Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Maaien

Openbaar gras in Rotterdam wordt van maart tot november gemaaid. Hoe vaak het gras gemaaid wordt, is afhankelijk van de groei, het gebruik en het gewenste beeld van het grasveld. Maaien is maatwerk waarbij we onderscheid maken tussen verschillende typen gazon en gras. Het kan vlak, minder vlak of meer natuurvriendelijk onderhouden worden.

Rotterdam wil de komende vier jaar 40 hectare bijenlandschap ontwikkelen. Dit gebeurt vooral door bestaand gras om te vormen tot bloemrijke weides, bermen en waterkanten. Door gevarieerd en gefaseerd te maaien ontstaan allerlei verschillende stukken gras. Hierbij wordt rekening gehouden met de verkeersveiligheid, uitstapstroken en hondenuitlaatzones.

Video

Bekijk de video 'Grasbeheer' over welk gras, wanneer en hoe vaak we maaien.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Rotterdam geeft met dit grasbeheer de natuur in de stad zoveel mogelijk de ruimte en zet zich hiermee in voor meer biodiversiteit. Dat betekent: veel verschillende soorten planten, bloemen en insecten en een variatie aan waardevolle natuurvriendelijke plekken.

Grasvegetaties

De maaifrequentie en het tijdstip waarop gemaaid wordt, is per locatie verschillend en seizoensafhankelijk. Grasvegetaties zien er door wisselende maaibeurten en groeiperioden elk seizoen dan ook anders uit. Door het maaisel op bepaalde locaties korte tijd te laten liggen, kan het zaad van gras en bloemen rijpen en zich verspreiden om later weer tot bloei komen. Gras rondom bomen laten we ook zoveel mogelijk staan. De boom ondervindt daardoor geen schade van maaimachines en het is een schuilplek voor allerlei soorten insecten. 

Grazers

Gras wordt niet alleen machinaal kort gehouden. Op verschillende plekken in de stad kunt u grote grazers tegenkomen - schapen of Schotse Hooglanders - , die het groen in de stad nog natuurlijker maken. Lees meer over grazers in de stad.

Nieuws

Vragen en antwoorden