Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Drones

Er vliegen meer en meer drones in Rotterdam. Kleine onbemande luchtvaartuigen. Drones worden ingezet door particulieren en bedrijven.

Drones worden ingezet voor het maken van mooie luchtfoto's tot volautomatische inspecties van lastig te bereiken plekken. Zoals bruggen en opslaglocaties in de haven. Ook politie en brandweer maken voor hun werk steeds vaker gebruik van drones. Als een extra paar ogen in de lucht. En Rotterdam is regelmatig het decor voor grote en kleine filmproducties, het gebruik van een drone is daarbij tegenwoordig heel normaal.

De regels

Wilt u een drone vlucht uitvoeren en hiervoor toestemming aanvragen? De gemeente verleent geen toestemming. Toestemming wordt verleend door de Rijksoverheid.
Het overzicht 'Heeft u een vraag over drones?'. Link opent een externe pagina geeft aan bij welke instanties u terecht kunt voor specifieke vragen over het vliegen met drones. 

De regels voor het vliegen met drones zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Link opent een externe pagina

Drones in Rotterdam

De techniek van drones ontwikkelt zich snel. Drones krijgen steeds meer professionele mogelijkheden. Bijvoorbeeld om vanuit de lucht de gezondheid van bomen te inspecteren. Of de binnenkant van het riool in beeld te brengen.
Nieuwe regelgeving vanuit de Europese Unie zorgt dat de regels voor het vliegen met drones in heel Europa gelijk zijn. Met aandacht voor de veiligheid in de lucht en op de grond. De nieuwe regels geven meer duidelijkheid over het vliegen met drones boven Rotterdam.

De gemeente heeft op vier manieren te maken met drones: een duurzame leefomgeving, economische bedrijvigheid, wet- en regelgeving en de inzet voor eigen taken.

Meer informatie

Heeft u vragen over drones of wilt u iets melden? Zoals vragen over de veiligheid van drones of op welke manier dronevliegers de privacy van inwoners niet schenden?
Dan kunt u ons mailen: dronesSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Ziet u een gevaarlijke situatie? Of heeft u een verzoek om handhaving op vluchten in uw leefomgeving?
Dan kunt u dit direct melden bij de politie via 0900 8844.
Alle vluchten met drones vallen namelijk onder de Luchtvaartwet. Handhaving van deze wet is een taak voor de politie. De gemeente heeft geen bevoegdheid tot handhaving.