Verklaring naamgebruik
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 27-11-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/verklaring-naamgebruik/
Ga naar de hoofdinhoud

Met de verklaring naamgebruik geeft u aan met welke achternaam de overheid u aan moet schrijven.

Online aanvragen
Vraag online de verklaring aan met uw DigiD via de knop 'Verklaring aanvragen'. In de aanvraag kiest u uit uw eigen achternaam of de achternaam van uw echtgenoot of partner.

Per post aanvragen

Print het formulier Verklaring naamgebruik (pdf) uit en vul het helemaal in. Stuur dit formulier met een kopie van een geldig identiteitsbewijs naar:

Gemeente Rotterdam
Afdeling Burgerlijke Stand
Postbus 70013
3000 KR Rotterdam

Geslachtsnaam op officiële documenten

Op officiële documenten zoals een rijbewijs, paspoort, uittreksel of trouwboekje blijft altijd uw eigen naam staan. Ook als u op uw verklaring naamgebruik een andere naam heeft aangegeven. Of als uw burgerlijke staat verandert. U kunt wel de achternaam van uw partner op deze documenten laten vermelden.

Naamswijziging

Kijk voor informatie over het wijzigen van voornamen en achternamen op de pagina Naamswijziging.

De aanvraag Verklaring naamgebruik is gratis.

  • voor een online aanvraag heeft u DigiD nodig.
  • voor een aanvraag per post heeft u het ingevulde aanvraagformulier en een kopie van een geldig identiteitsbewijs nodig.

Uw aanvraag wordt binnen vijf werkdagen verwerkt.

De verklaring naamgebruik is voor personen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Of van wie het huwelijk of partnerschap is ontbonden.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.

Ja, dat kan. Hiervoor moet u getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Er zijn drie vermeldingen mogelijk:

  • e/v: echtgenoot/echtgenote van
  • p/v: partner van
  • w/v: weduwe/weduwnaar van

De naam van uw partner komt achter de afkorting te staan. Bij een ID-kaart en een rijbewijs is de vermelding alleen mogelijk als er voldoende ruimte is.

Zelf doorgeven bij de aanvraag

U kunt bij de aanvraag van een nieuw document zelf doorgeven welke vermelding u wilt. Of u geeft aan dat u de vermelding juist niet meer wilt.

Als u uit elkaar gaat

Uw identiteitsbewijs blijft geldig als u uit elkaar gaat. Ook als het huwelijk of geregistreerd partnerschap voorbij is, mag u de achternaam van uw ex-partner nog op uw identiteitsbewijs laten vermelden. Dit geldt totdat u een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat.