Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Blauwe Verbinding

'De Blauwe Verbinding' is een bijzondere waterverbinding tussen het Zuiderpark in Rotterdam, het Buijtenland van Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht.

Wie een leuk dagje uit wil beleven, kan over de Blauwe Verbinding varen. Maar ook voor de natuur biedt deze waterverbinding veel voordelen. Zo zorgt ze voor schoon water in het gebied, bergt ze water en verbindt ze verschillende groengebieden.

Deelgebieden

De Blauwe Verbinding is een wandel-, fiets- en kanoroute van 15 kilometer lang. Deze route is onderverdeeld in een aantal deelgebieden.

Het noordelijke deel van de Blauwe Verbinding verbindt het Zuiderpark met het Zuidelijk Randpark. Het water is op sommige plekken breder gemaakt en aan elkaar verbonden. U vindt hier verschillende groenstroken, natuurvriendelijke oevers, bruggen en kanosteigers. Ook is er een sluis die het hoogteverschil in het water opvangt. Deze sluis kunt u zelf bedienen, zodat u verder kunt varen.

In dit deel van het gebied vindt u 2 kruisingen: Slinge en Oldegaarde. Als u met de kano vaart, moet u deze kruisingen over om verder te kunnen.

Slinge

De Slinge is een brede en belangrijke verkeersweg in Rotterdam-Zuid voor auto’s, fietsen, voetgangers en de tram. In de toekomst trekken we de Blauwe Verbinding hier door. Verschillende bruggen leiden het verkeer dan over het water. Maar tot het zover is, liggen er kanosteigers aan beide kanten naast de Slinge. Deze herkent u aan de opvallende blauwe tegels.

Oldegaarde

De Oldegaarde loopt direct ten zuiden van het Zuiderpark en is een belangrijke verkeersweg voor auto’s, fietsen en voetgangers. De duiker onder de Oldegaarde verbindt het Zuiderpark met de singels aan de andere kant van de Oldegaarde. Net als bij de Slinge wordt het verkeer in de toekomst via verschillende bruggen over de vaarroute heen geleid. Tot die tijd moet u te voet oversteken. U herkent ook hier de kanosteigers aan de opvallende blauwe tegels.

Het Zuidelijk Randpark bestaat uit meerdere waterplassen, groenstroken, fiets- en wandelpaden en een grote zwemmersplas. De Blauwe Verbinding loopt hier dwars doorheen.

De Heulweg aan de westkant van het Zuidelijke Randpark verbindt het noordelijke en zuidelijke deel van de Blauwe Verbinding. Deze bijzondere watergang bevindt zich in een voormalige verkeerstunnel. In de video hieronder ziet u hoe we te werk gingen bij het verbouwen van deze tunnel.

Video: Blauwe Verbinding: autoweg wordt waterweg | Youtube

De Blauwe Verbinding gaat verder langs de Rhoonse Baan. De Rhoonse Baan ligt ten zuiden van de A15 en direct ten noorden van de gelijknamige autoweg. Met de kano kunt u door alle bruggen of duikers die u onderweg tegenkomt door.

Daarna komt u uit bij de Koedood. Deze rivier van ongeveer 10 meter breed en 3 kilometer lang maakt niet alleen onderdeel uit van de Blauwe Verbinding, maar ook van de klimaatbuffer IJsselmonde. In 2014 opende er een recreatiesluis tussen de Koedoodseplas en de Koedood. Deze zorgde voor een verbinding met de Zuidpolder en het Zuiderpark.

De Zuidpolder ligt ten oosten van de A29. Via de Koedood is dit gebied verbonden aan de Blauwe Verbinding.

In het voorjaar 2021 zijn bij de kruisingen op de Essendijk, Koedood, en de Zuider Carnisseweg overstapsteigers aangebracht en is een verkeersaanpassing gedaan. Dit maakt het voor de recreant makkelijker en veiliger de weg over te steken en de route te vervolgen. Wel moet u dus nog op een aantal plekken uw kano optillen om de route te vervolgen.

Recreatie

U kunt langs de Blauwe Verbinding wandelen, fietsen of kanoën.

Er is 1 lange kanoroute ontstaan, van de kanovijver in het Zuiderpark tot de Rhoonse Baan. Als u geen kano heeft, kunt u er een huren. Dit kan het best bij recreatieboerderij De Kleine Duiker. Deze boerderij vindt u op de 3e Barendrechtseweg, 800 meter voor de Noldijk langs de Blauwe Verbinding.

Nieuw is de mogelijkheid om de Blauwe Verbinding op de sup te ontdekken. Voor de verhuurmogelijkheden zie opdesup.nl.

Daarnaast zijn er verschillende fiets- en wandelroutes. Sommige vindt u in het fiets- en wandelroutenetwerk.  Andere kunt u downloaden als pdf.

Met de gratis Route Abel-app, verkrijgbaar via de appstores van Apple en Google, kunt u verschillende wandel-, fiets- en kanoroutes langs de Blauwe Verbinding downloaden. Voor deze routes betaalt u een klein bedrag.

In de app vindt u 4 wandelroutes:

  • Heerlijk Dichtbij
  • Groen zien
  • Tussen Maas & Waal
  • Hollands Buijtenland.

U wandelt hiermee door het Zuidpark, het Zuidelijk Randpark, de Zuidpolder en langs de Koedood. De routes zijn tussen de 5 en 9 kilometer lang.

Daarnaast is er een 37 kilometerlange fietsroute genaamd Welkom Water. Deze gaat langs de Blauwe Verbinding, door stadsparken, over dijken en door polders.

Tot slot vindt u in de app de kanoroute Stromend Water. Deze is voorlopig verdeeld in 2 delen:

  • vanuit het Zuiderpark in Rotterdam tot de Heulweg onder de A15 door 
  • vanuit de Zuidpolder in Barendrecht tot aan de Rhoonse Baan langs de A15.

Langs de Blauwe Verbinding kunt u ook ‘schatten’ zoeken door middel van geocaching. Hiervoor heeft u een GPS-ontvanger, bijvoorbeeld via uw smartphone, en bijpassende coördinaten nodig. Op de website van geocaching vindt u meer informatie over de route langs en op de Blauwe Verbinding.

Meer informatie

Heeft u vragen over de Blauwe Verbinding? Stuur dan een e-mail naar waterloket@rotterdam.nl.