verhuurder nemen.
Mogelijk krijgt u een tijdelijke huurverlaging.
Let op
Bel 112 bij direct gevaar. Bijvoorbeeld bij een gaslek, stenen die uit de gevel vallen of een dakgoot die op straat dreigt te vallen.
Weet wat je huurt
U heeft recht op een goed onderhouden huurwoning voor een eerlijke prijs.
Lees meer hierover op de website 'Weet Wat je Huurt. Link opent een externe pagina'.
Hoelang duurt het
Een inspecteur van Bouw en Woningtoezicht neemt binnen 5 werkdagen contact met u op.
Hoe staat het met mijn melding?
Bekijk uw online melding in het Digitaal Loket. Link opent een externe pagina. Hiervoor heeft u DigiD nodig.
Contact
Wilt u uw klacht telefonisch doorgeven, of heeft u vragen?
Bel met 14 010.
Veelgestelde vragen
Melding
Bij een melding doet de gemeente onderzoek naar de situatie en probeert dit op te lossen. Als de situatie niet is opgelost, kan de gemeente handhavend optreden.
Handhaven betekent dat de gemeente de eigenaar een boete kan geven. Deze boete heet een 'last onder dwangsom'. Als de eigenaar binnen de door de gemeente aangegeven tijd het probleem oplost, dan hoeft de boete niet betaald te worden.
Handhavingsverzoek
Een melding is geen handhavingsverzoek. Als u een handhavingsverzoek wilt doen, geeft u dit aan in het aanmeldingsformulier.
U krijgt binnen 8 weken een antwoord op uw verzoek.
Nee, u maakt hiervoor geen melding bij de gemeente. Een huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor leidingen in huis. Loden leidingen voor het aanvoeren van drinkwater in panden vallen niet onder achterstallig (woning)onderhoud.
Een eigenaar is niet verplicht om de aanwezige loden leidingen voor het aanvoeren van drinkwater te vervangen door leidingen van een ander materiaal. In het bouwbesluit 2012 zijn hierover geen artikelen opgenomen.
Lood in drinkwater is wel slecht voor de gezondheid van kinderen. Daarom adviseert de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD) om de loden leidingen snel te vervangen. Dit is ook het advies van de Gezondheidsraad.
Wilt u informatie over loden waterleidingen en wat u kunt doen? Kijk op de pagina loden leidingen. Link opent een externe pagina van de overheid.