Verklaring naamgebruik
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 22-02-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/verklaring-naamgebruik/
Spring naar het artikel

Met de verklaring naamgebruik kunt u aangeven met welke achternaam u wilt worden aangeschreven door de overheid.

Online aanvragen
Vraag online de verklaring aan met uw DigiD.

In de aanvraag kiest u uit uw eigen achternaam (meisjesnaam) of de achternaam van uw echtgenoot/partner.

Print het formulier verklaring Naamgebruik (pdf) uit en vul het helemaal in. Stuur het met een kopie van een geldig identiteitsbewijs op naar het adres dat op het formulier staat.

De aanvraag Verklaring Naamgebruik is gratis. Voor meer informatie over het wijzigen van uw voor- en/of achternaam, gaat u naar de pagina over naamswijziging.

  • Voor online aanvragen, heeft u DigiD nodig.
  • Voor een aanvraag per post heeft u het ingevulde aanvraagformulier en een kopie van een geldig identiteitsbewijs nodig.

Uw aanvraag wordt binnen vijf werkdagen verwerkt.

Heeft u een geregistreerd partnerschap of bent u getrouwd? Of is uw partnerschap of huwelijk ontbonden? Dan kunt u aangeven met welke achternaam u wilt worden aangeschreven door de overheid.

Op officiële documenten zoals een rijbewijs, paspoort, uittreksel of trouwboekje blijft uw eigen (meisjes)naam staan. Ook als u op uw verklaring naamgebruik een andere naam heeft aangegeven.

Wilt u een buitenlandse akte laten registreren, dat gevolgen heeft voor de manier waarop uw naam wordt geschreven? Kijk dan op de pagina buitenlandse documenten registreren voor meer informatie.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.